Regülatör Nedir? Regülatör Ne İşe Yarar?

Regülatör Nedir? Regülatör Ne İşe Yarar?

Elektronik aletlerin iç aksamları oldukça dikkat çekicidir. Siz de çocukken bir elektronik cihazın içini açıp kurcalamış olabilirsiniz. Eğer bunu yapanlardan biriyseniz, daha önce regülatör görmüş olma ihtimaliniz de oldukça yüksektir. Çünkü bu parça, pek çok elektronik alette dâhilî olarak bulunur. Özellikle küçük ve hassas cihazlarda yer alır. Bunun sebebi, elektriği kontrol altına alabiliyor oluşudur. Birden fazla çeşidi vardır ve kullanım amacına göre farklı bir tipini kullanmak gerekir. Basit bir çalışma prensibi olsa da kullanım alanı geniştir. Amaç ve ihtiyaç doğrultusunda bir model seçebilmek önemlidir. Elektrikle ilgili bir parça olduğu için seçim sürecinde hassas davranma gerektiren regülatör nedir ve nasıl seçilir?

Regülatör Nedir? Regülatör Çeşitleri Nelerdir?

Regülatör Nedir? Regülatör Çeşitleri Nelerdir?

Regülatör; voltaj seviyesini ayarlamakla görevli bir elektronik aksam elemanıdır. Çoğunlukla klasik ev prizi, güç kaynağı ya da bir şarj aletine bağlı olarak çalışan elektronik aletlerde ve cihazlarda bulunur. Bu tip aletlerde dâhilî olarak bulunur. Çünkü voltajın gücü, cihazlar için büyük önem taşır. Genel olarak regülatör; alçak gerilim sistemlerinde, bir alete gelen elektriğin gücünü ayarlamak için kullanılan tek sarımlı küçük trafolara verilen genel isimdir. Peki tam olarak regülatör ne işe yarar?

Regülatör görevi gereği elektronik aletleri korumaya yarar. Basit bir çalışma prensibine sahiptir. Kaynaktan gelen gücü alır ve içinde bulunduğu cihaza uygun bir voltaj seviyesine getirir. Temelde tek işlevli basit bir parça gibi görünebilir. Fakat yaptığı görev sayesinde daha önemli işlere de yarar. Her elektronik aletin belirli bir güce ihtiyacı olur. Düşük seviyeler cihazı çalıştırmaya yetmezken aşırı güç bozulmasına neden olur. Böyle durumlarda bu parça devreye girerek cihazı ve donanımlarını korur.

Regülatörlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Regülatörlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Regülatör kullanımı elektrikle çalışan aletlerin uzun ömürlü olmasında önemli bir rol oynar. Bu neden değerlendirilme alanı son derece geniştir. Bireysel tüketici ya da büyük bir işletmesi olan bir sanayici olmanız fark etmeksizin bu parçadan faydalanabilirsiniz. Başta bilgisayar olmak üzere evde kullandığınız hemen hemen her elektronik alette bu parça mevcuttur. Hastanelerdeki tıbbi cihazların da önemli parçalarından biridir. Ayrıca fabrikalardaki makineler, sanayideki CNC tezgâhları, dalış malzemeleri ve deniz ekipmanları da kullanım alanları arasındadır.

Bu kullanım alanlarına göre farklı prensiplerde çalışan regülatör çeşitleri de vardır. Genel anlamda lineer ve anahtarlama olarak iki ana sınıfa ayrılır. Lineer seri ve şönt; anahtarlama ise step up, step down ve inverter olarak alt çeşitlere sahiptir. Lineer modeller voltajı düzenler ve cihazın stabil bir güçte çalışmasını sağlar. Anahtarlama ise negatif geri besleme prensibiyle çalışır. Cihaz için gerekenden farklı seviyede bir güç algıladığında ilgili parçayı kapatır.

Regülatör Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Regülatör Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Regülatör seçimi sırasında mutlaka bir uzman veya ustadan destek almalısınız. Sisteminizin tek ya da üç fazlı olmasına göre bir parça seçmeniz gerekir. Bu konularda bilginiz yoksa doğru bir seçim yapabilmeniz de çok zor olur. Ayrıca ilgili cihazın Watt değerini VA türünden hesaplayabiliyor olmalısınız. Bununla birlikte regülatör nasıl bağlanır ve monte edilir bilmiyorsanız, mutlaka bir bilene danışmalısınız.

Seçim sırasında trafoya olan uzaklık, dalgalanma yoğunluğu ve bağlı şebeke hattına olan mesafe gibi detaylar da dikkate alınmalıdır. En önemli noktalardan biri ise voltajdaki hareketliliktir. Voltajın çıktığı en üst seviye ile düştüğü en düşük değer, seçimde belirleyici olabilecek bir detaydır. Bu tip ihtiyaçlarınızı kolayca karşılayabilmek için Trendyol’a girebilir, onlarca farklı ürün arasından sisteminize uygun olanı bularak sipariş edebilirsiniz.