Satranç Nasıl Oynanır? Satranç Kuralları Nelerdir?

Satranç Nasıl Oynanır? Satranç Kuralları Nelerdir?


Her yaş ve kesim için zekâ geliştirici oyunlar arasında yer alan satranç belli kurallar çerçevesinde oynanır. Satranç, dışarıdan bakıldığında zor ve uğraştırıcı bir oyun gibi görünse de yalnızca strateji ve mantık gerektirir. İki kişi arasında oynanan bu masa oyununda beyaz ve siyah 64 kareden oluşan bir tahta ve 32 adet taş bulunur. Hem keyifli zaman geçirmek hem de zihnini açmak isteyen çoğu kişi, satranç oyununa büyük bir ilgi duyar. Satranç nasıl oynanır yeni başlayanlar için en çok araştırılan sorulardan biridir.


Karmaşık ve güç gibi görünen satranç oynama işi, taşların ilerleme modellerinin öğrenilmesinin ardından oldukça kolay ve keyifli bir hâl alır. Fil, at, vezir, kale, şah ve piyon adlı figürler farklı yön ve kare miktarlarında ilerleyebilir. Yeni başlayanlar, bu taşların ilerleme yönlerini ve türlerini zihinlerinde oturttuktan sonra yalnızca strateji ve mantık yeteneklerini sergileyerek galip gelebilir. Taşların değil hamlelerin önemli olduğunu bilmek, satranç ustası olma yolunda oldukça etkilidir.

Basit Satranç Kuralları Nelerdir?

Basit Satranç Kuralları Nelerdir?


Eğitici oyuncaklar arasında yer alan satranç, basit kurallarla keyifli ve kaliteli vakit geçirmek için tercih edilebilir. Satranç oynamaya başlamadan önce yapılması gereken ilk hamle, tahtayı doğru bir şekilde kurmaktır. Her iki oyuncuya göre ilk kare sırasının en sağında beyaz renk yer almalıdır. İlk satıra sırasıyla kale, at, fil, vezir, şah, fil, at ve kale dizilmelidir. İkinci satıra ise 8 adet piyon dizmek gerekir. Satrançta taşların dizilimi, temel kurallar arasında yer alır. Tüm taşların yeteneklerini doğru sergileyebilmesi için oyuna bu dizilimde başlaması gerekir.


Taşların isim ve yetenekleri, satranç oynamaya yeni başlayanların zorlandığı konular arasında ilk sırada yer alır. At dışında hiçbir taşın, bir diğerinin üzerinden atlayamayacağı unutulmaması gereken kurallardan biridir. Atlar, her iki yönde de iki kare olmak üzere “L” şeklini oluşturacak şekilde ilerleyebilir. Filler, sadece çapraz yönde istenildiği kadar ilerleyebilir. Ancak başlama ve bitiş karelerinin renkleri aynı olmalıdır. Kale, istediği kadar yan, ileri ve geri yönlerde hareket edebilir. En güçlü taş olan vezir, her yönde kendi renginden taşların üzerinden geçmeden istediği kadar ilerleyebilir. En önemli taş olan şah, her yönde sadece bir kare ilerleyebilir. Şahın karşı takım taşları tarafından tehdit edilebileceği yönlerde ilerletilmemesi gerekir. Piyon ise yalnızca ileri doğru hareket edebilir. Ancak sadece bir kare ileride bulunan rakip taşı çapraz yönde hareket ederek ele geçirir. Önünde bir taş varsa piyonun hareket etme veya ele geçirme imkânı bulunmaz. Taşların ilerleme yönlerini öğrendikten sonra satranç oynamanın keyifli ve zihin açıcı yönüne hayran kalmamak elde değildir.

Satranç Turnuva Kuralları Nelerdir?

Satranç Turnuvası Kuralları Nelerdir?


Çok sayıda yetenekli oyuncunun bir araya geldiği turnuvalarda satranç oynamanın keyfi de bir başkadır. Ancak satranç kuralları, turnuvalarda daha zorlayıcı düzeylere ulaşabilir. Turnuva satrançlarında ise süre oyun keyfini ikiye katlarken heyecanı da artırır. Örneğin dokunulan taşla oynama, zaman kısıtlılığı, giyotin gibi kurallar turnuva seviyesinde nefes kesici oyunlar oynanmasını sağlar. Dokunulan taşla oynama kuralı oyuncuya, yanlışlıkla da olsa elini değdiği karşı takım taşıyla oynama zorunluluğu getirir. Oyuncu “düzeltiyorum” diye belirtmeden elini rakip taşlardan birine değdirirse hamlesini bununla yapmak zorundadır. Bilerek birden fazla taşa dokunma durumu varsa oyuncu, ele geçirebileceği ilk taşı almalıdır. Oyuncu, şah ve kaleye bilerek dokunduysa rok atmalıdır.


Satranç saati, bayrak düşmesiyle oyuncuya tanınan hamle süresinin bitmesi şeklinde ilerler. Yani turnuva satranç kuralları arasında son derece zorlayıcı olan saat, oyunculara hamle yapmak için belli süreler verir. Oyuncunun yaptığı hamlelerden artan süresi, diğer hamlelerine eklenir. Düşünme süresine ek süre istenebilir. Hızlı finiş olarak da bilinen giyotin ise kısa süre içinde kalan tüm hamlelerin yapılmasını gerekli kılar. İki dakikadan az zamanı kalan oyun takımı için bayrak düşmüş sayılır. Turnuva satrancının daha çekişmeli ve heyecanlı ilerlemesini sağlayan birçok kural bulunur.