Bahçenizde Şeftali Yetiştirmek için Adım Adım Rehber

Bahçenizde Şeftali Yetiştirmek için Adım Adım Rehber

Şeftali ağaçları hem görüntüleriyle hem de meyveleriyle sevilerek tercih edilir. Bahçeleri güzel görünümüyle süsleyen bu ağaç, güneş ışığından ve nemden yararlanabileceği, iyi drene edilmiş topraklarda yetişir. Bahçenizi şeftali ağaçları için hazırlarken öncelikle toprağın tipini ve asitlik seviyesini ölçmeniz gerekir. Dikim için en iyi zaman ise baharın başlangıcı veya sonbaharın sonudur.

Şeftali Çekirdeği Nasıl Saklanır ve Hazırlanır?

Şeftali Çekirdeği Nasıl Saklanır ve Hazırlanır?

Şeftali çekirdeği, piyasada büyük yeri olan ve sıklıkla tercih edilen bir tohum türüdür. Şeftali ağacı yetiştirmek isteyen kullanıcıların akıllarında beliren sorular arasında şeftali çekirdeği ne zaman ekilir yer alır. Şeftali ağacının dikimi için en uygun zaman, baharın başlangıcı ya da sonbaharın sonu olarak bilinir. Şeftali ağacının sağlıklı büyümesi ve meyve vermesi adına düzenli bir gübreleme önerilir. Şeftali çekirdeğiyle bahçede bol meyve veren bir ağaç yetiştirmek, doğru adımlar takip edildiğinde mümkündür. Bu nedenle şeftali çekirdeği nasıl ekilir gibi soruların cevaplarına özen göstermelisiniz.

Meyvelerinin yanı sıra çeşitli bakım yağları içerisinde de kullanılabilen çekirdekleri olgun meyvelerden kolayca elde edebilirsiniz. Bunun için meyveyi kesip çekirdeklerini dikkatlice çıkarmanız gerekir. Şeftali çekirdeklerini temizlemek için bir süzgeç veya elek kullanabilirsiniz. Çekirdekleri yıkayıp kurumaya bırakmanız yeterlidir. Çekirdekler kuruduktan sonra bir havlu yardımıyla nemini tamamen alabilirsiniz. Sonrasında hava geçirmez bir kavanozda veya kapta saklamanız tavsiye edilir. Şeftali çekirdeklerini hazırlamak için ise öncelikle kabuklarını kırmak gerekir. Bir fındık kıracağı ya da keskin bıçak gibi endüstriyel mutfak ekipmanları kullanarak yapabileceğiniz bu işlemden sonra çekirdek içini kolayca çıkarabilirsiniz.

Şeftali Ağacı Bakımı: Sulama, Gübreleme, Budama

Şeftali Ağacı Bakımı: Sulama, Gübreleme, Budama

Şeftali ağacı, bahçelerin gözde meyveli bitkileri arasında yer alır. Şeftali ağacı bakımı; doğru sulama, gübreleme ve budama tekniklerini içerir. Tam da bu nedenle bahçesinde ağaç büyütmek isteyen insanlar, şeftali çekirdeği nasıl yetiştirilir gibi sorular sorar. Şeftali çekirdeğinden şeftali ağacı yetiştirmek ise oldukça kolaydır. İlk olarak şeftali çekirdeği temizlenir ve kurutulur. Daha sonra çekirdek nemli bir havluyla sarılır ve buzdolabında yaklaşık 3-4 hafta kadar bekletilir. Bu süre zarfında çekirdek, soğuk hava nedeniyle uyku durumuna geçer.

Bahar aylarında çıkarılan şeftali çekirdeği, çukur bir kaba yaklaşık 5 cm derinliğe gömülür. Üzeri toprakla kapatılarak sulanır. Toprak nemli kalacak şekilde düzenli olarak sulanan bu çekirdek, yaklaşık 2-3 hafta içinde fide verir. Bu adımların hepsi ağaç, şeftali çekirdeğinden nasıl yetiştirilir sorusunun bir cevabı niteliği taşır. Nemli toprakları seven şeftali ağacı aşırı sulamada kök çürümesi yapabilir. Bu nedenle toprağın üst yüzeyi kuruduğunda sulama yapmanız tavsiye edilir.

Bahçe Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Yöntemleri

Bahçe Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Yöntemleri

Şeftali ağacı, pek çok kullanıcı tarafından sevilerek bakımı yapılan bir ağaçtır. Şeftali çekirdeği nasıl dikilir ve bakımı nasıl yapılır öğrendikten sonra yetiştirdiğiniz yeterli olgunluğa ulaşan ağaçlar lezzetli meyvelerini vermeye başlar. Ancak bahçede bulunan diğer bitkiler, çiçekler ve sebzeler zaman zaman hastalıklarla karşılaşabilir ve meyve ağaçlarına da zarar verebilir. Bunların önüne geçmek adına kullanılabilecek en iyi ürünler arasında organik gübreler yer alır. Organik gübreler, bitkilerinizin doğal savunma mekanizmalarını güçlendirmeye yardımcı olur.

Organik gübreler, toprağın doğal besinlerle zenginleşmesine yardımcı olurken bitkilerin de daha dirençli olmasını sağlar. Bu nedenle bahçede organik gübre kullanımı sık sık tercih edilir. Bunun yanı sıra bahçede kimyasal içermeyen ilaçlar kullanarak olası zararların da önüne geçebilirsiniz. Tuzlu su veya sirke çözeltisi, yaprak bitleri gibi hastalığa neden olan faktörlerin oluşumunu engellemek için kullanılır. Mantar hastalıklarını önlemek için ise sodyum bikarbonat kullanabilirsiniz. Sizler de vücut peelingi, bakım yağı ve daha pek çok alanda kullanılan şeftali çekirdeğini bahçenizde yetiştirmek için ihtiyacınız olan her türlü ürüne Trendyol’dan ulaşabilirsiniz.