Şemsiye Ne Demek?

Şemsiye Ne Demek?

Şemsiye yağmur esnasında ıslanmamızı engelleyen ya da çok güneşli günlerde bizleri güneşe karşı koruyan, esnek telleri sayesinde rahatlıkla açılıp kapanabilen ve taşınması oldukça kolay bir eşya türüdür. Özellikle yağmurlu ve soğuk havaların vazgeçilmez bir parçası olan şemsiyeler ani yağmur bastırması sonucunda hayat kurtarıcı bir parçadır. Son zamanlarda çıkan yeni küçük boy modelleriyle de çantaların içerisine sığabilir boyutlara gelmesi bir aksesuar çeşidi olarak en faydaları yönlerinden biridir.

Şemsiye Ne için Kullanılır?

Şemsiye Ne için Kullanılır?

Şemsiye ne işe yarar sorusuna verilebilecek en net yanıt; şemsiyelerin tente türü bir kumaştan üretilen özellikli yağmurlu havalarda su geçirmez özelliğiyle bizi ıslanmaktan koruyan ve aynı zamanda hoş görüntüleriyle bir aksesuar gibi taşıyabildiğimiz eşyalar olduğudur. Sonbahar ve kış aylarında şiddetli yağmur ve rüzgâra karşı oldukça koruyucu olmalarının yanı sıra güneşli havalarda güneşten korunmak ve daha çok gölge sevenlerin de tercihleri arasındadır. Şemsiye nereden alınır sorusuna ise çeşitli yanıtlar vermek mümkündür. Eskiden bu kadar yaygın olmayan şemsiyeler son yıllarda büyük markaların bile ilgi odağında; sokak satıcılarından ya da küçük butiklerden rahatlıkla bulabileceğiniz şemsiyeleri şu anda aynı zamanda çeşitli renkler ve modellerle büyük mağazalarda da bulabilirsiniz. Hatta şemsiye seçiminde kıyafet kombinine uygun tercih eden kişiler bile bulunmaktadır. Son olarak ise şemsiye alınırken nelere dikkat edilir sorusunu biraz daha açmamız gerekirse ilk olarak söyleyebileceğimiz şey kumaş seçimine ve şemsiye tellerinin sağlamlığına dikkat etmek gerektiği olacaktır. Su geçirmemesi amacıyla kumaşa, ani bir rüzgârda kırılmaması için de tellerin sağlam olmasına dikkat etmek oldukça önemlidir.

Şemsiye Adı Nereden Gelir?

Şemsiye Adı Nereden Gelir?

Şemsiye adının nereden geldiği konusunda tarihteki eski kaynaklar incelendiğinde çeşitli bilgiler mevcuttur. Şemsiyenin ilk isim kökeni için güneşi durdurmak (güneşten korunmak) anlamına gelen Parasol kelimesinden meydana gelmekte olduğunu biliyoruz. Bu çıkarıma göre de aslında ilk kullanıldığı zamanlarda amacının daha çok güneşten korumak olduğunu ve bu amaçla kullanıldığını çıkarabiliriz. Kısacası şemsiye neden icat edildi sorusuna en net verebileceğimiz yanıtlardan biri de budur denilebilir. Şemsiye adı biraz daha detaylı incelenirse Avrupa’da ise gölge anlamına gelen Latince kökenli Umbros kelimesinden türediği bilinir. Parasol kelimesi anlamına benzer olarak yine yağmurdan değil de Güneşten korunmak için tasarladığı anlamı çıkarılabilir. Tarihte ise şemsiye kullanımına ilk olarak Mezopotamya’da rastlanmıştır. Yine yukarıda bahsedildiği gibi o dönemde de güneşten korunmak için tasarlanmış olan şemsiyeler sonraki yıllarda Mısır’da da oldukça kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’de ise ilk olarak 19. Yüzyılın ilk yarısında kullanılmaya başlanan şemsiyeler o dönemde İstanbul’da moda haline gelmişti.

Şemsiye Hangi Kumaştan Yapılır?

Şemsiye Hangi Kumaştan Yapılır?

Öncelikli olarak belirtmemiz gereken nokta şu ki şemsiyelerin üretildiği tek bir kumaş türü yoktur; ihtiyaç ve isteklere göre farklı türde kumaşlardan üretilmektedirler. Bu noktada tabiki ürünün kumaş kalitesi ön plana çıktığından dolayı çeşitli fiyatlarda olmaları mümkündür. Yerli üretim şemsiyeler genellikle polyester ipliklerden üretilmektedir; polyester ipliğin tercih edilmesinin ilk sebebi ise dayanıklı olması ve çabuk bozulmamasıdır; aynı zamanda rüzgara karşı koruyucu ve dayanıklı olduğundan dolayı da genellikle şemsiyeler için en tercih edilen kumaş olarak görülmektedir. İthal olarak alınan şemsiyelerin ise genellikle pamuklu akrilik ya da olefin kumaşlardan üretildiği dikkat çekmektedir. Olefin kumaşların en bilindik özellikleri oldukça dayanıklı olmaları, renklerinin daha canlı olmaları ve güneş ışığı ya da aşınma ve küflenme durumlarına karşı çok daha güvenli bir kullanıma sahip olmalarıdır. Pamuklu akrilik kumaş da yine uzun ömürlü kumaş türlerinden biridir fakat olefin kadar dayanıklı değildir; yine de şemsiye üretiminde oldukça tercih edilir. İhtiyaç ve istekler doğrultusunda her üç kumaştan da şemsiye tercihi yapılabilmektedir. İhtiyacınıza en uygun şemsiye modellerini hemen Trendyol’dan inceleyebilirsiniz.