Ses Kısıklığı Nedir?

Ses Kısıklığı Nedir?

Normalde net olan sesinizde değişiklik ve ses kısıklığı gündemdeyse buna neden olan sorunları araştırmanızda fayda var. Çünkü ses kısıklığı bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Ses seviyenizdeki dalgalanmaları ve ses kalitenizin düşmesini ifade eden ses kısıklığı birçok sorundan kaynaklanabilir. Sesiniz zayıf, titrek ve boğuk olabilir. Bu şikayetin ana kaynağı gırtlaktaki enfeksiyonlar ve ses tellerindeki problemlerdir. Ancak uzun süreli ses kısıklığının ciddi tıbbi durumların ayak sesleri olabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Ses Kısıklığının Nedenleri Nelerdir?

Ses Kısıklığının Nedenleri Nelerdir?

Ses kısıklığı neden olur? sorusuna yanıt olarak kısaca; Ses, ses tellerinin gırtlakta birleşmesi ve aralarındaki boşlukların kapanmasıyla oluşur. Bu boşluklar tamamen kapanmadıysa ses kısıklığından bahsedebiliriz. Ses kısıklığının nedeni ses tellerinin zarar görmesi veya ses tellerinin tahriş olması ile açıklanabilir.

Ses kısıklığı; Grip, nezle gibi etkenler, nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları, midedeki asidik içeriğin boğaz tahrişine neden olan reflü gibi hastalıklar, sigara veya pasif içicilik, kafein içeren içeceklerin veya alkollü içeceklerin tüketimi, çığlık atmak, şarkı söylemek uzun süreli yüksek desibelli şarkılar ve bağırışlar. Nörolojik bozukluklar, alerjiler, ses tellerinde deformasyonlar, zehirli maddelerin solunması, şiddetli öksürük atakları, gırtlakta ses kutusuna darbeler, ses tellerinde anormal yapılar, boğaz, tiroid, akciğer kanserleri, ergenliğe geçiş nedeniyle Erkeklerde adet dönemi, tiroid bezi ses oluşturmaya yardımcı olan kasların fonksiyon bozuklukları, zayıflaması ve hasar görmesi gibi etkenlerden kaynaklanır.

Ses Kısıklığı için Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Ses Kısıklığı için Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Ses kısıklığı 10 günden uzun sürerse bir KBB uzmanına başvurulmalıdır. Ses kısıklığına neden olan bir hastalık yoksa sesin doğru kullanılması ve ses tellerinin sağlığı için alınması gereken bazı önlemler ile ses kısıklığının önüne geçmek mümkündür. Ses kısıklığı oluştuğunda konuşmaktan kaçının. Ayrıca sigara içmeyin ve bol su tüketin. Aynı zamanda bu süreç içerisinde sıcak, baharatlı, ekşi yiyeceklerden ve asitli içeceklerden kaçının. Yüksek sesle uzun konuşmalar yapmamaya çalışın ve alkolü sınırlayın veya kaçının. Çay ve kahve tüketimini mümkün olduğunca azaltmaya gayret ederek tok karnına uyumamaya özen göstermelisiniz.

Ani ses kısıklığı neden olur? sorusu aslında en sık yöneltilen sorulardan bir tanesidir. Çünkü Ses kısıklığı alerjiler ve viral enfeksiyonlar gibi nispeten basit durumlardan kaynaklanabileceği gibi kanser gibi ciddi durumlardan da kaynaklanabilir. Tüm bu unsurların değerlendirilip uzman doktordan tavsiye alınması daha doğru olacaktır.

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Ses kısıklığına ne iyi gelir? sorusu özellikle sonbahar ve kış aylarında herkesin sıklıkla yönelttiği sorulardan biridir. Ses kısıklığı tedavisi altta yatan nedene göre yapılır. Örneğin viral üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı ses kısıklığının tedavisi için dinlenme ve bol sıvı alımı önerilir. Ses kısıklığı nasıl geçer? konusu ise yaşanılan rahatsızlık sonrası tedavi arayışında başvurduğumuz yöntemleri kapsar. Bunun için ise bakteriyel enfeksiyona bağlı larenjit için antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Romatoid artrit veya tiroid hastalığına bağlı ses kısıklığı için öncelikle bu hastalıkların tedavisine başlanır. Ses kısıklığı nedenleri genel olarak incelendiğinde bu sorununu düzeltmeye yardımcı olabilecek çeşitli uygulamaların varlığı göze çarpar. Ses kısıklığına iyi gelen şeyler, özellikle tütün kullanımına son verilmesi, çay makinesi ya da çaydanlıkla demlenmiş bitki çayı iyi gelebilir. Sesi dinlendirmek ise başka bir yöntemdir. Birkaç gün konuşmamak veya bağırmamak ses tellerinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Ses istirahati sırasında fısıldamak tavsiye edilmez. Çünkü fısıldamak ses tellerinin daha da gerilmesine neden olur.

Bol sıvı tüketmek tüm süreç içinde ki en önemli adımdır. İçecekler boğazı nemli tutabilir ve ses kısıklığı sorununu hafifletebilir. Alkol ve kafeinden kaçınmak gerekir. Alkol ve kafein boğazı kurutabilir ve ses problemini daha da kötüleştirebilir. Sıcak duş almak ise duşta bulunan buhar, solunum yollarının açılmasına ve boğazın nemlenmesine yardımcı olur. Pastil veya sakız emmek sıkça uygulanan bir yöntemdir. Sakız çiğnemek, pastil emmek gibi davranışlar tükürük salgısını artırarak boğazı yumuşak ve nemli tutar. Alerjenleri ortamdan uzaklaştırmak ses kısıklığı yaşayan kişiler için önemlidir. Alerjenler ses kısıklığını daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle alerjenler mümkün olduğunca çevreden uzak tutulmalıdır. Ses kısıklığına iyi gelebilecek ürünleri Trendyol'da bulabilirsiniz.