Proteinlerin Yapı Taşı Amino Asit Nedir? Amino Asitlerin Özellikleri Nelerdir?

Proteinlerin Yapı Taşı Amino Asit Nedir? Amino Asitlerin Özellikleri Nelerdir?

Amino asit, form tutmak veya kas yapmak isteyen herkesin karşılaştığı kavramlardan biri. Hayatı fonksiyonları gerçekleştiren proteinlerin yapı taşında bulunuyor. Bu molekül, protein yapımından hormonların düzenine kadar birçok yerde rol oynar. Durum böyle olunca amino asit nedir ve hangi besinlerde bulunur sorusu da sıkça karşımıza çıkar.

Amino asit, öncelikli olarak sporla ilgilenenlerin merak konusudur. Proteinler, çok sayıda molekül zincirlerinden meydana gelir. Sentezin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için amino asit yapısı ve miktarı önem taşır. Doğada 200’den fazla çeşidi bulunan bu bileşen, vücut tarafından üretilebileceği gibi gıdalar yoluyla da alınır. Doğal yollarla alımının güçleştiği durumlarda hazır amino asit kullanımı tercih edilir.

Amino Asit Nedir? Amino Asit Çeşitleri Nelerdir?

Amino Asit Nedir? Amino Asit Çeşitleri Nelerdir?

Amino asit yapısı gereği protein oluşumunda yaşamsal rol oynar. Hayatı fonksiyonların devam edebilmesini sağlayan protein, amino asitlerden oluşur. Vücudun toplam 20 farklı amino aside ihtiyacı vardır. Amino asit çeşitlerinin 12 tanesini insan vücudu üretirken 8’i ise besin yoluyla alınır.

Burada ise vücudun ihtiyaçları devreye girer. Amino asit özellikleri de buna göre birbirinden ayrılır. Esansiyel amino asitler, vücut tarafından üretilemeyen gruba dâhil edilir. Sağlıklı bir yaşam için gıda yoluyla alınması gerekir. Bu grubu; valin, lösin, triptofan, lizin, treonin, fenilalanin, metionin ve izolösin olarak sıralayabiliriz.

Şartlı olarak dağıtılabilen amino asitler, diğer türler sayesinde vücutta üretilir. Histidin, arginin, terin, serin, sistein bu grupta yer alır. Dağıtılabilir amino asitler ise doğrudan insan vücudu tarafından üretilir.

Amino Asit İçeren Besinler Hangileridir?

Amino Asit İçeren Besinler Hangileridir?

Sağlıklı bir yaşam için amino asit yapısında ne bulunur sorusuna cevap vermeliyiz. Bu hayatı organik bileşikler; nitrojen, karbon, hidrojen ve oksijenden meydana gelir. Zincir dizilimine göre farklı yapılara sahip moleküller, çeşitli yollarla alınabilir. Amino asit yapısı ve çeşitleri, bu bileşiklerin alım şeklini belirler. Bildiğimiz gibi temel organik bileşikler, besinlerde bol miktarda bulunur. Şartlı ve dağıtılabilir amino asitler ise hem vücut tarafından üretilebilir hem de dışarıdan alınabilir.

Amino asit içeren besinler, sığır etinden kuru fasulyeye kadar çeşitlilik gösterir. Örneğin; sığır ve tavuk eti, yumurta, bezelye, kabak çekirdeği, soya fasulyesi ve somon esansiyel bu bakımından oldukça zengindir. Şartlı amino asitleri almak için de balık, bezelye, yer fıstığı, kabak çekirdeği, sığır, tavuk ve yumurta tüketmek gerekiyor. Dağıtılabilir amino asitler ise bunlara ek olarak buğday, mercimek ve baklagillerde bulunur. Gıda yoluyla alım zorlaştığında sporcu besini&supplementler kullanabilir.

Amino Asit Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Amino Asit Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Amino asit yapısı gereği protein oluşumda gerekli organiklerden biridir. Yan yana dizilen bu moleküller, yaşamsal fonksiyonların gerçekleşmesi için faydalı proteinleri oluşturur. Amino asit faydalarının başında da protein oluşumu geliyor. Bu organik bileşikler; deri, kas, bağışıklık sistemi, hormonlar, hücreler, kemik yapısı ve kalp damar sistemleri için önem taşır. Aynı zamanda besinlerin taşınması ve depolanmasından beyin sinyallerinin oluşumuna kadar çok sayıda faydası bulunur.

Ancak metabolizma bozukluğu bulunan kişilerde vücuda alınan bu moleküler işlenemez ve birikebilir. Vücudun farklı yerlerinde toplanan bu zehirli birikim, amino asit zararları arasında ilk sırada yer alır. Amino asit birikimleri, organlarda kalıcı hasardan kalıtsal hastalıklara kadar birçok tehlikeye yol açabilir.

Protein metabolizması sağlıklı bireyler, kilogram başına günlük 0.8 gram amino asit alabilir. Ağır antrenmanlarla ilgilenirken sağlıklı kas gelişimi için güç ve performans ürünleri kullanılabilir. Güvenli amino asit alımı için farklı özelliklere sahip gıda takviyelerini Trendyol’dan uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.