Çeşitlerine Göre Sukulent Bakımı Püf Noktaları

Çeşitlerine Göre Sukulent Bakımının Püf Noktaları


Sukulent, kaktüs familyasına ait küçük ve su tutucu bitkilerden biridir. Hediye seçenekleri arasında da sıkça yer alan sukulentler, renkleri, boyutları ve yaprak biçimleriyle oldukça geniş bir tür çeşitliliğine sahiptir. Sukulent çeşitlerinin her biri, susuzluğa 15-20 gün boyunca dayanabilmesi sayesinde son derece kolay bakım imkânı verir. Bu küçük ve sevimli bitki türünü yetiştirmek de bir o kadar kolaydır.


Sukulent bakımı ve çoğaltma teknikleri, pratikliği sayesinde bu bitkinin her kesimden ilgi görmesini sağlar. Kaktüs ailesinden gelen bu dikensiz bitki, kök ve yapraklarında büyük oranda su tutar. Yalnızca toprağını nemlendirmek, bitkinin çürümesine veya kurumasına engel olacaktır. Sulama için ise kaynamış veya beklemiş su kullanılabilir. İçme suyu ve kireçsiz alkali su da nemlendirme için son derece uygundur. Sukulent bakımında önemli bir nokta ise ne kadar sulanacağıdır. Sulama sıklığına bitkinizin bulunduğu ortam sıcaklığına göre karar verebilirsiniz. Toprak kurudukça sprey şişesi ile nemlendirme yapmanız yeterli olur.


Sukulent bitkisinin bakımı kadar yetiştirmesi de son derece kolaydır. Sukulentler, kışın uyurken ilkbahar ve yaz aylarında dip ve saplarından yavrular verir. Yavru sukulenti, ilkbahar ve yaz aylarında köklerinden ayırarak nemli bir toprağa dikebilirsiniz. Yapraktan çıkan yavruların sağlıklı ve diri olmasına dikkat etmelisiniz. Çelik yöntemiyle yaprağı keserek nemli toprağa dikebilir, aynı bakım koşullarıyla sukulentinizi çoğaltabilirsiniz.

Sukulent Çeşitleri Nelerdir?

Sukulent Çeşitleri Nelerdir?


Dikensiz yapraklardan oluşan sukulentlerin yanında renkli çiçeklere sahip türleri de bulunur. Jelibon sukulent bakımı en kolay çeşitler arasında yer alır. Jelibon sukulent, parlak ve etli yapraklarıyla öne çıkar. Aşağıdan yukarı dağınık bir şekilde yetişen yapraklar, yeşil, pembe, kırmızı ve mor tonlarında olabilir. Teraryum ve sukulentler, canlı renkleri ve zemini tamamen kaplayan dolgun yapraklarıyla en güzel özel gün hediyeleri arasında yer alır.


Boncuk sukulent bakımı, özenli yapıldığında tüm saksıyı kaplayacak kadar genişleyen bir türdür. Boncuk, timsah gözü, tesbih sukulent gibi isimlerle anılan bu tür, çiçek açtığında papatyaları anımsatır. İçinde bulunduğu kabın zeminine doğru yayılarak büyüyen tesbih sukulent bakımında en önemli nokta ışık ve oksijendir. Havadar ve aydınlık bir ortamda uygun sulama ile bakımı yapılan tesbih sukulent, kısa sürede saksılardan taşacak kadar büyüyebilir. Bu tür çiçek bakımı ve bitki yetiştirme teknikleri arasında son derece kolay olan topraklama yöntemi ile çoğaltılabilir. Uzayan boncuklu dalların bazılarını saksıya sarmal bir şekilde gömerek köklenmesini sağlayabilirsiniz.

Farklı Bakım Gerektiren Sukulent Çeşitleri Nelerdir?

Farklı Bakım Gerektiren Sukulent Çeşitleri Nelerdir?


Sukulent bakımı püf noktaları bitki türlerine göre değişiklik gösterebilir. Yaprak türleri, büyüme şekilleri, su tutma oranı ve daha birçok özellik, sukulent türlerinin küçük de olsa farklı bakım tekniklerine ihtiyaç duymasına neden olur. “Sukulent güneş sever mi?, “Nasıl sulanır?”, “Toprağı nasıl olmalıdır?” gibi soruların cevapları bitkinin türlerine göre değişir.


Taş sukulent bakımında dikkat edilmesi gereken unsur 10 günde bir defadan fazla sulamamaktır. Çok sıcak ve kurak bir iklimden gelen bu sukulentin yaprakları büzüşmeye başladığında suya ihtiyaç duyuyor demektir. Ancak fazla su sukulentin çatlayıp ayrılmasına neden olabilir. Kalp sukulent bakımında en önemli nokta ise banyo gibi havasız ve karanlık ortamlarda tutmamaktır. Bunun yerine havadar ve aydınlık ortamlarda bulunması daha güzel ve sağlıklı görünmesini sağlayacaktır.


Gasteria sukulent bakımında ise üstten değil kökten sulama yapmaya özen göstermek gerekir. Gasteria sukulentin bulunduğu delikli saksı, deliksiz suyla dolu bir saksıya oturtulabilir. Yukarıdan yapılan sulama yaprakların hastalık kapmasına neden olabilir. Zebra sukulent bakımındaki en önemli nokta ise direkt güneş ışığı almasını engellemektir. Bu bitkiye doğrudan güneş almayan aydınlık bir ortamda bakmak, beyaz yeşil dikensi yapraklarının daha dolgun olmasını sağlar. Siz de evinize en uygun sukulent çeşitlerine Trendyol üzerinden ulaşarak güvenle satın alabilirsiniz.