Teleskop Yapımı

Teleskop Yapımı

Dışarıdan baktığınızda sonsuz bir evrende yaşadığımızı varsayarsak eğer teleskopla gökyüzünü inceleyerek geceleri uzayda neler olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Yıldızlara bakmak eğlendirici olduğu kadar eğitsel bir aktivitedir. Kırtasiye ofis malzemeleri araç ve gereçlerini kullanarak evde basit ve pratik bir şekilde teleskop yapabilirsiniz. Teleskop yapımı için gerekli malzemeler: koli bandı, cetvel, makas, gazete kâğıdı, biri küçük diğeri büyük 2 adet büyüteç, kâğıt havlu silindir fakat daha uzun boyutta olan karton silindirdir. Malzemeleri kadar yapılış aşamaları da oldukça kolay, eğlenceli olan bu yöntem günümüzde özellikle çocuklar tarafından yoğun ilgi görmektedir. Basit teleskop yapımı için gerekli malzemeleri hazırladıktan sonra ilk olarak büyük boy büyüteci gazete kâğıdı üzerine bırakarak yazıları bulanık şekilde görebilirsiniz. Evde teleskop yapımı için büyük büyüteç arasına küçük büyüteci yerleştirerek yazıları net okuyana kadar büyüteci hareket ettirebilirsiniz. Yazılar büyük ve ters görünmeye başladığında aradaki mesafeyi ölçebilirsiniz.

Kendinizi Yıldızlara Yakın Hissedeceğiniz Teleskop Nasıl Yapılır?

Kendinizi Yıldızlara Yakın Hissedeceğiniz Teleskop Nasıl Yapılır?

Bulunduğunuz yerden yıldızlara kolayca ulaşabileceğinizi hissettiren teleskop yapımı için yapıştırıcı ve diğer malzemeleri eksiksiz hazırlamalısınız. Büyük büyüteç büyüklüğünde karton silindirin ön ucuna bir delik açtıktan sonra 2 deliği de ilk ölçülen mesafeye kadar ayarlamalısınız. Delikler ölçüm mesafesinin bittiği yere açılmalıdır. 2 açtığınız delik küçük büyüteç boyutunda olmalıdır. Son aşamada koli bandı yardımıyla büyüteçleri sabitleyerek sıkı şekilde tutturabilirsiniz. Teleskop yapımı malzemeleri evde kolayca bulabileceğiniz araç gereçlerden oluşur.

Evde pratik, rahat şekilde hazırlayabileceğiniz özel üretim cihazı keyifle kullanabilirsiniz. Kartondan teleskop yapımı için elinizde karton bulunmuyorsa mukavva da kullanabilirsiniz. Teleskop görüntüyü 2 mercek kullanarak gösterdiği için göz merceği, görüntüye odaklanmanıza yardım eder. Bu görüntü optik yapıdaki merceklerin içinden geçtiği için el yapımı teleskop görüntüleri ters gösterebilir. Pet şişeden teleskop yapımı kartonla yapılan teleskop kadar kolay, pratik şekilde hazırlanabilir. Kırtasiyede satılan ucuz tip büyüteç, küçük mercek, birkaç pet şişe kullanılarak basit teleskop yapabilirsiniz.

Evde Teleskop Yaparken Kullanılacak Malzemeler Nelerdir?

Evde Teleskop Yaparken Kullanılacak Malzemeler Nelerdir?

Evde teleskop yapmak için kullanabileceğiniz malzemeler aynalı teleskop yapımı için gereklidir. Aynalı teleskop lens yerine eğri ayna kullanılarak yapılır. Bu sayede ışık göz merceğine yansıtılır. Aynalı teleskop işleminde kullanılan mercek yakınsak, ince kenarlı mercektir. Odağınıza toplanan görüntüyü büyütmek ve ayarlamak için göz merceği kullanılabilir.

Basit teleskop yapımı malzemeleri koli bandı, makas, cetvel ya da metre, gazete kâğıdı, kartondan bir tüp, büyük ve küçük olmak üzere 2 adet büyüteçten oluşur. Mercekli teleskop yapımı için yüksek kaliteli mercekler tercih edilmelidir. Merceğin odak uzaklığına ve çapına göre kesilen su boruları tüp yapımında kullanılabilir. 20 milimetre mercek yerine hazır göz merceği tercih edilebilir.

Rahat Bir Gözlem İmkanı Sunan Teleskop Ne İçin Kullanılır?

Rahat Bir Gözlem İmkanı Sunan Teleskop Ne İçin Kullanılır?

Resimleri rahat ve keyifli şekilde incelemenize olanak sağlayan teleskop masaüstü gereçleriyardımıyla kolayca hazırlanabilir. Evde teleskop yaparken mercekleri özellikle plastik çerçevesinden çıkarmadan kullanmalısınız. Mercekler plastik çerçeve içerisinde hasar görmediği için rahatlıkla kullanılabilir. Profesyonel teleskop yapımı için malzemeleri doğru, eksiksiz şekilde hazırladıktan sonra yapım aşamasına dikkatli, özenli şekilde geçmelisiniz. En temelde ışık toplayarak bu ışığı odakladıktan sonra görüntü oluşturabilir, görüş açınızı netleştirerek uzaktaki cisimleri canlı, net şekilde görüntüleyebilirsiniz.

Evde kolay teleskop yapımı günümüzde eğitsel faaliyetlerin yanı sıra pek çok alanda kullanılmaktadır. Renkli, ilgi uyandıran yapısıyla öne çıkan bu cihaz özellikle çocuklar tarafından yoğun ilgi görür. Teleskop aynası yapımı için birincil olarak çukur ayna tercih edilmelidir. Ayna, ışığı mercekli teleskoptaki gibi kırmadığı için reflektör olarak tanımlanır. Mercekli teleskop yapımı malzemeleri kolay bulabileceğiniz kırtasiye gereçlerinden oluşur. Kırtasiyede satılan kalitesiz mercek yerine orijinal, sağlam, yüksek kaliteli mercekler seçilmelidir. 10 - 20 milimetre mercek yerine hazır göz merceği tercih edilebilir. Teleskop yapımında kullanacağınız tüm ürünleri Trendyol'da bulabilirsiniz.