Televizyonun Renk Ayarları Nasıl Olmalıdır?

Televizyonun Renk Ayarları Nasıl Olmalıdır?

Televizyon Modellerinde yer alan ayarların uygun düzeylerde olması hem göz sağlığı hem de görüntü kalitesi için elzemdir. Peki televizyon renk ayarları nasıl olmalı? Çoğu TV optimize edilmemiş bir şekilde müşteriye ulaşır. Bu demek oluyor ki televizyonun görüntü ayarlarını gözden geçirmeniz ve manuel bir şekilde yeniden düzenlemeniz gerekebilir.

“TV renk ayarı kaç olmalı” sorusuna net bir yanıt vermek kolay olmayabiliyor. İdeal televizyon renk ayarları cihaza göre farklılık arz etmekle birlikte birtakım genel geçer iyileştirici düzenlemelerden söz etmek mümkündür. Ayarlarda parlaklığın düşük olması, koyu tonlar taşıyan karanlık bir ekran sunar. Tam tersi parlaklığın yüksek olması ise solukluğu artırıp canlılığı azaltır. İki durumda da kalitesiz bir deneyim doğabilir. Bu bakımdan televizyon renk ayarında parlaklığı %50 olarak, yani genellikle varsayılan oranda bırakmak en idealidir. Ton ayarını ise %0’a çekmelisiniz. Kontrast %70 ila 80’in üzerine çıkmamalı. Keskinliğin ise %10 ila 15 bandında olması da iyi bir oran kabul edilir.

Televizyonun Renk Ayarı Nasıl Değiştirilir?

Televizyonun Renk Ayarı Nasıl Değiştirilir?

“Televizyon renk ayarları nasıl yapılır” sıkça merak edilen bir soru. TV’nin görüntü ve renk ayarlarını manuel şekilde düzenlemek için uzaktan kumandada yer alan ‘Menü’ düğmesine basmanız gerekir. Bazı kumandalarda bu düğmenin muadili niteliğinde olan buton ‘Ayarlar’ ismini taşır. Bu düğmeye bastıktan sonra açılan ekranda ‘Görüntü Ayarları’ veya benzer bir isme sahip olan bölüm göreceksiniz. Karşılaştığınız bu kısma gidin. Sonrasında parlaklık, kontrast, tonlama, keskinlik ve resim modlarını içeren ayrıntılı bir ekran göreceksiniz. İşte bu panelde dilediğiniz gibi görüntü ayarlarını değiştirebilir, oynamalar yapabilir ve televizyon keyfini bir üst seviyeye çıkartabilirsiniz.

Televizyonda Renk Sorunları Neden Kaynaklanır?

Televizyonda Renk Sorunları Neden Kaynaklanır?

Televizyon renk ayarını düzenlemek, bazı sorunların olduğu durumlarda şarttır. Bu sorunların nedeni donanımsal olabileceği gibi düzenlenmemiş bir ayar sisteminden de kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, televizyonda HD görüntü kalitesi mevcut olmadığı için renk sorununun olduğu akla gelir. HD görüntüyü yapısal olarak en iyi Component video ve HDMI bağlantı seçenekleri sağlar. 4K bir kalite içinse televizyonda ve bağlantı portlarında HDMI 2.0 versiyonunu tercih etmek gerekebilir.

Yüksek kontrast ve parlaklık, şikayetçi olunan televizyon görüntüsü sorunlarının başında gelen diğer bir husustur. Teknik bir arıza yoksa ve görüntü ayarları uygun biçimde yapıldıysa, geriye sadece açı ve pozisyon konusu kalıyor. En uygun TV Ünitesi Modellerini tercih ederek seyirci koltuğuyla ekran arasında ideal bir açı yakalayabilirsiniz. Raf TV ünitesi gibi görece daha yüksek olan ürünleri de kullanabilirsiniz. İyi bir TV ünitesinin sadece işlevsel değil estetik açıdan da tercih sebebi olduğunu unutmamalısınız.

Televizyonda Oluşan Renk Sorunları Nasıl Çözülür?

Televizyonda Oluşan Renk Sorunları Nasıl Çözülür?

Görüntü ayarları manuel olarak yapılandırılırken televizyon ekranında renk bozukluğu gibi birtakım sorunlar oluşabilir. Renklerin yok olması, gri ekran, solukluk, bulanıklık, donukluk, tonların birbirine karışması ve yayılması gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu durumda TV’yi kapattıktan sonra şebeke (AC elektrik) kablosunu çıkarmalısınız. Ardından televizyonun da fişini çekip son olarak 30 saniye beklemelisiniz.

Kalite açısından renk sorunları ise çok daha kestirme yoldan giderilebilir. Eğer aydınlık bir yerde TV izliyorsanız arka ışığı artırmalısınız. Loş bir odada bulunduğunuz durumda ise azaltmalısınız. Sinema ve film modu genellikle en uygun televizyon renk ayarı oranlarına sahip olduğu için bu özellikleri seçebilirsiniz. Buna ek olarak gama ayarını 2,2 oranına çekmek, fazlasıyla aydınlık bir yerdeyseniz 2,0 civarı yapmak da görüntüyü netleştiren bir seçenektir.

Özellikle tüplü televizyonlarda elektromanyetik cihazların etkisine bağlı olarak renk bozulma ve sapmaları baş gösterebiliyor. Tüplü televizyon renk ayarlarını güncelleyerek ve cihazın yakınında hoparlör gibi mıknatıs içeren aygıtları bulundurmayarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.