Pratik Tespih Yapımı: Adım Adım Tespih Nasıl Yapılır?

Pratik Tespih Yapımı: Adım Adım Tespih Nasıl Yapılır?

Tespih, yüzyıllar boyunca insan hayatında olan aksesuarlardan bir tanesidir. Bu ürünün hem geleneksel hem de dinî amaçla kullanımı yaygındır. Bu ürünün kullanımı, geleneksel kullanımda stres giderici bir uğraş olarak kabul edilir. Dinî amaçlı ise çeşitli duaların okunmasıyla tespih çekme işlemi yapılır.

Tespih yalnızca Müslüman âlemi için değil; Hinduizm, Budizm ve Hristiyanlıkta da önemli bir yere sahiptir. Bu aksesuarın kullanımı tüm dinlerde aynıdır. Ürün, duaları saymak için tercih edilir. İnsan hayatında bu denli yere sahip olan tespihi kendiniz de yapabilirsiniz. Bu sayede dinî amaçlı ya da geleneksel kullanımı kendi emeğinizi katarak sürdürebilirsiniz.

Tespihlerde Olması Gereken Temel Malzemeler Nelerdir?

Tespihlerde Olması Gereken Temel Malzemeler Nelerdir?

Tespih yapımı için kullanılacak materyallerin kaliteli ve kullanışlı olması gerekir. Aksi hâlde tespihte kopmalar meydana gelebilir. Tespih yapımı malzemeleri aşağıdaki gibi sıralanır;

  • Mumlu ya da kopmayacak bir ip
  • Boncuk
  • İmame boncuk (ya da aralara farklı bir boncuk)
  • İğne
  • Makas

Yukarıdaki malzemeleri temin ederek kendi tespihinizi yapabilirsiniz. Kullanacağınız materyaller, tespih çeşidine göre değişkenlik gösterebilir. Örnek olarak bukalemun tespihi yapmında boncuk yerine kehribar tozundan elde edilen taşlar kullanılır. Sıkma kehribar olarak bilinen tespih çeşidi; damla, oval ve yuvarlak gibi farklı kesim türlerine sahiptir. Bu tespih çeşidinin ayırt edici özelliği ise ışığa bağlı olarak renk değiştirmesidir. Tespih, bukalemun ismini de bu özelliğinden alır. Canlı ve parlak renklere sahip olan ürün, şık bir görüntü sunar. Söz konusu tespih bulunduğu her ortamda dikkatleri kolayca üzerine çeker.

Kendi Tespihinizi Yapmak İçin İzlemeniz Gereken Yol Nasıldır?

Kendi Tespihinizi Yapmak İçin İzlemeniz Gereken Yol Nasıldır?

Tespih hem kullanım çeşitliliği hem de şık görüntüsüyle beğeni kazanır. Evde kendi tespihini yapmak isteyen kişiler, tespih nasıl yapılır sorusunu sıklıkla merak eder. Boncuk tespih yapımı, sabır ve dikkat isteyen bir iştir. İpin ucunu kaçırdığınız anda boncukların dağılması olasıdır. Bu nedenle çeşitli kriterlere dikkat ederek kendi tespihinizi kolayca hazırlayabilirsiniz.

Namaz tespihi, geleneksel aksesuarlar arasındadır. Bu tespihin geleneksel olandan tek farkı, uç kısmında bulunan püsküldür. Tespih yaparken öncelikle kaliteli bir ipe ve boncuklara sahip olmanız önerilir. Dayanıklı ürünlerle hazırlanan bir tespih, günlük kullanımda veya ibadet anında sizi yarı yolda bırakmaz. Kaliteli malzemeleri edindikten sonra boncukları ipe dizmeye başlayabilirsiniz. Sıralama için ilk etapta 33 adet boncuk dizilir. Arasına farkını belli eden bir boncuk ekleyerek yeniden 33 adet boncuk dizebilirsiniz. Toplamda 99 adet boncuk dizdikten sonra imame boncuğu eklemeniz mümkündür. İpi birbirine bağladıktan sonra tespih püskülü yapımına geçilebilir.

Tespih Dizimi: Tespih Yapmanın İncelikleri Nelerdir?

Tespih Dizimi: Tespih Yapmanın İncelikleri Nelerdir?

Tespih dizimi, uğraş gerektiren işlemlerden bir tanesidir. Hobi amaçlı da yapılan bu uygulama, kişinin çok daha sabırlı bir kişi olmasına katkıda bulunur. Tespih yapımının önemli inceliklerinden biri, kullanılan boncukların sayısına dikkat etmektir. Geleneksel ya da dinî amaçlı fark etmeksizin, tüm tespih çeşitlerinde kullanım amacına uygun boncuk sayısının olması gerekir. Örneğin namaz tespihlerinde 33 ve katları kadar boncuk bulunur. Günlük kullanımda ise bu sayı değişkenlik gösterebilir.

Püsküllü tespih yapımında farklı renklerde ipler kullanabilirsiniz. Sarı, mavi, pembe, yeşil ve kırmızı gibi renkler, tespihe şık bir hava katar. Bunun için tercih edeceğiniz ipi eşit boylarda kesmeniz yeterli olur. Püskülün kalınlığı ise kişisel tercihlerinize bağlı olarak değişebilir. Kestiğiniz ipleri üst kısımdan bağlayarak püskül elde edebilirsiniz. Püskül, tespihin uygun yerine takıldığında hoş bir görüntü sergiler. Birbirinden kullanışlı tesbih çeşitlerine Trendyol’dan ulaşmak mümkündür.