Toner Nedir?

Toner Nedir?

Bilgisayarların yazıcı ve tarayıcılarında bulunan, ekrandakinin kâğıda dökülmesini sağlayan aygıtların mürekkep elemanlarıdır. İçerisindeki 8 veya 10 mikronluk partikülleri yüksek ısı yardımıyla kâğıda yapıştırır. Kısa bir biçimde toner tanımı bu şekilde yapılabilir. Modern yazıcıların iki türlü çalışma sistemi vardır. Bunlardan birisi kartuş mürekkepli olanlar diğeri ise toner mürekkepli olanlardır. İkisi de aynı işe yarasada çalışma prensipleri farklıdır. Toner nedir derseniz, karbon esaslı mürekkep tozlarıyla çalışan yazıcı parçasıdır. İlk kullanıldığı dönemlerde karbon içerikli tozlar kullanılan bu yazıcı tonerlerinde, sonraları polimer kullanılmıştır. Lazer yazıcı olarak da adlandırılan tonerli yazıcı içerisinde bulunan toner ve bileşenleriyle kâğıda baskı yapar. Toner ile kartuş arasındaki en büyük fark, kullanılan mürekkep ve çalışma şeklidir. Tonerlerde mürekkep toz halde bulunurken toner kartuş içerisinde likit yani sıvı mürekkep vardır. Kartuşlar içerisinde bulunan rezistans sayesinde mürekkebi ısıtır, sıvı hali ile nokta püskürtücülere gönderir.

30 Farklı Kimyasaldan Oluşan Toner Ne İşe Yarar?

30 Farklı Kimyasaldan Oluşan Toner Ne İşe Yarar?

İlk kullanıldığında karbon tozu ile çalıştırılan tonerler, zamanla onun yerini polimer maddeler almıştır. Toner mürekkebi içerisinde demir oksitten tutun, balmumuna kadar birçok madde barındırır. Buradaki temel prensip çalışma biçimiyle alakalıdır. Toner içerisindeki mürekkep tankında yer alan bu maddeler, elektrostatik enerji yoluyla yapıştırılarak yazıyı oluşturur. Lazer yazıcı sistemlerinde kısaca toner olarak adlandırılan aygıt 4 temel parçadan oluşur.

Bunlar, toner tankı, toner bıçağı, silindir ve drum silindiridir. Pozitif enerji ile yüklü olan toner silindiri, işaretlenecek bölgelerde negatif boşluklar oluşturur. Bu negatif bölgelere baskıda kullanılan mürekkepler yapışır. Drum silindirindeki bu partiküller, ısının yardımıyla kâğıt üzerine yapışır ve yazma işlemi gerçekleşmiş olur. Toner adı verilen aygıt, toplamda 7 parçadan oluşan bir alettir. Toner ne işe yarar sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Toner kartuştan farklı olarak, daha hızlı ve çok sayfa yazdırmaya yarar. Bu yüzden de daha çok tutulur.

Lazer Yazıcılarda Sıklıkla Kullanılan Toner Nasıl Doldurulur?

Lazer Yazıcılarda Sıklıkla Kullanılan Toner Nasıl Doldurulur?

Lazer yazıcı içerisinde kullanılan toner tankları, kartuşlardan daha kullanışlı olsa da zamanla tükenir. Bu sebeple dolum yapılması gerekir. Uzun süre kullanılan ve çok sayfa baskı yapan tanklar için orijinal mürekkep tozları vardır. Toner dolum işlemi bilinçli bir biçimde yapılmalıdır.

Tonerler 7 ana parçadan oluşmaktadır. Öncelikle toner bağlantısı yazıcıdan çözülmelidir. Bu bazı yazıcılarda vidalama bazı yazıcılarda ise pimli şekilde bağlanmıştır. Toner dolumu nasıl yapılır diyorsanız önce yazıcının içerisinden çıkartmalısınız. Çıkan tonerin tankını da ayırmalısınız. Mürekkep tozunun konulacağı yer bu haznedir. Yazıcı tarayıcı toneri dolumu yapılmadan temizlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Boş da olsa tankın içerisinde eski partiküller kalmıştır. Bunların iyice temizlenmesi gerekir.

Kaliteli Baskılar Almanıza Yardımcı Olan Toner Nasıl Temizlenir?

Kaliteli Baskılar Almanıza Yardımcı Olan Toner Nasıl Temizlenir?

Lazer yazıcıların tercih edilme sebepleri arasında ekonomik ve hızlı olmaları ilk sıralarda yer alır. Dolum yapmak amacıyla sökülen tonerin mürekkep tankı iyice temizlenmeli içerisi temizlenmelidir. Toner yazıcı içerisinde birikmiş tozlarda bulunur. Tank ayrılıp, boşaltıldıktan sonra drum silindiri de temizlenmelidir. Zamanla mürekkep tozları işlemiştir. Kartuş toner drum elemanları kendi kendini bıçakları ile temizlese de elektrostatik enerji kalıntıları kir bırakır. Yeni dolmuş tank takılmadan önce güzel bir temizlik yapılmalıdır.

Toner temizliğinde kesinlikle ıslak veya nemli bez kullanılmamalıdır. Oldukça hassas aygıtlardan olan yazıcı bileşenleri çok çabuk etkilenir. Temizlik için tankın ve diğer elemanların ters çevrilip vurulmadan silkelenmesi gerekir. İşlem bittikten sonra toner nasıl takılır diyorsanız, aynı işlemi tersten yapacaksınız. İyice temizlenen ve doldurulan toner, bağlantı yerine uygun şekilde yeniden takılır.