Tütsü Nasıl Yapılır? Tütsü Yapımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tütsü Nasıl Yapılır? Tütsü Yapımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tütsü özellikle Uzak Doğu’da ortamların enerjisini değiştirmek için kullanılan hoş kokulu bir üründür. Tütsü yakma işlemi Hindistan, Çin, Tibet gibi ülkelerde yoğunluk gösterir. Tütsü yapımı ve yakma şekli kültürlere göre değişir. Fakat dünyanın genelinde tütsü yakmanın yaşam alanlarına olumlu anlamda pek çok etkisi olduğuna inanılır.

Hazır satılanların yanı sıra evde tütsü yapımı da mümkündür. Doğal bitkilerden, baharatlardan ve ağaç kabuklarından yararlanılarak tütsü yapmak oldukça kolaydır. Bu anlamda özellikle doğal tütsü yapımı sıklıkla merak edilir. Aslında her evde bulunan birkaç malzeme tütsü yapımında yeterlidir. Bu yazımızda tütsü nasıl yapılır sorusuna cevap verirken faydalarına da değinmeye çalıştık.

Tütsü Neden Yakılır? Tütsü Yakmak Ne İşe Yarar?

Tütsü Neden Yakılır? Tütsü Yakmak Ne İşe Yarar?

Tütsü, yanınca çevreye kokulu bir duman yayan ve bazen aromatik yağlarla birleştirilerek kullanılan bir malzemedir. Bu malzeme terapilerde, çeşitli törenlerde ve meditasyon esnasında yakılabilir. Hatta farklı coğrafyalarda basit bir deodorant ya da böcek savar olarak da değerlendirilir. Bu madde genellikle kendisi için tasarlanan tütsülük içerisinde yakılarak kullanılır.

Tütsü yakma genellikle evin güzel kokmasını sağlamak için gerçekleştirilir. Özellikle bitkilerden yapılan tütsüler ortamın enerjisine olumlu bir etki eder. Bu yüzden arınma, meditasyon ve yoga yaparken tütsülerin olumlu gücünden yararlanabilirsiniz. Ortamda bulunan kötü enerjiyi uzaklaştırdığına inanılan tütsünün farklı aromalara sahip çeşitleri de bulunur. Bazen bu bitki demetinin içerisine çeşitli yağlar da eklenir. Lavanta, karanfil, portakal, mandalina, mango, çilek, vanilya gibi bitkilerden elde edilen uçucu yağlar, tütsülerin daha güzel bir koku yaymasını sağlar.

Doğal Tütsü Yapmak İçin Hangi Bitkiler Kullanılabilir?

Doğal Tütsü Yapmak İçin Hangi Bitkiler Kullanılabilir?

Bitkilerden tütsü yapımı özellikle organik materyaller kullanmak isteyen bireyler için idealdir. Nebat çeşitleri tütsü yapımı malzemeleri listesinin başında yer alır. Tütsü yaparken çiçekler, taze otlar ve ağaç kabukları kullanılabilir. Evde doğal tütsü yaparken karanfil ve gül gibi çiçeklerin yaydığı hoş kokudan yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte leylak, yasemin, lavanta, sardunya gibi rayihası yüksek olan çiçekler tütsü yapımı için idealdir. Âdeta oda kokusu işlevi gören bu çiçekler, yaşam alanlarının enerjisini olumlu anlamda değiştirmenize yardımcı olur.

Nazar gibi negatif enerjileri ortadan kaldırdığına inanılan üzerlik tohumu, çörek otu ve adaçayı gibi bitkiler de tütsü yakarken kullanılır. Tütsü sadece bir bitki ile değil birden fazla otun kombinasyonuyla da hazırlanabilir. Örneğin; lavanta, okaliptüs, karanfil ve vanilya çubuğu karıştırılarak hoş bir koku oluşturmak mümkündür. Tütsü yapımında kullanılacak materyaller kurutulmuş olabileceği gibi dalından yeni kopmuş taze bitkiler de olabilir.

Tütsü Yapımı Aşamaları ve Püf Noktaları Nelerdir?

Tütsü Yapımı Aşamaları ve Püf Noktaları Nelerdir?

Tütsüler yapımı son derece kolay olan koku vericilerdir. Doğal tütsü yapmak için öncelikle çiçeklerdeki ekstra yapraklar temizlenmelidir. Çiçek yerine ot kullanılacaksa bunların boyları 15 cm’ye yakın şekilde kısaltılmalıdır. Ardından tüm çiçekler ve otlar birleştirilerek jüt ip gibi bir materyalle demet hâline getirilir. İp, demeti 6-7 defa çevrilecek şekilde sıkıca bağlanmalıdır. Ardından tütsü demeti baş aşağı şekilde 2-3 hafta kurutulmaya bırakılır. Kuruyan tütsünün serin ve kuru bir yerde saklanması gerekir. Aksi takdirde bitkiler neme maruz kalabilir. Bu da tütsünüzün hem zor yanmasına hem de ortamda hoş bir koku bırakmak yerine rahatsız edici bir duman oluşturmasına neden olur.

Kendi hazırladığınız tütsüleri dilediğiniz zaman evinizin çiçek ve otlarla mis gibi kokması için yakabilirsiniz. Kullanım sıklığınıza bağlı olarak hazırladığınız tütsüleri uygun koşullarda muhafaza etme olanağınız da mevcuttur. Siz de bu özel kokuların yapımında kullanılacak malzemeleri ve tütsü ve buhurdanlık çeşitlerini Trendyol’da bulabilirsiniz.