Voleybol Oyun Kuralları: Voleybol Nasıl Oynanır?

Voleybol Oyun Kuralları: Voleybol Nasıl Oynanır?

Voleybol oyunu, son derece ilgi gören sporlar arasında yer alır. Bu sporda esas olan, topu ellerle paslaşarak yer ile temas ettirmeye çalışmaktır. File üzerinden geçirilerek rakip sahanın zeminine temas ettirilen her top, takıma sayı getirir. Okul kulüplerinden yaz tatillerine kadar her anın vazgeçilmez oyunlarından biri olan voleybol, çeşitli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir. Yediden yetmişe herkesin eğlenmek ve sosyalleşmek için tercih ettiği bu spor, “Voleybol oyunu nasıl oynanır?” sorusunu da beraberinde getirir.

Voleybol Nasıl Bir Oyundur?

Voleybol Nasıl Bir Oyundur?

Voleybol oyun sistemi, 1895 yılında Willian Morgan tarafından geliştirilmiştir. Morgan, rakip takımlar arasında fiziksel bir temas olmadan gerçekleştirilebilen bir oyun arayışıyla günümüz voleybolunun temelini atmıştır. Basketbol, beyzbol ve tenisten esintiler taşıyan bu spor, birkaç yıl sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Voleybol oyun kurallarında da belirtildiği üzere maç, takımın sahanın iki yanında gruplaşmasıyla gerçekleştirilir. Arkadaşlarıyla eğlenceli vakit geçirmek isteyenler, “Voleybol oyunu kaç kişiyle oynanır?” gibi soruları sıkça araştırır.

Altışar oyunculu iki takımla gerçekleştirilen bu oyun, topu rakip takımın zeminine düşürme amacı taşır. Voleybol topu, zeminle her temasında takıma 1 sayı getirir. Toplam 25 sayıya ulaşan takım ise setin galibi olur. Rakibinden önce 3 set kazanan takım ise maçı galip olarak bitirir. Toplam 4 setten oluşan her maçta 2-2’lik beraberliği bozmak için 5. set de oynanabilir. Tabii her spor dalında olduğu gibi âdil bir maç için voleybol oyun kuralları, olmazsa olmazdır.

Voleybol Oyun Hareketleri Nelerdir?

Voleybol Oyun Hareketleri Nelerdir?

Voleybol, bir filenin iki tarafında yer alan takımlar arasında gerçekleştirilir. Takım oyuncuları, rakibin hamlelerine müdahale etmeden kendi aralarında paslaşarak topu ilerletir. Voleybol oyun kurallarında da yer aldığı üzere farklı pas ve vuruş teknikleri bulunur. Ancak oyuncuların vuruş ve karşılamada filenin öbür tarafına uzanmamaları gerekir. Karşı takımın sahasına uzanma, yanlışlıkla bile olsa rakibe fazladan bir sayı kazandırır.

Oyun, takımlardan birinin en uç saha çizgisinden karşı tarafa yolladığı servisle başlar. Voleybol vuruşlarından bir diğeri ise iki eli birleştirerek yapılan manşettir. Oyuncu, kendi takım arkadaşına sayı vuruşu hakkı tanımak için manşetle topu havalandırabilir. Tek elle gerçekleştirilen smaç ise sayı alma amacıyla tercih edilen vuruşlardan biridir. Smaç vuruşu, 3 metre çizgisinin hemen gerisinden sert bir hamleyle gerçekleştirilebilir. Vuruş fark etmeksizin her takımın topa üç kez arka arkaya dokunma hakkı bulunur. 3 kez topa dokunan takım, kural ihlali yapmamak için topu manşetle rakip sahaya gönderebilir.

Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir?

Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir?

Voleybol oyun kuralları ve saha ölçüleri, dünyanın her yerinde aynıdır. Voleybol oyun sahası ölçüleri, 9 x 18 metre olarak belirlenmiştir. Her takımın 6 yedek oyuncu bulundurma hakkı vardır. Takım koçları, her sette 6 kez oyuncu değişikliği yapabilir. Voleybol oyun süresi ise belli bir kurala bağlanmamıştır. Maç, 25’er sayılık setlerden oluşur. Takımlardan birinin 25 sayı almasıyla mevcut set tamamlanır. Voleybol maçında topu karşılamayla ilgili herhangi bir kural yoktur. Oyuncular, topu paslamak için vücudunun her yerini kullanabilir.

Mini voleybol oyun kurallarında ise durum biraz daha farklıdır. 6 x 6 m sahada oynanan mini voleybol setleri, 10 dakika sürer. 4-6 kişilik takımlarla oynanan maçlarda çizgiye basmak ve fileye değmek, hatalı hamlelerdir. Siz de maçlarda performansınızı artıracak olan voleybol ayakkabısı çeşitlerine Trendyol üzerinden göz atabilir, dilediğiniz ürünü yalnızca birkaç tıklamayla kolayca satın alabilirsiniz.