Wellness Nedir?

Wellness Nedir?


Wellness, Türkçede esenlik sözcüğüne karşılık gelen bir terimdir. Aslında bir süreci temsil eder. Literatürde ilk defa 1961 yılında Dr. Halbert Dunn tarafından kullanılmıştır. İnsanların yaşam kalitelerini artırmaları için sosyal, fiziksel ve psikolojik olarak iyi hissetmeleri gerektiğini savunur. Kişisel gelişim ve insan sağlığının arasındaki bağlantı, Wellness’in temel mantığını oluşturur. Bu felsefeye göre kişiler, arzu ettikleri gelişimi sağlayabilmek için bilinçli bir iradeye ve sağlam bir kararlılığa ihtiyaç duyarlar. Eğer bu eğilimi göstermeyi başarırlar ise ruhani bir huzura kavuşurlar ve yüksek bir farkındalığa erişirler.

 Wellness Nedir? Ne İşe Yarar?

Wellness Nedir? Ne İşe Yarar?


“Wellness nedir?” sorusuna verilebilecek en kısa cevap, kişinin kendi vücudunu ve ruhunu tanıması olabilir. Bu anlayışa göre, kişinin kendini tanıyabilmesi için ilk olarak sağlıklı bir bedene sahip olması gerekir. Dünyada gerçek mutluluğa erişebilmek için geliştirilen bu anlayış, endişelerden ve kaygılardan uzak durulması gerektiğini ve yaşanan anın keyfinin çıkarılması gerektiğini öne sürer. Wellness’in temelinde ‘’Carpe Diem’’ anlayışı yatar. Kişi, bu dinginliğe ve erdeme erişirse daha sağlıklı ve huzurlu bir hayatın temellerini atabilir. Ruhsal huzuru yakalayan bireyler, oluşabilecek tartışmalardan ve kavgalardan uzak durarak daha sakin bir ömrün kapısını aralayabilir. Wellness, savunduğu bu fikirler sebebiyle metafizik bir öğe olarak kabul edilir. Günümüzde giderek popülerleşmiş bu felsefe, birçok şirket tarafından da benimsenmiştir. Çalışanların iç huzurunun ve beden sağlığının, daha verimli olabilmeleri için korunması gerektiğini anlayan şirketler, bunun için uğraşmaya başlamış ve kurumsal kimliklerini bu anlayış etrafında inşaa etmeye başlamışlardır.

 Nasıl Wellness Yapılır?

Nasıl Wellness Yapılır?


Wellness boyutları, kültürü ve felsefesi herhangi bir kalıba sığmayacak bir yapıdadır. Bu görüş, her bir insanın özel olduğunu ve farklı programlara tabi olduğunu savunur. Kişiden kişiye göre değişen egzersizler, bireylerin rahatlamasını ve daha sağlıklı bir bedene kavuşmasını amaçlar. Hazırlanan beslenme programları ise her bir kişi için özel olarak oluşturulur. Tüm bu adımlar, kişilerin iç huzuru yakalayabilmeleri için yapılır. Bu felsefeyle ilgilenenler, egzersizlerini rahat bir şekilde yapabilmek için konforlu bir alana ihtiyaç duyar. Meditasyon taburesi ya da mat, bu işlemin gerçekleştirilmesi için uygun ürünlerdir.


İstenilen iç huzurun elde edilmesi, kaygılardan uzak bir hayat sürdürülmesi için bu programlara sadık kalınması gerekir. Gün içerisinde sizi strese sokan herhangi bir aktivite, tartışma ya da diğer unsurlar bu noktada uzak durulması gereken konular arasındadır.

 Wellness Boyutları Nelerdir?

Wellness Boyutları Nelerdir?


Wellness felsefesi, huzurlu bir hayat sürdürebilmek adına takip edilmesi gereken boyutları birbirinden ayırmadan bir bütün olarak görür. ‘’Esenlik’’ hâlinin birbirleriyle bağlantılı 8 boyutu bulunur. Bunlar fiziksel, zihinsel, ekonomik, sosyal, ruhsal, çevresel ve mesleki olarak sıralanır. Bu boyutların tümü, ruhen ve bedenen sağlıklı bir forma kavuşulması için yardımcı olan araçlardır. Hazırlanan programlar, kişilerin yaşamları boyunca hissettiği duyguların dengeli olmasını sağlar. Fiziksel olarak adlandırılan yönü; düzenli spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve zamanında uyumak gibi öğeleri içerir. Zihinsel ise olumsuz düşüncelerden arınmış ve sadece o an’a odaklanmış bir zihni temsil eder. Duygusal tarafında daha sağlıklı ilişkiler kurmak için duyguları kontrol etmeyi hedefler. Ekonomik; maddi açıdan memnuniyet duymaktan geçer. Sosyal kısmı aidiyet duygusunu temsil ederken ruhsal tarafı insanın kendi ruhu ile barışık olmasını amaçlar. Çevresel boyutta ise doğa ile uyum sağlamaktan bahseder. Mesleki olarak çalıştığınız ortamdan memnun ve tatmin olmanız gerektiğini söyler. Bu anlayışı hayatınıza uygulamak için ihtiyaç duyduğunuz tüm araçlara birkaç kolay adımla Trendyol’dan ulaşabilirsiniz.