Resim Tekniklerini Keşfedin: Yağlı Boya ve Akrilik Boya

Resim Tekniklerini Keşfedin: Yağlı Boya ve Akrilik Boya

Boya ve boyaya dönük her türlü el işi becerisi, evde vakit geçirirken kişisel hobilerine ağırlık vermeyi yahut yeni hobiler edinmeyi tercih edenler için ideal tercihlerdir. Bu alanda vakit geçirmeyi planlayanlar, yağlı boya ile akrilik boya hakkında detaylı bilgi edinerek hangi yolu tercih edeceklerini kararlaştırmak istemektedir. Trendyol da bu isteklere dönük olarak iki boya türü arasındaki farklılıkları göz önüne serecek bir blog yazısı ile karşınıza çıkıyor. Ne de olsa bir hobiden keyif almak, doğru malzemeleri seçerek yola doğru çıkmakla birebir alakalıdır. Yanlış yapıştırıcıyı tercih ederek maket yapmaya çalışmak ya da masa lambasının ampul tercihini yanlış yaparak göz yoran bir ışıkta küçük parçaları ayıklamaya çabalamak… Düşünüldüğünde dahi insanın içinde bir sıkıntıya yol açabilen bu gibi tatsız hadiselere karşın doğru boya tercihi yapmak sizin elinizde. Yüzeylerde, tablo ve kanvaslarda, ahşap boyama uygulamalarında ya da aklınıza gelebilecek herhangi bir kullanımda doğru boyayı tercih etmeniz hem alacağınız keyfi hem de yaptığınız işin başarıya ulaşma oranını etkileyecektir. Nitekim her hobi, özünde bir içsel motivasyon dürtüsü taşır ve başarıya ulaşmış bir uğraşınız olması sizi daha iyi işleri ortaya koyabilme adına şevklendirecek, bir sonraki adımınızın daha yüksek ve daha güçlü olmasını sağlayacaktır. Siz de bilhassa akrilik boya nerelerde kullanılmalıdır yahut yağlı boya tam olarak hangi anlamda akrilik boyadan farklıdır gibi sorularınızın cevaplarını öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Yağlı Boya ile Karıştırılsa da…

Yağlı Boya ile Karıştırılsa da…

Hobilerin tercih edilme sebebi, insana huzur katması ve iç motivasyonu yükseltmesidir. Bu bağlamda, yapmayı tercih ettiğiniz bir hobi için tam isabet olarak nitelendirilebilecek malzemeleri tercih etmeniz; keyifli vakit geçirmenizi sağlamanın da ötesinde kişisel motivasyonunuzu olabilecek en üst düzeye çıkartacaktır. Bunu hayatın her alanında düstur olarak belirlemiş tüketici profillerinin, aldıkları en ufak bir ürünün dâhi kullanım alanlarını, ham maddelerini, hangi ürünler ile bir arada kullanılabileceğini incelemesi de 21. yüzyılda geliştirilmiş bir reaksiyon olarak başarılı tüketim tercihlerini geliştirmiştir. Yakın zamanda popülerleşmiş bazı tüketim maddeleri ise anlam karmaşaları nedeniyle sıklıkla türdeşleri arasında karıştırılagelmiş, bu sebeple kullanıcılar açısından tercih edilme ihtimalleri soru işaretleriyle son bulmuştur. Tıpkı akrilik boya gibi. Akrilik boya sıklıkla yağlı boya ile karıştırılır. İnternet üzerinde bu anlamda hataya mahal bırakan pek çok içeriğin yer alması da el işlerinde boya ayrımı yapmaya çalışan hobi sahiplerini ikilemde bırakmaktadır. Ancak akrilik boyanın, yağlı boyadan farklı olduğu noktaların netleştirilmesi; iki boya türünün kullanım alanlarına dair de kullanıcılara fikir verecektir. Plastik yağlı boyalardan farklı biçimde, akrilik boyalarda plastik akrilik reçine parçaları yer alır. Bu parçaların yanı sıra içerik bağlamında da kullanım alanını netleştirecek bileşenler bulunmaktadır. Bir akrilik boyada ne kadar reçine bulunursa, boya o denli kalitelidir. Benzer biçimde, pigment içeriği de önem teşkil eder. Nitekim akrilik boya tuval üzerine sulandırılarak sürüldüğü için pigmentleri ne denli kaliteli olursa, boyama işlemi de o kadar kaliteli görüntüye sahip olacaktır. Akrilik boya, dayanıklılığını içeriğindeki polimer emilusyonu ile kanıtlar.

Sentetik Boyaların En Meşhuru

Sentetik Boyaların En Meşhuru

Yağlı boya sentetik boyalar arasında en meşhur ürün olarak türün yegane temsilcisi gibi adlandırılmıştır. Yıllar boyu, tablolardan kanvaslara değin pek çok farklı ev dekorasyon ürününde tercih edilmiş; hobi malzemesi olarak da bilhassa resim alanında yetkinliği olanların ilk seçimleri olmuştur. Bileşimindeki renk verici pigment ile bu pigmente sahip, ağırlıklı olarak bitkisel kökenli bir yağ içeren yağlıboyalar, sürüldüğü yüzeyleri bir renk katı ile örtmektedir. Bu örtme özeliğini ona kazandıran ana pigmentlerse metal cevherlerinin kavrulması sonucu elde edilmektedir. Boyaya kıvam katmak adına, ‘bağlayıcı’ olarak adlandırılan bitkisel kökenli yağın içine tebeşir, kil yahut kireçtaşı gibi maddeler katılmaktadır. Ana bileşenlerinde kullanılan bazik kurşun karbonat, çinko sülfür, çinko oksit, demir, bakır oksit ya da karbon gibi bileşenler; aynı zamanda yağlı boyanın rengini de belirlemektedir. Kromatların sarı ve turuncu, bakır oksitlerin kırmızı ve karbonun siyah pigment görevi gördüğü yağlı boyalardaki en önemli bileşenler ise koruyucu yağlardır. Koruyucu yağ; yağlı tohumlar, fındık, ceviz içi, bazı bitki ve balıklardan elde edilmektedir. Havanın oksijen ile birleşmesi hâlinde katılaşıp ince, esnek bir katman oluşturan bu koruyucu yağlar arasında en bilinen ise keten bitkisi tohumundan elde edilen beziryağıdır. Onu tong yağı ile soya yağının yanı sıra petrolden elde edilmekte olan çeşitli mineraller takip eder. Bağlayıcı bileşiminde yer alan koruyucu yağların haricinde reçine, sulandırıcı ve kurutucu madde gibi ayrı maddeler de yer almaktadır. Reçine, yağlıboyanın içinde yer alan çeşitli maddelerin birbirine bağlanmalarını sağladığı gibi, boyanın fırçayla sürülmesinde de kolaylık sağlamaktadır. Bazı ağaçlardan elde edilmekte olan doğal reçinelerin yanı sıra kimyasal maddeler ile üretilmiş yapay reçineler de kullanılabilir. İnceltici, yahut daha bilinen ismiyle tiner ise boyayı daha da akışkan hâle getirip, sürülmesini kolaylaştıran gazyağı gibi çözücü bir maddedir. Kurutucu için ise kobalt, kurşun veya manganez gibi metaller kullanılmakta olup; bu maddeler ince bir kat hâlinde sürülmüş yağlı boyanın daha çabuk kurumasında rol oynamaktadır.

Akrilik Boya ile Yağlı Boyanın Kullanım Alanları

Akrilik Boya ile Yağlı Boyanın Kullanım Alanları

Akrilik boya pek çok uygulamada kullanılan su bazlı, çabuk kuruyan ve toksik olmayan bir boyadır. Temizlenmesi, opak olması kolay olan akrilik boyada hatalar, üzerinde boyanarak düzeltilebilmektedir. El sanatları için kullanılan akrilik boya, en yaygın türler arasındadır. Envai çeşit rengi bulunan bu boya, pürüzsüz olup kremsi bir kıvamdadır. Ahşap, kâğıt, kumaş, seramik, kanvas ve cam dâhil pek çok iç mekân projesi için uygundur. Akrilik esaslı boyalar aynı zamanda iç cephe ve dış cephe boya uygulamasının yanı sıra tavan boyamak için de uygun olmaktadır. Kuruma süresinin bitime bağlı değiştiği, fakat büyük bir çoğunluğunun bir saat içinde kuruyacağı akrilik yüzey boyalarında en önemli husus, ek kat uygulanmadan evvel boyanın iyice kurumasına müsaade tanımaktır. Solvent bazlı boya, olarak da bilinen yağlı boya hızlı bir şekilde kuruması ve parlak bir yapısı olmasına rağmen duvar boyası olarak kullanılma oranı düşük bir boya türüdür. Nitekim ağır kokusuna rağmen ahşap yüzeyler ve bilhassa açık havadaki metal yüzeyler için sıklıkla kullanılmaktadır. Tabii, olmazsa olmaz görsel sanatlar kullanımını da anmak icap eder. Tarihe damga vurmuş pek çok tablo, bilindiği üzere yağlı boyadır. Yağlı boya kullanılarak yapılmış, bakımı da düzgün gerçekleştirilmiş nice tablonun günümüzde ilk günkü renklerini muhafaza ederek sanat severlerin görsel zevklerini karşıladığı ifade edilebilir. Bu bağlamda, pek çok farklı alanda kullanılabilen akrilik boya ile yağlı boyanın hobi amaçlı ihtiyaçları giderebilecek en bilinen boya türleri olduklarını söylemekte fayda var. Aralarında yer alan, kullanıma dönük nüanslar göz önünde bulundurularak seçim yapılması hâlinde keyifli hobi vakitleri sizin olacaktır.