Yaz Lastiği Nasıl Seçilir?

Yaz Lastiği Nasıl Seçilir?

Lastikler temel olarak arabaların jant boyutlarına göre farklılık göstermektedir. Lastiğin dokusu, hamurun yumuşaklığı ve sertliği, diş kalınlıkları ve sayıları, diş desenleri gibi etkenler seçimde etkili olmaktadır. Lastiğin üretildiği tarih de önemlidir. Hafta, ay, yıl gibi seçenekler vardır. Aynı zamanda lastik yanağının kalın ve ince olması da bu seçimi belirler. Konu mevsime geldiğinde ise yaz mevsiminde kış lastiği kullanmak sürüş keyfinizi azaltır ve güvenliğinizi tehlikeye atabilir. Bu sebeple yaz aylarında yaz lastiğini tercih etmek oldukça önemlidir.

Yaz Lastiği Özellikleri

Yaz Lastiği Özellikleri

Yaz lastikleri farklı özellikleriyle birbirlerinden ayrılmaktadırlar. Yaz lastiği basıncı araba modellerinin jant büyüklüğüne ve arabanın ağırlığına göre farklılık göstermektedir. Lastiğin sertliği ve yumuşaklığı da farklılaşmaktadır. Yumuşak yaz lastiği özellikle asfalt zeminlerde tercih edilir. Bunun nedeni daha sarsıntısız bir sürüşün amaçlanmasıdır. En sessiz yaz lastiği de bu amaçla tercih edilmektedir. Kişiler mümkün olduğunca az ses geçiren bir lastik arayışındadır.

Yapılan km ve kullanım şartlarına göre değişiklik göstermekle birlikte, yaz lastiği ömrü 40.00 km ve 50.000 km mesafeye ya da ortalama 5 yıl gibi bir süreye sahiptir. Bu da yaz lastiği ömrü kaç km sorusuna cevap veriyor. Yaz lastiği işareti lastikler üzerindeki güneş şeklidir. Yaz lastiği güneş deseni ile anlaşılabileceği gibi diş kalınlıklarının daha ince olması ile de anlaşılır. Tüm bu özellikler yaz lastiği seçimi üzerinde etkili olmaktadır.

Farklı Türlerde Yaz Lastiği Seçenekleri

Farklı Türlerde Yaz Lastiği Seçenekleri

Yakıt tasarruflu yaz lastiği aslında lastik basıncı, aracın ağırlığı ve hız gibi etkenler ile belli olmaktadır. Yani bu biraz kişisel bir durum oluyor diyebiliriz. Ayrıyeten yolun toprak mı asfalt mı oluşu da etkiliyor. Islak zeminde en iyi yaz lastiği, lastik basıncı, diş kalınlığı ve fren mesafesi gibi etkenlerle belirlenmektedir. Aynı zamanda dikkatli kullanım takip mesafesi de etkili olmaktadır. Binek otomobillerde genellikle 16 jant yaz lastiği kullanılmaktadır. Bunun nedeni standart özelliklere sahip olmasıdır. Farklı boyutlarda oto yaz lastiği seçenekleri de bulunmaktadır. 13 inç, 15 inç ve 16 inç ebatlarındaki lastikler tercih edilmektedir.

Yaz lastiği seçmek için bu gibi bir sürü özellik etkili olmaktadır. Kişiler genellikle deneyimledikleri ve memnun kaldıkları lastikleri uzun süre kullanmaktadır. Lastiğin ömrü bitse bile aynı modeli satın alıp kullanmaya devam eden kişiler mevcuttur. Güneş ve fazla sıcaklıklar, lastiğin aşınmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda hava değişimleri de lastiğin basıncının değişmesinde etkili olmaktadır. En iyi yaz lastiği bu ögeler sonucu da değişiklik gösterebilir. Aslında her kullanım öncesi lastikleri kontrol etmekte fayda var.

Yaz Lastiği Kışın Kullanılır Mı?

Yaz Lastiği Kışın Kullanılır Mı?

En çok düşünülen sorulardan biri, yaz lastiği ne zaman takılır sorusudur. Resmi olarak nisan ayında takılıp aralık ayında ise çıkarılması belirlenmiştir. Yaz lastiği ne zaman takılmalı şeklindeki belirsizlik bu şekilde netliğe kavuşuyor. Aynı zamanda sıcaklıklar 7 derecenin altına düştüğünde kış lastiği kullanılması önerilmektedir. Bunun nedeni sıcaklık bu noktaya geldiğinde yaz lastiklerinin yol tutuş ve fren mesafesinin yetersiz kalmasıdır. Bu da kış lastiği yaz lastiği farkı konusunda açıklık getirmektedir. Aynı şekilde sıcaklıklar arttığı zaman da kış lastikleri sıcaklıklara dayanamayacak bir dokuda olduğu için bırakılır.

Diğer bir en çok düşünülen sorulardan biri de 4 mevsim lastik mi yaz lastiği mi sorusudur. Aslında 4 mevsim lastikler de yaz lastikleri ile hemen hemen aynıdır. Bu özellikteki lastikler özellikle yeni oldukları takdirde her mevsim kullanılabilmektedir. Fakat yine de resmi kararlara uymak ve belirtilen aylarda lastikleri değiştirmek gerekiyor. Çevrenizden yaz lastiği önerisi alabilir veya bu konuda araştırma yapabilirsiniz. Siz de aracınıza ve jantlarınız uygun lastik modellerini seçmek ve incelemek için Trendyol’a bakabilirsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar!