Röle Bağlantısı: Röle Nedir? Röle Ne İşe Yarar?

Röle Bağlantısı: Röle Nedir? Röle Ne İşe Yarar?

Bir elektrik devresi elemanı olan röle, kontakları açıp kapatmayı sağlar. Hayatın birçok alanında kullanılan bu aksam, güvenli bir elektrik anahtarı olmasıyla tercih edilir. Özellikle elektrikçiler ve evde kendi başına cihaz tamir etmeyi bilen bireyler tarafından kullanılır.

Rölenin çok farklı çeşitleri vardır. Her bir röle çeşidinin kullanım alanı ve amacı değişkenlik gösterir. Sizin de bir röleye ihtiyacınız varsa ancak hangisini seçeceğinizi bilmiyorsanız bu içeriği inceledikten sonra ilgili linklere tıklayarak satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Röle tanımı, çalışma prensibi ve çeşitleri hakkında bilgi almak için okumaya devam edebilirsiniz.

Röle Nedir? Röle Çalışma Prensibi Nasıldır?

Röle Nedir? Röle Çalışma Prensibi Nasıldır?

“Röle nedir?” sorusuna, bir elektrik anahtarı olduğunu belirterek yanıt verilebilir. Röle, en basit tanımıyla bir devre elemanı, bir elektrik aksamıdır. Peki röle ne işe yarar? Röle, düşük akımlar kullanarak yüksek cereyan çeken cihazları anahtarlama görevinde kullanılır. Kısaca röle çalışma prensibi şu şekildedir: Röle, devredeki bobine enerji verir. Bu eylem sonucu mıknatıslanan bobin, bir armatürü hareket ettirir. Bu hareketin etkisiyle kontaklar birbirine temas eder ve devre içinde elektrik iletimi sağlanmış olur.

Röle, elektrik devrelerinde bir bakıma sigorta görevi de görür. Bu nedenle rölenin sağlam olması, elektrik devresinin sağlığı için oldukça önemlidir. Bu elemanların sağlamlığını test etmek için röle ölçümü yapmanız gerekir. Bir ölçüm cihazına bağlayacağınız rölelerin elektrik devresi açık ve kapalıyken yansıttığı değerler doğrultusunda bu testin sonucuna ulaşmanız mümkündür.

Röle Bağlantısının Kullanım Alanları Nerelerdir?

Röle Bağlantısının Kullanım Alanları Nerelerdir?

“Röle nerelerde kullanılır?” sorusunun tek bir cevabı yoktur. Fakat genel bir cevap vermek gerekirse rölenin elektrik devreleri ve motorlu tüm ürünlerde kullanıldığını söylemek mümkündür. Bu aletin çok sayıda kullanım alanı mevcuttur. Sigortalarda, alarm sistemlerinde, elektrikli ev aletlerinde röle kullanımına rastlanır. Örneğin ütüler, röle devrelerinin yer aldığı ev aletlerinden biridir. Röle bağlantısının tercih edildiği diğer alanlar ise uzaktan kontrol sistemleridir. Mobil cihazınızdan yönetebildiğiniz klima, kombi, hatta robot süpürge gibi cihazlarda çoğunlukla röle bağlantısından yararlanılır.

Otomotiv sektörü de röle kullanan alanların başında gelir. Hatta bu sebeple röleden sık sık otomobil yedek parça çeşitlerinden biri olarak da söz edilir. Biri şoför mahallindeki ön konsolun altında, diğeri kaputun altındaki motor bölmesinde olmak üzere her araçta iki adet sigorta devresi mevcuttur. Oto röle olarak geçen ürünler, araçların sigorta kutularında yer alır. Bu ürünlerin araçlardaki hangi donanıma ait oldukları, sigorta kutusunun altındaki röle bağlantı şemasında görülebilmektedir.

Röle Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Röle Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Röle çeşitleri, oldukça zengindir. Bu çeşitleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Reed Röle
  • Termik Röle
  • Solid State Röle
  • Kaçak Akım Rölesi
  • Zaman Rölesi
  • Motor (Faz) Koruma Rölesi

Reed röle içi asal gaz ile doldurulan iki kontaklı bir alettir. Bu röle, manyetik alan etkisiyle çalışır. Termik rölelerin kontak durumu ise ortamın ısısına göre değişkenlik gösterir. Bu tip rölelerin kontağı, genleşme etkisiyle kapanır.

Solid state yani katı hâl rölesi, mekanik bir parça içermemesiyle dikkat çeker. Bu özelliği, rölenin uzun ömürlü olmasını sağlar. Solid state röle bağlantısı, aşırı yüksek akım değerlerine kadar dayanabilir. Kaçak akım rölesi, yalıtım hatası bulunan devrelerdeki enerjiyi keser.

Zaman rölesi, kontak durumlarının belli bir süre sonra otomatik olarak değişmesidir. Bu süre, kullanıcı tarafından belirlenir. Motor koruma rölesi ise faz sinyallerini ölçerek meydana gelebilecek olumsuzlukları önler. Siz de bu seçenekler arasından ihtiyacınıza en uygun röleyi Trendyol’da bulabilir ve güvenle satın alabilirsiniz.