"

Çim Tohumu

" araması için 1569 sonuç listeleniyor

Çim Tohumu

Çim Tohumu ile Doğayı Evinizde

Çim ve benzeri uygulamalar ile yapılan çevre düzenlemeleri doğayı evlerimizle buluşturmaktadır. Bunun için yapılan peyzaj en basit anlamı ile çevre düzenleme sanatıdır. Evlerimizin bahçelerinden tüm dünyaya yayılan kentleri, sahilleri, yolları ve pek çok farklı alanın bir ahenk içinde düzenlenmesini sağlamaktadır. Özellikle şehirde, çevremizde yer alan park ve bahçelerin pek çoğunda peyzaj çalışmalarına şahit olmak mümkündür. Asıl olarak yapılan bu işlem ikiye ayrılmaktadır. Bunlar doğal ve kültürel peyzajdır. Doğal peyzaj sırasında herhangi bir ekleme yapılmadan doğanın insana verdikleri kullanılmaktadır. Örneğin ormanlık bir alanda yer alan bitkilerin dekoratif şekillerde budanması ile yapılabilmektedir. Kültürel peyzaj ise kendi içinde başka dallara ayrılmaktadır. Kültürel peyzajın aslında pek çok farklı türü olsa da günümüzde çoğunlukla kentsel ve bahçe peyzaj çalışmaları yapılmaktadır. Özellikle peyzaj denildiğinde ilk akla gelen bahçe düzenleme işlemleri olmaktadır. Bina veya okul bahçelerine rulo çim tohumu veya normal çim tohumu ekimi ile peyzaj çalışmaları yapılmaktadır. Bu şekilde betonun yerini alan yeşillikler insanın doğadan kopmasını önlemek açısından büyük önem taşımaktadır. Çimlendirmenin ardından çeşitli zararsız çalılar dikilerek alandaki yeşil ve doğa hissinin artması sağlanmaktadır. Peyzaj sıkışık kentlerde binaların gri havasına hapsolan insanlar için bir kurtuluştur. Belediyeler ve yetkili kişiler şehirlerde kapsamlı çevre düzenleme çalışmaları yaparak ilk olarak insanların yaşam kalitelerini artırmaya çalışmaktadırlar. Yapılan parklar, bahçeler, çocuk oyun alanları ile insanlara nefes alacak alanlar sağlanırken aynı zamanda insanlara doğa ile iç içe zaman geçirme fırsatı da verilmektedir. İnsanın hem estetik duygularına hem de doğa ile olan bağına dokunan peyzaj çalışmaları şehirlerimizin vazgeçilmezleri haline geldi. Özellikle son yıllarda yok kenarlarında yapılan çalışmalar ile hem yaya güvenliği sağlanmakta hem de yolcuların göz zevkine hitap edilmekte. Sadece kentlerde değil kişiler kendi bahçelerinde de bu işlemi yapabilmektedir. Bahçeniz için peyzaj işlemini kendiniz yapabileceğiniz gibi bu alanda uzmanlaşmış kişi ve şirketlerden yardım alabilirsiniz. Özellikle son yıllarda artan bir rağbet sağlayan peyzaj mühendisliği veya iç mimarlık insanların dekoratif ihtiyaçlarını karşılamaktalar. Her konuda değişime uğrayan ve gelişen moda peyzaj mimarisi konusunda da hiç duraksamadan farklılaşmaktadır. Ancak değişen ve gelişen mimarinin tek ortak noktası çimlendirilmiş topraklar olmaktadır.

En Doğru Çim Tohumu Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Peyzaj tasarımı açısından en önemli unsurlardan biri olan çimin güzel ve etkili sonuç vermesi ve bunun yanı sıra toprağınıza uyumlu olması gerekmektedir. Bu açıdan çim tohumu seçimi önem taşımaktadır. Çim tohumun da diğer canlılar gibi türleri bulunmaktadır. Örneğin akvaryum çim tohumu, yürüyen çim tohumu, sıvı çim tohumu gibi çeşitleri kolaylıkla piyasada bulabilirsiniz. Bu türleri alıcılara belirtmek için piyasada bulunan çim tohumları sertifikalandırılmaktadır. Bu açıdan bu tohumlar alınacağı zaman bu sertifikanın satıcıya sorulması gerekmektedir. Eğer tohumun herhangi bir sertifikası yoksa alınmaması gerekmektedir. Aksi halde beklediğiniz tohum çıkmayabilir ya da iyi bir performansa sahip olmayabilir. Çim tohumu tavsiyesi verecek olanların sertifikasız tohumların gerekli dayanıklılığa sahip olmadıkları ve kalitesiz olduklarını bilmeleri gerekmektedir. Piyasada ucuza satılan sertifikasız tohumlar kısa süreliğine alıcısını memnun etseler de uzun vadede hiçbir yarar sağlamamaktadırlar. Özellikle bazı ucuz ve kalitesiz tohumlar erkenden yeşermekte ancak dayanıklı olmayan bu çimler kısa sürede solup gitmektedirler. Aynı durum sertifikalı tohumlar içinde geçerli olmaktadır. Ucuza satılan düşük kalitedeki sertifikalı tohumlarda alıcılarını mağdur etmektedirler. Bahçenizin özelliklerine uygun olarak alacağınız dayanıklı çim tohumu hem uzun yıllar bahçenizi güzelleştirecek hem de solma kuruma veya renk kaybetme gibi durumlarla kullanıcısını zor durumda bırakmayacaktır. Çim tohumu çeşitleri ve özellikleri birbirinden farklı olan pek çok türe sahiptir. En doğru çim tohumlarını seçmek için bu özelliklere dikkat edilmesi oldukça önem arz etmektedir. Bu açıdan tohum alınmadan önce ilk olarak ekim yapılacak alanın gün içinde ne kadar ve hangi saatler arasında güneş aldığının belirlenmesi çok önemlidir. Güneşin yanı sıra bahçede esen rüzgârın sertliği ve esiş yönü oldukça önemlidir. Dış etkenlerin yanı sıra ekim yapılacak toprağın kalitesi gübrelilik oranı çiminizin kalitesini etkileyecek diğer bir unsurdur. Toprağınızın alacağınız tohumun ihtiyaçlarını karşılayabilir olması gerekmektedir. Tohum alımı yapılmadan önce bu değişenler göz önünde bulundurulmalı ve bunlar hakkında satıcıya bilgi verilmelidir. Bu sayede bahçenize en uygun olan çim tohumunu alarak ekimi yapabilirsiniz. Kimi zaman ise bahçenin şartları birden çok çim türünün yaşamasına uygun olabilmekte bu gibi zamanlarda bu türler karıştırılarak satılmaktadır. Örneğin piyasada 4 karışım çim tohumu ve 6 karışım çim tohumu gibi seçenekler bulunmaktadır.

Çim Tohumu Nasıl ve Ne Zaman Ekilmeli

Çim tohumu ne zaman ekilir sorusuna tek bir cevap vermek uygun olmayacaktır. Çim tohumu nasıl ekilir oldukça önemli ayrıntıları bulunmakla birlikte yeterince dikkat edilmediği takdirde istenen sonucu veremeyebilir. Bulunulan toprağa ve bölgenin iklimine göre çim tohumu dikim zamanı değişmektedir. Ayrıca dikilecek tohumlar farklı zamanlara özgülenmiş olarak yazlık veya kışlık çeşitleri üretilmektedir. Yazlık tohumlar kışın sararak bozulabilmektedir. Bu tohumların yanı sıra 4 mevsim çim tohumu adı ile üretilen başka bir çim mevcuttur. Bu çim türü yıpranmaya karşı dayanıklı ve zorlu koşullarda yetiştirilmeye uygundur. Sıcağa veya gölgeye sağladığı yüksek toleransı ile diğer çimlerin yetişmesi için uygun olmayan alanlarda yetiştirilebilmektedir. Ancak yinede tüm diğer tohumlar gibi bunlarında belli koşullar altında dikilmesi gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus kaliteli çim tohumu almanın yanı sıra dikilecek toprağın 25 derece üzerinde bir sıcaklığa sahip olmasıdır. Toprak sıcaklığı çimlenme için hayati öneme sahiptir. Toprak ekim öncesinde çapalanmalı zararlı otlar yok edilmelidir. Zemindeki taşlar toplanarak düz bir zemin oluşturulmalıdır. Toprak tüm işlemleri geçirip hazırlandıktan sonra fosfor oranı yüksek gübre ile gübrelenir ve artık tohum ekimine hazırdır. Mart ve Ağustos arası kuzey kısımda hava şartlarının el vermesi halinde tohum etmek uygun olabilir. Güneyde ise haziran, temmuz ve ağustos aylarında ekimi uygun olmamakla birlikte diğer aylarda rahatlıkla ekilebilir. Çim yetiştirmek diğer bitkilere göre daha zorlu bir süreçtir. Özellikle sıcak hava ve uygun koşulların oluşması gerekmektedir. İlk olarak çimin doğru şekilde ekilmesi yetiştirme açısından büyük önem arz etmektedir. Toprak uygun düzenlemeler yapıldıktan sonra 1 hafta dinlenmeye bırakılır. Bahçe çim tohumu ekilirken havanın kuru olması gerekmektedir. Bundan dolayı belli aylarda çim ekimi daha faydalı görülmektedir. Bunun yanı sıra metrekareye yetecek kadar tohum atmak da önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalara göre metrekareye 60 gram tohum ekilmesi yeterli bulunmaktadır. Örneğin 15 metrekarelik bir alan için kullanılacak çim tohumu 1 kg olmalıdır. Ancak daha geniş alanlar için örneğin 150 metrekarelik bir saha çimlendirmesi için kullanılması gereken çim tohumu 10 kg olmalıdır. Ekilecek tohum miktarının yanı sıra tohumları ektiğiniz yön de önem taşımaktadır. Tohumların bir kısmını doğuya bir kısmını ise batıya doğru ekilmesi gerekmektedir. Bu şekilde çimler tek bir yana yatmayacak ve daha sağlıklı olacaklardır. Ayrıca ekmek için bir kere geçtiğiniz yerin üzerinden bir daha geçilmemesi tohumların sağlığı için önemlidir.

Çim Tohumu ile Çim Bakımı İncelikleri

Çim bakımı ise başlı başına bir iş kolu olmuştur. Bu bakım işi ekranlardan aşina olduğumuzun aksine tohumu ekip daha sonra yalnızca biçme ile sona ermemekte. İlk olarak ekimin ardından düzenli ve sık aralıklarla sulanması gerekmektedir. Sulanma çim için hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple ekim öncesinde ilgili alanın drenaj çalışmalarının yapılmış olması ve belli yerlerde suyun göllenmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Çimlerinizi sulama zahmetinden sizleri kurtaracak otomatik sulama sistemleri bulunmasının yanı sıra daha küçük alanlar için yağmurlama teknolojisi ile çalışan sistemlerde mevcuttur. Ancak çimen sulama aceleye getirilecek bir iş değildir. Bitkinin ve toprağın durumuna uygun olarak sulanmalıdır. Fazla sulama yapılması veya kısa süreli olarak sulanması çime yarardan çok zarar verecektir. Sulama yapılan alanda suyun toprağın en az 15 cm altına kadar geçmesi sağlanmalı bu şekilde bitki suyu kökü aracılığıyla gövdesine almalıdır. Son olarak sulama işlemi sabah veya akşam Güneş’in yakıcı olmadığı saatlerde yapılmalıdır. Sulama işleminin ardından gübreleme işlemi gelmektedir. Sık sulanan topraklar bitkilerin gelişmesi için gerekli minerallerini kaybederler. Bu açıdan sık sulanan çim toprakları 3-4 haftada bir yapılan gübreleme işlemi ile kaybettiği minerallerini yeniden kazandırmak önem taşımaktadır. Ancak gübre seçerken de dikkat etmeniz gereken noktalar mevcuttur. Özellikle etkisini hızlı olarak gösteren gübrelerden uzak durulmalıdır. Çimlenme için en faydalı olan gübre fosfor açısından zengin olan, yavaş çözünen gübrelerdir. Bunun yanı sıra çimleriniz için sıklıkla suni gübre kullanmanız durumunda toprakta tuzlanmaya neden olarak verimi düşürür. Gübreleme sırasında gübrenin alana eşit şekilde yayıldığından emin olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde çimlerde renk farklılıkları oluşabilir. Bunun yanı sıra toprak tipleri ve çim tohumu çeşitleri için farklı gübreleme miktarları gerekmektedir. Doğru sulama ve gübreleme işlemleri ile sağlıklı çim elde edilmesinin ardından biçme aşamasına geçilmektedir. İlk çıkan çimleri biçmek için boyutunun 8 cm’i geçmesi beklenmelidir. Ancak burada plansız bir biçme işlemi yapılmamalıdır. Bitkinin en fazla üçte biri biçilmelidir yoksa bitki strese girebilir ve verimi düşebilir. İlk biçim sonrası alanın üzerinden hafif bir silindirle geçilerek kabaran toprak yerine oturtulmalıdır. Ancak bu işlemin toprak yaş iken yapılması bitkilerinize zarar verecektir. Bunun yanı sıra mevsim geçişlerinde hava koşullarına uygun olarak çiminizi biçmeniz önemlidir. Mevsimine göre gerektiğinden kısa kesilen bitkilerin kökleri kısalır ve su ihtiyaçları artar. Bu sebeple bitkinizi olması gerekenden kısa şekilde biçmemeniz faydanıza olacaktır.

Seyrelen Çimlerinizi Çim Tohumu ile Sıklaştırma İmkanı

Çim seyrekleşmesi veya zeminde kelleşme pek çok bahçe sahibinin korkulu rüyası haline gelmiştir. Seyrekleşen çimler istenilen yeşil görüntüyü oluşturmamakta aynı zamanda aralarında zararlı yabani otların yetişmesine imkân sağlamaktadır. Erozyon riski yeniden ortaya çıkmakta, kullanılan su israf olmakta ve emek ise boşa gitmektedir. Bu sebeple seyrekleşmenin durdurulması için ilk olarak çim seyrekleşmesinin neden meydana geldiği anlaşılmalıdır. Dış etkenler, yanlış uygulamalar, yetersiz koşullar ve daha birçok şey bunun sebebi olabilmektedir. Özellikle evde herhangi bir evcil hayvan besleniyor ise bunların dışkıları içerdikleri mineraller dolayısıyla bitkileri aşındırmaktadır. Bunun yanı sıra düzensiz biçme işlemi de bitkinizi sağlıksız ve dayanıksız hale getirecektir. Bunun sonucunda bölgesel olarak çim kayıpları yaşanabilmektedir. Bilinçsiz gübreleme ve drenaj sorunları da bölgesel kayıplara neden olabilmektedir. Ayrıca gölge alan çim tohumu daha güçsüz ve daha geç topraktan çıkacağı için çim seyrekleşmesinin başlıca nedenlerindendir. Yapılan dekorasyon seyrekleşme sonucunda bozulmakta ve bozulan alan ise hem göze kötü görünmekte hem de çimlenmenin sağladığı faydalar ortadan kalkmaktadır. Seyrek çimin artırılması için ilk olarak seyrekleşmeye neden olan etken ortadan kaldırılmalıdır. Su veya gübre sorunları çözülmeli daha sonra ıslatılan toprağa yeni tohumlar ekilmelidir. Seyrelmenin oranına göre yenileri ekilmelidir. Böyle durumlarda özellikle sulama ve biçme işlemleri dikkatle yapılmalıdır aksi halde yeni çimlere zarar verilebilir. Çim kelleşmesinde ise birden fazla çözüm yolu bulunmaktadır. Seyrekleşen bölgeye yenileri ekilebileceği gibi eğer bu alan çim yetişmesi için uygun olmayan koşullara sahip ise farklı alternatiflerin de kullanılması düşünülebilir. Örneğin yarı suni rulo çimler kullanılarak uygun olmayan alana serilebilir bu sayede hem göz zevkiniz bozulmazken aynı zamanda bahçenizde renk bütünlüğü oluşur. Doğal çim ile kelleşmeyi kapatmak isteyenler için bazı uyarılarda bulunmak gerekmektedir. İlk olarak yeni ekilecek olan tohumlar önceki tohumlarla aynı türden olmalı veya daha güçlü yapıya sahip olmalıdırlar. Bu tohumları dikilecek oldukları alana önce enine sonra da boyuna olmak üzere 2 yönlü olarak serpin. Ardından hemen üstlerini uygun gübreli bir toprakla kapayarak sulama işlemini yapın. Bu bölgeyi her gün sulamaya devam edin. Toprağı iki haftada bir gübreleyerek yeni çıkacak olanların güçlü ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Çim Tohumu Modelleri, Özellikleri ve Fiyatları

Uzun yıllar önce soyluların şatolarını süsleyen çimler bir zenginlik göstergesi olarak sayılmaktaydı. Günümüzde ise pek çok insan bahçesini bu bitki ile bezemiş durumda. Çim dekoratif bir malzeme olmasının yanı sıra özellikle siz ve bahçeniz açısından çok önemli faydaları bulunmaktadır. Özellikle toprağın her bir köşesinde sık olarak dikildikleri için erozyon ile toprak kaybını en aza indirir. Yüksek su tutma becerisi ile fazla yağış olduğu dönemlerde su ile toprak kaybını önlemesinin yanı sıra çamurlanmayı da engeller. Tam tersi durumlarda fazla sıcak ve rüzgârlı havalarda ise toprağın tozmasını önler. Düzenli olarak bakım yapıldığında zararlı otların yetişmesini engelleyerek bahçenizi yabani otlardan korumanıza yardımcı olur. Bitkilerin yapısından dolayı gün içinde havaya oksijen vererek insanların rahatlamasına yardımcı olur. Son olarak sıcak yaz günlerinde bünyelerinde depoladıkları suları buharlaştırarak bulundukları alanın hissedilen sıcaklığını düşürmektedirler. Bu sayede sıcaktan bunalmanızı başarıyla engellerler. Ekimi ve bakımı diğer bitkilere göre kısmen daha zor olan çim tohumu faydaları ile diğer bitkilerin sağlayamayacağı pek çok ayrıcalığı da sizlere yaşatacaktır. Çim tohumu fiyat konusunda farklı etkenler sebebiyle değişiklikler göstermektedir. Ekmek istediğiniz miktara karar vermeniz önemlidir. Özellikle arazi tipiniz, bahçenizi kullanım zamanlarınız, ekmek istediğiniz tohum özellikleri doğru alım yapabilmek için önemlidir. Yapmak istediğiniz düzenlemeye göre karar vereceğiniz tohumun ihtiyaçlarını da bilmek oldukça önem arz etmektedir. Yerli çim tohumu ve ithal çim tohumu tercih edebileceğiniz gibi yıl boyu kullanabilmek için 4 mevsim çim tohumu fiyatları neler göz atabilirsiniz. 5 kg çim tohumu tek tipte alınabileceği gibi bahçeniz birçok tohum çeşidine elverişli ise 7 karışım çim tohumu da satın alabilirsiniz. Çim tohumu 5 kg alındığı zaman profesyonel yapıldığı takdirde 240 metre kare alana ekimi yeterli olacaktır. 6’lı karışım çim tohumu fiyatı ile birlikte yaklaşık 25 metre kare bir alan için yetecek 1 kg çim tohumu fiyatı da bahçelerini düzenlemek isteyenler tarafından merak edilmektedir. Farklı firmaların en kaliteli ürünleri ve fiyatlarına Trendyol uygulaması veya web sitesi üzerinden ulaşabilir; bahçeniz için en uygun çim tohumunu satın alabilirsiniz.