Elektrikli ısıtıcılar, soğuk kış günlerinde kapalı ve açık mekânlarda yaygın biçimde kullanılır. Özellikle kombi veya merkezî kalorifer altyapısının olmadığı alanlarda kullanılan ve elektrik enerjisini dönüştürerek ısınmayı sağlayan bu aletlerin pek çok farklı türü bulunur. Isıtıcı soba şeklinde de anılan bu ürünlerin sınıflandırılmasında birkaç faktör göz önünde bulundurulur. Bu faktörlerin başında enerji dönüşümünde yararlanılan teknoloji ve kullanım alanı yer alır. Isıtıcı fiyatları da cihazların sahip oldukları özelliklere göre değişiklik gösterir. Isıtıcı çeşitleri arasından doğru tercihi yapmak için öncelikle farklı türlerin özelliklerini bilmek gerekir. Bu sayede karar vermek çok daha kolay bir hâl alır.
Elektrikli ısıtıcılar, farklı ihtiyaçlara yanıt verme kapasitesine sahip çeşitli özellikler ile donatılır. Geniş bir ürün yelpazesine sahip bu kategorinin sınıflandırılmasında farklı kriterler kullanılır. Her bir kriter cihazı farklılaştırır. Bu da kullanımı doğrudan etkiler. Elektrikli ısıtıcıların özelliklerini ve çalışma prensiplerini bilmek ihtiyaçlarınıza uygun seçimler yapmanızı kolaylaştırır.
Kullanılan teknoloji açısından sınıflandırmada elektriğin hangi yöntemle ısıya dönüştürüldüğü göz önünde bulundurulur. Bu kategorinin en bilinen ve yaygın biçimde kullanılan türü infrared ısıtıcılardır. Bu cihazlar radyant ısıtıcı adıyla da bilinir. İnfrared ürünler ısıyı doğrusal biçimde yayarak çalışır. Bu teknolojide elektrikle yüklendiği zaman kızılötesi ışıma yapan bobinlerden faydalanılır. Kızılötesi ışıma, ortamın sıcaklığını güneşin ısıtma prensibine benzer şekilde arttırır. İnfrared teknolojisini kullanan bu ürünler duvar tipi ısıtıcı şeklinde de üretilir. Bu cihazlar; sabit, taşınabilen, dikey ve yatay tasarımlara sahiptir. Özellikle kış bahçeleri ve balkonlar için kullanışlı bir dış mekân ısıtıcı çözümü sunarlar.
Elektrikli fanlı ısıtıcı da sıklıkla kullanılan bir modeldir. Elektrikle ısınma kategorisindeki uygun seçenekleri genellikle bu ürün grubu oluşturur. Çalışma prensipleri ise oldukça basittir. Elektrik sayesinde sıcaklığı artan bir rezistansın çevresinde ısınan hava, döner pervane aracılığıyla etrafa yayılır. Elektrikli fanlı cihazların kullanıldığı ortam büyük bir hızla ve eşit biçimde ısınır. En yaygın hâliyle küçük ısıtıcı soba şeklinde kullanılan bu ürünler, küçük-orta büyüklükteki odalar için idealdir. Daha büyük mekânlar için kullanılabilecek duvar tipi fanlı ısıtıcı modelleri de bulunur. Termostatlı fanlı ısıtıcı modelleri, ortam sıcaklığı belli bir düzeye ulaştığında çalışmaya ara vererek enerji tasarrufu sağlar. Hem infrared hem de fanlı teknolojilerin aküyle çalışabilen 12 volt veya 24 volt ısıtıcı soba modelleri de bulunur. Bu sayede ısıtıcılar, elektrik bağlantısının olmadığı alanlarda da kullanılabilir.
Konvektör ısıtıcılar, çalışma şekli açısından elektrikli fanlı modellere benzer. Benzerlik, iki cihazın da ortamdaki havayı ısıtarak etrafa yaymasıdır. Bu işlem, alt kısımdan çekilen havanın iki levha arasında bulunan ve elektrikle ısıtılan rezistansların etrafından geçirilmesinin ardından ortama verilmesi ile yapılır. Bu açıdan konvektör ısıtıcıların klimalarla da benzerlik gösterdiği söylenebilir. Çalışma şekli sayesinde bu cihazlar, doğal bir yayılım yaratır ve mekânın her noktasında hissedilebilen sıcaklık artışı sağlar. Isınma ve yalıtım uzmanlarının yaptığı konvektör ısıtıcı yorumları, bu cihazların etkisini en hızlı hissettiren ve en sağlıklı seçeneklerden biri olduğu yönündedir.
Seramik ısıtıcı çeşidi ise hem fanlı hem konvektör modellere benzer; fakat çalışma şekli ikisinden de farklıdır. Masaüstü, duvar tipi veya zeminde kullanılabilen çeşitleri olan bu ısıtıcı türünde dışarıdan alınan hava seramik levhalarda ısıtılarak ortama yayılır. Seramik fanlı ısıtıcı çeşitleri bulunabildiği gibi fansız modeller de mevcuttur.
İndüksiyon ısıtıcı çeşitleri, etrafına bakır teller sarılı bir bobin üzerinde elektromanyetik alan oluşturarak elektronların harekete geçirilmesi ile çalışır. Yayılım veya konveksiyon aracılığıyla değil, doğrudan ısınan malzeme sayesinde ortam sıcaklığını artırırlar. Daha çok endüstriyel uygulamalarda kullanılan bu teknoloji, ev ısıtma sistemlerinde de tercih edilen bir yöntemdir.
Elektriği ısıya dönüştürürken kullanılan teknoloji temel alınarak yapılan sınıflandırmanın bir diğer üyesi ise yağlı radyatör ısıtıcılardır. Genellikle klasik kalorifer peteği biçiminde kullanıma sunulan bu cihazlar, özellikle kapalı mekânlarda tercih edilir. Yağlı radyatör yorumlarında bu cihazdan sıklıkla elektrikli petek ısıtıcı olarak da bahsedilir. Çalışma prensibi merkezî kaloriferlere benzese de bu cihazların en önemli farkı peteklerinin içinde yağ olmasıdır. Ayrıca yağlı radyatörlerin elektrikle çalışması ve istenilen yere taşınabilmesi de onları merkezî kaloriferlerden ayıran farklılıklar arasında yer alır. Bu tür araçlar elektrikle ısıtılan yağı peteklerde dolaşıma sokarak ortam sıcaklığını yükseltme prensibiyle çalışır. Farklı petek sayılarına sahip çeşitleri bulunması itibariyle çeşitli büyüklükte odalara uygun modelleri mevcuttur.
Kullanım alanları bakımından sınıflandırıldığında da çeşitli ihtiyaçlara çözüm sunan pek çok farklı elektrikli ısıtıcı soba çeşidi bulunur. En sık tercih edilenler arasında elektrikli ayak ısıtıcı soba çeşitleri yer alır. Masa altı ısıtıcı olarak da bilinen bu tür araçlar, ayakların sıcak tutulmasını sağlar. Fanlı veya radyatör şeklinde bulunabilen bu ürünlerde, yer yer karbon ısıtıcı teknolojisinden de yararlanır. Halı altı ısıtıcı modellerinde de sıkça kullanılan bu teknoloji, ince bakır levhalar arasına yayılmış fiber karbon moleküllerinin elektrikle uyarılması ile ortamın sıcaklığını arttırır.
Elektrikli ısıtıcıdan maksimum verim alabilmek için cihaz tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç faktör bulunur. Bunların başında ısıtıcının hangi mekânda kullanılacağı gelir. Mekânın açık veya kapalı olması ile büyüklüğü burada göz önünde bulundurulması gereken iki önemli değişkendir. Açık mekânlar için infrared ısıtıcılar ideal seçimdir. Bunun sebebi infrared ısıtıcı türünün ışıma teknolojisi ile ortamdaki havayı değil değdiği yüzeyleri ısıtmasıdır. Böylece enerji havayı değil ortamda bulunan yüzeyleri ısıtmak için kullanılır. Bu da infrared ısıtıcıları açık alanlar için iyi bir seçenek hâline getirir. Kapalı mekânlar içinse konvektör, yağlı radyatör veya fanlı ısıtıcı soba tavsiye edilir. Bunun sebebi bu araçların doğrudan bulundukları ortamdaki havanın sıcaklığını artırmalarıdır. Kapalı mekânlardaki havanın nemini korumak için buharlı ısıtıcı soba modelleri de sağlıklı bir seçenektir. Tüm bu ısıtıcı modellerinin farklı büyüklükteki mekânlar için üretilen çeşitli seçenekleri mevcuttur. Mekânın büyüklüğüne uygun güce sahip bir ısıtıcı seçerek ortam sıcaklığını çok daha kolay bir şekilde dilediğiniz seviyeye getirebilirsiniz.
Isıtıcı seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bir başka faktör de tasarruf oranıdır. Tasarrufsuz elektrikli cihazlarla harcanan enerji, faturanızı olumsuz etkiler. Bunun önüne geçmek için tasarruflu A++ elektrikli ısıtıcı modellerine yönelmek yerinde bir tercihtir. Aynı zamanda kullanılacak ısıtıcının termostat özelliği olması da tasarruf açısından büyük avantaj sağlar. Termostatlı ısıtıcılar, ortamı belli bir sıcaklığa getirdikten sonra çalışmaya ara verir. Sıcaklık belli bir seviyenin altına düştüğünde ise cihaz yeniden çalışmaya başlar. Bu sayede enerji çok daha verimli bir şekilde kullanılır.
Dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise güvenliktir. Ayaklı ısıtıcı soba gibi sabit olmayan cihazların düşerek tehlike oluşturmasının önüne geçmek için bazı ürünlerde çeşitli önlemler bulunur. Örneğin ürünün altında bulunan buton, düşme gibi durumlarda aktif hâle gelerek cihazın çalışmasını durdurur. Aldığınız elektrikli ısıtıcının bu gibi özelliklere sahip olması güvenli bir kullanım elde edebilmeniz için önemlidir. Dilerseniz bu noktada elektriksiz ısıtıcı soba türlerine de göz atabilirsiniz.
Ürünün türüne ve gücüne göre ısıtıcı soba fiyatları geniş bir aralığa yayılır. Her bütçeye uygun bir ısıtıcı modeli bulmak mümkündür. Fiyatlar; cihazın modelin, ısıtma teknolojisine ve gücüne göre değişiklik gösterir. Mini ısıtıcı soba çeşitleri içinde cazip fiyat aralığına sahip olanlar küçük fanlı modellerdir. Küçük fanlı ısıtıcı fiyatları, soğuk havalara karşı bütçe dostu çözümler sunar. Bu sayede soğuk kış aylarını uygun fiyatlardan yararlanarak sıcak bir şekilde geçirebilirsiniz.
İç mekân ısıtması için dilerseniz konvektör cihazlara veya elektrikli yağlı radyatörlere de göz atabilirsiniz. Konvektör ısıtıcı fiyatları küçük fanlı modellere kıyasla yüksektir; ancak bu cihaz daha fazla verim sunar. Hem konvektör hem de yağlı radyatör fiyatlarını Trendyol üzerinden kolayca inceleyebilirsiniz. İnfrared ısıtıcı fiyatları da tercih edilen cihaza göre değişiklik gösterir. Aradığınız özelliklere sahip infrared ısıtıcıyı Trendyol’un yıl boyu devam eden kampanyaları eşliğinde avantajlı şekilde satın alabilirsiniz.