"

Denge Oyunu

" araması için 2219 sonuç listeleniyor

Denge Oyunu

Denge Oyunu ile Eğlenceli Anlar Mümkün

Denge oyunu eğitici ve oldukça zevkli bir masa oyunudur. Özellikle çocuklar açısından oldukça faydalıdır. Aile içerisinde, arkadaş ortamında, partilerde, tatillerde vb. ortamlarda eğlenceli vakit geçirmek için rahatlıkla oynanabilir. Denge oyunu 54 parça blok ile oynanır. Eşit parçalara bölünmüş olan tahta bloklardan oluşan denge oyunu dizilişi üst üste bir şekilde yapılır ve tahtalardan her katta 3 blok olacak şekilde 18 katlık bir kule ortaya çıkarılır ilk 3 tahta blok enlemesine ise diğer 3 tahta blok boylamasına şekilde dizilmelidir. Oyuncular sırayla bu tahta blokları tek tek çeker ve üst katlara dizer böylece kule boyu yükseltilebildiği kadar yükseltilir. Denge oyunu tahta bloklar çekilirken doğru bloğun alınması için yüksek konsantrasyon gerektiren bir oyundur. Denge blokları oyunu ilk başlarda blokların rastgele bir şekilde alınması şeklinde seyretse de oyun ilerledikçe hangi bloğun hareket edeceğine karar vermek oldukça zorlaşmaktadır. Hangi bloğun çekileceği konusunda uzun uzun düşünmek ve farklı, yeni stratejiler geliştirmek gerekmektedir. Oyunun bir kuralı olarak oyuncular tek el ile oynamalı ve dokundukları bloğu çekmek zorundalardır. Herhangi bir bloğa dokunduktan sonra farklı el kullanılabilir yani blok sağ el ile itilip sol el ile çekilebilir ancak kurallar gereği iki el aynı anda kullanılamaz. Kule yıkılmadan hemen önce son bloğu çeken oyuncu oyunu kaybeden oyuncudur. Sırası gelen oyuncu bloğu yerinden alırken rakip oyuncular tarafından masanın yahut oyunda aktif oyuncunun dengesini ya da konsantrasyonunu bozacak eylemlerde bulunması kesinlikle kural ihlalidir ve bu durumda kaybeden oyuncu kural ihlali yapan oyuncu olacaktır. Tekrar oynanma kararı alındığında ise ceza olarak kuleyi dizme görevi kaybeden oyuncuya verilir. Oyun içerisinde temel kural dengeyi sağlamak olduğu için denge sağlama oyunu ismiyle de anılmaktadır. Denge oyunu yararları oldukça fazladır. Dikkat gerektirdiği için oyunculara konsantre, analitik düşünme ve planlama özelliği kazandırır. El ve kas becerilerini geliştirir. Özellikle çocukların ince motor kaslarının gelişmesinde büyük rol oynar. Yenme ve yenilme duygusunu eğlenceli bir şekilde öğretir ve oyunda kazanmak olduğu gibi tam tersi olan kaybetmenin de varlığının farkına vardırır. Oyuncular arasında iletişimi sağlar ve sosyal iletişimin gelişmesinde önemli bir rol oynar. Özellikle sabırsız davranan bireylere sabretmeyi öğretir. El-göz koordinasyonunu geliştirir. Bireylerin sık sık beyin jimnastiği yapmasını sağlamaktadır.

Denge Oyunu İçin Belirlenmiş Olan Kurallar

Denge oyunu kuralları oldukça basit ve anlaşılır kurallardır ve kısa bir anlatım ile en küçük çocuklar bile anlayabilir. Bu kurallar arasında oyunun en önemli kuralı oyuncuların temas etmiş oldukları bloğu çekmek zorunda olması kuralıdır. Bir bloğa dokunduktan sonra bireyler karar değiştirip başka bir blok çekemezler. Eğer bir bloğa temas edilecek ise dokunulan bloğun çekilmesi zorunluluğu göz önünde bulundurularak kesin kararlar ile temas edilmelidir. Blok en üst kata yerleştirildiğinde oluşturulan kule sallanır ise ve yıkılmasını engellemek amacıyla oyuncular diğer bloklara da temas eder ise diskalifiye olurlar yani oyunun kaybedeni olurlar. Bloklara dokunmak yasaktır, sadece çekilecek olan bloğa dokunabilirsiniz. Bloğu yerinden alma işlemi tek bir el ile yapılmalıdır. En üst sıralardan oyuncuların blok almasına izin yoktur. Bazı oynama şekillerinde ilk sıralardan da blok alımına izin olmayabilir. Oyuncular çektikleri bloğu en üst kata özenle ve yüksek bir el-göz koordinasyonu ile yerleştirmelidir. Oyuncular bloğu yerleştirdikten sonra rakip oyuncu tarafından en üste eklenen blok için 10 saniye kuralı uygulanabilir. Eğer oluşturulan kule yıkılacak gibi duruyorsa diğer bir oyuncu 10 saniye bekleyebilir ve sonrasında oynayabilir. 10 saniye içerisinde kule devrilirse son bloğu yerleştiren kişi oyunun kaybedeni sayılır. Kule diğer oyuncunun bloğa dokunması ile devrilirse bu kez bloğa dokunan oyuncu oyunun kaybedeni ilan edilir. İlk başlayacak kişinin seçilmesi için kura işlemi uygulanabilir, oyuncular arasında uzlaşma yapılabilir ya da kuleyi kim kurmuşsa o başlayabilir. Denge kurma oyunu oynanırken bazı taktikler geliştirilebilir. Örneğin blok çekilirken boşta değil ise ileri geri hareket edilerek yavaş hareketlerle blok boşa çıkarılabilir. Bu hareketler sayesinde blok gevşeyip daha rahat çıkabilir. Oyunda süre sınırı yoktur ve bu sayede oyuncular istedikleri kadar düşünmek ve gözlem yapmakta özgürdürler. Oyuncunun planlamaları uzun sürebilir. Oyuncular kendi kafalarında değişik stratejiler oluşturup o şekilde oynayabilirler. El değiştirmek konusunda herhangi bir kural yoktur. Sol el kullanılıyorsa bir süre sonra sol el titremesi ya da herhangi bir sebepten el değiştirilebilir ve sağ el kullanılmaya başlanabilir. Cezalı denge oyunu sonucunda ise kaybeden oyuncuya ceza verilir ve bu durum oyunu daha da eğlenceli hale getirebilir. Genelde kaybeden oyuncuya verilen ceza bir sonraki oyunun bloklarını dizmektir ancak bununla sınırlı kalmayıp farklı farklı cezalar da uygulanabilir. Oyuncu sınırı yoktur ancak en az iki oyuncu ile oynanmaktadır ve genelde 4 oyuncu ile oynanması tercih edilmektedir.

Renkli Denge Oyunu ile Rengârenk Eğlence

Renkli denge oyunu bloklarının farklı farklı renklerde oluşu oyunu daha eğlenceli bir hale getirmektedir. Blokların renkli olması oyuncuların dikkatlerini yapacakları hamlelere vermeleri açısından da oyunculara büyük oranda yardımcı olmaktadır. Blokların renkli olmasının bir diğer avantajı ise çocukların dikkatini çekerek renkleri öğrenmelerine de büyük katkı sağlamasıdır. Çocuklar renkleri öğrenirken renkler arasında kafalarına göre farklı kombinasyonlar da oluşturarak renkli bloklardan kendilerine eğlenceli oyunlar çıkarabilir. Renkli bloklar yapılacak olan bir sonraki hamlenin kestirilmesinde de kolaylık sağlar. Renkli bloklardan oluşan ahşap denge oyunu renklerin akılda kalması açısından çocuklar için daha uygundur. Renkli bloklar oyunun havasını değiştirmekte, renklerin canlılığı ile göz yanılmalarını engellemekte ve oyunu daha göze hitap eden bir hale getirmektedir. Denge oyunları okul öncesi öğretmenleri tarafından sık sık kullanılmaktadır. Özellikle öğretmenler çocukların ince motor davranışlarının gelişimi için ve zeka gelişimi için oluşturdukları etkinlikleri daha eğlenceli bir hale getirmek istiyor ise renkli blokları olan denge oyununu kullanabilmektedir. Normal denge oyunundan tek farkı blokların farklı farklı renklerde olmasıdır. Blok sayılarında, dizilişinde ve kurallarında hiçbir değişiklik olmaz klasik denge oyunu ile aynı kurallar geçerlidir. Oyunun dizimi yapıldığında ya da dizilmeden önce bile kapladığı alan çok az bir alan olduğu için her an her yerde oynamaya müsait bir oyundur. Çok az bir alan kaplasa da oyunun kurulacağı zemin ne kadar düzgün ve eğimsiz bir zemin olursa oyundan alınan verim o kadar fazla olur. Eğimsiz alanda kurulan oyun oynanırken oyuncular çok daha rahat hareket edebilir ve oyun olumsuz dış etkenlerden korunur. Okullarda ders aralarında arkadaşlarla, iş yerlerinde yemek molalarında stres atmak amacıyla, Tatillerde eğlence amacıyla ve evlerde aile arasında oynanabilir. Oyun büyük parçalardan oluşmadığı ve çok fazla yer kaplamadığı için seyahat ederken de taşıması oldukça kolaydır. Renkli bloklar oyunun havasını değiştirmekte ve oyunu daha eğlenceli bir hale getirmektedir. Blokları renkli olan denge oyunu renkli yüzeylere sahip olan bir zar yardımı ile de oynanabilir. Her yüzeyinde farklı renk bulunduran zarın atılması ile oyun başlar ve zarın üst yüzeyine denk gelen renkteki blok oyuncu tarafından çekilir ve en üst kata yerleştirilir ya da çekilen blok kenara koyulabilir. Zar atma işlemi rakip tarafından da gerçekleştirilir ve zar ile oynanan renkli denge oyunun seyri bu şekilde işlemektedir.

Denge Zekâ Oyunları Çeşitleri ve Oynanma Şekilleri

Denge zeka oyunları kategorisinde birçok çeşit zeka geliştirici denge oyunu bulunmaktadır. Bu çeşitlerden bir tanesi de ipli denge oyunu ismiyle anılan ve en az on iki kişiden oluşan bir takım ile oynanan bir oyundur. Gruptaki bireylerin hedefinin kule oluşturmak olması sebebi ile kule denge oyunu ismiyle de anılan bu oyunda amaç iplerin gerdirilmesi ya da gevşek bir şekilde bırakılması hareketleriyle belirlenen alanlara yatay olarak yerleştirilen 6 adet ahşap şekildeki tahta parçalarını dikey bir şekilde üst üste koyup kule oluşturmaktır. Yine çocukların gelişimi için oldukça yararlı olan bu oyun zeka gelişiminin desteklendiği seviyede olan okul öncesi ya da ilkokul dönemleri öğretmenleri tarafından çocuklara oynatılabilir çünkü bu oyunun çocuklar üzerinde birçok olumlu etkisi vardır. Çocuklar bu oyun sayesinde takım ya da grup olabilme, sosyalleşme, arkadaş edinme fırsatı ve iletişim becerisi kazanırlar özellikle içine kapanık, karamsar ve iletişim kuramayan bir yapıda olan çocuklar bu oyunda grup üyeleri ile iletişim kurmaya başlar ve arkadaş edinerek içine kapanık karamsar bir birey olmaktan az da olsa uzaklaşabilir. Sosyal iletişim gruplar arasında belirgin bir şekilde gözlemlenir. Oyun sürecinde takımdaki çocuklar kendilerinde bulunan ama daha önce farkına varamadıkları bazı özellikleri keşfedebilir. Çocuklar oyun sırasında bu özelliklerden lider ruhlu mu, azimli mi, kontrollü mü, çabuk pes eden mi ya da kaygılı mı olduklarına karar verirler. Grup halinde oynanan bir oyun olduğu için çocuklar organizasyon becerisi de kazanırlar. Oyun çocukların yaş seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Küçük çocuklarda daha basit bir hale getirilebilir. Örneğin okul öncesi eğitiminde öğretmen tarafından oyunun seyri değiştirilebilir. Oyun alanına çizilen yuvarlak şekiller içerisine ahşap tahta parçalarının düzgünce yerleştirilmesi şeklinde oyun değiştirilip daha küçük çocuklar için daha basit bir hale getirilebilir. Oyun yetişkinler tarafından oynanmak isteniyor ise direk olarak 6 tahtanın yatık halde durması şeklinde oyun başlatılır ve tahtalar grubun birlikte hareket etmesi ile toplanıp dik bir şekilde üst üste konulur ve oyun 6 tahta parçasından bir kulenin ortaya çıkmasına kadar sürdürülür.

Denge Çubukları ile Oynanan Strateji Oyunu

Denge çubukları oyunu iki kişilik bir oyundur. Aynı zamanda boş vakitlerin değerlendirilmesi konusunda oldukça etkili bir oyundur. Oyunun içeriğindeki parçalar ile iki şekilde oynanması mümkündür. İlk oyun şu şekilde oynanır; oyun içerisinden çıkan insan figürü oyuncular tarafından belirlenen bir yere sabit bir şekilde yerleştirilir. Yine oyun içerisinden çıkan 20 adet çubuk oyunculara yarı yarıya paylaştırılır ve insan figürünün yukarı doğru yükselen koluna her seferinde bir oyuncu bir çubuk yerleştirir. Çubuklar yıkılmaması için birbirine çapraz olacak bir şekilde yerleştirilebilir ya da oyuncuların geliştireceği değişik stratejilerde de yerleştirilebilir ve en son çubuğu koyarken çubukların tamamını yıkan oyuncu oyunu kaybetmiş sayılır ve bu sebeple oyunu kaybetmemek için çubuklar yerleştirilirken heyecan yapılmamalı dikkat seviyesi çok yüksek olmalıdır, eller titrememelidir ve çubuğun hangi açıda yerleştirileceği konusunda farklı farklı kombinasyonlar geliştirilmelidir. Bireyler yalnızca kendi hamlelerini düşünerek değil rakibin yapabileceği hamleleri de düşünerek yerleştireceği çubuğu bir nevi rakibine tuzak kuracak şekilde yerleştirebilir. Oyunun ikinci versiyonu ise şu şekildedir; bütün çubuklar yine oyun içerisinden çıkan halka içerisine yerleştirilir ve sonrasında oyuncular sırayla halkadan bir çubuk çeker yine halkayı yıkan oyuncu oyunu kaybetmiş kabul edilir. Bu oyunun sık bir şekilde oynanması ile bireylerde dikkat, el-göz koordinasyonu ve konsantrasyon gelişir. Problem çözme yeteneği ve planlama yeteneği de gelişir. Zekâ ve dikkat gelişiminde de çocukları olumlu yönde etkilemektedir. Bireyler bu oyunu oynarken oldukça fazla stratejiye ihtiyaç duymaktadır ve yapacakları her hamlede çubukların dengede durması için strateji geliştirmeleri gerekmektedir. Evde anneler ve babalar çocukları ile kaliteli, eğitici vakit geçirmek ve onların dikkat ve konsantrasyon gelişimine katkı sağlamak için bu oyunu sık sık oynayabilirler. Oyun galibiyetini kim alırsa onun için ödül vaat edildiğinde oyun çocuklar için daha zevkli bir hale gelmiş olur. Denge çubukları ile oynanan bu oyun adrenalin yüklü bir oyundur ve oyuncular her bir çubuğu yerleştirirken çok fazla heyecanlanabilir. Çok heyecan yaratan bir oyun olsa bile çubukların yıkılması istenmiyor ise eller titrememeli ve nefes alışverişleri kontrol altında olmalıdır ki konsantrasyon ve dikkat bozukluğu ile çubuklar yıkılmasın.

Denge Oyunu Modelleri Özellikleri ve Fiyatları

Denge oyunu büyük boy küçük boy olarak birkaç boyuttan oluşmaktadır. Çocuklar için kullanılacaksa büyük boy yerine küçük boy tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Yetişkinler için ise büyük boy olanı daha uygundur. Denge oyunundaki temel etken stratejidir. Dizilimi, toplanması basit ve oynaması kolay olan bu oyun bir taraftan oyuncuların konsantrasyon seviyelerini ölçmekte keyifli ve bol kahkahalı kaliteli zaman geçirmelerini hedeflemektedir. Oyun ilerledikçe daha zevkli bir hal alırken bir o kadar da daha çok dikkat ve konsantrasyon gerektirecektir. Kulenin temellerini bozmadan tahta parçalarını yerinden alabilen ve en üst katmana dikkatle yerleştirebilen oyuncular aslında rakibine de kuleyi yıkması için tatlı bir tuzak oluşturmuş olur. Bir sonraki hamle için tahminlerde bulunarak hareket edilmeli ve kulenin dengede durması yıkılmaması için çekilecek tahta bloklar oldukça dikkatli seçilmelidir. Bloklar ile kurulan kule yükseltilebildiği kadar yükseltilmelidir. Oyun sınıf ortamında çocuklar ile oynanıyor ise oyun daha eğlenceli bir hale getirilebilir örneğin bloklar çocuklara dağıtılır ve her birinin üzerine özlü sözler, güzel cümleler yazılabilir. Sonrasında bloklar oyun kurallarına göre dizilir ve çekilen bloklar üzerindeki cümleler okunarak en üst kata konulur ve bu oynama şekli ile oyun daha eğlenceli hale getirilmiş olur. Oyunu daha eğlenceli hale getirmek için farklı formatlar da denenebilir. Farklı boyutlardaki ve özelliklerdeki denge oyunu fiyat olarak da farklılık gösterebilmektedir. Oyuncu sayısı iki ya da daha fazla olabilir. Özellikle aile ya da arkadaş ortamında oynandığında oyun süreci bolca kahkaha ve şamata ile geçmektedir. Denge oyunu oldukça yavaş oynanması gereken bir oyundur ve zaman sınırlamasının olmaması avantajı ile oyuncular yapacakları hamleleri istedikleri kadar düşünmekte ve kullanacakları hamle için strateji geliştirmekte özgürdürler. Oyunda hamleler yapılırken konsantrasyonun yalnızca ellere verilmesi gerekir. Bütün dikkatlerin bloklarda toplandığı ve hamlelerin doğru yapılması için dakikalarca düşündüren bir oyundur. Yoğun iş ve okul hayatında özellikle sınavlar dolayısıyla stres altında olan bireyler denge oyunu ile bütün streslerini atabilirler. Daha kaliteli vakit geçirmek ve stresten kurtulmak istiyorsanız Trendyol online alışveriş sitemizden denge oyunu çeşitlerine sahip olabilirsiniz.