Trendyol olarak, insan ve dünya üzerinde pozitif etki yaratan sürdürülebilir bir e-ticaret platformu olmayı amaçlıyoruz. Bu sebeple bir strateji ve yol haritası ile çıktığımız yolda, Sürdürülebilir Etki Planı adını verdiğimiz rehberimizi hazırladık. Trendyol Sürdürülebilir Etki Planı, paydaşlarımızla birlikte sorumlu bir şekilde hareket ederek nasıl büyüdüğümüzü anlatan bir dökümandır.
• Birlikte çalıştığımız insanların yaşam kalitesini iyileştirmek ve
• Dünyamızı gelecek nesiller için korumak amacıyla neler yaptığımızı açıklamaktadır.
Sürdürülebilirlik konusunda Trendyol'un odaklanması gereken en önemli alanları Önceliklendirme Analizi aracılığıyla belirledik. Ekibimizi, satıcılarımızı, tedarikçilerimizi, müşterilerimizi ve sivil toplumu içeren 2.000'den fazla paydaşımızın katılımıyla en büyük etkiyi sağlayabileceğimiz başlıca odak alanlarını tanımladık. Aynı zamanda, e-ticaret sektörünün günümüzde karşı karşıya olduğu öncelikli sorunları ve küresel sürdürülebilirlik gündemini daha geniş bir çerçevede analiz ettik. Planımızı iki ana hedef ekseninde stratejik olarak uyumlu hale getirdik: Dünya ve İnsan.
İklim değişikliği, her düzeyde eşgüdümlü çözümler gerektiren, küresel etkileri olan acil bir konudur. Bu doğrultuda, operasyonlarımızda dönüşümler yapma ve gezegenimizi koruma konusunda kararlıyız. Önemli etki yaratabileceğimiz üç alan belirledik:
Karbon Azaltımı, Ambalaj & Atık ve Sürdürülebilir Üretim.
İklim krizinin önüne geçmek için harekete geçme zamanının geldiğinin farkındayız ve çözümün parçası olmak istiyoruz. Bunun için tüm operasyonlarımızda sera gazı emisyonunu azaltmayı hedefliyoruz.
Taahhütlerimiz:
• 2040 yılına kadar kendi operasyonlarımızda karbon nötr hale gelmek
• 2050 yılına kadar değer zincirimiz genelinde karbon nötr hale gelmek
Bir e-ticaret firması olarak ürünlerimizi en güvenli ve verimli şekilde teslim etmekten sorumluyuz. Ambalaj atıklarını en aza indirmek için daha sürdürülebilir malzemeler ve yeni tasarımlar kullanan, döngüsel bir sistem üzerinde çalışıyoruz.
Taahhütlerimiz:
• 2025 yılına kadar perakende ambalaj malzemelerimizin %100'ünü sertifikalı kaynaklardan sağlamak
• 2023 yılına kadar plastik paketlerin en az %70 oranında geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmesi
• 2023 yılına kadar uluslararası perakende operasyonları için plastik poli paketlerin %100 geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmesi
• 2025 yılına kadar tüm operasyon merkezleri için sıfır atık sertifikasyonu alınması
Trendyol'da tedarikten üretime kadar tüm süreçlerde yerel paydaşlarla yakın iş birliği içinde çalışıyoruz. Yerel toplulukları tedarik zinciri boyunca destekleyerek, inovasyon ve dizayn yoluyla sürdürülebilir ve izlenebilir üretimi hedefliyoruz. Trendyol olarak, değer zinciri genelinde evrensel standartların ve iş etiği değerlerinin korunması doğrultusunda çalışıyoruz.
Taahhütlerimiz:
• 2030 yılına kadar ürünlerin %20'sini %100 sürdürülebilir malzemelerden üretmek
• 2025 yılına kadar bitmiş ürün tedarikçilerinin %100'ünü Çevresel, Sosyal ve Yönetişimsel kriterler uyarınca denetlemek/bunlara uyumunu sağlamak
• 2030 yılına kadar alt tedarikçilerin %100'ünü Çevresel, Sosyal ve Yönetişimsel kriterler uyarınca denetlemek/bunlara uyumunu sağlamak
• 2030 yılına kadar 1. seviye tedarikçilerin düzenli depolama sahalarına sıfır atık göndermesini sağlamak
Ekibimiz, iş ortaklarımız ve faaliyet gösterdiğimiz toplumlarda pozitif etki yaratmaya kararlıyız. Her bireyin eşsiz olduğu ve herkes için eşit fırsatlar yaratma bilinciyle ekibimizi güçlendiriyoruz.
Yerel ekonomileri ve işletmeleri desteklemek, büyütmek için ortaklarımızla çalışırken bu yaklaşımı değer zincirimizin tamamına yansıtıyoruz. Kadının güçlenmesi girişimlerini gururla destekliyor ve gelecek nesillere en modern eğitim fırsatlarını sunuyoruz.
Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konusundaki kararlılığımızla ekiplerimizi, satıcılarımızı, iş ortaklarımızı ve müşterilerimizi destekliyoruz.
Çeşitliliği zengin bir müşteri ve satıcı tabanına hizmet veren bir şirket olarak, çeşitliliğe sahip bir ekibin ekosistemimize farklı bakış açıları ve benzersiz çözümler geliştirmek için çok önemli olduğuna inanıyoruz.
İş gücümüzde dengeli cinsiyet temsilini sağlamak için çalışıyoruz. Mevcut çalışanlarımızın %36'sı, yöneticilerimizin ise %38’i kadın. Özellikle, mühendislerimizin %49,9'u, bölgemizdeki teknoloji sektörü ortalamasının çok üzerinde olarak kadınlardan oluşuyor.
Taahhütlerimiz:
• Eşit işe eşit ücret ilkesini destekleyerek iş ortamında eşitliği sağlamak
• Çeşitlilik, Eşitlik, Kapsayıcılık ve Kapsayıcı Liderlik eğitimleri sunma, oryantasyon sırasında bu eğitimleri zorunlu hale getirme ve tamamlanması gereken eğitimlerimize ekleme yoluyla, ekiplerimizde ve ekosistemimizde çeşitlilik kültürünü güçlendirmek
• İstenmeyen çalışan sirkülasyonunu sektör ortalamasının altında tutarak (%6) yüksek potansiyele sahip yetenekli çalışanlar için tercih edilen işveren olmanın yanında 0-6 aylık çalışan sirkülasyon oranını %1'in altında ve NPS puanlarını en az 80’de tutmak
• Çalışan başına yıllık eğitim süresini 65 saate çıkararak yetenek geliştirmeye ve katılıma yatırım yapmak
Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Çalışmalarımız
Trendyol'da daha çeşitli ve kapsayıcı bir kültür sunmak için tasarlanmış dört farklı eğitim programımız bulunuyor.
• İşe alım ve oryantasyon etkinliklerinde Bilinçsiz Önyargı ve Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık eğitimini başlattık.
• Yeni liderlerin Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık uygulamalarımız hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak için Kapsayıcı Liderlik üzerine özel farkındalık eğitimleri sunuyoruz.
• Tüm çalışanlar için Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık konularında zorunlu online eğitimlerimiz bulunuyor.
• Eşit büyüme fırsatları sağlamak için katalog sınıf eğitimlerini tüm Trendyol ekiplerine sunuyoruz.
Eğitim Yönetimi Sistemimizde geçirilen eğitim saatlerini düzenli olarak takip ediyoruz. Ekiplerimizin katılımını ve motivasyonunu sürekli olarak iyileştirmeye odaklanıyoruz. Gelişim yönetimi yaklaşımımız ilkelerimizin temelini oluşturuyor ve hedef belirleme, performans değerlendirmesi, rotasyon ve terfi süreçlerinde kapsayıcı bir zihniyeti teşvik edecek şekilde tasarlandı.
Ayrıca, profesyonel gelişimleri kapsamında ekiplerimizi eğitimlerini ilerletmeleri konusunda teşvik ediyoruz. Teknik ve profesyonel gelişimlerini desteklemek için yıllık bir eğitim bütçesi sunuyoruz.
Ücretlendirme politikamızın ve aldığımız kararların adil, şeffaf ve performansa dayalı olmasını sağlıyoruz. Trendyol'da herkes; cinsiyet, ırk, etnik köken, yaş, cinsel yönelim ve herhangi bir kimlik özelliğine bakılmaksızın, katılım sağlama ve katkıda bulunma, ödüllendirilme ve katkıları için değerli hissetme konularında fırsat eşitliğine sahiptir.
Yaşayan, dinamik bir kültürümüz var ve ofis buluşmalarının kültürümüzü daha iyi tanımak ve ekiplerimizin kaynaşmasını teşvik etmek için önemli olduğuna inanıyoruz. Birkaç güne yayılan çalışan oryantasyonu programımızın ilk günü, tüm yeni ekip üyelerinin değerlerimiz ve kültürümüzle tanışmak için ofislerimizde bir araya geldiği bir Kültür Günü'dür.
Uzaktan çalışma modeli ekiplerin kendilerini en verimli, yaratıcı ve rahat hissettikleri yerde çalışmalarına izin verir. Çalışanlarımız tercihlerini ofis ya evden yana kullanabilir. Ayrıca, yaz boyunca (Temmuz ve Ağustos ayları) yurt dışı da dahil olmak üzere diledikleri yerden çalışma esnekliğine sahiptirler.
Büyük bir iş ekosisteminin parçası olarak küçük ve orta ölçekli işletmeler, kadın girişimciler ve kooperatiflerin başarısını önemsiyor ve büyümelerini desteklemek için programlar ve hizmetler geliştiriyoruz.
Taahhütlerimiz:
• 2025 yılına kadar Trendyol'un kadın girişimciler programındaki satıcıların sayısında %15 artış
• 2025 yılına kadar Trendyol üzerinden e-ticarete katılan küçük ve orta ölçekli işletme sayısında %15 artış
Şirketlerin içinde faaliyet gösterdikleri toplulukları destekleme konusunda manevi bir sorumluluğa sahip olduğuna inanıyoruz. Paydaşlar ve toplumla birlikte düşünülmüş, faydalı ve etkili projeler aracılığıyla toplumların yaşadıkları zorlukları ele almayı amaçlıyoruz.
Önceliklendirme analizi ile Sürdürülebilir Etki Planımızı oluştururken, Kurumsal Sosyal Etki konusunda da en önemli alanları belirledik. Bu çalışmalar sonucunda öncelikli alanlarımız;
•Dijital fırsat eşitliği
•Kadının güçlenmesi
•Nitelikli eğitim
Taahhütlerimiz:
•Dijital fırsat eşitliği, kadının güçlenmesi, nitelikli eğitim konularında Kurumsal Sosyal Etki programları yoluyla olumlu etkimizi artırmak
•2028 yılına kadar Yarının Köyleri programımızla bir milyondan fazla kişiye ulaşmak
•Toplumsal yatırım programlarımızda gönüllü çalışan sayısını artırmak
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile iş birliği içinde, köylerimizi geleceğe hazırlamak için harekete geçiyoruz. “Yarının Köyleri” projesi, dijital teknolojiler yoluyla Türkiye'nin kırsal bölgelerinde istihdam fırsatlarını artırmayı, üretimi iyileştirmeyi, kültürel değerleri korumayı ve yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefliyor. Bu girişim, Trendyol'un teknoloji alanındaki uzmanlığını, Birleşmiş Millet Kalkınma Programı'nın kırsal kalkınmaya konusunda sahadaki deneyimi ile bir araya getiriyor.
Dijital teknolojileri herkes için erişilebilir kılmayı amaçlayan "Yarının Köyleri" projesi kapsamında, belirlenen köylerde dijital merkezler kurulacak. Merkezlerde; gençleri, kadınları ve engelli bireyleri dahil etmek amacıyla kapsayıcı bir yaklaşım benimsenecek. Üretim süreçlerinin iyileştirilmesi için teknolojiden yararlanma odağında şekillenen proje kapsamında, yerel üreticilere e-ticaret, e-ihracat, ürün geliştirme, pazarlama, marka yaratma, ambalajlama, finans ve kalite kontrol gibi alanlarda eğitimler verilecek. Böylece köy ürünlerinin Anadolu markasıyla doğrudan nihai tüketiciye ulaşması sağlanacak.
Dijital merkezlerle; akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştırarak, bölgedeki çiftçilere verimi artırma, maliyetleri düşürme ve doğayı koruma konularında destek vermeyi amaçlıyoruz. Köylerdeki çocuklar için, programlama, algoritma ve robotik atölyeleri; gençler için de dijital sanat atölyeleri düzenlenecek. Merkezlerde aynı zamanda, eğitim ve sağlık hizmetleri ve bilgisayar destekli ürün tasarımına yönelik dijital uygulamalar da sunulacak.
İlk aşamada Adana, Diyarbakır ve İzmir’de bulunan 3 pilot köy ile başlayarak, Yarının Köyleri ile beş yıl içinde toplam on köye ulaşmayı hedefliyoruz. Projenin ilk yılında, her köyde geliştirilmek üzere üç odak ürün seçilecek. Komşu köylerin de bu projeden faydalanması amaçlanıyor. Proje tamamlandığında, köylerdeki yeni e-ticaret girişimcilerinin sayısının %60 oranında artması bekleniyor. Bu projeyle beş yıl içinde bir milyondan fazla kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve BM Global Compact'in ortak girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensiplerinin imzacısı olarak, kadınların dijital ekonomiye katılımını desteklemek amacıyla, KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) ile iş birliği yaparak Gelecek Kadınların programını başlattık. Bu program kadın girişimcilere; e-ticaret, satış artırma, müşteri memnuniyeti ve pazarlama gibi alanlarda yeni beceriler geliştirme olanağı tanıyor. İşletmelerini büyütmek ve marka bilinirliğini artırmak isteyen kadın girişimciler, platformumuz üzerinden Türkiye genelindeki milyonlarca müşteriye ulaşabiliyor.
Sepette İyilik hareketimiz, sivil toplum kuruluşlarını platformumuzda bir araya getirerek, ürünlerini milyonlarca müşteriye sunmalarını sağlıyor. Elde edilen gelir, doğrudan sivil toplum kuruluşlarına aktarılıyor. Ayrıca, katılımcı sivil toplum kuruluşlarının gelirlerini artırmasına yardımcı olmak amacıyla Dijital Destek Kartları girişimini başlattık. Bu girişim, müşterilerimizin Dijital Destek Kartlarını satın alarak sivil toplum kuruluşlarına bağış yapmalarını sağlarken, farkındalık yaratmaya da yardımcı oluyor.
Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile iş birliği yaparak, depremlerden etkilenen öğrencilere eğitim bursları sağlamak amacıyla Trendyol Kalpten Kalbe Burs Fonu'nu hayata geçirdik. Bu burs fonu ile, depremden etkilenen ailelerinin çocuklarına ilk, orta, lise ve üniversite öğrenimleri boyunca burs imkanı sağlıyoruz.
Trendyol Sanat programıyla, genç sanatçıları platformumuzda müşterilerle buluşturarak eserlerini daha görünür ve erişebilir hale getiriyoruz. Eserlerini sergileyecekleri bir ortam sunarak, genç sanatçılar için dijital arenada alternatif çözümler üretmeyi amaçlıyoruz. Trendyol Sanat, bugüne kadar çalışmalarını resim, baskı, gravür, fotoğraf, heykel, cam, seramik ve illüstrasyon gibi farklı alanlarda yürüten 150'nin üzerinde genç sanatçıyı sanatsever müşterilerimizle buluşturdu.
Türkiye'nin Müzeleri, kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmak üzere müzeleri desteklemeyi amaçlayan bir Trendyol girişimidir. Önde gelen modern sanat eserleri ile sanat tutkunlarını bir araya getiriyoruz. Müşterilerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı, Topkapı Sarayı, Göbeklitepe, Troya, Zeugma ve Efes gibi 180'i aşkın müzeyi bünyesinde barındıran bir online mağaza olan Müzedenal ürünlerine erişebiliyor.
Futbol kulüplerimizin güçlenerek yollarına devam etmelerine ve ülkemizden yeni dünya yıldızlarının çıkacağına olan inancımızla, futbolun geleceğine, gençlerimizin yeteneklerini geliştirmelerine olanak sağlamak ve liglerimizin marka değerini yükseltmek için spora ve sporculara verdiğimiz desteklere 2023-2024 sezonu Süper Lig ve 1. Lig isim sponsoru olarak devam ediyoruz.
Türkiye'yi tüm dünyada temsil eden Türkiye Milli Futbol Takımı'nın, Kadın Milli Takımları'nın ve e-Milli Takımları'nın resmi sponsorlarından biriyiz.
Türkiye Milli Voleybol Takımları Ana Sponsoruyuz. Kadın Milli Voleybol Takımı'nı, Erkek Milli Voleybol Takımı'nı ve Türkiye Voleybol Federasyonu'na bağlı diğer milli takımları destekliyoruz. Aynı zamanda, Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından kurulan ve Türkiye'de 6-12 yaş çocukları voleybol ile tanıştırmayı amaçlayan Fabrika Voleybol'un destekçileri arasındayız.
Sporu destekleme çabalarımız kapsamında, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) resmi sponsoru olduk. Ülkemizi 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda temsil eden beş sporcunun sponsorluğunu üstlendik.
Depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’ı en kısa zamanda ayağa kaldırmak, spora ve sporcularımıza destek olmak için Trendyol Yemek ile 2023-2024 sezonunda Trendyol Süper Lig’e geri dönen Atakaş Hatayspor’un formasında yer alarak resmi sponsoru olduk.
Trendyol Yemek olarak Türk sporunun gelişmesi için takımlarımızın yanındayız. Depremden etkilenen şehirlerden Gaziantep’e ve sporcularımıza destek olmak için 2023 2024 sezonunda Trendyol Süper Lig’e geri dönen Gaziantep Futbol Kulübü’müzün formasında yer alarak resmi sponsoru olduk.
Sürdürülebilirlik stratejimizi güçlendirmek amacıyla verimli, şeffaf ve dinamik sistemler kuruyoruz. Bu sistemleri, öncelik verdiğimiz alanların her birine yönelik politikalar oluşturarak ve bunları hayata geçirerek destekliyoruz.