Ekose, diğer adıyla tartan kumaş, çoklu renklere sahip çapraz, yatay veya dikey şeritlerden oluşan bir tür desen olarak tanımlanıyor. Orijinali dokuma yünden yapılıyor olsa da aynı desene sahip birçok malzemeye uygulanabiliyor. Desen oluşturulurken dikim öncesinde renk verilen dokuma ipliklerin işleme sırası değiştirilerek birbirine dik açılarda denk gelmesini sağlayacak şekilde işleniyor. İki adet üstte iki adet altta olacak şekilde dimi dokumayla her geçişte bir iplik ilerletiliyor, böylelikle farklı renklerin kesiştiği noktada orijinal renklerden harmanlanmış çapraz şekilde ilerleyen yeni çizgiler oluşuyor. Ortaya çıkan renk blokları farklı kare ve çizgi desenleriyle kumaş boyunca ilerlemeye devam ediyor. Kuzey Amerika’da tartan olarak bilinen bu kumaş türü asıl kökeni İskoç Gal kültüründe ekose olarak adlandırılıyor. Başlarda battaniyeyi tanımlayan bu adlandırma desenin kullanım alanının genişlemesiyle özellikle etek ve şal kumaşlarında da kullanılmaya başlıyor. Zamanla sembolik hale gelen ekose, hem nostaljik hem trend tarzlara hitap eden desenlerden biri haline geliyor. Özellikle Hindistan’da yaygın olarak kullanılan, madras olarak bilinen türü, genellikle pamuklu kumaşa sahip şort, elbise, ince pantolon gibi yazlık giysiler için kullanılıyor. Gofre veya patchwork kumaş tipleri üzerine de kare ve dikdörtgen şekil oluşturacak biçimde uygulanabiliyor. Flanel gömlek dendiğinde akla gelen ilk desenlerden biri ekose, karde yün veya kamgarn iplikten dokunmuş kumaş üzerine işlenebilmekle beraber günümüzde sık kullanılan flanel kumaş türlerinden olan sentetik elyaf üzerine de işlenebiliyor. Yakın zamandaki kullanım alanı tekstille sınırlı kalmayan bu desen kağıt, plastik, ambalaj ve duvar kaplamaları gibi birçok ortamda kullanılıyor. Yine de tartan söz konusu olduğunda akla ilk gelen ekose gömlek, yıllar geçse de eskimeyen ve her stile uyan tasarımıyla kullanıcılarının beğenisini kazanmaya devam ediyor.
Ekoseler ve şeritler farklı tipte kumaşlar üzerine basılabilmekle beraber dokuma kumaşlarda da bu desen elde edilebiliyor. Farklı renkte iplikler kullanılarak oluşturulan dokuma kumaşlar tok ve canlı bir görünüme sahipken baskı yöntemiyle desen verilen kumaşlarda iplik türüne bağlı olarak renkle uzun süre kalıcılığını koruyabiliyor.
Ekose oduncu gömlek modellerinde sık kullanılan pazen kumaş, genellikle suni ipeği meydana getiren dimi dokumaya sahip ipliklerin her iki yönünün hafifçe fırçalanmasıyla desene uygun hale getiriliyor. Yumuşak ve kaygan dokusu koyu renklerle uyum sağlıyor, kumaşın soluk parlaklığı ekoseyle bütünleşiyor. Ekose gömlek elbise modellerinde de tercih edilen %100 viskon özelliğe sahip bu kumaş, kalın görünümüne rağmen hafifliğiyle dikkat çekiyor. Kırmızı ekose gömlek mavi, beyaz ve sarı renk kombinasyonuyla bir arada sunulan klasik tarzı, dimi dokumaya sahip olmakla beraber tek taraflı ve %100 pamuk pazen malzemeden üretiliyor. Bluzlar, elbiseler, gece takımları için de kullanılabilmekle beraber makinede yıkanabiliyor. Buffalo ekose olarak bilinen ve trend ekose desenlerinden biri haline gelen kumaşlarda siyah beyaz veya kırmızı siyah bir araya getiriliyor. Bu renge sahip ipliklerin kesişmesiyle oluşan büyük bloklar özellikle yün kumaşlarda kullanılıyor. Çeşitli renk ve modellere uyarlanmasıyla daha geniş kullanım alanı oluşturulan siyah beyaz ekose gömlek, verdiği ev rahatlığı ve yumuşaklığıyla çoğu mekana uygun kullanım sunuyor. Kumaş kalınlığı genellikle 1,5 ila 6 inç arasında değişebiliyor, büyük bloklara sahip kumaş görünümü vintage ekose gömlek modellerini tercih eden kullanıcıların favorisi haline geliyor. Güçlü bir tasarıma sahip olmasına rağmen ekose kışlık gömlek seçimlerinde dengeli renge sahip kumaşı sayesinde çoğu desene uyum sağlıyor. Pötikareli ekose daha küçük ölçeğe sahip blokların kesişmesiyle meydana gelen renkli çizgilerden oluşuyor. Şemsiye çizgili kumaş olarak da bilinen bu kumaş başta yalnızca kare desenlerinin simetrik şekilde üst üste gelmesinden oluşan, keten veya pamuklu kumaşta tercih edilen desenlerde biriyken değişen trendler sayesinde ekose oversize gömlek modellerinin sahip olduğu flanel kumaşlarda da kullanılıyor. İlkbahar ve yaz başta gelen tercihlerden biri olan bu gömlekler jean pantolonlarla gündelik bir görünüm oluştururken, koyu renk pantolonlarla şık kombinasyonlar sağlıyor. Geleneksel görünüme sahip tartan kumaşlar, ekose gömlek kadın modellerinde ilk akla gelen kırmızı, yeşil ve laciverdin tonlarını kumaşa yansıtıyor. Kıyafete rustik bir hava katan yeşil ekose gömlek ince açık mavi ve beyaz şerilerin kesişmesiyle klasik ve havalı bir görünüm sunuyor. Sahip olduğu karelerin dengeli dağılımı nedeniyle pencere bölmelerini andıran görünüme sahip kumaşlarda, kesişen çizgiler genellikle daha kalın ve birbirinden uzak olacak şekilde işleniyor. Beyaz ekose gömlek bu pencereler sayesinde açık renklerle uyum sağlayarak küçük ve yoğun desenlere sahip diğer kumaşları tamamlayıcı görünüm oluşturuyor.
Yeni kıyafetler için alışveriş yaparken doğru kumaş türünü belirlemek, doğru beden ve rengi seçmek kadar önemli bir kriter olabiliyor. Birçok kumaş türü arasından hangisinin ihtiyacınızı karşılayacağını bilmek zor görünüyor olsa da kumaş türleri incelenerek verilecek karar, kıyafet ve gömlek için ideal olanın seçilmesine yardımcı oluyor.
Binlerce yıldır giyimde tercih edilen bitki bazlı doğal bir elyaf türü olan pamuk hâlâ popülerliğini koruyan kumaşlar arasında yer alıyor. Hesaplı, güçlü ve kolay temizlenebilen yapısı fonksiyonel kullanım sağlıyor. Özellikle pazen kumaşın sık kullanıldığı gömlekler, ceketler, elbiseler pamuklu kumaş türleri sayesinde uzun süre kullanılabiliyor. Ekose gömlek modelleri arasında oldukça yaygın olan pamuk kumaşlar nefes alan yapısı ve hipoalerjik özelliğiyle öne çıkıyor. Polyester; hava, su ve birçok ham maddenin kimyasal bir bileşenle meydana gelen sentetik elyaf kumaşlarda bulunuyor. Oldukça esnek özelliğe sahip bu kumaşlar hem canlı renkleri öne çıkarması hem de harekete izin veren elastik yapısı sayesinde sık tercih ediliyor. Mor ekose gömlek esnek ve dikkat çeken rengiyle kırışıklığa dayanıklı, nemi emen ve hızlı kuruyan yapısıyla polyester kumaşa sahip ürünler arasında yer alıyor. İyi bir yalıtım özelliğine sahip polar kumaşlar yumuşak, tüylü, sıcak tutan özellikleriyle kış aylarının vazgeçilmezlerinden oluyor. Vücut ısısını koruyan yapısı aynı zamanda derinin nefes almasını da sağlayarak yalıtkan bir ortam oluşturuyor. Tamamen doğal yöntemlerle elde edilen kaşmir kumaşlar, yün benzeri bir yumuşaklığa sahip olmasının yanı sıra zarif görünümü ve kırışıklığa izin vermeyen kumaş yapısıyla öne çıkıyor. Keten kumaşlar ise hafif nefes alabilir özelliği sayesinde gömlek modelleri arasında oldukça sık tercih edilen kumaş türlerinden biri oluyor. Pamuk gibi bitkisel kaynaklı olan keten, özellikle yaz aylarının vazgeçilmez kıyafet kumaşları arasında yer alıyor. Kırışabilen özelliğe sahip olmasından dolayı gardıroplarda özellikle asılması gereken keten kıyafetler bordo ekose gömlek gibi koyu renk tercih eden kullanıcılar için gündelik kullanımda sıklıkla tercih ediliyor. Pamuğun dokunmasıyla elde edilen pazen kumaş, oldukça yumuşak yapısıyla öne çıkıyor. Özellikle fırçalandıktan sonra artan yumuşaklığı pazeni rahat bir malzeme haline getirerek kışlık ekose gömlek, ceket astarları ve battaniyeler için ideal hale getiriyor. Tüm bu kumaş özellikleri arasında uygun esneklik oranına sahip, kırışıklığa karşı dayanıklı ve vücudun nefes almasına izin veren yapıdaki seçenekler, alınan ürünün uzun ömürlü kullanılmasına olanak tanırken kumaşın desenlerini ve tasarımlarını öne çıkarmasına yardımcı oluyor.
Yün veya pamuk karışımı olarak hazırlanan, yatay ve dikey kesişen çizgileriyle öne çıkan ekose gömlek erkek kullanıcılar için gündelik ve rahat, kadınlar için şık etekler ve tamamlayıcı pazen kumaşa sahip gömleklerde kullanılıyor. Yün kumaşa sahip ekose kışlık gömlek çeşitleri için sık kullanılabilmekle beraber termal ceketler ve kilim yapımında da tercih edilebiliyor. Hangi modelin hangi ekose desenine uyacağını, hangi rengin hangi parçalarla uygun kombini oluşturacağını bilmek bu noktada ikon haline gelen ekose deseninin gardıroplarınıza uyum sağlamasını kolaylaştırıyor.
Ekose desen, kare desenleriyle biliniyor olsa da her kare oluşturan çizgilerin bulunduğu kumaş ekoseye dahil olmayabiliyor. Dama desenleriyle de karıştırılabilen ekosede birbirleriyle kesişen farklı renkte şeritler bulunması gerekiyor. Siyah ekose gömlek desenleri baz alındığında simetrik ve eşit şerit desenleri görülebildiği gibi düzensiz çizgi aralıklarına sahip kesişen desenlere de rastlanabiliyor. Glen ekose olarak bilinen kazayağı desenleri ise genellikle yünlü kumaşlarda tercih edilen gri ekose gömlek modellerinde sık rastlanılan soft renklerden üretiliyor. İki koyu renk, iki açık renk olmak üzere dört renk seçeneğinin şeritle kesişmesi kazayağı motifinin oluşmasını sağlıyor. Ekose kalın gömlek üzerinde bu desene sahip koyu renklerle birlikte dokunabiliyor. Oldukça klasik bir görünüm sağlayan bu desen, büyük beden ekose gömlek tercih eden kullanıcılar için vücut hatları arasındaki geçişi yumuşatarak daha oranlı bir görünüme kavuşmalarına yardımcı oluyor. Düzenli aralıklara sahip ince, düz, dikey ve yatay çizgilere sahip dokunmuş kumaş üzerine sunulan tattersall ekose, genellikle açık zemin rengi üzerine koyu çizgilerin dokunmasıyla meydana geliyor. Ekose gömlek ceket ve yelek modellerinde sık kullanılmakla beraber sık dokumaya sahip pamuk kumaşı terletmeyen ve yumuşak dokusuyla biliniyor. Grafik kağıdına benzeyen düz, ince ve tek renkli şeritlerden oluşan ekose gömlekler ise küçük boyutlu kareler oluşturuyor. Mavi ekose gömlek, beyaz ile kombinasyon yaptığı çoğu grafik ekose modelinde yılın her dönemine uyacak görünümde kıyafet kombinasyonu yapmanızı sağlıyor. Özellikle eteklerle tamamlanan pembe ekose gömlek tek renkli şeritleri sayesinde hem jean kumaşlara hem de fitilli kumaşlara uyum sağlıyor. Pin ekose, noktalara benzeyen küçük desenlerin birleşerek şerit görünümü vermesini sağlıyor. Kıyafetlerin sadeliğini destekleyen bu noktalar abartılı olmayan bir görünüm sağladığından diğer parçaların öne çıkmasına yardımcı oluyor. Özellikle kahverengi ekose gömlek ve takım elbise modellerinde erkeklere şık bir görünüm sunuyor.
Geçmişi 1800’lere uzanan ekose gömlek tasarımı, tarzını başlangıçta battaniye ve eteklerden alıyor olsa da uzun yıllardır gömlek, elbise ve üst giyimde akla gelen ilk seçeneklerden biri oluyor. Birçok gömlekle benzeyen büyük ve kesişen bloklardan oluşan görünümü, diğer gömlek türlerinden farklı olarak iki ipliğin birleşiminden elde ediliyor. Bunun yanı sıra gömleğin malzemesi, stili ve renk kombinasyonu da diğer gömlek türlerine oranla daha fazla dikkat edilmesi gereken tasarım özellikleri arasında bulunuyor.
İlk ekose gömleklerin sahip olduğu pamuklu pazen kumaş sıcak, yumuşak ve kolay yıkanabilen özelliği sayesinde hâlâ popülerliğini koruyor, günlük tişörtleri tamamlayıcı görünüm sunuyor. Özellikle kışlık ekose gömlek modellerinde sık kullanılan yün, avcılar sayesinde tanınan bir geçmişe sahip olmakla beraber altına giyilen fanilarla oldukça sıcak tutuyor. Islakken daha yüksek performans gösteren bu kumaşlar, sert havalarda dışarı çıkarken kullanmak için ideal yapıda üretiliyor. Naylon ve polyester eklenerek üretilen yün kumaş türleri ise rahatlık bakımından saf yünden yapılan gömleklerle adeta yarışıyor. Kapüşonlu ekose gömlek ıslak koşullarda ve soğuk havalara uyan bu yapısı sayesinde sonbahar ve kış aylarında sık kullanılıyor. Tamamen polyester gibi sentetik malzemelerden yapılanlar da çoğu sıcaklığa uygun kullanım sunuyor. Düğme, fermuar veya çıtçıt bulunan gömlekler ise stil yaratan seçenekler arasında bulunuyor. Son yıllarda oldukça sık tercih edilen çıtçıtlı gömlekler modern görünümüyle kullanıcılarının günlük giyimine hava katıyor. Düğmeli seçenekler ise açık havada ve sıcak aylarda sık tercih edilebilmekle beraber klasiklerden vazgeçemeyenlerin ilk seçeneği oluyor. Fermuarlı ekose gömlek ise spor görünümü tercih edenler ve hareketli yaşam tarzına sahip olanlar için bir alternatif yaratıyor. Ekose tunik gömlek, uzun ve dökümlü yapısı, düğme veya fermuar ayrıntısıyla vücut ısısına uygun ortamın yaratılmasına yardımcı oluyor. Düğmeye sahip yakalar ise daha şık ve resmi, daha az gündelik kullanımı görülen modeller arasına giriyor. Astar özelliği de gömlek seçiminde öne çıkanlar arasında yer alıyor. İçi kürklü ekose gömlek bu noktada oldukça koruyucu ve sıcak tutan yapısı sayesinde termal gömlek özelliği sağlıyor. Termal giyimin daha dış mekana ait stiller için uygun olduğu düşünülse de astar ve kürk özelliği her mekana uyacak görünümün sağlanmasına yardımcı oluyor. Renk, her kıyafette öncelikli dikkat çeken noktalardan biri olmasının yanı sıra söz konusu ekose gömlek olduğunda klasik rengin dışındaki çoğu renk de oldukça hareketli ve öne çıkan stiller oluşmasını sağlıyor. Kırmızı ekose gömlek elbise siyah ve yeşil ile uyumunda bu ayrıcalıklı stili öne çıkarıyor. Diğer renk kombinasyonları arasında siyah-gri, siyah-mavi, siyah-yeşil, siyah-beyaz, siyah-sarı ekose gömlek gibi popüler uyumlar öne çıkıyor. Beyaz içeren kombinasyonlar özellikle uzun ekose gömlek modellerinde taban rengi temsil etmekle beraber beyaz-siyah, beyaz-mavi olarak da kullanılabiliyor. Tüm seçeneklere rağmen kişisel tercihler söz konusu olduğunda kullanıcıların stilleri ve zevkleri kriterleri belirleyici nokta oluyor.
Her kıyafet seçiminde dikkat edilenlerden biri alınacak kumaşı kullanılabilir kılan özellikleri oluyor. Ekose gibi özellikli kumaşlarda bu durum daha hassas olabiliyor. Kombinden renk seçimine kadar doğru ürüne nasıl ulaşılacağına karar vermek birkaç nokta ile oldukça kolay hale geliyor.
En az %25 esneme kabiliyetine sahip kumaşların seçilmesi, çizgilerin ve desenin öne çıkmasına yardımcı oluyor. Büyük veya küçük karelerin diğer parçalarda kendini göstermesi bedene uygun şekilde oturması sayesinde gerçekleşiyor. Yine basit ve sade bir desen seçmek, eşleştirilmesi gereken çizgi sayısını eşitleyeceğinden doğru kombine ulaşma şansınızı arttırıyor. Kenarlıklı cepler veya kalın düğme dikişlerine sahip modeller düz kesime sahip gömleklerde ön plana çıkıyor. Eğimli dikiş veya pensler ekose desenin özelliğini bastırabileceğinden daha az tercih ediliyor. Küçük ve büyük karelerin bir arada olduğu gömlek kumaşları daha az uyumlu olma eğilimindeyken, büyük karelerle kesişen çizgilere sahip modeller ekosenin özelliğini ortaya çıkarıyor. Ekosenin hem dikey hem de yatay çizgi konumlarını dikkate almak, diğer desenlerle yaratacağı uyum bakımından önemli oluyor. Grensiz özelliğe sahip baskılı ekose kumaşlar boyalı ipten dokunan kumaşlara göre daha sert dokuya sahip olabiliyor. Fakat kadife ekose gömlek modelleri bu zorluğu ortadan kaldırarak baskılı kumaşlarda dahi yumuşak dokunun hissedilmesine olanak sağlıyor.
Gardırobunuzda ekose şıklığının yaratacağı havayı oluşturmak, günün her saatine uyan ekose gömleklerle kombinlerinizi tamamlamak istiyorsanız Türkiye ve dünyanın başarı, kalite ve güvenilirlik açısından önde gelen markalarını Trendyol sayesinde inceleyebilir, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olabilirsiniz.