Vernik çeşitleri uygulandığı yüzeyin dayanıklılığını arttırıyor. Yağ veya alkol içinde çözülen reçineden üretiliyor. Mat vernik ise diğer vernik çeşitlerinden farklı olarak uygulandığı yüzeye mat bir bitiş kazandırıyor. Şeffaf yapıdaki mat vernikler uygulandığı yüzeyin renklerine zarar vermiyor ve renklerin korunmasını sağlıyor. Vernikler selülozik, poliüretan ve sentetik olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Her biri farklı tasarımları güçlendirmek, iklim koşullarına uygun hale getirmek için kullanılıyor. Farklı boya çeşitlerine ve farklı yüzeylere uygulanmak üzere çeşitli mat vernik çeşitleri üretiliyor. Mat vernik metal, plastik, ahşap gibi birçok alanda kullanılabiliyor. Dolayısıyla iç mekân, dış mekân, evlerdeki tasarımlar için kullanılacak alana göre çeşitli boyutlarda mat vernik seçenekleri üretiliyor. Renkli mat vernik seçenekleri ürünleri renklendirmek için de kullanılıyor. Verniğin sağlam yapısı gereği yüzeydeki boya son derece sağlam nitelikler taşıyor. Küçük alanlarda uygulama kolaylığı sağlaması amacıyla sprey mat vernik çeşitleri de piyasaya sürülüyor. Yapıştırıcı mat vernikler ise onarım işlerinde, gözenekleri doldurmada kullanılıyor. Mat vernik çeşitleri ile tasarımlarınızı, mobilyalarınızı renklendirebilir, onarabilir ve sağlamlaştırabilirsiniz.
Vernik çeşitleri, koruma özelliği ile sadece yüzey parlatan cila gibi ürünlerden ayrılıyor. Cila ince yapısıyla yüzey ve renk parlatmak için kullanılıyor. Vernik ise koruyucu, onarıcı özellikler taşıyor. Mat vernik çeşitleri cilaya göre çok daha kalın yapısıyla ön plana çıkıyor. Mat vernik kıvam olarak da balı andırıyor. Bazı mat vernik çeşitleri hazır olarak üretiliyor bazıları ise uygulama öncesi, içeriğine uygun olarak inceltiliyor. Parlak vernikler yüzeye parlak bir görüntü sunarken mat vernik çeşitleri yüzeye daha mat bir bitiş kazandırıyor ve ürünün doğal görünümünü korumasına yardımcı oluyor. Selülozik mat vernik çeşitleri ağaç, çalı ve bitki hücrelerinde bulunan selülozdan elde ediliyor. Selülozik tiner ile inceltilerek piyasaya sürülüyor. Selülozik mat vernik yapısı sebebi ile uygulandığı alana nüfuz ediyor ve çok çabuk kuruyor. Selüloz kaynaklı bir ürün olması nedeniyle ağaçtan yapılan ürünler ile anında bütünleşiyor. Tasarımlar üzerinde oluşan küçük gözenekleri dolduruyor. Bu yönüyle mobilyalarda, hediyelik eşyalarda, aksesuarlarda sıklıkla kullanılıyor. Selülozik mat vernik en çok evlerde parke dolgularına uygulanıyor. Böylelikle parke aralarının boş kalması engelleniyor. Şeffaf yapısı sayesinde uygulama alanının rengini değiştirmiyor ve boyamaların üzerinde rahatlıkla kullanılabiliyor. Boyayı sabitleyerek boyanın daha uzun ömürlü olmasını, dökülmemesini sağlıyor. Boya üzerinde bariyer görevi görüyor. Metal alanlara kullanılarak metalin aşınmasını, paslanmasını önlüyor. Sentetik mat vernik çeşitleri boya ve çeşitli kimyasal karışımlar kullanılarak üretiliyor. Karışımdaki maddeler reçinenin sağlamlığını arttırıyor. Selülozik mat vernik çeşitlerini göre biraz daha geç kuruyor çünkü uygulandığı alanı maksimum düzeyde sağlamlaştırıyor. Yüksek dirençli özelliği ile sentetik mat vernik çeşitleri, nemli ortamlarda kullanılan eşyalarda, tekne yapımında, inşaat işlerinde ve metal eşyalarda kullanılıyor. Sentetik mat vernik uygulandıktan sonra tasarımı tozlanmayacak bir yerde muhafaza etmek, ürünün korunmasına yardımcı oluyor. Poliüretan mat vernik çeşitleri suni reçine, kimyasal çözücüler ile üretiliyor ve poliüretan tiner ve sertleştirici ilave edilerek kullanılıyor. İçeriğinde maddeler sayesinde darbelere, çizilmelere karşı oldukça direnç gösteriyor. Poliüretan mat vernik sertleştirici karıştırıldıktan sonra, sekiz saat içerisinde kullanılması gerekiyor. Yoksa ürün 8 saat içerisinde tamamen sertleşerek uygulanması güç hale geliyor. Poliüretan mat vernik çeşitleri fırça ile tatbik edilemiyor. Püskürtme tabancası yardımıyla uygulanması gerekiyor. Bu yönteme özel olarak sprey şeklinde üretilen poliüretan mat vernik çeşitleri piyasaya sürülüyor. Poliüretan mat verniğin tam mat ve ipek mat çeşitleri bulunuyor.
Mat vernik çeşitleri yüzeyi koruması amacıyla son kat olarak uygulanıyor. Taş, ahşap, metal gibi ürünlerin yüzeylerine farklı türlerde tatbik ediliyor. Akrilik mat vernik seçenekleri akrilik özelliğiyle el işlerinde, hobi ürünleri ve ahşap boyamada akrilik boyaların üzerine uygulanıyor. Akrilik mat vernik çeşitleri koku yapmadığı için iç mekanlarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu sebeple evde kullanılan parkelerin bile sağlamlığını koruması için akrilik vernik uygulaması yapılabiliyor. Hızlı kuruma özelliği ile parkeler birkaç saat içinde hazır hale geliyor. Mat vernik çeşitleri su ve yağ bazlı olarak iki çeşide ayrılıyor. Vernik kullanılan ürünün daha önce işlem görüp görmediği, açık havaya ne kadar maruz kalacağı mat vernik seçimini etkiliyor. Su bazlı mat vernik çeşitleri onarıcı özelliklerinin yanında çok sayıda rengi de içeriyor. Su ile inceltilebiliyor ve temizlenebiliyor. Su bazlı mat vernik çeşitleri çevre dostu ve kokusuz nitelikler taşıyor. Yağ bazlı verniklere göre daha çabuk kuruyor. Temizliği için tiner gerekmiyor. Sadece su ve sabun kullanmak yeterli oluyor. Yağ bazlı mat verniğe nazaran yanıcı özellikler taşımıyor. Ürüne daha önce yağ bazlı vernik uygulanmış olsa bile su bazlı mat vernik ürün yüzeyine tutunabiliyor. Bu özelliği kullanıcılara avantaj sağlıyor. Nefes alabilir özelliği ile nemlenme ve küflenmeye karşı direnç gösteriyor ve ahşap boyamasında ahşabın çürümesini engelliyor. Yağ bazlı mat vernik çeşitleri ahşabın damarlarını belli etmiyor. Geç kuruduğu için uygulandıktan sonra bile yüzeye rötuş yapılabiliyor. Yağ bazlı mat ahşap verniği ahşap boyaması üzerine son kat olarak uygulandığı zaman, derine işleyerek ahşabı maksimum seviyede sağlamlaştırıyor. Bu sebeple mobilyalarda sıklıkla kullanılıyor. Yarı mat vernik çeşitleri ışığı orta düzeyde yansıtıyor ve uygulama alanına yarı mat bir görünüm kazandırıyor. Uygulandığı yüzeyi sudan, nemden ve çiziklerden koruyan bir bariyer oluşturuyor. Fırça veya süngerle rahatlıkla kullanılabiliyor. İpek mat vernik çeşitleri yüzeyleri güneşin zararlı ışınlarından, sararmadan korumak için kullanılan sentetik özellikli vernik çeşitleri arasında yer alıyor. Son kat uygulaması ipek mat vernik ile yapılan ürünler, uzun yıllar sağlamlığını koruyor. İç kullanım mobilyaların masif ahşap ve kaplamalı yüzeylerinde yaygın olarak kullanılıyor. Uygulandıktan sonra 10-15 dakika toz tutmaya karşı korunması gerekiyor. 25-30 dakika sonra ürün uygulama alanı dokunulabilir hale geliyor. 24 saat sonra tam kuruma gerçekleşmiş oluyor. Sentetik vernik türü olan ipek mat vernik çeşitleri sprey tabancaları, selülozik olanlar fırça ile uygulanabiliyor. İpek mat vernik çeşitlerinin inceltici ve sertleştirici ile hazırlanması doğru uygulamayı sağlıyor.
Mat taş vernik çeşitleri onarım ve dayanıklılığa katkıda bulunuyor. Banyo ve mutfak zeminlerinde, tezgâhlarda, dış mekânda su, nem ve buhara maruz kalan her yerde kullanılıyor. Mat taş vernik, yüksek dayanıklılık özelliği ile ıslak zemin boyalarının uzun yıllar yeni görünmesini sağlıyor. Zaman içerisinde oluşabilecek sararmayı önlüyor. Uygulandığı yüzeye sırlanmış seramik görüntüsü veriyor. Taş vernikleri, renksiz mat vernik çeşitleri arasında yer alıyor. Zamanla solma, sararma ve çatlama yapmıyor. Yüksek su geçirmez özellikleri sayesinde uygulama yüzeyi suyla, süngerle ve sabunla rahatlıkla temizlenebiliyor. Uygulandıktan 21 gün sonra gerçek formunu alıyor. Mat taş vernik fırça, sünger ve ruloyla uygulanabiliyor. Ayrıca mat taş vernik bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, buzdolabı gibi boyanmış elektronik eşyaların, boyama uygulanan zeminlerin, balkon ve bahçe gibi dış mekanlardaki tüm boyalı yüzeylerin, boyanmış tepsilerin, küvetin, klozetin, seramik mermerin ve yüzeylerin üzerinde güvenle kullanılabilir.
Kadife mat vernik ışığı yansıtmayan özellik taşıyor ve dokunulduğunda kadife dokulu bir his oluşturuyor. Doğru hissin oluşabilmesi için iki kat uygulanması gereken kadife mat vernik uygulandığı ürünleri suya, neme karşı koruyor. Kadife mat vernik özellikle Very Chalky boyalarla yapılan projelerde sıklıkla uygulanıyor. Ancak tüm su bazlı boyalarla da uyum sağlıyor. Yüzeye fırça ile rahatlıkla uygulanabiliyor ve içinde herhangi bir toksik madde olmadığından çocuk etkinliklerinde de yetişkin gözetiminde kullanılabiliyor. Very chalky boyalar yüzeye vintage ve shabby chic görünümü kazandırıyor. Su bazlı ve kadifemsi yapıda üretiliyor. Bu sebeple kadife mat vernik ile yüzde yüz uyum sağlıyor. Kadife mat vernik yüzeye uygulandıktan yarım saat sonra kuruyor. Su bazlı kadife vernik uygulandıktan sonra fırça ve malzemeler su, sabun yardımıyla rahatlıkla temizleniyor. Eğer geniş yüzeylere uygulanacaksa fırça yerine sünger uygulaması da tercih edilebilir. Deri verniği mat suni derilerde, deri koltuk, sandalye, çanta, cüzdan, ayakkabı, yelek ve montlarda kullanılabiliyor. Uygulanan derinin ömrünü uzatıyor ve derinin boyasını koruyor. Etkisini arttırmak için iki kat kullanılması öneriliyor. Deri boyanıp kurutulduktan sonra ilk kat, 24 saat sonra ikinci kat uygulaması ile koruyuculuk maksimum seviyeye çıkıyor. Deri verniği mat dokunuşu ile yüzeyin doğallığını destekliyor ve fırça, sünger yardımıyla rahatlıkla uygulanabiliyor. Deri verniğini uygulama alanına uygun olarak her türlü ekipman ile kullanmak mümkün oluyor. Su bazlı bir ürün olduğu için kolay uygulanıyor. Plastik, selülozik, sentetik mat vernik çeşitleri farklı alanlarda kullanılırken su bazlı ürünler birçok alana uyum sağlıyor.
Doğru ürünlerle mat vernik uygulama işleminin gerçekleştirilmesi için ürün setleri piyasaya sürülüyor. Akrilik setleri içerisinde, akrilik boyaya doğru bitişin gerçekleştirilebilmesi için akrilik boya ile birlikte akrilik mat vernik piyasaya sürülüyor. Bunlarla birlikte uygulama yapabilmek için rulo, fırça ve sünger de setin içinde bulunuyor. Böylelikle akrilik boya fırça ile akrilik mat vernik ise rulo ve sünger ile uygulanabiliyor. Setler akrilik boyanın farklı renklerine uygun olarak hazırlanıyor. Tek renk içeren akrilik boya ve mat vernik setleri olduğu gibi çoklu renklerle birlikte sunulan setler de bulunuyor. Tek renkli setler büyük boy akrilik boyalar ile çok renkli setler ise desen çalışmasına uygun olarak küçük boy akrilik boyalar ile hazırlanıyor. Akrilik boya ve akrilik mat verniğe ihtiyacınız varsa uygulama için ihtiyacınız olan her şeyi bu setlerde bulabilirsiniz.
Araç bakımını için özel olarak antifriz ve mat vernik çeşitleri ile hazırlanan setler piyasaya sürülüyor. Antifriz, araç motorunu mevsim koşullarına göre donma ve ısınmaya karşı koruyor. Oksitlenmeyi önlüyor. Motor içerisinde soğutma sıvısının rahatça dolaşmasını sağlıyor. Antifriz motor soğukken aracın radyatör bölümüne boşaltılarak kullanılıyor. Antifriz seti içerisindeki mat vernik boyanmış çelik ve metal dışındaki her türlü metal, ahşap ve plastik yüzeylerde kullanılabiliyor. Kullanıldığı yeri güneşin zararlı ışınlarına, darbeye ve çizilmeye karşı koruyor. Antifriz ve mat vernik setleri içerisinde hem yeşil hem de kırmızı antifriz seçenekleri sunuluyor. Ayrıca araç mat vernik seti çeşitlerinde, far bakımı için hazırlanan kit ve mat vernik, motor koruyucu olarak hazırlanan dizel katkı ve mat vernik seçenekleri bulunuyor.
Evde ahşaptan yapılan araba, yat maketlerine ahşap mat vernik uygulamak, maketlerin ömrünü arttırıyor. Bu ürünlere özel olarak küçük teneke kutularda yat vernik çeşitleri üretiliyor. Yat mat vernik çeşitleri solvent bazı kompenantlı koruyucu özellikler içeriyor. Esnek yapısı ile yüzey üzerine kolaylıkla uygulanabiliyor. Gerekli görüldüğü takdirde, uygulama yüzeyine sürülmeden önce yüzde beş veya yüzde on oranında sentetik tiner ile inceltilebiliyor. Ambalajın açılmadan önce çalkalanması etkili sonuç almaya yardımcı oluyor. Maketlerde maksimum sağlamlığın elde edilmesi için iki kat uygulanması tavsiye ediliyor.
Mat vernik yapıştırıcı ürünler yapıştırılması istenen yüzeye uygulanıyor. Kuruduktan sonra son derece sağlamlık veriyor. Yapıştırıcı mat vernik gözenekli yüzeylerin doldurulması için uygulanabiliyor. Ayrıca puzzle yapıldıktan sonra puzzle parçalarının dökülmemesi, parça aralarındaki boşlukların doldurulması, puzzle’un bozulmaması, üzerinde mat bir görüntü elde edilmemesi için yapıştırıcı mat vernik uygulaması yapılabilir. Böylelikle yapılan puzzle’dan tablo görüntüsü elde edilebilir.
Mat vernik renk skalası çok fazla rengi içeriyor ancak doğal bitiş için tercih edilen mat vernik çeşitleri arasında ceviz renkli mat vernik ön plana çıkıyor. Ceviz renkli mat vernik ahşap onarımında, sağlamlaştırmada sıklıkla tercih ediliyor. Şeffaf mat vernik çeşitleri ise boyalı zemin üzerindeki boyanın renklerinin bozulmamasını olanak sağlıyor. Boyaların mat görünümü güçlendiriyor. Renkli mat vernikler arasında en çok siyah mat vernik tercih ediliyor. Siyah mat vernik yüzeyi siyaha boyuyor. Bu sayede hem boyama hem de koruyucu işlev görüyor. Genellikle renkli mat vernik çeşitleri modifiye akrilik özellik taşıyarak tüm yüzeylerde kullanılabiliyor. Yani modifiye akrilik vernikler ile akrilik boyalı yüzeye akrilik, selülozik boyalı yüzeye selülozik vernik uygulama gerekliliği ortadan kalkıyor. Modifiye akrilik vernikler sentetik vernik çeşitleri arasında yer alıyor. Renkli akçalı mat vernik çeşitleri içerisinde birçok farklı renk seçeneği bulunuyor. Bunlar kolay uygulama amacıyla sprey özellikte üretiliyor. Bu ürünler ile herhangi bir inceltici ve sertleştirici maddenin kullanılmasına gerek kalmıyor. Bu ürünler, kurşunsuz ve akrilik esaslı solvent bazlı olarak üretiliyor. Renkli mat vernik çeşitleri yüksek kapatıcılık özellikleri taşıyor. Uygulandığı yüzeyde elastik bir tabaka oluşturuyor ve solmaya karşı dayanıklılık sağlıyor. Canlı renkleri ile şıklık yaratıyor. Sıcağa dayanıklı özellikleri sayesinde sobalar, gaz boruları, emayeler ve fırınlarda kullanılabiliyor. Ayrıca, ahşap mobilyaları renklendirmede, onarmada ve korumada etkili sonuçlar doğuruyor. Sprey şişe, ozon tabakasına zarar vermeyecek şekilde tasarlanıyor. Sprey boya mat vernik uygulaması yapmadan önce yüzeyi toz, kir, pas, yağ ve nemden arındırmak etkili sonuca destek oluyor. Eğer yüzey pürüzlü ve problemli ise binder veya astar uygulaması yapılıyor. Mat vernik sprey kutusu 2 dakika çalkalanıyor ve 25 30 cm mesafeden, ince katlar halinde alana püskürtülüyor. Sprey boya mat vernik 5 ve 20 dakika içerisinde dokunma kuruluğuna ulaşıyor. 8 ila 12 saat sonra tam anlamıyla kuruyor. 24 saat sonra tam formunu alıyor. Sprey şişe şeklinde renksiz mat vernik de piyasaya sürülüyor. Renksiz mat vernik çeşitleri uygulandığı yüzeydeki renkleri, desenleri, yüzeyi çizilmeye, solmaya karşı koruyor. Renksiz mat vernik uygulanan yüzey, darbelere, sürtünmeye ve silmeye karşı dayanıklı hale geliyor. Renksiz mat vernik ahşap, seramik, mdf, tuval ve polyester yüzeylerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Sprey şişenin kullanılmadan önce kısa süre çalkalanması gerekiyor. Uygulama alanına 20 cm uzaklıktan ince tabaka halinde püskürtülüyor.
Farklı kullanım alanları ve özellikleri olan mat vernik seçeneklerini Trendyol sizler için bir araya getiriyor. Eğer siz de tasarımlarınızda, mobilyalarınızda, otomobillerinizde mat vernik çeşitlerinin özelliklerinden faydalanmak istiyorsanız Trendyol’un sizler için bir araya getirdiği mat vernik çeşitlerine göz atabilirsiniz. Trendyol’un avantajlı fiyatları, güvenli alışveriş ve hızlı kargo seçenekleri ile siz de dilediğiniz mat vernik seçeneğini hemen sepetinize ekleyebilir, benzersiz bir alışveriş deneyimi yaşama fırsatını yakalayabilirsiniz.