"

Resim Paleti

" araması için 996 sonuç listeleniyor
SERKAN YADİGAR Plastik Palet
Kargo Bedava
SERKAN YADİGARPlastik Palet
(6)
499 TL
Sepete Git
Palet Sanat Şeffaf Akrilik Pale
Palet SanatŞeffaf Akrilik Pale
(43)
Şeffaf Akrilik Pale
89,99 TL
Sepete Git

Resim Paleti

Resim Paleti

Resim yapmak, her yaştan insan için hem oldukça eğlenceli hem de dinlendirici bir aktivitedir. Bu eğlenceli ve ruhu dinlendiren faaliyeti hayata geçirmek için resim sanatına gönül verenlerin tuval, fırça, şövale, boya gibi birçok gereç ve malzeme kullanması gereklidir. Resim paleti de, diğer tüm bu araçlar gibi resim yaparken kullanılan, olmazsa olmaz malzemelerdendir. Palet kelimesi, Fransızcadan dilimize geçmiş bir sözcüktür. Küçük, yuvarlak tahta anlamına gelir. Palet, resim sanatıyla profesyonel olarak uğraşan ressamların ya da sadece hobi amaçlı olarak, amatör bir şekilde resim sanatına gönül veren yediden yetmişe herkesin kullandığı bir resim malzemesidir. Paletler, sert bir yüzeye sahiptir. Resim yapan kişi bir elinde paleti tutarken, diğer eli ile de fırçayı tutar ve gerekli gördükçe palet üzerinde karıştırdığı renkleri fırçasına alıp tuvale aktarır. Yağlı boya, akrilik boya, guaj boya, sulu boya gibi her türlü boya, palet üzerine yerleştirilerek boyama sırasında rahatça kullanılabilir. Resim yaparken kullanılacak olan tüm renkler, paletin üzerinde kolayca karıştırılır ve renkler tonlarına göre belirli bir düzen içerisinde yan yana dizilerek düzenlenir. Renkler, sıcak renklerden soğuk renklere, açıktan koyuya gibi belirli bir dizilimde paletteki yerini alır ve fırça yardımı ile paletten tuvale aktarılır.

Çeşit Çeşit Paletler Boyalar İle Buluşmayı Bekliyor

Bazı palet modellerinin üzerinde, resimde yer alacak renklerin düzenlenmesini sağlayan, belirli sayıda çukur biçiminde oluklar vardır. Resmi çizen kişi, tuvalde yer alacak tüm renkleri sırasıyla bu oluklara yerleştirir. Yüzeyi oluklu paletler genellikle resim sanatı ile ilgilenmeye yeni başlayan yetişkinler ve çocuklar tarafından tercih edilir. Paletin üzerinde olukların yer almasının amacı, guaj ve akrilik boya gibi boyaların fırça ile karıştırılırken taşma probleminin önüne geçmektir. Oluklu olan modellerin orta kısmında bir çizgi mevcuttur. Bu çizgiye boyama sırasında kullanılan fırçayı yerleştirilir. Resim sanatı ile daha profesyonel olarak ilgilenenlerin tercihi oluksuz modeller de resim sanatında sıkça karşımıza çıkan modellerdendir. Düz bir levha şeklinde üretilen paletlerde, oluklu modellerde olduğu gibi renkleri karıştırmak, belirli bir sıraya göre dizmek mümkündür. Paletlerin üzerinde  ressamın başparmağını paletin üzerine yerleştirmesi ve paleti kolayca tutmasını sağlayan başparmak oluğu yer alır. Ressam başparmağını bu oluktan geçirir ve kalan dört parmağını ile de paleti kavrar. Bu oluk yardımı ile tutuş biçimi ressama, tuval üzerinde taslağını oluşturduğu resmi boyarken büyük kolaylık sağlar.

Zaman Değiştikçe Paletler de Değişiyor

Paletler birçok farklı materyalden üretilirler. Ahşap, cam, seramik ,plastik, metal başta olmak üzere birçok farklı malzemeden paletler kullanıcısının rahat bir şekilde resim yapmasına olanak sağlar. Son dönemlerde kullanım kolaylığı ile oldukça ilgi çeken cam paletler, resim yapmayı sevenler tarafından sıkça rağbet edilen modellerdendir. Gelişen teknoloji sayesinde, boyama işleminden sonra temizleme işlemiyle uğraşmak istemeyenler için tek kullanımlık kağıt paletler de oldukça ilgi gören ürünler biridir. Kullanılan malzeme farklılığının yanı sıra, şekil olarak da farklı formlarda paletler vardır. Oval, kare, dikdörtgen gibi farklı şekillerden oluşan paletlerden ihtiyaç doğrultusunda bir modeli seçmek mümkündür. Oval modeller, uzun süreli kullanım açısından en avantajlı palet modelidir. Resmi yapan kişi, paleti uzun süre dirseğine dayayacağı için, köşeli bir modele sahip olan palet bir süre sonra kolda ağrı ve acı hissine yol açabilir.

Plastik Paletler Küçük Ressamların Elinde Renklerle Buluşuyor

Okul çağındaki çocuklar tarafından tercih edilen plastik paletler, resim sanatına yeni başlayan tüm minikler için de oldukça ideal bir yapıdadır. Çocukların, olukları ve fırça koyma yeri de bulunan plastik paletlere renk renk boyaları dizip, hayal güçlerinin eseri olan birbirinden yaratıcı, rengarenk resimleri ortaya çıkarmaları mümkündür. Plastik paletlerin hafif olmaları, kolu fazla yormamaları, kolayca temizlenebilmeleri gibi özellikleri çocuklar tarafından tercih edilmesinin baş faktörleridir. Resim derslerinde plastik paletler öğrenciler için ideal bir resim malzemesi niteliğindedir. Plastik paletler oval ve dikdörtgen modeller olarak değişkenlik gösterir. Sadece küçükler için değil, resim sanatıyla yeni tanışan yetişkinler için de plastik paletler son derece uygundur.

Tahtadan Paletler Her Daim Trendler Arasında

Ahşap resim paleti, en geleneksel palet tipidir. Eski zamanlarda ünlü ressamlar renklerini büyük tahta resim paleti üzerinde fırça ile buluşturup tuvallerine aktarmışlardır. Tahta, yağı emme gücü yüksek bir materyaldir . Günümüzde cilalama ya da vernikleme yöntemi ile tahtanın yağı emme gücünü engellenerek boyayı yüzeyin içine hapsetmesinin ve kurutmasının önüne geçilir. Yağlı boya yapmayı düşünüyorsanız seçeceğiniz paletin tahta palet olmamasına özen göstermelisiniz. Ahşaptan yapılmış bir palet kullanacaksanız ve yağlı boya yapmak istiyorsanız, paletin üzerini streç film veya muşamba ile sıkıca sarıp daha sonra boyalarınızı paletin üzerine yerleştirebilirsiniz. Her ne kadar verniklenmiş veya cilalanmış olsa da, zamanla paletin yüzeyinde aşınma gerçekleşebilir ve boya ahşap yüzey tarafından emilebilir. Akrilik boyalar ise, yağlı boyaların aksine tahta paletler üzerinde rahatça kullanılabilir. Boyama işleminden sonra yüzeyde kalan boya kalıntıları yeni boya ile karışmaz. Kazıma, temizleme vb. işlemleri yapmadan bir sonraki boyamada paletinizi yeniden kullanabilirsiniz.

Cam Paletler Kolay ve Pratik Bir Kullanım İmkanı Vadediyor

Cam  paletler pürüzsüz yüzeyleri ve kolay temizlenme avantajları ile oldukça tercih edilen modellerdendir. Bu olumlu faktörlerin yanı sıra cam kolayca kırılabilen bir materyal olduğu için, cam palet kullanmanız boyama işlemi sırasında ufak kazaların meydana gelmesine de yol açabilir. Kullanım sırasında palet kırılırsa elinizi kesebilirsiniz. Yanlışlıkla paleti yere düşürürseniz, paletin parçalanmasına ve çevreye küçük cam parçalarının dağılmasına sebebiyet verebilirsiniz. Bu ve bunun gibi kazalar ile karşılaşmak istemiyorsanız, cam paletleri tercih etmemelisiniz. İhtiyacınız doğrultusunda farklı materyallerden yapılan paletlere yönelmelisiniz.

Akrilik Şeffaf Paletler İle Tuvallere Renk Katmak Mümkün

Yağlı boya ve akrilik boya uygulamalarında oldukça tercih edilen şeffaf modeller cam paletlerin alternatifi konumundadır. Kırılma, eli kesme,yaralanma gibi olumsuz etkilerinden cama oranla daha uzak bir kullanım sunduğu için, cam paletlere mesafeli duran kişiler tarafından tercih edilen modellerdendir. Pürüzsüz bir yüzeye sahip olmaları da boyama işlemi bittikten sonra ürünün kolayca temizlenmesine olanak sağlar. Palet üzerinde farklı renklerdeki boyaları karıştırırken,şeffaf palet size boyaların tuval üzerinde nasıl görüneceklerine dair en doğru fikri verir.

Porselen Paletler

Porselen palet resim yapmayı sevenler tarafından oldukça ilgi gören modellerdendir.  Sırlanmış porselen sayesinde uzun yıllar kullanım imkanı vermeleri, üzerine aktarılan boyaları en gerçek halleriyle yansıtmaları porselen paletlere rağbet edilmesini sağlar. Seramik paletler üzerinde boyalar daha iyi bir şekilde karıştırılır. Ayrıca porselen olması üzerine koyduğunuz boyaların daha uzun süre nemli  kalmasına olanak sağlar. Böylece boyalar kolayca kurumaz ve boyadan büyük ölçüde tasarruf yapabilirsiniz. Temizlenmelerinin kolay olması da kullanıcısına  çok büyük avantaj sağlar. Seramik paletlerde oluklu boya koyma alanı bulunan modeller ve oluksuz düz modeller mevcuttur. İhtiyacınız doğrultusunda en uygun modeli seçebilirsiniz.

Tek Kullanımlık Kağıt Paletler

Gelişen teknoloji ile birlikte her alanda olduğu gibi resim alanında da kullanılan malzemelerde yenilik ve pratiklik ön plana çıkmış durumdadır. Kağıt paletler de bu yeniliklerden biridir.  Boyama işlemi sonrasında kolayca katlayıp çöpe atma imkanı sunan pratik kağıt paletler, temizlik işiyle uğraşmak istemeyen, zaman kaybetmekten hoşlanmayan, pratik bir şekilde resim yapmaktan hoşlanan resim severlere büyük kolaylık sağlar. Tek kullanımlık paletlerin avantajlarının yanında bazı dezavantajları da mevcuttur. Kağıt paletler tek kullanımlık ürünler olmaları, fazla atık yaratmaları yönüyle çevre dostu ürün kapmasında yer almazlar.

Resim Paleti Nasıl Tutulur?

Öncelikle, düz bir yüzey üzerinde paletinize, resimde yer alacak renkleri belirli bir düzen içerisinde yerleştirin. En çok kullandığınız renkten daha az kullandığınız renge doğru ya da açık tonlardan koyu tonlara doğru bir sırada dizmeniz boyama aşamasında size oldukça büyük kolaylık sağlar.  Paletin uzun uç kısmı size bakacak şekilde paletin üzerinde yer alan baş parmak oluğundan baş parmağınızı geçirin ve geri kalan dört parmağınızla baş parmağınızı birleştirerek paleti çok sıkı olmayacak şekilde kavrayın. Daha sonra paleti kendinize doğru tutarak kolunuzun ön kısmı ve dirseğiniz arasına oturtun. Kolunuzu en rahat hissettiğiniz açıyı bulana kadar kolunuzu esnetin. En doğru açı, kolunuzun uzunluğuna ve paletin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. Paleti doğru bir biçimde tutmak, resim yaparken hem boyalara kolayca ulaşmanız hem de paleti dengede tutarak kaymasının önüne geçmeniz açısından oldukça mühimdir. Boyama işlemi sırasında birden fazla fırça kullanmanız gerekiyor ise, paleti kavramak için kullandığınız parmaklarınızın ara kısmında fırçaları kullanacağınız sırada dizebilir böylece pratik bir şekilde farklı fırçalar ile resminizi boyamaya devam edebilirsiniz. Resim paleti nasıl kullanılır sorusunun da cevabı niteliğinde olan bu bilgiler ile paletinizi en doğru şekilde tutarak, kolayca birbirinden güzel resimlerin altına imzanızı atabilir ve çevrenizdeki herkesi ortaya çıkardığınız eserleriniz ile büyüleyebilirsiniz.

Resim Paleti Kolayca Nasıl Temizlenir?

Resim yapmak, renkleri palet üzerinde birbiriyle karıştırmak ne kadar eğlenceli olsa da resim bittikten sonra kullanılan malzemeleri temizleme işlemi bir o kadar zorlayıcıdır. Bilgisayar ortamında kullanılan şeffaf resim paleti vektörel çizimler sonrasında küçük bir işlemle kolayca temizlenirken, ne yazık ki gerçek hayatta işler o kadar kolay değildir. Kullandığınız fırça ve paletin üzerindeki boyaların kurumasına izin vermeden, boyama işlemi biter bitmez paleti ve fırçaları hemen temizlemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde yeni bir resme başlarken, daha önceki resim için kullandığınız boyaların kalıntısı ve yeni boyalar birbirine karışarak istenmedik, farklı renkleri tuval üzerinde görmenize sebep olur. Paleti kullanmaya başlamadan önce, resmi boyama aşamasında ne kadar boyanın ihtiyacınıza cevap vereceğini, tuval üzerinde hangi renkleri kullanacağınızı hesapladıktan sonra boya tüplerinden renkleri palete aktarmanız hem tasarruf yapmanızı, boya israfının önüne geçmenizi sağlar hem de boyama işlemi bittikten sonra paleti temizlemenizi daha kolay gerçekleştirmenize yardımcı olur. Sulu boya, guaj boya gibi boyaların temizliği zahmetli değildir. Suyun altında elinizle kolayca boyayı paletten arındırabilirsiniz. Yağlı boya kullandıysanız temizliği diğer boyalara nazaran biraz zahmetli ve zaman alıcı olabilir.

Kolonya İle Kolayca Palet Temizliği Nasıl Yapılır?

Boya işleminden sonra paleti uzun süre temizlemeden bekletirseniz, boyalar üzerinde kurur ve temizliği bir hayli zor olur. Kolonya, boya fırçası ve bir miktar sünger yardımıyla paletinizi dakikalar içinde, kolayca temizlemeniz mümkün. Bol miktarda kolonyayı paletin renk oluklarının üzerine dökün. Boyama sırasında kullandığınız kirli fırçanız ile oluklar üzerinde yuvarlaklar çizerek kurumuş boyaları yumuşatın. Daha sonra bir sünger yardımıyla olukların içinde biriken fazlalıkları alın. Oluksuz, düz modellere sahip bir palet kullanıyorsanız, yine kolonya ile temizlik işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür. En son aşamada bir peçeteye bol miktarda kolonya döküp boya fırçalarınızı temizleyebilirsiniz. Bu yöntemle hem paletinizi hem de boyama sırasında kullandığınız fırçayı çok zaman harcamadan temizlersiniz.

Akrilik Boya Paletten Nasıl Temizlenir?

Akrilik boyalar su bazlıdır ve oldukça yumuşak bir yapısı vardır. Akrilik boya kullanacaksanız cam, plastik veya seramik paletleri kullanmanız daha iyi bir tercihtir. Akrilik boya kullandıktan sonra bir peçete ile paleti temizleyip su ve sabunla temizleyebilirsiniz. Eğer paleti hemen temizleme imkanı bulamadıysanız ve boya paletin üzerinde kuruduysa, cam temizleme spreyleri ile akrilik boya kalıntılarını paletten söküp atabilirsiniz. Bir miktar cam temizleme spreyini paletin üzerine sıkıp bir müddet bekletirseniz, kurumuş boyaların kolayca çözüldüğünü görürsünüz. Bir bez veya sünger yardımı ile boya kalıntılarını palet yüzeyinden alabilirsiniz.

Paletinizdeki Boyaları Nemli Tutmak İçin İpuçları Nelerdir?

Palet üzerindeki boyalar hava ile temas ettiğinde çok çabuk kuruma özelliği gösterir. Bunun önüne geçmek için paletinize renkleri az miktarda aktarmalısınız. Boya bittikçe yerlerine yeniden takviye yapmalısınız. Kısa molalarda paletinizin üstünü örtmelisiniz. Bütün kurallara uyduğunuz halde boyalarınız yine de çok çabuk kuruyor ise bazı küçük püf noktaları ile bu sorunun önüne geçmeniz mümkündür. Fısfıslı boş bir şişeniz varsa şişenin içine bir miktar su doldurup, ara ara paletinizin üzerindeki boyalara püskürtme yaparak boyalarınızı nemlendirip çabuk kurumalarının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca piyasada boyaların kurumasının önüne geçmek için özel solüsyonlar da bulunmaktadır, o ürünlerden satın alıp boyalarınızın üzerine uygulayabilirsiniz. Boyaların çok çabuk kurumasından şikayetçi iseniz, bu iki yöntemden birini tercih edebilirsiniz. Eğer yaptığınız resme bir süre ara vermeyi düşünüyorsanız ve palet üzerinde fazla miktarda boyanız varsa, boyaların kurumaması için üzerini yağlı fırın kağıdı ile kaplayabilir ve bir poşete geçirebilirsiniz. Başka bir yöntem olarak da, boyaların yüzeyini biraz geçecek miktarda su dolu bir kaba paleti oturtabilirsiniz. Bu yöntemle boyalarınızın hızlı biçimde kurumasını engellemiş olursunuz.

Palet Seçimi Yapmadan Önce Bu Noktalara Dikkat Etmelisiniz!

Öncelikle resim yapmaya yeni mi başladınız yoksa uzun süredir bu sanatla mı ilgileniyorsunuz sorusunun cevabı, resim için palet seçerken size yön verir. Eğer hobi amaçlı, amatör bir şekilde resim yapıyorsanız, çok büyük boyutlarda olmayan, daha küçük ve hafif modellere yönelmelisiniz. Materyal olarak ilk başlayanlar için önerilen plastik paletlerle resme başlangıç yapmanız doğru olur. Giderek resim sanatında kendinizi geliştirdikçe, resim yapmak sizin için bir hobi olmanın ötesine geçtikçe, daha büyük boyutlarda ve dayanıklı materyalden üretilen profesyoneller için olan ressam paleti modellerinden seçebilirsiniz.

Resim Paletlerinin Fiyatları Ne Kadardır?

Boya paleti fiyatları kullanılan malzeme, ürünün boyutu gibi farklı kriterlere göre değişkenlik gösterir. Resim palet fiyatları arasından her bütçeye hitap eden bir modeli bulmak mümkündür. Daha çok küçük çocuklar tarafından, okulda, resim derslerinde pratikliği ve kullanım kolaylığı ile tercih edilen plastik paletler cam, seramik ,metal, ahşap gibi diğer materyallerin kullanıldığı paletlere oranla daha uygun fiyata sahiptir. Eğer profesyonel anlamda resim sanatı ile ilgileniyorsanız, sağlam, kaliteli ve uzun yıllar kullanım olanağı sağlayan modellerden birini tercih etmelisiniz.

Trendyol, profesyonel ressamlara ve geleceğin ressam adaylarına en kaliteli, en dayanıklı ve kullanımı kolay ürünleri sunar. Bir an önce Trendyol'un avantajlı fiyatları ile ihtiyacınız doğrultusunda en uygun paleti seçin, resim keyfinizi kalite ile buluşturup birbirinden güzel resimlerin altına imzanızı atın.