Ayna, ev dekorasyon ve işlevsel amaçlı olarak tüm yapılarda kullanılan bir iç mimarlık öğesidir. Aynalar, boy aynası ve tezgah üstü aynaları olarak ayrılır. Kişinin kendi yansıması ve günlük bakım ihtiyaçlarını gidermesinin yanı sıra mekanlara derinlik ve hacim kazandırması açısından duvarlara takılan ayna modelleri de bulunur. Ayna ne renk sorusu ise yansıtıcı ve emici renklerden oluştuğu için biraz karmaşık bir konudur.
Aynanın rengi, kendine has olan renklerinden değil yansıttığı renklerden ileri gelir. Dalga boylarına göre yansıtılan renkler düşünüldüğünde aynaların çoğu yeşil tonlarını diğer renklere göre daha iyi yansıtır. Bu da aynanın renginin soluk hafif yeşil renk olabileceğini düşündürür. Son zamanlarda merak edilen bir soru; aynanın rengi nedir, sorusudur. Ayna renkleri sıklıkla tartışılsa da genel kanıya göre beyazdır. Ancak bilinen anlamda beyazdan farklıdır. Bu beyaz, soluk yeşilimsi bir beyazdır. Çünkü aynadaki beyaz rengi, içinde kırmızı, mavi ve yeşil renklerini barındırır.
Ayrıca bu renklerin belli kombinasyonlarda birleşiminden sarı, turuncu ve mor rengi oluşur ve tüm bu renkler de aynanın renkleridir. Ayna hangi renk sorusunun en basit cevabı ise 6 adet rengi içermesi olacaktır. Bu renkler kırmızı, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve mordur. Bu renkler birleşir ve aynanın beyaz rengini oluşturur. Dolayısıyla aynanın rengi yansıtıcı beyaz olarak tanımlanır. Ayrıca içinde barındırdığı renklerden dolayı aynanın rengi soluk yeşilimsi beyaz olarak da bilinir. Teknik olarak beyaz ve gümüş ama aslında hafif soluk yeşil içeren bir beyaz renktir.
Aynalar, yansıtıcı materyalle kaplanmış cam parçalarıdır. Günümüzde camın bir yüzeyi sır adı verilen çeşitli metallerle ince bir tabaka halinde kaplanarak oluşturulur. Bu metal kaplama işi, alüminyum, bakır, kalay ve gümüş gibi malzemelerle olabilir. Boş camlar öncelikle toz ve yağlardan döner fırçalarla arındırılır. Sonra mineralsiz sıcak su ile durulanır. Cam, ayna yapımı için hazır olduğunda yansıtıcı kaplama işlemlerine geçilir. İlk olarak kalaylama yapılır. Kalay metalinin rengi beyaz ve dokusu yumuşaktır.
Ayna yapımı için kullanılan yansıtıcı kaplama olan kalay dışında gümüş veya bakır metalleri de kaplama malzemesi olarak kullanılır. Bunun dışında civalı amalgam da yansıtıcı yüzey kaplama malzemesi olarak kullanılabilir. Işığı ve ışınları yansıtmak için aynalarda alüminyum sır kullanımı da bir tekniktir. Pürüzsüz bir yansıtma yüzeyi elde etmek için metalin çizilmemesi gerekir. Bunun için bakır sülfat ve bazı boyar maddeler kullanılır. Bu sayede pürüzsüz yüzey elde edilir.
Renkler, ışığın yansıması sonucu oluşur. Karanlıkta tüm nesnelerin rengi siyah gözükür. Rengin oluşması için ışığa ihtiyaç vardır. Nesneler aslında göründükleri renkte değil, yansıttıkları renktedir. Bazı nesneler ışığın dalga boylarını emer ve bazıları yansıtır. Örneğin, mavi bir nesne sadece mavi ışık yansıtmaz. Aynalar, gözle görülen tüm dalga boylarını yansıtacak biçimde tasarlanır. Tüm renkleri yansıttığı için aynanın rengi beyaz olarak nitelenir. Pek çok ayna, yeşil ışığı diğer renklere göre daha iyi yansıtır.
Aynalara renkli aydınlatmalar takılarak sonradan farklı renkli aynalar elde edilebilir. Ev ve mobilya dekorasyonunda oldukça tamamlayıcı parçalar olan aynalar, iç mimari öğesi olarak konutlarda, halka açık mekanların banyolarında, restoranlarda, kuaför ve güzellik merkezlerinde, asansörlerde ve pek çok yerde kullanılır. Renkli ayna olarak tercih edilen renkler ise genelde kırmızı ve sarı olmakla beraber mor, mavi ve yeşil olabilir. Kırmızı ayna, cam tabakasının arkasına kalaylama işleminden sonra kırmızı astar çekilmesiyle oluşturulur. Renk renk, çeşit çeşit ve farklı modellerde şık ayna tasarımlarını Trendyol’dan inceleyebilirsiniz.