Evde Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Evde Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Küpe çiçeği oldukça narin ve görünüşü son derece güzel bir çiçek türüdür. Genel anlamda saksıda yetiştirilen bu çiçek, hassas ve bakım isteyen bitkilerden biridir. Küpeye benzediği için ve sarkık çok renkli çiçekler ürettiği için adı ‘’küpe çiçeği’’ olan bu bitki, köklü ve yeşil yapraklıdır. Genellikle askılı saksılarda sergilenen bu çiçek yerdeki büyük saksılarda da oldukça güzel görünür.

Rengi ve muhteşem görüntüsüyle bu çiçeği yetiştirmek isteyen bireyler öncelikle “Küpe çiçeği bakımı nasıl yapılır?” sorusunu sorar. Küpe çiçeği bakımı ve yetiştiriciliğinde başarıya ulaşmak için birçok faktörü göz önünde bulundurarak bu çiçeği yetiştirmek gerekir. Örneğin toprak, saksı seçimi, su miktarı, vitamin ve mineral oranı ve ışık miktarı oldukça önemli unsurlardandır.

Küpe Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Küpe Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Küpe çiçeği köklü, çok renkli ve çok yıllık bitkilerdendir. Orta kuşakta kolaylıkla yetiştirilebilir. Genel anlamda iç mekân bitkisi olarak kabul edilir ve saksıda yetiştirilir. Bunun yanı sıra ılıman iklimde teras, bahçe ve balkonları da süsler. Beyaz- pembe, mor-pembe, beyaz-mor-kırmızı gibi renk tonları bulunur.

Yaygın olarak karşılaşılan saksıda küpe çiçeği bakımında özellikle köklerin rahat etmesi sağlanmalıdır. Çünkü küpe çiçeği yoğun köklenen bir özelliğe sahiptir. Küpe çiçeğinin en sevdiği yerler pencere kenarlarıdır. Bu çiçek aşırı sıcaklara da duyarlılık gösterir. Her bitkide olduğu gibi küpe çiçeği bakımında da bitkinin çiçek sayısını arttırmak ve sağlıklı büyümesini sağlamak için bitki besini ve vitamin gibi ürünlerden yararlanılabilir.

Küpe Çiçeği Nasıl Bir Ortamda Bakılmalıdır?

Küpe Çiçeği Nasıl Bir Ortamda Bakılmalıdır?

Küpe çiçeği ılıman iklimi sever. Bu nedenle bitkiyi çok soğuklardan ve çok sıcak havalardan korumak gerekir. Küpe çiçeği ilkbahar ve sonbaharda pencere kenarında durabilir. Fakat yaz sıcaklarının çok yoğun yaşandığı bölgelerde direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Küpe çiçeği bakımı iyi yapıldığı takdirde ilkbahardan sonbahara kadar çiçek vermeye devam eder. Özellikle açıp solmaya başlayan çiçeklerin temizlenmesi daha gür büyümesini sağlar.

Çiçeğin yetiştirilmesinde maksimum fayda elde etmek için 20-25 derecelik bir sıcaklık temin etmek gerekir. Toprak çok ıslak bırakılmamalıdır. Gölge ya da yarı gölge yerlerde küpe çiçeği bakımı daha verimli yapılacaktır. Saksıda yetiştirilecek küpe çiçeği 20 -30 cm derinliği olan bir kaba ekilmelidir. Ve saksı kesinlikle drenaj deliklerine sahip olmalıdır. Aksi takdirde bitki çürüyebilir.

Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Bazı küçük püf noktalara dikkat edildiği takdirde küpe çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Evde küpeli çiçeği bakımı için öncelikle kaliteli torf ve toprak temin etmek gerekir. Ardından bitkinin yaşam alanını seçmek lazımdır. Küpe çiçeği geniş ve derin bir saksıda yetiştirilmelidir. Sakının altına yerleştirilecek taş veya yemiş kabukları drenajı arttırır ve sağlıklı büyümeye yardımcı olur.

Küpe çiçeğine belirli aralıklarla bitki besini vermek bakımında önemli ölçüde yol kat etmenizi sağlar. Bu işlemle çiçek sayısı artış gösterecek ve bitki daha estetik bir görünüm kazanacaktır. Küpe çiçeği bakımı sırasında bitkinin budanacağı veya dikileceği mevsime de dikkat etmek gerekir. Bitki özellikle kış mevsiminin sonunda güzelce budanmalı, dal uçları 4-5 cm kesilmelidir. Böylece ilkbaharda yeni kollar çıkacak ve bitki daha gürbüzleşecektir.

Küpe çiçeği bakımında sulama seviyesi de önem arz eder. Ilıman iklime dayanıklı bir çiçek olduğundan haftada 2-3 kez sulamak yeterli olacaktır. Kış aylarında ise 1-1,5 ay aralıklarla sulamak kâfi gelir. Bakımı kolay, görüntüsü şahane olan bu bitkiyi evinizde yetiştirmek isterseniz ihtiyacınız olan her şeyi Trendyol’da bulabilirsiniz.