Çatlak neden olur ve nasıl iyileşir gibi konular, sıklıkla araştırılır. Vücudun farklı bölgelerinde oluşabilen çatlaklar, genel olarak derinin aşırı gerilmesiyle ortaya çıkar. Sıklıkla karşılaşılabilen bu yırtıkların iyileşmesi için tercih edilebilecek bazı yöntemler bulunur. Çatlak hakkında merak edilen detaylara yazımızın devamında yer verdik.
Çatlağın sebeplerine geçmeden önce ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Vücutta görülen çatlaklar derinin dermis tabakasında oluşur. Cilt dokusunun aşırı gerilim göstermesine bağlı olarak bu tabakada küçük yırtıklar görülür. Deride görülen bu yırtıkların ana sebebinin hormonlar olduğu düşünülür. Yani hormonal değişimi etkileyen pek çok durum, çatlak oluşumuna sebebiyet verebilir. En yaygın nedenlerinden biri de ani kilo alımı veya kilo kaybıdır. Hızlı bir şekilde kısa zaman içerisinde alınan kilolar, derinin aşırı gerilmesine neden olur. Buna bağlı olarak bel, karın, bacak ve kol gibi birçok bölgede çatlak oluşur.
Çatlak oluşumunun sebepleri arasında hamilelik de vardır. Bu dönemde kilo değişimi ve hormonal değişim ilişki içerisinde olduğu için özellikle karın bölgesine çatlaklar oluşabilir. Yine bu duruma benzer şekilde ergenlik döneminde hormonlar ve vücut değişimine bağlı olarak çatlaklar ortaya çıkar. Vücut gelişimi için ağır egzersizler yapılması ve buna göre kas kütlesinin artması, çatlaklara neden olabilir. Bunlara ek olarak genetik yatkınlık ve obezite gibi durumlar da oluşumu destekler. Yetersiz su tüketimi ve kuru, hassas cilt yapısı, diğer nedenler arasında gösterilebilir. Çatlak ne kadar sürede iyileşir sorusunun cevabı, her bünye için değişiklik gösterir.
Hangi çatlaklar tehlikeli sorusuna da yanıt aranabilir. Deri çatlakları, vücutta ortaya çıktığı anda rahatlıkla fark edilebilir. Fark edildiği zaman uzman doktorlara başvurmak, kısa sürede tedavi edilmesini sağlar. Ancak bu durum yaşanmadan çatlakların önlenebilmesi de mümkündür. Kırmızı çatlak, çatlağın ilk evresi olarak adlandırılır. Kırmızı çatlak neden olur sorusunun yanıtı hakkında bilgi sahibi olmak, önlem alınması için yeterli olabilir. Kontrollü şekilde kilo alıp vermeye dikkat edildiği takdirde yaşanabilecek kırmızı çatlakların önüne geçilebilir.
Beyaz çatlak neden olur sorusu, sonraki aşamalar için sorulur. Yani kırmızı çatlaklar tedavi edilmezse beyaz rengine döner. Bu aşamada ise tedaviler daha zorlayıcı olabilir. Çatlakların hiç oluşmaması için cildi nemli tutmak önemli bir konudur. Cilt kuru kaldığı takdirde çatlak riski artabilir. Aloe vera krem ve benzeri ciltte nemin artırılmasını sağlayan kremlerle dışarıdan nem desteği sağlanabilir. Bol su içmek de cildin nemli kalmasını sağladığı için oluşabilecek cilt çatlağının önüne geçilmesini sağlar. Şeker peelingi ile vücudu ölü derilerden arındırmak ve nemlendirmek, yüksek koruma sağlar.
Çatlak için hangi tedavi yöntemleri tercih edilmelidir soruları birçok kişi için önemlidir. Çatlak yeni oluşmuşsa yani kırmızı renkteyse kozmetik kremler kullanılarak görünümü azaltılabilir. Çatlak kremi bu dönemde kullanılabilen ürünlerdendir. Bu kremlerin içeriğinde yer alan maddeler, yara biçiminde olan çatlağın iyileşmesini sağlar. Çatlak ne zaman iyileşir sorusuna net bir cevap verebilmek mümkün değildir. Uygulanan tedavi yöntemlerine göre ve çatlaklara göre süreç değişir.
Beyaz çatlaklar için uygulanabilen mezoterapi, lazer ve kimyasal peeling gibi çok farklı tedaviler mevcuttur. Bu tedaviler, dokuların yenilenmesi için uzmanlar tarafından uygulanır. Yöntemlere göre farklı sayıda seans uygulamaları yapılabilir. Seans sayısının, doktor kontrolünde kişilere özel belirlenmesi gerekir. Çatlak oluşumunu önlemek ve oluşan çatlaklardan kurtulmak için etkili ve kaliteli kozmetik ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu ürünlere Trendyol’dan ulaşabilir ve ürünler hakkında araştırma yaptıktan sonra siparişinizi oluşturabilirsiniz.