Stop Lambası Nedir?
Araçların arka tarafından bulunan ve sürücünün frene basması ile senkronize bir biçimde yanan ışıklı uyarı lambasına stop lambası denir. Trafiğin güvenli bir biçimde akması için sürücülerin diğer araçların hareketlerini kontrol etmesi önemlidir. Sürücüler diğer araç sürücülerinin hareketlerini bildiklerinde manevralarını onlara göre yaparlar ve bu sayede trafikte kazaların olma olasılığı daha aza iner. Motorlu araçlarda bulunan stop lambaları özellikle takip mesafesinin ayarlanmasında etkilidir. Arkadaki aracın öndeki sürücünün frene bastığını anlaması kendisinin de yavaşlaması gerektiğini düşündürür. Yavaşlayan sürücü takip mesafesini daha kontrollü bir biçimde sağlar. Stop lambasının arızalanması olası kazalara davetiye çıkarabilir. Bu nedenle stop lambasında sorun olan kişilerin araçlarının bakımlarını ve onarımlarını bir an önce yaptırmaları gerekir. Stop lambası işlevselliği bakımından trafiğin akışında büyük bir rol üstlenmiştir. Araçlarda sağlı solu ve bagaj kapağının üstünde bulunan bu lamba arkadaki sürücünün güvenli bir trafik deneyimi için tasarlanmıştır.
Stop Lambası Nasıl Değiştirilir?
Stop lambasının arızalandığını gösteren belirti bu lambanın frene basma esnasında yanmamasıdır. Bu durum ile karşılaşan araç sahiplerinin bu lambayı acilen tamir etmesi veya ettirmesi gerekir. Stop lambası değiştirmek basit bir işlem olduğu gibi kendi kendinize bu işlemi gerçekleştirememeniz halinde aracınızı profesyonel bir kişiye emanet ederek bu işlemin yapılmasını talep edebilirsiniz. Stop lambası değiştirmek için; bagajınızı açmalı ve arka lamba grubunu dikkatli bir biçimde çıkarmalısınız. Fren lambasına ait soketi muhafazasından çıkararak yanmış olan ampulü yerinden dikkatli bir biçimde sökmelisiniz. Sökme işleminin ardından yeni ve sağlam olan ampulü yerine takmalısınız. Arka lamba grubunu dikkatli bir şekilde yerine takarak yenilenmiş ampulün çalışır vaziyette olduğunu test etmelisiniz. Çeşitli markaların ampul üretiminde yer aldığını bilmeniz, kaliteli ampul seçiminde sizlere fayda sağlayacaktır.
Stop Lambası Nasıl Çalışır?
Motorlu araçların arka lamba grubu olarak adlandırılan bölümüne monte edilmiş olan stop lambası bulunmaktadır. Kablolar ve soketler aracılığıyla 12 voltluk bir elektrik akımı sayesinde aktif olan bu lamba sürücünün frene basması ile devreye girer. Sürücünün frene basması ile devamlı olarak yanmaya devam eden bu lamba frene basmanın bitmesi ile söner. Araçlar arasındaki takip mesafesinin ayarlanmasında önemli bir uyarı lambası olan stop lambası trafiğin sağlıklı bir biçimde akmasında etkin rol oynar. Kişinin öndeki aracın manevralarından haberdar olmasını sağlayan ve gerektiği yerde yavaşlaması konusunda sürücüyü ikaz eden bu lambanın bozulması olası arkadan çarpma risklerini doğurur. Stop lambasının bozulması halinde en kısa sürede tamir edilmesi, lamba patlamış ise yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Fren ile aktive olan bu lambanın değişimi oldukça basittir. İşlevsel özellikleri ile beraber tasarımdaki çeşitlilik kullanıcıların beklentilerini karşılamaktadır. Siz de ihtiyacınıza uygun stop lambasına Trendyol’dan kolayca ulaşabilirsiniz.