Aracınız İçin Oldukça Faydalı Olan Antifriz Nedir? Antifriz Ne İşe Yarar?

Aracınız İçin Oldukça Faydalı Olan Antifriz Nedir? Antifriz Ne İşe Yarar?

Olası kaza ve arızaları önlemek için aracınızı mevsim şartlarına uygun olacak şekilde hazırlamanız gerekir. Zorlu hava şartlarında olumsuz durumlarla karşılaşmak istemeyen kişiler, tüm riskleri gözden geçirerek gereken önlemleri almalıdır. Kış mevsiminde yapılan bakımlardan biri de radyatöre antifriz eklemektir. Peki, antifriz nedir?

Renksiz oto aksesuarlarından biri olan antifriz, aracın konforu ve güvenliği bakımından tercih edilmesi gereken bir üründür. Temelde glikol ve inhibitörlerden meydana gelir. Glikol çeşidi olarak Monoetilen Glikol (MEG) kullanılır. İnhibitör ise organik veya klasik üretim olmak üzere iki kategoriye ayrılır. “Antifriz neyden yapılır?” sorusunun cevabı da bu şekilde özetlenebilir.

Antifriz Nedir? Antifriz Çeşitleri Nelerdir?

Antifriz Nedir? Antifriz Çeşitleri Nelerdir?

Piyasada satılan antifrizlerin renkli versiyonları bulunur. Tüketicinin işini kolaylaştıran antifriz renkleri genellikle mavi ve kırmızıdır. Bu renkler, araç sahiplerinin motordaki sızıntıyı kolayca fark etmesini sağlar. Antifriz özellikleri ve çeşitleri, 4 kategoride incelenebilir.

Organik antifiriz, kullanım ömrü 200 bin km’ye kadar çıkabilen çeşitlerden bir tanesidir. Sisteme geç nüfuz etse de uzun süreli bir koruma sağlar. İnorganik antifriz ise içerisinde fosfat ve silikat bulunan bir çeşittir. Her iki bileşen de motor soğutma sürecini başarılı bir şekilde tamamlar. 50 bin km ya da 2 yıl sonunda antifriz değişimi yapılması önerilir.

Hibrit organik antifriz hem organik hem de inorganik antifrizlerin karışımından elde edilir. Ürün geliştirilirken Avrupa’daki çeşme sularının sertlik derecesi baz alınmıştır. Nitritli organik antifriz ise sürekli çalışan ticari araçlarda kullanılır. Genellikle kamyon, tır, otobüs ve iş makinelerinde tercih edilir. Bu antifrizin kullanım ömrü 1 milyon km’ye çıkar.

Antifriz Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Antifriz Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Otomobil ve motosiklet gibi çeşitli araçlarda kullanılan antifriz, suyun donma derecesini düşürüp motoru korur. Genellikle kış mevsimiyle özdeşleştirilmiş olsa da yaz aylarında da yaygın bir şekilde kullanılır. “Antifiriz suyu nedir?” sorusunu bu şekilde kısaca yanıtlamak mümkündür. Peki, antifriz ne işe yarar?

Antifriz, aracın her mevsimde ihtiyaç duyduğu ürünlerden bir tanesidir. Doğru ve düzenli antifriz kullanımı sayesinde aracınızı ilk günkü formunda kullanabilirsiniz. Antifriz faydalarına ise aşağıdaki maddelerden ulaşabilirsiniz.

  • Motorun ısısını dengede tutarak sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur
  • Kış aylarında kullanıldığında motor suyunun donma derecesini yükseltir
  • Radyatör ve soğutma sistemini zararlı maddelerden korur
  • Sirkülasyon pompasının verimli bir şekilde çalışmasını sağlar

Antifriz çeşitleri, soğutma sisteminde bulunan hortumlara ya da metal parçalara zarar vermez. Dolayısıyla ürünü gönül rahatlığıyla kullanabilir, araç ve motor sağlığını koruyabilirsiniz.

Antifriz Nereye Konur? Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Antifriz Nereye Konur? Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Aracın motoru soğuduktan sonra antifrizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Antifrizi aracınıza eklerken öncelikle radyatör bölmesinin tahliye kapağını açmanız gerekir. Radyatördeki suyu boşalttıktan sonra tahliye kapağını kapatabilirsiniz. Ardından radyatörün içerisine antifrizi dökmelisiniz. Antifriz üzerine saf su ekleyerek radyatörü tamamen doldurmanız önemlidir. Aracı çalıştırdığınızda bir miktar su kaybının olabileceğini de unutmamanız gerekir. Antifriz nereye konur sorusunun cevabı, bu şekilde özetlenebilir.

Antifriz kullanırken çeşitli hususlara dikkat etmek gerekir. Donma noktası -12 derece olarak bilinen suyun antifrizle doğru miktarda karıştırılması gerekir. Kullanılan su %70’i aşıyorsa donma oranı %30’un altına düşer ve motorda hararet görülebilir. Bu tip durumların oluşmaması için ülkemizde %33 – %50 oranında antifriz kullanımı önerilir. Siz de Trendyol üzerinden antifriz çeşitlerine göz atabilir, dilediğiniz ürünü kolayca satın alabilirsiniz.