"

Kumaş

" araması için 40998 sonuç listeleniyor

Kumaş

Kumaş

Kumaş alışverişi yaparken, aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli desen, doku, iplik sayısı ve lif içeriğine sahip onlarca kumaş seçeneği ile karşılaşmanız kaçınılmazdır. Bununla birlikte kumaşlar genel olarak doğal kumaşlar ve sentetik kumaşlar olarak kategorize edilir. Başlıca doğal kumaş ürünleri arasında pamuk, ipek, denim, pazen, kenevir, keten, kadife, yün; sentetik kumaşlar arasında ise naylon, polyester, asetat, ‌‌akrilik, polar, ve bunun gibi kumaş türleri yer alır. Her kumaş türü kendine özgü avantajlara sahiptir. Örneğin, konforun öne çıktığı giysilik ya da terzilik kumaşları için doğal kumaşlar, dayanıklılık gerektiren uygulamalar için sentetik kumaşlar daha iyi bir seçimdir.

Kumaş Çeşitleri

Kumaşlar farklı lif türlerinden yapılan ipliklerden dokunur. Bu nedenle kumaş türünde ve seçiminde iplik özellikleri belirleyicidir. Bazı iplikler tek bir özel liften, örneğin %100 pamuktan yapılabilir. Polycotton gibi bazı kumaşlar doğal ve sentetik liflerin karışımından dokunabilir. Kumaşın sentetik veya doğal olup olmadığı, nasıl göründüğü ve hissettirdiği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Sentetik kumaşlar genellikle güçlüdür ve aşınmaya karşı daha dirençlidir. Temizlenmesi çoğu doğal kumaşa kıyasla daha kolaydır. Sentetik kumaşlar genellikle doğal kumaşlardan daha ekonomiktir. Bununla birlikte plastikten yapıldıkları için doğal lifler kadar çevre dostu değildir. Doğal kumaşlar, sentetik kumaşlara kıyasla daha nefes alabilir ve yumuşaktır. Bu nedenle özellikle sıcak havalarda daha kullanışlıdır. Genellikle sentetik liflerden daha lüks bir his verir. Birçok doğal lif oldukça emicidir. Yüksek emicilik, kumaşların boyayı çok iyi tutmasına ve daha canlı renklerde üretilmelerine olanak tanır. Kumaş renkleri açısından doğal kumaşlar sentetiklere kıyasla solmaya daha yatkındır. Doğrudan güneş ışığına maruz kalacak alanlarda ve özellikle döşemelik kumaşlarda pamuklu gibi kumaşlar uygun olmayabilir. 

Ağırlığa Göre Kumaşlar

Kumaşta kullanılan ipliklerin dokuması, kumaşın hissini ve görünüşünü değiştirir. İyi dokunmuş kumaşlar; düzensiz ve gevşek dokunmuş kumaşlara kıyasla daha dayanıklıdır. Kumaş modelleri üretilme şekline göre, dokuma, örme ve dokuma olmayan olarak sınıflandırabilir. Örme kumaşlar ipliğin elle veya özel makinelerle ilmek sıralarına sabitlenmesi ile yapılır. Rahat ve formlu giysiler yapmak için hoş bir esnekliğe sahiptir. Dokuma kumaşlar, çözgü ipliğinin üstünden ve altından atkı ipliği ile iç içe geçen iplikle yapılır. Diğer bir kategori olan dokunmamış kumaşlar, örneğin keçe gibi, liflere ısı, nem ve basınç uygulanarak elde edilir. Kumaşlar ağırlık açısından  hafif, orta ya da ağır olarak sınıflandırılabilir. Hafif kumaşlar genellikle gevşek, ağır kumaşlar ise genellikle sıkı bir dokumaya sahiptir. Kumaş ağırlığı kullanılan ipliğe bağlıdır. Bir kumaşın ağırlığı kalitesini değil genellikle kumaşın ne içim kullanılabileceğini belirler. Örneği ince bir pamuklu kumaş ılık iklimler için daha uygundur. Kumaşın hafif olması daha düşük kalitede olduğu anlamına gelmez. Kalın pamuk, genellikle çanta ya da döşemelik kumaşlar için daha uygundur. ‌GSM (metrekare başına gram), kumaş ağırlıkları için kullanılan genel bir terimdir. ‌GSM değeri ile kumaş kalınlığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Örneğin orta kalınlıkta pamuklu bir kumaş, kumaş metre ölçüsünden bağımsız olarak yaklaşık 150 ‌GSM’dir.

Kumaşlarda İplik Sayısı

Kumaş kartelası örnekleri ile seçim yapmak kumaş fabrik özelliklerini anlamak için en pratik yoldur. Öte yandan online alışverişlerde kumaş kalitesini değerlendirmek için iplik ya da tel sayısı gibi kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bir kumaşın iplik sayısı, bir ‌santimetrekare kumaştaki iplik sayısını ifade eder. Kumaş üreticileri açısından, kumaş kalitesi ve dayanıklılığı için iplik sayısı önemli bir ölçüttür ve kumaşın ne kadar sıkı dokunduğunu gösterir. Teknik olarak, kumaşın ‌santimetrekaresi başına toplam çözgü ipliği (uzunluk) ve atkı ipliği (genişlik) sayısı, yani kumaşın belirli bir alanındaki iplik yoğunluğunu belirtir. Normalde yüksek iplik sayısı, kumaşın kaliteli olduğu konusunda iyi bir göstergedir. Ancak bu aynı zamanda ipliklerin kalitesine ve dokuma şekline de bağlıdır. Bazı düşük iplik sayısına sahip kumaşlar, düşük kaliteli ipliklerle dokunan yoğun dokuma bir kumaştan daha kaliteli olabilir. Diğer yandan aynı kalitede kumaşlar, farklı iplik sayısına sahip olarak da etiketlenebilir. Bu nedenle, kumaş satın alırken, sadece iplik sayısına bakmak yerine iplik kalitesi ve kat sayısı gibi diğer faktörleri göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınız için en iyi kumaşı seçebilirsiniz.

2 ve 3 İplik Kumaşlar

Kumaş katı, tek bir iplik oluşturmak için kaç iplik büküldüğünü ifade eder. Çift katlı kumaşlar, tek bir iplik oluşturmak üzere bükülmüş iki iplik ile yapılır ve bu, tek katlı bir kumaştan üstündür. İki katlı kumaşlar daha dayanıklıdır. Örneğin gömlekler için genellikle iki katlı ve 83’ün üzerinde orta iplik numarasına sahip kumaşlar tercih edilir. İplik sayısı örme kumaşlar veya pazen, saten veya ‌mikrofiber gibi kumaşlar için kullanılmaz. İplik ve tel sayısı, 2 ya da 3 iplik gibi dokuma tekniği ile karıştırılabilir. 3 iplik olarak bilinen dokuma birbirinden farklı üç ipliğin zemin, astar ve yüzey olmak üzere, dayanıklı bir şekilde dokunması ile elde edilir. Bu nedenle 3 iplik kumaş 2 iplik kumaş fiyatları ile karşılaştırıldığında kıyasla daha yüksek bir fiyat etiketine sahiptir.

Doğal Kumaşlar

Çok yönlü olmasıyla en çok kullanılan doğal kumaşlardan biri olan pamuk; genellikle gömlekler, etekler, pantolonlar, kot pantolonlar ve çantalar için kullanılır. Kumaş renk kataloğu açısından geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Denim ve kadife gibi kumaşlar genellikle pamuktan yapılır. Ekonomik olması en önemli avantajıdır. Doğal dokuma pamuklu kumaş rahat ve giysi yapmak için en iyi kumaşlardan biridir. Nefes alabilen bir kumaştır. Hepsinden önemlisi, dayanıklı ve bakımı kolaydır. Tüm dünyada 100 milyondan fazla üreticiyle, dünyadaki en popüler terzilik kumaşlarından biridir. 135 den fazla pamuklu kumaş türü mevcuttur.

İpek Kumaşlar ve Özellikleri

İpek kumaş, doğal ipek böceği kozasından ya da sentetik yöntemlerle elde edilen liflerden yapılır. Doğal ipek, küçük ipek böceklerinden ürettiği liflerin dokunması ile elde edilir. Sentetik muadillerinden farklı olarak doğal şekilde ipek tedarik etmek daha uzun bir süreç olduğundan %100 ipek kumaş yüksek kaliteli kumaşlardan biri olarak kabul edilir ve bu nedenle yüksek fiyat etiketine sahiptir. Son derece yumuşak ve parlaktır. Bu nedenle lüks giysilerde ve tekstil ürünlerinde yaygın olarak kullanılır.

Denim Kot Kumaşı ve Özellikleri

Denim ya da kot kumaşı olarak bilinen dokumalar %100 pamuk liflerinden yapılır. Denimin özelliği, kumaşın yüzünde, diğer pamuklu kumaşlardan farklı olarak çapraz bir iskelet olmasıdır. Bu köşegen deseni oluşturan özel bir dokuma türüdür. Denim dokuma işlemi sırasında atkı ipliği boyanmadan bırakıldığı için ‌indigo boyalıdır. Renkli ipliğin (çoğunlukla ‌‌indigo) beyaz bir iplikle geçtiği bu özel dokuma, çok çekici olan iki tonlu bir görünümle sonuçlanır. Renk kumaşın yüzüne oturur ve kumaşın arka tarafı daha beyaz görünür. Denim kumaşın ‌Twill diyagonal örgüsü onu çok dayanıklı ve mükemmel hale getirir.

Keten Kumaşlar ve Özellikleri

En popüler doğal kumaşlardan biri olan keten, keten bitkisinin liflerinden elde edilir. Keteni sıra dışı bir tekstil ürününe dönüştürülen doğal lifleri bazı ayırt edici özelliklere sahiptir. Ketenin en önemli özelliği yıkandıkça ve kullandıkça yumuşamasıdır. Renkleri çok iyi alan, çok dayanıklı bir elyaftır. Nefes alabilir ve serin hissettirir. Sıcak hava giysileri için en iyisidir ve benzersiz bir konfor hissi verir. Keskin ve zarif bir görünüme sahiptir. Pamuktan çok daha güçlü bir tekstil ürünüdür. Keten bitkisi, diğer bitki lifleri kadar kimyasal ve böcek ilacı olmadan yetiştirildiğinden, alerjik değildir. Lüks bir görünüme ve dokuya sahiptir. Hav veya tüy bırakmaz. Pamuk kadar ısıdan etkilenmez. Bakımı ve yıkanması kolaydır. Çok hızlı kurur. Elbise, gömlek, etek, ceket, takım elbise, yelek, pantolon, bluz ve perde, perde, çarşaf, bulaşık bezi, peçete, döşeme, yatak örtüsü, masa örtüleri gibi ev aksesuarları yapmak için uygundur.

Yün Kumaşlar ve Özellikleri

Yün, koyun ve diğer hayvanların tüylerinden elde edilen bir kumaştır. Uzunluğuna, inceliğine ve rengine göre değişen mükemmellik dereceleriyle yün haline gelen yaklaşık 100 veya daha fazla koyun türü vardır. Koyunun yanı sıra keçilerden ve tavşanlardan da yün elde edilebilir. Farklı keçi türlerinden elde edilen kaşmir veya tiftik, misk öküzü yünü ve tavşandan elde edilen Angora yünü en kaliteli yün çeşitleri arasında yer alır.

Sentetik Kumaşlar

Polyester, genel olarak dünya çapında en yaygın kullanılan, sentetik yani insan yapımı bir liftir. Dayanıklı olmasının yanında çok ince ve hafiftir. Aynı zamanda esnektir. Polyester kumaş, giyim ve ev mobilyaları ve endüstriyel amaçlar için birçok ürün üretmeye uygun hale getiren birçok niteliğe sahip en güçlü kumaşlardan biridir. Polyesterin yıkanması ve temizlenmesi kolaydır ve çok çabuk kurur. Kolayca kırışmaz ve yıkama / kurutma işleminden hemen sonra çamaşır makinesinden çıkarılırsa ütüleme gerektirmeyebilir. Ayrıca küf, mantar ve çürümelere karşı dayanıklıdır ve böcekler tarafından zarar görmez.

Mikro Fiber ve Polar Kumaş

Polyester liflerle üretilen mikrofiber kumaş, nem geçirgenliği ve nem direnci gibi önemli özelliklere sahiptir. Bu da onları spor kıyafetler için ideal kılar. Çok hafif ve rahat bir yapıya sahip olan ‌‌mikrofiber, ayrıca su itici olabilir; yağmur ve rüzgar koşullarına koruma sağlamak için giyilebilir. Polar kumaş; ‌PET polyesterin, dayanıklılık için akrilik, naylon elyaf ile birleştirilmesi ile elde edilir. Geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kışlık giysiler ve ev tekstil ürünleri başta olmak üzere ısı yalıtımının öne çıktığı hemen hemen tüm uygulamalarda yoğun olarak kullanılır.

Karışık Kumaşlar

Birçok kumaş doğal ve sentetik liflerin bir karışımına sahiptir. Bu, her bir lifin en iyi özelliklerinden yararlanmayı sağlar. Polyester iplikler, pamuk, keten ve yün gibi doğal liflerle harmanlanarak özel kumaşlar elde edilebilir. Polyester pamuk ile karıştırıldığında, kumaş kırışıklık direnci ve düşük büzülme ve nefes alabilirlik gibi ek özellikler kazanır. Kadife pamuk / polyester karışımlı bir kumaştır ve giysi ve döşeme yapımında en çok kullanılan kumaşlardan biridir. Çuha pamuk ve polyester karışımıdır ve terzilik kumaşı olarak çok popülerdir. Birçok polyester kumaş, doğal kumaşlar gibi görünmelerini sağlayan kumaş kaplamalarla dokunur veya işlenir. Örneğin bir kumaş jüt gibi görünebilir, ancak gerçekte polyester olabilir.

‌Akrilik Kumaş

‌Akrilik kumaş polipropilen plastikten türetilen renksiz ve yanıcı bir sıvı olan ‌akrilonitril'den elde edilir. Güneş ışığına, solmaya ve çekmeye karşı dirençli bir kumaştır. Hızlı kurur ve küf yapmaz. Yumuşak ve bakımı kolaydır. Çok yönlü bir kumaş olarak temizliği kolaydır. Farklı dokumalar ve işlemler ‌akriliği çok çeşitli kullanımlar için uygun hale getirir.

Döşemelik Kumaşlar

Kumaş türü, mobilyaların görünümü üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir; stilin ve kalitenin en görünür göstergesidir. Mobilyalarınız için kumaş seçerken, seçeceğiniz kumaşın kapladığı parçanın stiline ve karakterine uygun olması gerekir. Örneğin, geleneksel hatlara sahip bir koltuk, geleneksel kumaş desenleri ve klasik kumaşlarla daha iyi uyum sağlar. Kural olarak büyük ve yinelenen desenler daha büyük odalarda daha iyi görünür. 3 boyutlu kumaş seçenekleri derinlik algısı yaratır. Stil ve desen dışında döşemelik kumaşlarda dayanıklılık da önemlidir. Örneğin, evin en yoğun alanlarında kullanılan ve günlük olarak ağır aşınmaya maruz kalan parçaların sert, dayanıklı ve sıkı dokunmuş kumaşlarla kaplanması gerekir. Güneş ışığı ‌tüm kumaşlar için yıpratıcı etkiye sahiptir. Mobilyalarınız sürekli ve doğrudan güneş ışığına maruz kalacaksa solma olasılığını azaltmak için güneş ışığına dayanıklı kumaşları tercih etmelisiniz.

Döşemelik ‌Şönil Kumaş

Büyük mobilya parçalarında davetkar ve rahat görünüm oluşturmak veya ortama dekoratif vurgular eklemek için kullanılabilecek en iyi döşemelik kumaşlardan biridir. Oldukça yumuşak bir dokunuşa sahiptir. Doğal veya sentetik ipliklerden yapılabilir, bu nedenle çeşitli fiyat noktalarında mevcuttur.

Döşemelik Pamuklu Kumaş

Saf pamuk döşemelik kumaşlarda nadir olarak kullanılır. Kırışma, lekelenme ve solma gibi dezavantajlarının üstesinden gelmek için belirli oranda diğer liflerle karıştırılması gerekir. Pamuk boyayı iyi tutar, bu yüzden pamuklu kumaşların rengi oldukça canlıdır. Ayrıca nefes alabilir ve yumuşaktır. Bu sayede kanepeler, sandalyeleri ve rahatlığın öne çıktığı diğer mobilyaları kaplamak için tercih edilebilir.

Döşemelik Deri ve Suni Deri Kumaş

Hayvan derisinden yapılan gerçek deri, doğal bir döşeme malzemesidir. Yumuşak, esnek ve kendine özgü kokusuyla benzersizdir. Düzenli bakım yapıldığında, yaşlandıkça gelişir ve çok uzun ömürlüdür. Suni deri, gerçek deriye benzemekle birlikte daha ekonomik bir kumaş seçeneğidir. Genellikle Poliüretan, ‌vinil veya ‌PVC'den yapılır. Bu üç maddeden poliüretan, biyolojik olarak ‌bozunabildiği için daha çevre dostu bir seçenektir. Suni derilerin silinmesi kolaydır. Bu nedenle dökülmelerin ve lekelerin meydana gelebileceği alanlarda kullanmak için elverişlidir. Doğrudan güneş ışığına uzun süre maruz kalması durumunda suni deri çatlayabilir ve soyulabilir. Döşemeleriniz uzun süreler boyunca güneşe maruz kalacaksa suni deri uygun olmayabilir.

Döşemelik Jüt Kumaş

Jüt, kaba ve rustik bir görünüme sahip doğal bir elyaftır. Mobilya kaplamaları dışında halı ve yumuşak mobilyalar yapmak için çeşitli örgü ve kalınlıklarda kullanılır. Doğal bir atmosfer yaratmak için ahşap, deri ve diğer benzer malzemelerle birlikte değerlendirilebilir.

Döşemelik Keten Kumaş

Keten, döşemelik kumaş olarak hem güçlü hem de yumuşak bir kumaş seçeneğidir. Döşemelik kumaşlarda genellikle pamuk ile karıştırılarak kullanılır. Keten, pamuğa daha fazla mukavemet kazandırırken, pamuk ise ketenin daha esnek olmasını sağlar. Bazı sentetik lifler kadar uzun süreli dayanıklılığına sahip olmasa da, keten tüm bitki bazlı kumaşlar arasında en dayanıklı kumaştır. Bu nedenle orta derecede ev kullanımı için iyi bir döşeme malzemesidir.

Döşemelik ‌Mikrofiber Kumaş

Döşemelik ‌mikrofiber kumaşlar; uygun fiyatlı olması, kolay temizlenmesi ve solmaya karşı dirençli olması gibi döşemelik bir kumaştan beklenebilecek tüm özelliklere sahiptir. Aynı zamanda rahat ve yumuşaktır. Kanepe, koltuk ve şezlonglarda modern ve rahat bir görünüm yaratmak için ‌mikrofiber kumaşları tercih edebilirsiniz. Hem iç hem de dış mekan mobilyalar için daha dayanıklı ve ağır bir kumaş arıyorsanız olefin kumaşları inceleyebilirsiniz.

En saygın kumaş markaları tarafından üretilmiş kumaşlar ile giysileriniz, aksesuarlarınız, mobilyalarınız ve aklınıza gelebilecek tüm kumaş ihtiyaçlarınız için en uygun ürünleri bulabilirsiniz. Trendyol ayrıcalıkları ile sunulan en şık kumaşları, avantajlı fiyatlarla şimdi satın alabilirsiniz.

 

Kumaş Nereden Alınır?

Trendyol, doğal ve sentetik özelliğe sahip birçok kumaşın satışını yapar. Boy, renk ve doku olarak farklı niteliklere sahip ürünleri müşterilerin beğenisine sunar. Kumaşların kaliteleri ise tatmin edicidir. Dayanıklı üretim malzemesi ve nitelikli işçilikleri sayesinde ürünler, müşterilerden tam not alır. Satılan kumaşların farklı ebatlara sahip olması da büyük bir avantajdır. Bu sayede ihtiyaca göre alım yapılır. Kullanılmayacak kumaşa boşuna para ödeme durumu ortadan kalkar. Trendyol, farklı zevklere hitap eden geniş bir yelpaze hazırlar. Oluşturulan satış listesinde tek renk kumaşların yanı sıra desenleriyle ön plana çıkan modellere de yer verilir. Bu sayede müşteriler satın aldıkları ürünle hayal ettikleri tasarımları dikme veya diktirme şansını yakalarlar.

Hangi Kumaş Terletmez?

Seçilen kıyafetin ferah bir yapıya ulaşması için üretildiği kumaşın pamuk oranının yüksek olması gerekir. Bu oran dikkate alındığında poplin kumaş özellikleri itibarıyla ön plana çıkar. %100 pamuk oranı ve hafif yapısıyla dikkat çeker. Sahip olduğu özelliklerden dolayı nem tutma performansı yüksektir. Terletmeyen kumaş kategorisinde müslin kumaş da özellikleriyle ön plana çıkar. Doğal içeriği sayesinde bebekler için tasarlanan ürünlerde sıklıkla kullanılır. Narin dokusu ve sıvıyı emme performansı bu tercih üzerinde etkili olur. Nefes aldığından alerjik reaksiyon yaşama ihtimalini minimuma indirir.

Sentetik Kumaş Hangileridir?

Sentetik kumaşlar, üretim sürecinde birtakım kimyasal işlemlerden geçer. Bu doğrultuda öncelikle odun hamurundan selüloz elde edilir. Sonraki aşamada saç teli gibi ince lifler bir araya getirilip selülozik ipler hazırlanır. Sentetik kumaş denilince ilk akla gelenlerden biri polyesterdir. Bununla birlikte sentetik kumaş özellikleri arasında dikkat çeken bir diğer madde ise uygun fiyatlı olmasıdır. Polyesterin haricinde naylon, polar, viskon, akrilik, suni deri ve ipek de sentetik kumaş türleri arasında sayılır. Satın aldığınız ürünü uzun süre kullanmak için tercihinizi sentetik kumaş türlerinden yana kullanabilirsiniz.