İlgili Kategoriler
Jant Çapı
Taban Genişliği
Kesit Oranı
Mevsim
Yıl
Araç Tipi
Yakıt Verimliliği
Islak Zeminde Frenleme
Yük Endeksi
Hız Endeksi
Gürültü Seviyesi
Fiyat
Garanti Süresi
Fiyat Geçmişi
Satıcı Tipi
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_APPROVE_SELLER_TITLE
Onaylanmış Satıcı
Türkiye’de veya uluslararası olarak yüksek bilinirliğe sahip markaların resmi satıcılarına “Onaylanmış Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_SUCCESSFUL_SELLER_TITLE
Başarılı Satıcı
Trendyol’daki son 6 ay performansıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlayan, kaliteli ve güvenilir hizmet veren satıcılara “Başarılı Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_AUTHORIZE_SELLER_TITLE
Yetkili Satıcı
Onaylanmış markaların resmi satıcılarının satışa sunduğu, ilgili markanın ürünlerine “Yetkili Satıcı” rozeti verilir.
Satıcı Tipi Nedir?
"

Lastik

" araması için 49114 sonuç listeleniyor

Her Mevsime Uygun Lastik Modelleri ve Fiyatları

Bir yerden başka bir yere ulaşmanın en konforlu ve keyifli yöntemi olan arabalar, güvenli bir sürüş için mevsim koşullarına uygun aksesuarlara ihtiyaç duyar. Özellikle yaz ve kış ayları arasında geçiş yaparken zemin koşullarından kötü etkilenmemek ve kazalardan korunmak için lastik seçimi büyük önem arz ediyor. Kış aylarında daha güçlü ve sağlam bir yol tutuşu için dişli ve yumuşak lastikler tercih ediliyor. Yazın ise keyifli bir sürüş için orta sertlikte ve daha az oluklu lastikler kullanışlı oluyor. Lastik seçimi yaparken mevsim koşullarının yanında çap ve yanak ölçüleri de son derece etkili. Özellikle güvenli bir yolculuk için aracın tekerlek ölçülerine uygun bir lastik seçilmesi şart. Bu konforlu ve keyifli sürüşü daha uzun süreye yaymak için etkili değişim, kullanım ve saklama koşulları bulunuyor. Yolculuklarınızı daha güvenli ve eğlenceli bir hâle getirebilmek için araba lastiği seçimi ve bakımı konusunda merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

Yüksek Performans İçin Doğru Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

Yüksek Performans İçin Doğru Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

Lastik seçimi yaparken birçok faktörün göz önüne alınması gerekiyor. Satın alacak lastiklerin kullanılacağı yüzey, mevsim, ebat, sağladığı ek özellikler aracın performansını belirlerken aynı zamanda güvenli bir yolculuk içinde kritik önem taşıyor. Oto lastik ebatları arabaların modellerine ve markalarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu bakımdan lastik seçimi yaparken doğru boyutun seçildiğinden emin olmak gerekiyor. Olması gerekenden küçük ya da büyük lastik araca ve bütçeye zarar verebiliyor. Araçtan olabilecek en yüksek performansı alabilmek için fabrika çıkışında belirlenen jant ve lastiklere uygun olarak yenilerinin takılması gerekiyor. Yoksa araç gereksiz yakıt tüketebileceği gibi bazı dinamik sıkıntılar da yaşayabiliyor. Bu nedenle araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantları kullanmak hem güvenlik hem de ekonomik açıdan önem arz ediyor.

Farklı ölçülere hitap eden her lastik kışlık ve yazlık gibi özelliklere göre de birbirinden ayrılıyor. Lastik fiyatları ise markalara, sağlanan özelliklere ve ebatlara göre değişkenlik gösteriyor. Alınan lastiklerin uzun süreli olarak kullanılabilmesi için kullanıcıların firmalarca tavsiye edilen bakımları yapması ve kullanım şartlarına uygun şekilde kullanması gerekiyor. Kışlık, yazlık ve dört mevsim lastiklerin fiyatları arasında da yine farklılıklar bulunabiliyor. Aynı şekilde lastikleri mevsimine uygun şekilde kullanılması tavsiye ediliyor. Yazlık lastiklerin kış mevsiminde kullanılması hem aracın tutunmasını zorlaştırarak daha fazla yakıt yakmasına sebep olduğu gibi ciddi anlamda güvenlik problemleri yaratıyor.

Kış lastiği modelleri, yazlık olanlara göre daha derin ve dişli tasarımlarıyla öne çıkıyor. Kış lastiği ıslak ve karlı zeminlerde sağladığı tutuş sayesinde hem güvenli bir yolculuk yapmanızı kolaylaştırırken düşük hava sıcaklığına karşı sağladığı direnç sayesinde yüksek performans gösterir. Konforlu, dengeli sürüş için kış aylarında bu özel lastikleri kullanmak yaşanabilecek birçok olumsuzluğa karşı önlem olarak öne çıkıyor. Kış lastiği çeşitleri, yumuşak ve derin oluklu tasarımlarıyla zemini sıkıca tutarak fren mesafesini de kısaltıyor. Kar lastiği, yağışlı günlerde güvenli bir sürüş sağlarken araç mekaniği için de oldukça fayda sağlıyor. Doğru lastik seçimi, güvenlik açısından büyük önem taşımakla beraber ekonomik olarak da doğru tercihler kullanıcıları gereksiz harcamalardan koruyor. Aracın özelliklerine tam olarak uyum sağlayan ve ihtiyaç duyulan nitelikleri taşıyan lastikler yakıttan tasarrufa yardımcı olurken bir yandan da oluşabilecek hasarlara karşı önlem niteliği taşıdığı için masraflara karşı koruma sağlıyor.

Kamyon lastiği gibi yüksek tonajlı araçlar için üretilenler ise farklı boyut ve materyallere sahip oluyor. Kamyon lastik fiyatları, başta marka olmak üzere derinlik ve ebat gibi farklı özelliklere göre değişiyor. Traktör lastiği modelleri de daha derin dişleriyle çamur ve bataklık gibi alanlarda aracın saplanıp kalmasını engelliyor. Traktör lastik fiyatları da tıpkı binek araçlardaki gibi çeşitli özelliklere göre değişiklik gösteriyor. Traktör arka lastik fiyatları, boyutları ve daha dişli yapıları nedeniyle önlerden daha fazla aralıklarda seyredebiliyor. Bu nedenle lastik tercihi yaparken istekler ve gerekli özelliklerin doğru tespit edilmesi gerekiyor. Siz de ihtiyaç duyduğunuz lastik cinsine, ebadına ve özelliklerine en uygun lastiği Trendyol aracılığı ile kolayca satın alabilirsiniz.

Lastik Modelleri, Özellikleri ve Fiyatları Nelerdir?

Lastik Modelleri, Özellikleri ve Fiyatları Nelerdir?

Lastik modelleri, teker boyutuna ve araç özelliklerine göre de çeşitlilik gösteriyor. Araç modellerine göre değişmekle birlikte 13 jant lastiklerden 30 inçe kadar birçok seçenek bulunuyor. 13 jant kışlık lastikler, şehir içinde güvenli ve konforlu bir sürüş için temel özelliklere sahip. Ancak bunun yanında zorlu koşullara uygun materyal, desen ve derinliğe sahip modeller de bulunuyor. 13 jant lastik fiyatları, küçük boyutu ile aynı modeldeki diğer lastiklerden daha uygun aralıklarda seyredebilir. 14 jant lastikler, genellikle MTV ve şehir otomobilleri için tercih ediliyor. Daha büyük boyuttaki 15 jant lastikler, binek otomobiller için en sık kullanılanlar arasında yer alıyor. 15 jant kışlık lastik fiyatları, başta desen derinliği olmak üzere çeşitli özelliklere göre belirleniyor. 16 jant lastikler, binek araçlar için yaygın tercih edilen modeller arasında yer alıyor. 26 jant lastikler ise genellikle bisikletler için kullanılıyor. 26 jant dış lastikler, zemin koşullarına ve bisikletin modeline göre daha dişli veya düz olabiliyor. Araçlarda mümkün olmasa da bisikletler için 26 jant iç lastik ayrı olarak satın alınabilir.

Araçların özelliklerine ve modellerine göre farklılık gösteren lastikler genel olarak üç grup altında sınıflandırılıyor. Dört mevsim, yazlık ya da kışlık olarak üretilen lastikler farklı özellikleriyle birbirinden ayrılıyor. Kış lastikleri buzlu, karlı, ıslak, çamurlu zeminlerde olabilecek en yüksek performansı gösterecek şekilde tasarlanıyor. Özel diş yapısı ile üretilen bu tekerlekler düşük hava sıcaklıklarında rahatlıkla kullanılabiliyor. Diğer tekerlek türlerinden farklı bir kimyasal karışımla üretilen kış lastikleri yapısal özelliklerini en düşük sıcaklıklarda bile koruyarak güvenli bir sürüş sağlıyor. Dişli yapısı sayesinde karlı zeminlerde yüksek tutuş sağlayan kış lastikleri temel olarak buzlu ve yağışlı ortamlarda aracın güven içinde ilerlemesini sağlarken lastikler kullanılacak araca göre de farklı özellikler içerebiliyor.

Kış lastiği fiyatları da bu sağlanan ek özelliklere ve ebada göre değişkenlik gösteriyor. Kar lastiği fiyatları, ölçü ve materyalin yanında desenlere ve desen derinliğine göre de değişebiliyor. Aracın viraj ve fren kapasitesini arttıran lastikler üzerinde yer verilen dişler ve özel kauçuk formülüyle yola iyi tutunmasını sağlıyor. Kış lastiklerine göre daha çok oyuğa sahip olan bu lastikler mümkün olacak en üst seviyede yol tutuşu sağlayacak şekilde tasarlanıyor. Yaz lastiği doğru tercih edildiği takdirde hem araçların hız kapasitesini arttırıyor hem de ıslak kuru yol koşullarında yüksek performans göstermesini sağlıyor. Yaz lastiği fiyatları da markaların fiyat politikalarına, ürünlerin taşıdığı ek özelliklere göre değişkenlik gösteriyor. Yazlık lastik fiyatlarının değişmesine neden olan en önemli özelliklerin başında materyal ve sertlik derecesi geliyor. Yaz lastiklerini belli bir sıcaklığın altında kullanmak ise kauçuk maddesinin özelliğini yitirmesine neden olacağı için kesinlikle önerilmiyor.

Yaklaşık 7 derecenin altında formunu kaybeden lastik, yol tutuş özelliğini neredeyse tamamen kaybederek kazalara sebep olabiliyor. Bu nedenle mevsime uygun lastik kullanmak hayati bir önem taşıyor. Lastik markaları hem yaz hem de kış mevsiminde kullanılmak üzere dört mevsim kullanılabilen lastikleri üretiyor. Bu mevsimler ıslak ve kuru zeminlerde ortalama bir performans gösterirken karda iyi çekiş sağlayarak her iki lastiğin karışımı olma özelliğini taşıyor. Orta derece diş derine sahip dört mevsim lastikler her mevsim ortalama bir performans göstererek ekonomik bir çözüm olarak öne çıkıyor. Yüksek hızlara çıkmaktan hoşlanmayan, günlük rutin bir şekilde arabasını kullanmaya devam eden kullanıcılara iyi bir alternatif olan bu lastikler, performans bakımından ortalama olarak nitelendiriliyor. Yani dört mevsim lastikler araçlara yaz lastikleri kadar hız ve hassasiyet kazandırmıyor ancak soğuk hava şartlarında daha güvenli bir sürüş sağlıyor.

Lastik Performansı Nasıl Anlaşılır? Lastik Bakımı Nasıl Yapılır?

Lastik Performansı Nasıl Anlaşılır? Lastik Bakımı Nasıl Yapılır?

Lastiklerin kullanım sırasında en yüksek performansı göstermesi için belli başlı bakım işlemlerinin aksatılmadan yapılması öneriliyor. Düzenli şekilde bakımı ve temizliği yapılan, uygun şartlarda değiştiren ve muhafaza edilen lastiklerin kullanım ömrü uzuyor. Hem güvenli bir sürüş hem de uzun ömürlü kullanım için dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk sırayı basınç alıyor. Lastiklerin basınçlarının kontrol altında tutulması hem güvenli bir sürüş deneyimi hem de yakıt tasarrufu için önem taşıyor. Farklı lastik ebatları farklı basınçlarda olması gerektiğinde kullanıcıların kendi araçlarına özel basınç değerlerine aşina olması gerekiyor. Hemen her benzinlikte basınç ölçen araçlar olduğu gibi basıncı ayarlamak için hava basma makineleri de yer alıyor. Mevsimler şartlara ya da dış etkenlere göre düşen ya da yükselen basınç seviyeleri araç üreticilerinin tavsiye edildiği şartlara düşürülmesi lastiğin güvenle kullanılmasını sağlıyor.

Satın alınan lastiğin uzun süreli kullanılması için ise aracın özelliklerine uygun lastik seçimi de öne çıkıyor. Lastik ölçüleri aracın özellikleriyle uyum göstermediği durumlarda ürünler hızla yıpranabiliyor ya da kendinden beklenen özellikleri tam olarak karşılayamıyor. Bunun yanında spor lastiğin bozuk yollarda yüksek hızla kullanılması da aşındırıcı sebepler arasında yer alıyor. Rot balans ayarı da lastiğin hem güven içinde hem de uzun süre kullanılması için önem taşıyor. Balans ayarının bozulduğu durumlarda lastikler titreşim oluşturarak hem konforu azaltıyor hem de istenmeyen olumsuzluklara sebep olabiliyor. Bu nedenle aracın lastiklerini sağlıklı bir şekilde dengelenmesi için rot ve balans ayarlamaları için belli aralıklarla uzman kişilerden destek alınması gerekiyor.

Lastiklerin kullanım ömrünü uzatmak için belirli aralıklarda yer değiştirme yapılması da tavsiyeler arasında yer alıyor. Lastiklerin yerlerini değiştirmek ürünlerin maruz kaldıkları aşınma alanlarını etkilediği için lastikler bu işlem düzenli uygulandığında uzun süre yüksek performansla kullanılabiliyor. Ancak en önemlisi lastik takibinin düzenli şekilde yapılması olarak gösteriliyor. Belli bir kullanım ömrü olan lastikler aşındıkları zaman vadettikleri hiçbir görevi yerine getiremiyor. Bu durumda vakit kaybetmeden lastiklerin yeni lastiklerle değiştirmesi gerekiyor. Lastiğin yıprandığının kesin kanıtı ise diş derinliğinin azalması olarak gösteriliyor. Yasal aşınma sınırı 1.6 mm olarak belirtilse de uzmanlar bu seviye gelmeden önce değişim işleminin yapılması gerektiğini belirtiyor. Çünkü bu aşamada lastik artık görevini yapamaz hâle geliyor. Siz de aşınan lastiklerinizi yenilemek istiyorsanız aracınıza en uygun modelleri inceleyerek siparişinizi oluşturabilirsiniz.

Oto Lastik Çeşitleri ve Oto Lastik Çeşitleri Hakkında Önemli Bilgiler Nedir?

Oto Lastik Çeşitleri ve Oto Lastik Çeşitleri Hakkında Önemli Bilgiler Nedir?

Lastik tercihi yaparken bilinmesi gereken şeyler arasında lastiklerin üzerinde yer alan işaretler de bulunuyor. Doğru lastiği satın almak ve lastiklerin bakımını doğru bir şekilde yapmak için bu işaretlerin anlamlarını bilmek kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Oto lastik fiyatları lastiklerde bulunan bu farklı özelliklere göre farklı değerler alabiliyor. Satışta bulunan lastikler kendi aralarında genel olarak 5 sınıfa ayrılıyor. Düz tip lastikler düşük yakıt tüketimi ve yüksek direksiyon hakimiyeti sunarken dişli tip modeller ıslak yollarda, çamurlu ya da karlı zeminlerde güçlü tutuş sağlıyorlar. Blok tip lastikler çekiş ve fren performanslarıyla öne çıkarken düz-dişli lastikler asfalt dışı kullanıma uygunlukları ve yüksek direksiyon hâkimiyeti sağlaması nedeniyle tercih ediliyor. Kar-çamur lastikleri ise çamurlu ve karlı zeminlerde çekiş gücünü arttırarak yol kavramını arttırıyor ve fren performansıyla beğeniliyor. Araba lastiği markaları, araç modellerine ve kullanım şekillerine tam uyum sağlayan sayısız ürün seçeneği sunuyor.

Oto lastik kampanya dönemlerinde kullanıcılar isteklerine uygun olarak kullanabilecekleri bu lastik türlerini olağan fiyatlarının çok daha altına alabilirken alacakları lastiklerin üzerindeki işaretleri doğru okumaları gerekiyor. Her lastiğin üzerinde onunla ilgili genel bilgilerin bulunduğu bir koda yer veriliyor. Bu kod sırayla, lastik taban genişliğini, yanak yükseklik oranını, jant ölçüsünü ve taşıyabileceği yük endeksini bildiriyor. Kodun en sonunda yer alan harf ise lastiğin ait olduğu harf sınıfını belirtiyor. J sınıfı bir lastik 100 km hız yapabilirken Y sınıfı bir lastik yaklaşık 300 km hıza bile güvenle çıkabiliyor. TL, TT, RF ve XL gibi terimler ise lastiklerin iç lastikli olup olmadığını ya da ek yüke karşı korumasının var olup olmadığını bildiriyor.

Lastiklerin üretim tarihi yine ürünlerin üzerinde belirtilmesi gereken özellikler arasında bulunuyor. Uzmanlar son 4 yıl içinde üretilmemiş lastikler kullanılmasının güvenli olmadığını belirtiyor. Yaz lastiği kampanya ya da indirimleri gibi durumlarda alışveriş yapılırken üretim tarihleri büyük bir önem taşıyor. Tarih kodunda ise ilk iki hane lastiğin üretildiği haftayı son iki hane ise üretildiği yılı gösteriyor. 4019 kodunun basılı olduğu bir oto lastiğin 2019 yılının 40. haftasında üretilmiş olduğu anlaşılıyor. Her ürün gibi belli bir kullanım ömrü olan lastikler satın alırken kullanıcılar olabilecek en verimli sonuçları almak için satın alma işlemleri sırasında üretim yıllarını dikkate almaları gerekiyor. Araba lastik fiyatlarının kalınlık, çap ve materyalin yanında üretim tarihine göre de değiştiğini unutmamalısınız.

Lastik Seçimi ve Değişimi Sırasında Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Lastik Seçimi ve Değişimi Sırasında Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Aracın tüm yükünü taşıyan ve en kritik görevde olan lastikler zaman içinde eskiyerek işlevlerini yitirebiliyor. Bu durumda kullanıcıların vakit kaybetmeden eski lastikleri yenileriyle değiştirmesi tavsiye ediyor. Aracın güvenli bir şekilde sürülebilmesi ve mümkün olan en iyi performansı gösterebilmesi içinse doğru lastik seçimi büyük önem taşıyor. Lastik seçimi sırasında öncelikle ebat ve mevsimler koşullara dikkat edilmesi gerekiyor. Aracın kataloğunda yazan oto lastik ebatları altında ya da üstünde yapılan tercihler aracın dinamiğini bozarak güvenliği düşürüyor. Bu nedenle fabrikanın önerdiği ebatlara uygun ürün seçimi kritik bir önem taşıyor.

Lastik aşınması nedeniyle yapılan değişiklikler sırasında sık yapılan hatalardan biri sadece çekişin olduğu taraftaki lastikleri değiştirmek oluyor. Kullanıcılar çekiş olan tarafta yıpranmanın daha fazla olduğunu düşünse de aslında dört tekerde belli bir kullanım sonrasında belli alanlarda yıpranma gösteriyor. Zaten uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım için lastiklerin belli bir düzen içinde yerlerinin değiştirilmesi öneriliyor. Bu işlem doğru şekilde uygulandığı takdirde tüm tekerler hemen hemen aynı zamanlarda kullanım ömürlerini tamamlıyor. Bu nedenle aracın çekişinin olduğu taraf aslında bir önem arz etmiyor. Mevsim şartlarına uygun lastik kullanılması da güvenli bir sürüş için büyük bir önem taşıyor. Yaz lastik tavsiye edilen süreler içinde kullanılması, kış lastik değişiminin hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı an yapılması gerekiyor. Düşük hava şartlarında yaz lastiklerinin kullanılması önerilmediği gibi hem lastiğe zarar vermemek hem de aracın olabilecek en iyi performansta kullanılmasını sağlamak için kış lastiklerinin de uygun mevsim şartları dışında kullanılması önerilmiyor.

Kullanıcılar eğer araçlarıyla yük taşımak istiyorlarsa lastik seçimlerini de buna göre güncellemeleri gerekiyor. Her lastik belli bir miktara kadar yüke direnç gösterebildiği için kullanıcıların daha sağlıklı bir lastik seçimi için taşımak istedikleri yükü belirlemeleri öneriliyor. Yüksek tonajlı araç lastik fiyatları materyal, boyut, desen, yanak kalınlığı gibi niteliklere göre değişiyor. Güvenli bir sürüş için lastik seçimi kadar değişimi sırasında izlenen işlemler de önem taşıyor. Lastiklerin doğru bir şekilde takılmaması hem lastiğe hem janta hem de araca zarar vereceği için montajın tüm aşamalarında büyük bir hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Lastik değişimi yapıldıktan sonra ise firmanın önerdiği basınç seviyesine uygunluğu ölçülerek olması gereken ayara indirilmesi ya da çıkarılması işleminin hemen yapılması tavsiye ediliyor. Değişik sonrasında da herhangi bir problemle karşılaşmamak için uzman bir kişiden yardım alınarak rot balans ayarının yapılması tavsiye ediliyor.

4 Mevsim Oto Lastik ile Yıl Boyu Kesintisiz Kullanım

4 Mevsim Oto Lastik ile Yıl Boyu Kesintisiz Kullanım

Mevsim şartlarına uygun lastik kullanımı güvenli sürüş, performans ve yakıt kullanımı açısından büyük bir önem taşıyor. Ancak kullanıcılar her sene yazlık kışlık lastik değişimi yapmayı zahmetli bulduğundan ya da her iki lastik tipine birden sahip olacak maddi yeterliliği sağlayamadığından farklı bir çözüm arayışı içine giriyor. 4 mevsim oto lastik modelleri ise bu ikilemi ortadan kaldırmak için üretilmiş bir lastik olarak öne çıkıyor. Dört mevsim lastik fiyatları, her koşulda kullanım imkânıyla araç sahipleri için cep yakmayan çözümler arasında. Aslında bu lastikler araçlarını her gün düzenli bir şekilde kullanmayan araç sahipleri için mükemmel çözümler olarak görülse de her gün kullanılan ve yüksek performans beklenen araçlar için doğru tercih olamayabiliyor. Bu seçim kullanıcının lastiklerinden beklediği özelliklere ve yaşadığı bölgenin iklimine göre şekillenmesi gerekiyor.

Yaz lastikleri kuru ve ıslak zeminde 7 derecenin üstünde hava sıcaklıklarında yüksek performans gösterirken 7 derecenin altındaki tüm iklimler için kış lastikleri öne çıkıyor. 4 mevsim lastikler de bu iki lastiğin sağladığı tüm özellikleri tek bir bünyede toplayarak kullanıcılara etkili bir sonuç sunuyor. Ancak aynı şekilde bu lastikler diğer iki türün özelliklerini tam olarak göstermediği için de bazı performans kayıplarına neden olabiliyor. Kışın çok sert yaşanmadığı ve çok düşük hava şartlarının görülmediği iklimlerde gönül rahatlığı ile kullanılabilecek bu lastikler, yüksek hava şartlarında yaz lastiklerine göre daha düşük bir performans gösterebiliyor. Yaz lastiklerinin gösterdiği kadar güçlü ve hızlı tepki verememelerine rağmen yağışlı havalarda yaz lastiklerine göre çok çok daha iyi bir yol tutuşu sağlıyorlar.

Bu lastikler düşük hava sıcaklıklarında yaz lastiklerinin gösteremeyeceği performansı gösterse de yoğun kar yağışı ve sert hava şartlarının yaşandığı iklimlerde kış lastiklerinin sağladığı avantajları sağlayamadığı için tavsiye edilmiyor. Ancak 4 mevsim lastikler kar yağışının olmadığı ortamlarda kış lastiklerine göre daha yüksek bir tutunma ve daha az yakıt tüketimi sağlamasıyla da bazı kullanıcılara avantaj sağlayabiliyor. Bu nedenle yaşanılan bölgenin hava şartları ve lastikten beklentiyle doğru orantılı olarak bu lastikler hem kesin sonuç olabiliyor. 4 mevsim oto lastik fiyatları diğer lastiklere göre biraz daha yüksek olsa da bu lastikler sağladıkları avantajlar nedeniyle bazı kullanıcıların favorisi olarak öne çıkıyor. Siz de kış mevsimlerin hafif yaşandığı bir bölgeyseniz ve kışlık yazlık tekerlek değiştirme ve onları muhafaza etme durumuyla ilgili sıkıntı yaşıyorsanız 4 mevsim lastikleri tercih edebilirsiniz. 4 mevsim lastik fiyatlarıyla bütçenizi korurken hafif kış koşullarında keyifli ve güvenli sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz. Hızlı ve güvenli bir alışveriş için hemen şimdi tüm lastik çeşitlerini inceleyip karar kıldığınız modeli sepetinize ekleyerek Trendyol aracılığıyla konforlu alışverişin tadını çıkarabilirsiniz.

Kışlık Lastik Ne Zaman Takılır?

Kış lastiğinin şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olarak 1 Aralık itibarıyla takılması gerekir. Bu süre 1 Nisan tarihine kadar devam eder. Binek aracınızda kış lastiği kullanımı zorunlu olmasa da kar yağan bir bölgedeyseniz veya böyle bir yere seyahat edecekseniz bu ürünü tercih edebilirsiniz. Lastik sayesinde kaygan ve karlı yollarda rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz. Ürün, 7 derecenin altına düşen sıcaklıklarda ıslak zeminde hareket kabiliyetinizi artırır. Taşıdığınız yolcuların ve sizin güvenliğiniz için kış lastiksiz yola çıkmamanız önemlidir. Söz konusu ürün, arabanızı mevsim koşullarının zorluklarına hazırlamak ve risksiz bir seyahat yaşamak amacıyla pratik bir çözüm sağlar. Aynı zamanda aracınızın marka ve modeline göre belirleyebileceğiniz lastik alternatiflerini istediğiniz özelliklere veya fiyatlarına göre listeleyebilirsiniz. Sürüş kalitesi için bu ürünlerden birini seçip sepetinize ekleyebilirsiniz.

Lastik Tarihi Nerede Yazar?

Lastik üretim tarihi ve seçimi hakkında detaylı bilgilerin bulunduğu lastik rehberi bölümünü inceleyerek konuyla ilgili aklınıza takılan soruların cevaplarını bulmanız mümkündür. Lastiklerin genel olarak kullanım süresi 10 yıl olarak belirtilir. Bu durumu değerlendirirken hem sizin kullanmaya başladığınız zaman hem de lastiklerin üretildiği tarih dikkate alınır. Böylece raf ömrü 2 yıl olan bir lastiği 8 yıl daha kullanma şansınız olur. Bu konuya dikkat ederek aracınıza lastik satın alabilirsiniz. Tarihi öğrenmek amacıyla lastiğin yanağında yazan DOT ile başlayan koda bakabilirsiniz. Bu kodun son dört rakamı üretim tarihine ilişkin bilgi verir. İlk iki sayı üretim haftasını son iki sayı ise üretim yapılan yılı gösterir. Böylece tarih konusunda fikir sahibi olarak satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz. Aracınızı güvenle sürmek amacıyla belirtilen özellikleri dikkate alarak tercih yapabilirsiniz.

Lastik Basıncı Kaç Olmalıdır?

Lastik hava basıncının üreticilerin tavsiye ettiği rakamlarda ayarlanması gerekir. Bu durum, sürüş esnasında güvenliği sağlamak için önemlidir. Karoser ağırlığı ve yük taşıma kapasitesi sebebiyle otomobil lastik basınç değeri, arazi ve ticari araçlara kıyasla daha düşüktür. Aracın modeli, uzunluğu ve ağırlığı da bu değeri etkiler. Yeni satın alınan araçlarda sürücü kapısının iç bölümüne eklenen bilgi etiketine bakarak basınç değeri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu değer, genellikle 34-38 Psi aralığındadır. Ön ve arka lastiklerin ayarı birbirinden farklı olabilir. Sürücü ve tek yolcu varsa öndekiler 36 Psi, arkadaki lastikler 34 Psi olacak şekilde ayarlanabilir. Lastiklerin basıncı, uzun yolda ve fazla yük taşınacaksa artırılabilir. Yaz ve kış aylarında lastik basınçları da değişebilir. Benzincilerde veya servislerde lastiklerinizin basınç kontrolü yapılarak uygun ayarda olması sağlanabilir. Böylece aracınız fren yaptığında veya farklı zeminlerde kullanırken riskli durumların oluşmasını engelleyebilirsiniz.