Marka
Renk
Tip
Fiyat
Silinebilirlik
Parlaklık
Fiyat Geçmişi
Boya Ağırlığı
Ürün Puanı
Satıcı Tipi
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_APPROVE_SELLER_TITLE
Onaylanmış Satıcı
Türkiye’de veya uluslararası olarak yüksek bilinirliğe sahip markaların resmi satıcılarına “Onaylanmış Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_SUCCESSFUL_SELLER_TITLE
Başarılı Satıcı
Trendyol’daki son 6 ay performansıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlayan, kaliteli ve güvenilir hizmet veren satıcılara “Başarılı Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_AUTHORIZE_SELLER_TITLE
Yetkili Satıcı
Onaylanmış markaların resmi satıcılarının satışa sunduğu, ilgili markanın ürünlerine “Yetkili Satıcı” rozeti verilir.
Satıcı Tipi Nedir?

Boya

Boya

Boya, yaşam alanlarına renk katan çeşitleriyle hem iç hem de dış duvarların dekorasyon zevkinize uygun olmasına yardımcı oluyor. Boyalar, toz veya sıvı halde sunuluyor. Homojen kıvama geldikten sonra katman halinde sürüldüğü yerde kuruyan ürünler, geriye pürüzsüz ve renkli yüzeyler bırakıyor. Yalnız renklendirme değil koruma görevi de gören son teknoloji boyalar, yaşam alanlarının uzun süre temiz, bakımlı görünmesini sağlıyor. Nem emme, kendini temizleme gibi ek özellikler boyalarda görülebiliyor. Kullanıcıları zahmetten kurtaran yeni nesil ürünler, onlarca farklı çeşit ile boya yapmanın önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Birbirinden farklı özelliklerdeki ürünler, boyadan farklı bakım ve korum beklentileri olan tüketiciler için kullanışlı seçenekler oluşturuyor.

Kullanım Alanına Göre Boya Çeşitleri

Ev boya çeşitlerini incelediğinizde birçok farklı çeşide rastlayabilirsiniz. Ürünler öncelikle iç ve dış alana göre kategorize ediliyor. İç cephe boya ürünlerinin dışarıda, dış mekanlar için kullanılacak boyaların ise içeride kullanılması önerilmiyor. İki bölgenin ihtiyaçları farklı olduğu için boyaların da sunduğu faydalar değişiyor. Kullanıcıların verim alabilmesi ve boyadan beklentilerini karşılayabilmesi için boya seçerken öncelikle iç alan mı dış alan mı boyayacaklarına arar vermeleri gerekiyor. Boyaların diğer özelliklerini belirleyen ana kıstas, kullanım alanına göre şekilleniyor. Hem iç hem de dış alan boyalarında birçok renk, doku bulabilir ve zevkinize göre seçiminizi gerçekleştirebilirsiniz. İç cephelerde, ev ve ofislerin iç duvarlarında kullanılan boyaların onlarca rengi ve farklı türü bulunuyor. Yüzey çeşitliliği, boyanın örtücülük kapasitesi, küf gibi ek sorunlara karşı ürettikleri sorunlara göre boyalar alternatif kazanıyor. Boyaların parlak ve mat seçeneklerini bulabilir, iç cephelerinizde dekorasyon için aradığınız boyayı renk skalasında farklı tonlarda onlarca seçenekle rahatlıkla bulabilirsiniz. İç mekanlarda kullanıma bağlı olarak zedelenme, kirlenme, nem, haşere sorunları görülebiliyor. Hatta doğru boya işlemi yapılmadığında çatlamalar da problem oluşturuyor. Yapıların dış duvarlarında kullanılan boyalar ise dış cephe boyası olarak adlandırılıyor. Dış cephe boya çeşitleri, zorlu hava şartlarına karşı koruma sunacak şekilde tasarlanıyor. Bu nedenle daha kalın bir tabaka oluşturacak yoğun kıvamda karşınıza çıkıyor. Dayanıklılığı ile dikkat çeken boyalar, yağmura, kara, çiğ, rüzgar gibi hava şartlarına karşı binaları koruyor. İç mekan boyaları gibi dış boyalarda da bol renk ve ton alternatifi bulunuyor. Kullanıcılar evlerinin dış yüzlerini güzelleştirecek renk renk boyalar arasından seçimlerini yaparken teknik özellikleri de göz önünde bulunduruyor.

İçeriğine Göre Klasik Boyalar

  • Su Bazlı Boyalar: Dış etkenlere karşı dayanıklılık sunan akrilik su bazlı boyalar, kullanışlılığı ile sıklıkla tercih ediliyor. Hızlı kuruyan su bazlı ürünler, nemli bezle silinerek temizlenebiliyor. Vernikli boya da bulunduran su bazlı çeşitler, ahşap yüzeylere de uygulanabiliyor.
  • Plastik İç Cephe Boyaları: İç cephede en çok kullanılan boyalar, kolay uygulanması ve ekonomik fiyatı ile avantaj sağlıyor.
  • İpeksi Mat Boya: Kolay kuruyan, kapatıcı, dayanıklı bir boya isteyenler ipeksi mat ürünlere yöneliyor. Boyalar, silinerek temizleniyor.
  • Yağlı Boya: Yapışma etkisi ve kapatıcılığı bir hayli yüksek olan yağlı boyalar parlak görünüm saplıyor. Pürüzsüz, temiz, parlak ve tek uygulamada kapatıcı görünüm isteyenler yağlı boyalardan memnun kalıyor.
  • Silikonlu Boyalar: Silikonlu boyalar su itici özellik ile fark yaratıyor. Uzun ömürlü olan silikonlu boyalar inceltilerek de uygulanıyor.
  • Mıknatıslı Boya: Manyetik boya olarak anılan mıknatıs etkili boyalar kokusuz boya arayanların seçimi oluyor. Sürüldüğü yüzeyi mıknatıslı hale getiren mıknatıslı boya alternatifleri, okullarda, ana okullarında, çocuk odalarında sıklıkla tercih ediliyor. Onunla her duvar rengarenk bir panoya dönüşüyor.
  • Tahta Boyası: Kara tahta boyası olarak da bilinen yeni nesil boyalar sayesinde duvarlar tahta gibi kullanılıyor. Üzerine yapılan resimler, yazılan yazılar silinerek hızla temizleniyor.
  • İzolasyonlu Boya: Yalıtım boyası da denilen boyalar, hem iç hem de dış duvarlarda kullanılıyor. Yüksek performanslı ve düşük iletkenlik değerine sahip olan boyalar, su yalıtımı gibi ek faydalarla rakiplerine fark atıyor. Isı nem boya dokusuna zarar vermediği için uzun yıllar kullanılabiliyor.
  • Doğal Boya: Koruyucu içermeyen doğal içerikli boyalar bulunuyor.
  • Antibakteriyel boya: Duvarlarda mantar, küf ve bakteri üremesini engelleyen boyalar antibakteriyel etki vadediyor.
  • Toz Boya: Ekonomik ve etkili olan boyalar, su ilavesi ile kullanılıyor. Yüksek kaliteli kaplama sunan ürünler, dış etkenlere karşı direnç vadediyor.

Boya Türleri Arasından Seçim Yapmak

Boyalar arasından seçim yaparken temel olarak bazı noktalara bakmanız gerekiyor. Öncelikle, boyaların temizlenebilme özelliklerine bakmalısınız. Ardından boyaların kapatıcılığına dikkat edebilirsiniz. Kapatıcılık için boyanın rengi kadar içeriği ve yoğunluğu da önem arz ediyor. Evinizde nem, küf gibi sorunlar varsa, seçim esnasında antibakteriyel özellik gözetebilirsiniz. Boya için fazla zamanınız yoksa kolay kuruyan ve kokusuz boyalara yönelebilirsiniz. Özellikle kış aylarında boyaların kuruma süresi uzayacağı için hızlı kuruyan boyalar, sizi uzun süre bekleme ve ev havalandırma zahmetinden kurtarabiliyor. Duvar için boya seçerken duvarın ışık alma oranı da dikkate alınıyor. Işığı alma oranı yansıtıcılığı etkileyeceğinden duvarın ışık alma durumuna göre renk seçimi yapılabiliyor. Az ışık alan duvarlarda renkler daha koyu, çok ışık alan duvarlarda ise daha açık renk görülüyor. Örneğin, ışık almayan duvarı küf yeşili boya ile boyarsanız rengin siyaha yakın bir yeşile benzediğini görebilir veya odanın aydınlık duvarını ise kum beji boya ile tamamlarsanız ışıkla daha beyazlaştığına şahit olabilirsiniz. Boya rengi değiştirecekseniz renklerin ton farklılıklarına dikkat etmelisiniz. Alttaki renk koyuysa ve açık renk boya uygulanacaksa, üstüne kapatıcılığı yüksek bir boya sürmek gerekiyor. Boya seçerken teknik özelliklerin yanı sıra estetik zevkinizi de göz önüne almalısınız. Parlak veya mat boya çeşitleri arasından seçim yaparken ürün detay sayfalarında yer alan boya kataloğu içinden renklere bakabilirsiniz. Örnek renk görünümlerini baz alarak estetik anlayışınıza uygun seçeneği kolaylıkla bulabilirsiniz. Hangi boyanın daha avantajlı olduğu kullanıcılara göre değişiyor. Eğer küçük çocuğunuz varsa, duvarları boyayabileceği için silinebilir boyalar kullanabilirsiniz. Eğer evdeki sorununu rutubetse seçimler değiliyor. Nem, boya dekorasyon ve temizliğe sürekli zarar veriyorsa antibakteriyel boya ile daha sağlıklı yaşam alanları oluşturabilirsiniz. Koku hassasiyetiniz ön plandaysa ve boya alerjiniz varsa su bazlı boyalar tercih ederek boya sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Ekonomik avantajı ön planda tutan ve nefes alabilen boyalar istiyorsanız plastik cephe boyalarından yana tercih yapmalısınız. Daha pürüzsüz bir görünüm olsun, duvarlar silinebilsin diyenlerdenseniz silikonlu alternatiflere bakmalısınız. Tüm boyaların farklı faydaları ve avantajları bulunuyor. Bu nedenle kullanıcıların, en iyi kutu boya hangisi diye düşünürken kendi ihtiyaçlarını önceliklere göre listelemesi öneriliyor. Beklentileri karşılama oranına göre en iyi ve en avantajlı boyalar seçilebiliyor. Tüm boya çeşitleri boya rengi açısından hemen hemen aynı sayıda çeşit bulunduruyor. Bu nedenle renk endişesi taşımadan teknik ihtiyaçlara odaklanmak en avantajlı seçim için gerekli görülüyor.

Boya Badana Uygulaması

Boya badana nasıl yapılır, nereden başlanmalı diye düşünüyorsanız küçük ipuçlarıyla işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Boya yaparken evin boş olmasına veya eşyaların odanın ortasına çekilerek duvarlardan uzaklaştırıldığına ve üzerinin örtüldüğüne emin olmalısınız. Böylece eşyalarınızın boyadan zarar görmesini önleyebilirsiniz. Zemini de zemin koruma brandaları ile kaplayarak parkelerin boyanmasını önleyebilirsiniz. Ne kadar dikkat etseniz de boya sırasında sıvı boyalar kolaylıkla yerlere damlıyor. Boyaya başlamadan önce tavanla duvarın birleştiği kenarlara, pencere ve kapı kenarlarına kalın bantlar yapıştırmalısınız. Böylece boyayı taşırmadan sürebilirsiniz. Bantları sabit dolapların kenarına da sürebilir, maskeleme bandı sayesinde boya işinizi hızlandırabilirsiniz. Boya öncesinde duvarı astarlamalısınız. Astar, duvar ile boya arasında tampon görevi görüyor. Böylelikle, su ve nem geçimi azalıyor. Duvarlar daha sağlıklı bir yaşam sunuyor. Boyanızı su ile seyreltebilir ve gerekli fırçalarınızı temiz bir şekilde kullanıma hazırlayabilirsiniz. Siyah kıllı fırçaları sentetik boyalarla, beyaz kıllıları su bazlı boyalar için seçebilirsiniz. Düz zeminlerde boyama için saten rulo, sıvalı yüzeylerde ise plastik rulo alabilirsiniz. Rulo ve fırçaların yüzey büyüklüğüne uygun olduğuna da bakmalısınız. Daha geniş alan için büyük ve geniş fırçalar seçebilirsiniz. Özellikle büyük rulo fırçalarla duvarları yukarıdan aşağı, aşağıdan yukarı kolaylıkla boyayabilirsiniz. İnce işçilik gerektirecek kenarlarda bant bulunduğu için çok titiz olmanız gerekmiyor. Ancak yine de bantların sıyrılmaması için nazik olmanız önem arz ediyor. Bantlarla çerçevelenmiş alanları boyadıktan sonra, biraz daha bekleyerek gerekirse bir kat daha boya sürebilirsiniz. Yaklaşık 2-3 saat sonra, koruma bantlarını yavaşça sökerek ince fırça ile bu kısımları rötuşlayabilirsiniz. Tavan ve duvar birleşim yerlerini kestirme fırçası ile boyayabilirsiniz.

En Trend Düz Boya Renkleri

  • Lületaşı Boya: Bir çeşit beyaz düz boya olan lületaşı rengi sarımtırak özelliği ile beyazı kırıyor. Evlere aydınlık katan renk, daha geniş görünüme yardımcı oluyor. Özellikle rustik ahşap ile kullanılan renk, açık renk mobilyaların vazgeçilmezi oluyor.
  • Kemik Rengi Boya: Hemen hemen her yılın renk kataloğunda bulunan kemik rengi, en sevilen ve modası hiç geçmeyen renkler arasında sayılıyor. Evin tüm odalarında kullanılabilen boya açık renk özelliği ile mekanları aydınlatıyor.
  • Taş Rengi Boya: Ev ve ofislere karizmatik bir hava katan taş rengi boya, daha soğuk renklerden hoşlananların beğenisini topluyor. Beyaz ışıkla çok daha güzel görünen taş rengini koyu renk duvarlarla tamamlamak için ise kül grisi boya kullanılabiliyor. Kül rengi boya yerine lacivert gibi iddialı diğer renkleri de odada fark yaratmak için tercih edebilirsiniz.
  • Kiremit Rengi Boya: Bej renk mobilyalarla ve açık renk pencereler ile mükemmel uyum gösteren kiremit rengi boya, evlere sıcaklık veriyor. Hem iç hem de dış duvarlarda kullanılabilen kiremit rengi kullanıldığında genellikle bir renk daha odada yer alıyor. Bir duvarda aydınlık bir kemik rengi bulunduğunda, dekorasyon çok daha iç açıcı hale geliyor. Kiremit sıcaklığı nedeniyle, daha soğuk renklerdeki mobilyalarla bir arada evlere konuk oluyor.
  • Açık Mavi Boya: Evlerde sıklıkla kullanılan gök mavisi boya, yılın trendleri arasında yer alıyor. Özellikle beyaz ile kombinlendiğinde evinize Ege esintileri getirecek iddialı renk, mavinin diğer tonlarıyla tamamlanabiliyor.
  • Metalik Boya Renkleri: Son yılların en iddialı seçimlerini oluşturan metalik çeşitler, iç cepheleri renklendiriyor. Standart mat renkleri parlak dokunuşlarla değiştiren metalik boyalar, verdiği yansımalarla odaya benzersiz bir hava katıyor. Sıradandan sıkılanların seçimi olan metalik boyalar ofislerde, bir veya birkaç duvar için seçiliyor. Metalik boyalar düz boya renkleri üzerine kadife boya deseni oluşturmak için de tercih ediliyor. Duvarlarda desen isteyenler, metalik yansımalarla aradıkları özgün dokunuşlara kolaylıkla erişiyor.

Dekoratif Boyalarla Tanıştınız mı?

Evleri, ofisleri düz boyanın sıradanlığından kurtarmak isteyenler dekoratif boyalarla yeniliğe adım atıyor. Duvar rengini değiştirmenin yetmediği, daha olağan dışı görünüm istendiğinde devreye dekoratif efektler giriyor. İtalyan boyalar olarak da anılan boyalar, duvarlarda sanki duvar kağıdı ile kaplanmış gibi desenler bırakıyor. Ancak dekoratif efektler daha doğal görünüyor ve kolay uygulanıyor. Dekoratif uygulamalar için metalik boyalar kullanılıyor. İnci parlaklığındaki boyala mat yüzeylere detay veriyor. Simli boya varak etkisi bırakıyor. Kimi zaman tüm duvar simli boyanarak alternatif bir görünüm de elde edilebiliyor. Kontrast etkisiyle görkem kazanan duvarlarda hem parlak hem de mat boyalar ahenkle uyum sergiliyor. Dayanıklılığı sayesine uzun yıllar kullanılabilen dekoratif boyalar, boya ustalarınca uygulanıyor. Uzmanlık isteyen efektler, iç veya dış duvara hatta tavana bile yapılabiliyor. Bazı alanlarda, kullanıcının seçimine göre sadece bir duvar dekoratif yapılırken, diğer duvarlarda mat boyalar kullanılabiliyor. Böylece, tek bir duvarla dekorasyona yenilikçi bir hava katılıyor ve ekonomik bir çözümle evde son moda efektler yer alıyor. Zor ve detaylı bir tekniği olan dekoratif boyaların aynı zamanda hızlı boyanması gerekiyor. Baz boyanın kuruma oranına göre üste ikinci kat atılıyor. Çok kuru bir boyanın üstüne efekt yapılamadığı için amatör boyacılar maalesef efektlerde istenen başarıyı elde edemiyor. Üstelik yanlış efekt uygulamalarının düzeltilmesi çok daha uğraştırıcı ve masraflı olabiliyor. Bu nedenle özellikle dekoratif uygulamalar istiyorsanız, uzman bir boya ustasından destek almalınız öneriliyor.

Ne Kadar Boya Almalısınız?

Alanları boyarken en sık sorulan sorulardan biri de ne kadar boya alınması gerektiği oluyor. Elbette detaylara göre oranlar değişiyor ancak genel olarak 100 metrekarelik, 3+1 bir ev için ortalama 15 litre boya yeterli oluyor. Tavan için ise 17,5 litre boya gidiyor. Ev metrekaresi daha büyükse boya oranı da artıyor. 1 litrenin ortalama 9.45 metrekare alan boyadığını düşünebilirsiniz. Bir oda boyanacaksa ortalama 2.5 litre boya almalısınız. 9 metrekare bir oda için, her katta ortalama 1 kg boya kullanarak, 2.5 kg boya ile rahatlıkla iki kat boya atabilirsiniz. 7.5 litre boya ile 20-30 metrekarelik bir salonu boyayabilirsiniz. Eğer çok geniş alanları boyayacaksanız 20 lt boya alarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Her boyanın seyreltilme oranı yeteceği alanı etkiliyor. Eğer düşük renk kapatıcılığı ve renk yoğunluğu isteniyorsa, daha çok su eklenerek daha çok alan boyanabiliyor. Bu nedenle boya cinsinden istenen etkiye kadar birçok etken ne kadar boya alınması gerektiğini etkiliyor. Boyaların fiyatları da renk yoğunluğuna, teknik özelliklere göre değişiyor. Kullanıcılar daha çok su katara daha ekonomik badana yaptığını düşünse de boyadan aldıkları verim de aynı oranda düşüyor. Boya fiyatları boyanın cinsine göre de farklılaşıyor. Plastik boya ile yağlı boya fiyatları veya tavan boyası fiyatları bir olmuyor. Boya alırken, öncelikle boyadan beklentinize göre seçim yapmalı ve metrekare hesabıyla ne kadar boyaya ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Ardından boyaların fiyatlarını kıyaslamalısınız. Direkt fiyat üzerinden seçim yapmak, kullanıcıların beklentilerini karşılayan boyaya ulaşmalarını zorlaştırıyor. Ekonomik olan her boya her duvar için uygun olmayabiliyor. Örneğin eğer evde küf varsa ve sıradan bir boya kullanıyorsanız, sık sık duvarları yeniden boyamak zorunda kalacağınız için uzun vadede daha yüksek maliyetlerle karşılaşabilirsiniz.

Farklı markaların yüzlerce farklı boya çeşidini bir arada Trendyol'da bulabilir ve ayrıcalıklı alışveriş fırsatlarından yararlanarak siparişinizi oluşturabilirsiniz. Alacağınız zevkinize, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun boyalarla yaşam alanlarınıza hayat verebilir, dekorasyonu yeniden yaratabilirsiniz. Siz de hemen boyanızı, fırçanızı seçin ve evinizin, ofisinizin havasını değiştirin.

Boya Çeşitleri Nelerdir?

Boya, zeminleri kaplamak ve mekânlara renk vermek için kullanılan malzemelerden biridir. Boyanın çeşit ve işlevine göre kullanım alanı farklılık gösterebilir. İç cephe boyası yaşam alanlarını güzelleştirmek için kullanılırken akrilik boyaların tuvaller üzerinde kullanılması uygundur. Akrilik boyalar, mobilyalar üzerinde de etkili malzemelerden biridir. Mutfak dolaplarını yenilemede kullanılabileceği gibi fayans gibi zeminlerde de kullanılabilir. Su ve sentetik bazlı boyalar olabileceği gibi silikonlu veya plastik yapılı boyalarda bulunur. Su bazlı yapıda olan guaj boyalar yoğun kıvama sahiptir. Suyla seyreltilerek kullanılan bu boyalar, genellikle resim ve ahşap boyamada kullanılır. Geniş kullanım alanına sahip sprey boyalar, uygulandıkları yüzey ve yapısına göre farklı kullanım alanına sahiptir. Bu tip boyalar, su bazlı olabileceği gibi sentetik yapıda da olabilir. Kumaş, duvar, cam, porselen ve ahşap zeminlere renk vermede sıklıkla kullanılan bir boya çeşididir.

Boya Ne Zaman Yapılır?

Yaşam alanlarını dekore etmek için kullanılan boyaların belirli zamanlarda yapılması gerekir. Alanın büyüklüğüne göre kuruma işlemi kolay ya da zor olabilir. Boyanın hızlı kuruması ve mekânı kısa sürede kullanmak için havanın sıcak olduğu zamanlarda boya yapmak gerekir. Yaşam alanlarını güzelleştirmek ve renklendirmek için en uygun zamanlar yaz aylarıdır. BU aylarda boyalar hızlı kuruyabileceği gibi aynı zamanda kolayca zemine uygulanır. Soğuktan katılaşan boyaları açmak ve rahat uygulamak soğuk aylarda zorlayıcı olabilir. Bu sebepten dolayı evinizi boyatmak istiyorsanız mayıs ve eylül arasındaki dönemi tercih etmelisiniz. Mekânların boyanması kış ayında zorlanarak da olsa yapılabilir. Evin sıcak kalmasını sağlayarak kış aylarında da duvarları kurutabilirsiniz. Kış ayında boya yapıyorsanız mutlaka ufak bir ısıtıcıyı yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Mekân ortalamanın üzerinde bir büyüklüğe sahipse daha büyük bir ısıtıcı tercih edebilirsiniz.

Boyaya Ne Kadar Su Katılır?

Boyalar, su katılarak seyrekleştirildiği zaman zemine daha kolay uygulanır. İç ve dış cephe renklendirmelerinde boyaya su katmadan kullanılmaması önerilir. Duvara kolay sürülebilmesinin yanında zeminin daha sağlıklı ve estetik görünmesini sağlar. Boyaya su katılmadığı durumlarda boyanın uygulandığı zeminde kalın bir tabaka oluşabilir. İstenmeyen görüntüye sebep olmaması için boya suyla karıştırılmalıdır. Boyaya su katılmasının nedenlerinden biri de fazla boya kullanımına sebep olmamak içindir. Bu zemini hoş görüntüsünden uzaklaştırdığı gibi aynı zamanda bütçeyi de zorlar. Ortalama 20 kg bir kova boyaya yaklaşık 1-1,5 l su katılmalıdır. Genellikle boyaların %10 oranında suyla karıştırılması gerekir. Kalın bir kat atıp boyayı daha sonra yavaş yavaş seyrekleştirmek istiyorsanız ilk olarak 1,5 l su ekleyebilirsiniz. Daha sonra kademeli olarak yarım litre kadar daha su takviyesi yapabilirsiniz.