Günlük bilgisayar kullanıcıları monitör tercihi yaparken ekran boyutlarına ve görüntülerin renklerine dikkat ediyor. Böylece kendi bütçeleri ve ihtiyaçları doğrultusunda, daha dar bir alternatif grubu içerisinden rahatlıkla seçim yapabiliyor. Ancak e-sporcular ve oyun tutkunları için monitörlerin seçiminde birçok faktör rol oynuyor. Ekran boyutu, ekran renkleri, monitörün paneli, çözünürlük gibi birçok özelliğin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Günümüzde oyunseverlerin oynadığı rekabetçi oyunlarda ekipmanlar oyuna büyük oranda etki ediyor. Yanlış ekipman seçimleri oyuncuların performanslarının düşmesine neden oluyor. Bu nedenle oyuncular yeteneklerini sergileyebilecekleri en uygun ekipmanı seçmek istiyor.
Son zamanlarda oyunlarla ilgili olarak ciddi ödüllerin verildiği turnuvalar düzenleniyor. Bu turnuvalarda dünyanın en yetenekli e-sporcuları sahne alıyor. Turnuvalara katılan oyuncuların ekipmanlarının kalitesi ile doğru orantılı olarak performansları da artıyor. Bu ekipmanların en başında klavye ve mouse gelse de son yıllarda monitörlerin önemi de giderek artıyor. Bu nedenle üreticilerin de daha kaliteli monitörler üretmeye başladığı açıkça görülüyor. Her oyuncunun ihtiyacına hitap edebilecek şekilde farklı özelliklerde monitörler piyasaya sürülüyor. Bu da oyuncuların istedikleri şekilde seçim yapabilmelerine olanak sağlıyor. Oyun tutkunları oynadıkları oyunun türüne göre monitör boyutu, renk aralığı, yenileme hızı ve çözünürlük özellikleri arasından seçim yapıyor.
İhtiyaçların farklılığı nedeniyle artan ürün çeşitliliği, oyuncuların seçim yapmakta zorlanmasına yol açabiliyor. Bu aşamada ürünler hakkında yeterli bilgi edinmek ve ihtiyaçları değerlendirebilmek önem arz ediyor. Hatalı olarak seçilen monitör oyuncu performansını olumsuz yönde etkilemenin yanı sıra, maddi olarak da zorlayıcı olabiliyor. Böyle durumlarda özenli bir araştırma yaparak seçimlerde acele etmemek gerekiyor. Monitörler, diğer bilgisayar ekipmanları ile karşılaştırıldığında çok daha uzun yıllar kullanılabilen donanım elemanları içerisinde yer alıyor. Bu da yapılan oyuncu monitörü seçimlerini daha önemli hale getiriyor. Doğru tercih yapmak adına oyuncuların monitör seçimlerini yaparken neye dikkat etmeleri gerektiği hakkında bilgi sahibi olması önem arz ediyor.
Oyun tutkunlarının monitör seçimi yapmadan önce dikkat etmesi gereken önemli hususların başında ekran boyutu ve çözünürlük geliyor. Aslında tüm bilgisayar kullanıcıları monitör satın alırken ekran boyutuna öncelikli olarak dikkat ediyor. Ancak monitör, oyuncu kullanıcılar için çok daha fazla önem arz ediyor. Bu nedenle ekran boyutunun oynanan oyuna ve monitörün yerleştirildiği masaya göre seçilmesi gerekiyor. İhtiyaç doğrultusu dışında seçilen büyük boyutlu monitörler oynanan oyuna hakimiyeti zorlaştırırken, küçük boyutlu monitörler ise oyuncuların oyun detaylarını kaçırmalarına neden oluyor. Bu nedenle oyuncunun ihtiyacına göre optimum büyüklükteki monitörleri tercih etmesi gerekiyor. Strateji oyunları veya içerisinde bir hikaye barındıran oyunlar oynanırken detaylar öne çıktığından daha büyük boyutlu monitörler, rekabetçi oyunlarda ise biraz daha küçük boyutlu hakimiyeti kolay olan monitörler öne çıkıyor.
Boyutun yanında ekran çözünürlüğü de oldukça önemli. Çünkü ekran boyutları büyüdükçe çözünürlüğün artmaması, elde edilecek olan görüntü kalitesinin azalmasına neden oluyor. Genel olarak ofis ve ev kullanıcıları için 21 inç boyutları civarındaki 1920*1080 çözünürlüğe sahip Full HD monitörler yeterli görülüyor. Ancak oyuncular için daha yüksek çözünürlüklü monitörler daha iyi görüntüler vadediyor. Oyuncular daha büyük boyutlu ekranları tercih ediyor ve 24 inç boyutlarındaki monitörlere yöneliyor. Yine strateji oyunları ile ilgisi olan oyunseverler 27 inç boyutlarına kadar monitörler arasında da tercihlerini değiştirebiliyor. Tabii ki yalnızca bu boyutlar arasında seçim yapılmıyor. Kişisel zevkler ve kullanım ihtiyaçlarına göre çok daha büyük monitörler arayan oyuncuların sayısı da gün geçtikçe artıyor.
Ekran boyutunun yanı sıra çözünürlük de önemli bir seçim nedeni haline gelmiş bulunuyor. Her ne kadar çok yüksek çözünürlükler çok yüksek görüntü kalitesi vadetse de oyuncular için performans da ön planda bulunuyor. Bu nedenle Full HD ve 2560*1440 çözünürlükteki 2K oyuncu monitörü seçenekleri oyuncular arasında fazlaca rağbet görüyor. 3840*2560 çözünürlükteki 4K oyuncu monitörü de oldukça yaygın bir kitleye ulaşmış görünüyor. Ancak oyuncu monitör fiyatları ve bilgisayar ekipmanlarının performansları göz önüne alındığında bütçe ve çözünürlük yüksekliği arasında kullanıcıya uygun seçim yapmak gerekiyor. Rekabetçi ve online oyunlar oynayanlar genellikle Full HD ve 2K çözünürlüklü monitörler arasından tercih yapıyor. Bunun en önemli nedeni günümüzde üretilen ekran kartlarının bu tür monitörlerde daha yüksek yenileme hızı sunması oluyor. 4K monitörler ise oyun içindeki detayları çok önemseyen ve bu detaylar içinde kaybolmak isteyen oyunculara hitap ediyor. Çünkü 4K çözünürlüğe sahip monitörler yüksek performans gerektiriyor ve bilgisayar özellikleri yeterli olmayan oyuncular için çok yüksek yenileme hızı alabilmenin önüne geçiyor. Bu da rekabetçi ve online oyun oynayan bazı oyunseverlerin tercihlerinde 4K monitörleri tercih etmemelerine yol açıyor. Ancak performansı yüksek bilgisayar sistem elemanlarının çoğalmasıyla bu çözünürlüğe sahip monitörleri kullanan oyuncuların sayısı da giderek artıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte 8192*4320 çözünürlükteki 8K monitörlerin de üretimi yapılmakla birlikte bu monitörlerin piyasada yaygınlaşmasının uzun yıllar alacağı düşünülüyor.
Her ne kadar ekran boyutu ve çözünürlük oyuncular için çok önemli olsa da esas önemli nokta olarak karşımıza ekran yenileme hızı ve monitörlerin tepki süresi çıkıyor. Monitör üreticileri, oyuncular ve günlük kullanıcılar için 60 Hz, 75 Hz, 144 Hz, 165 Hz ve hatta 240 Hz yenileme hızına sahip monitör üretimi yapıyor. Tabii ki yenileme hızının daha yüksek olması monitör fiyatlarını da etkiliyor, ancak fiyatla orantılı olarak monitörün performansı da artıyor. Monitörler ekran kartından gelen görüntüleri saniye saniye ekrana yansıtarak görüntü oluşturuyor. Yenileme hızına göre 60 Hz monitörlerde saniyede 60, oyuncu monitörü 144 Hz olduğunda ise 144 kare düzeyinde görüntü üretimi gerçekleşiyor ve bu hız oyuncular için oldukça önemli oluyor. Çünkü rakiplerinin yapmak istediği bir manevrayı saniyede monitörlerinin özelliklerine göre 60 kare ile de 144 kare ile de görebiliyor. 60 Hz monitörler bu manevrayı 60 karede gösterdiği için bazı görüntülerin atlanması söz konusu olabiliyor. Daha yüksek yenileme hızındaki monitörler ise daha fazla kare ürettiği için daha akıcı bir görüntü sunuyor. Bu nedenle yüksek yenileme hızlı bir monitöre sahip olan oyuncuların rakiplerinin hareketlerini daha akıcı bir şekilde görmesi söz konusu haline geliyor. Bu da oyuncuların rakipleri karşısında avantajı eline geçirmesini sağlıyor. Oyuncu monitörü 240 Hz olduğu zaman bu akıcılık daha da artıyor ve elde edilen görüntü oldukça kesintisiz bir hal alıyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında oyuncuların yenileme hızını göz önünde bulundurarak monitör seçimi yapmaları önem arz ediyor.
Yenileme hızının yanında tepki süresine de dikkat edilmesi gerekiyor. Görüntü ne kadar akıcı ve kaliteli olursa olsun oyuncuların klavye ve mouse üzerinden yaptıkları her hareketin anında görüntüye yansıması gerekiyor. Aksi takdirde yapmış oldukları manevra görüntüye daha geç yansıyor ve oyuncu avantaj olarak rakiplerinden geri kalıyor. Bu da rekabetçi oyunlar için oldukça olumsuz bir durum haline geliyor. Monitör üreticileri 1 ms ile 5 ms arasında birçok monitörü oyuncuların beğenisine sunuyor. Bunların arasından ihtiyaçlarına ve kendilerine uygun monitörü seçmek oyunculara kalıyor. Bu seçimleri yaparken daha düşük tepki süreli bir monitör seçimi yapmak gerekiyor. Böylece anlık reflekslerin görüntülere anında iletilmesi söz konusu oluyor. Bu da oyuncular için tercih sebebi oluyor.
Fiyat ve performans odaklı seçim yapmak isteyen oyuncular 144 Hz 1 ms oyuncu monitörü tercih ediyor. Daha yüksek yenileme hızına sahip monitörleri tercih eden oyuncuların ekipmanlarının ürettiği FPS (frame per second) değerlerini göz önünde bulundurması gerekiyor. Çünkü oyun içinde saniyede 100 FPS üretebilen bir bilgisayar en yüksek 100 Hz yenileme hızına sahip bir görüntü sunabiliyor. 144 FPS üreten bir bilgisayar ise en yüksek 144 Hz yenileme hızı sunabiliyor. Bu nedenle oyuncuların aldığı FPS değerlerine göre monitör tercihi yapması gerekiyor. Oynadıkları oyunda en yüksek 165 FPS alan bir oyuncunun en fazla 165 Hz sunan monitörler arasından tercihini yapması gerekiyor. Böylece monitör ile bilgisayar arasında yapılan tercihin daha isabetli olması sağlanabiliyor. Oyuncu monitörü 240 Hz olduğu zaman üretilen FPS değerinin 240'a kadar çıkabilmesi gerekiyor, aksi takdirde oyuncuların 240 Hz yenileme hızı alması mümkün olmuyor. Bu nedenle yüksek yenileme hızı ile düşük tepki süreli monitörler oyuncular için bir adım öne çıkıyor.
HDR (high dynamic range) yüksek dinamik aralık anlamına geliyor. Günümüzde telefonların, televizyonların ve kameraların yanında monitörlerde de HDR özelliği göz önüne çıkıyor. HDR ekranlarda daha geniş bir renk aralığı olmasını sağlıyor. Bu da gerçekliği ve renklerin canlılığını arttırıyor. İnsanların ekranda bir rengin bütün tonlarını görmesini sağlayan bu teknoloji, görüntünün daha net olmasının da önünü açıyor. Oyuncular da daha net görüntüler elde edebilmek için HDR özellikli monitörleri tercih edebiliyor. Günümüzde oyun geliştiricileri tarafından yapılan oyunlar oyuncuların birçok atmosferi yaşayabilmelerini sağlıyor. Bu noktada karanlık atmosferde ilerleyen oyunlarda HDR özelliği oldukça öne çıkıyor. Bu özelliğe sahip olmayan monitörler koyu tonları tam olarak yansıtamayabiliyor. Bu da oyuncuların birçok ayrıntıyı kaçırmasına sebep oluyor.
Oyunlarda ayrıntılara önem veren oyuncular her zaman performansı ön planda tutmuyor. Yeterli parlaklık ve monitördeki renk aralıklarının uyumunu daha çok gözetiyor. Teknolojisi daha eski olan monitörler sundukları dar renk aralıklarından dolayı birçok ayrıntının oyuncular tarafından kaçırılmasına neden oluyor. Bu durum da oyun tutkunlarının eski teknoloji monitörlerde oyun oynarken zevki doruklarda yaşamalarına mani oluyor. Güneş ışığı altında geçen oyun sahnelerinde güneşin yansımasından kaynaklı olarak birçok gerçekçi öge oyunlarda yer alıyor. Ancak monitörlerin tüm renkleri olması gerektiği gibi yansıtamaması oyunun olması gerekenden daha kalitesiz gözükmesine yol açıyor. Güneş ışınlarının oluşturduğu renk çeşitliliğini, dar renk aralığı ve parlaklığından dolayı oyuncuların kaçırmasına sebep oluyor. Bunun önüne geçilebilmesi için HDR ve parlaklığı yeterli monitörlerin ön plana çıkması kaçınılmaz oluyor. Oyuncular monitör seçimlerinde bu iki durumu göz önünde bulundurarak rakiplerinden bir adım önde olmayı planlıyor.
HDR özelliğinin yanında parlaklık da önemli bir özellik oluyor. Çok kaliteli olmayan monitörlerin bilgileri arasında parlaklığa yer verilmese de monitör tercihi yapılırken bu bilgiye ulaşılması gerekiyor. Çünkü parlaklığı yeteri kadar yüksek olmayan monitörler tüm ayrıntıların sunulamamasına neden oluyor. Bu da yine oyuncuların oyun esnasında dezavantajlı olmasına yol açıyor. Parlaklık metrekareye düşen ışık miktarına bağlı olarak ölçülüyor, kandela olarak ifade ediliyor ve cd/m2 olarak gösteriliyor. Kandela değeri arttıkça monitörlerin parlaklığı da bu değerle doğru orantılı olarak artıyor. Piyasada kullanıcıların beğenilerine sunulan monitörler genel olarak 250-350 cd/m2 değerleri arasında seyrediyor. HDR monitörler ise 400 cd/m2 düzeyinde bir değer sunuyor. Bu da daha canlı ve parlak renklerin monitörde görüntülenebilmesini sağlıyor. Oyuncuların tercihlerini yaparken bu değerleri de göz önünde bulundurmaları ve tercihlerini bu yönde şekillendirmeleri önem arz ediyor.
Dünya üzerinde üreticilerin kullandığı pek çok panel türü göze çarpıyor. Oyuncu monitörlerinde kullanılan en yaygın paneller ise TN, VA ve IPS paneller olarak öne çıkıyor. Oyuncuların monitör tercihi yaparken bu panelleri göz önünde bulundurmaları gerekiyor. TN panel twisted nematic olarak adlandırılan panel türü, en eski LCD panel teknolojileri arasında yer alıyor. Diğer monitör panellerine göre uygun fiyatı ve yüksek oranlarda yenileme hızı sunması ile öne çıkıyor. Bununla birlikte daha düşük tepki süreleri elde etmeyi sağlayan TN panellerde izleme açısı, diğer panellere göre daha dar bir alan sunuyor. Söz konusu durum, ekrana yandan veya açılı olarak bakıldığında görüntünün daha düşük renkli ve soluk olarak algılanmasına sebep oluyor. Siyah kalitesi de TN panellerde daha düşük olabiliyor. Ancak yüksek yenileme hızları ve düşük tepki süreleri ile oyuncular arasında tercih sebebi oluyor. VA paneller vertical alingment olarak ifade ediliyor ve yine LCD teknolojisi olarak öne çıkıyor. Ancak yüksek tepki hızları ve düşük yenileme hızlarından dolayı diğer oyuncu monitörlerinin yanında çok fazla tercih edilmiyor. IPS paneller ise n-plane switching olarak ifade ediliyor ve yüksek parlaklık, renk aralığı ile öne çıkıyor. Ancak bu paneller de çok yüksek yenileme hızı ve düşük tepki süreleri sunamıyor. Bu nedenle VA paneller ile IPS paneller günlük kullanıcılar, fotoğrafçılar ve grafik tasarımı yapanlar tarafından tercih edilirken TN paneller daha çok oyuncular tarafından tercih ediliyor.
Grafik kartı firmalarının ürettiği birtakım teknolojilerin monitörler ile uyumlu bir şekilde daha yüksek kaliteler sunabilmesi açısından hassasiyet gösterdiği görülüyor. Bu teknolojiler g-sync ve freesync olarak ikiye ayrılıyor ve ekran kartlarının monitörlere ilettiği görüntülerin daha akıcı olmasını sağlıyor. Ancak monitörlerde bu teknolojilerin bulunması gerekiyor. Aksi takdirde g-sync ve freesync teknolojilerine sahip olmayan monitörler bu teknolojilerden faydalanamıyor. Oyun tutkunlarının monitör seçimi yaparken grafik kartlarına uygun monitörleri tercih etmesi, bu teknolojiler ile birlikte daha kaliteli görüntüler elde etmelerine olanak sağlıyor. Yüksek yenileme hızına sahip monitörler ekran kartları ile uyumlu çalışmadığı takdirde vadettikleri yenileme hızlarını her zaman sunamıyor. Ekranda yırtılma denilen görüntü kayıplarının oluşması durumu söz konusu olabiliyor. Monitör ve grafik kartı üreticileri g-sync ve freesync teknolojileri ile bu durumların önüne geçmeyi amaçlıyor.
Oyuncular her zaman daha yüksek yenileme hızlı monitörler yerine, daha düşük tepkime hızlı monitörlere yöneliyor. Tepkime hızının düşük olması anlık reflekslerin oyun içine daha iyi iletilmesini sağlıyor. Ancak yenileme hızının düşmesinden dolayı oyun akıcılığında bir gerileme söz konusu oluyor. Böyle durumlarda grafik kartlarında bulunan g-sync ve freesync teknolojisi oyuncu bilgisayar monitörü ile birlikte çalışarak daha akıcı bir görüntü oluşmasını sağlıyor. Böylece daha ekonomik bir monitör ile olması gerekenden daha akıcı bir oyun deneyimi sağlanmış oluyor. Her iki durumda da tercih oyunseverlere kalıyor. Amaç diğer oyunculardan daha iyi bir noktaya ulaşabilmek olduğu için bireysel tercihler bu noktada önem arz ediyor. Oyun tutkunlarının kendi ihtiyaçları ve oynadıkları oyunun gereksinimleri noktasında isabetli bir karar vererek doğru monitörlere yönelmeleri gerekiyor. Ekipman seçiminde yapılan bütün doğru tercihler ile isabetli bir monitör seçimi oyuncuların rakiplerine göre bir adım öne geçmelerine olanak sağlıyor.
Quantum dot panel üreticilerinin ortaya çıkardığı en son teknolojilerin arasında yer alıyor ve mevcut renklerin çok daha canlı görünmesini sağlıyor. Fiyat ve performans açısından oyuncuların bu teknolojiye sahip olan monitörleri de göz önünde bulundurması gerekiyor. Daha renkli ve canlı görüntüler elde etmek isteyen oyuncuların quatum dot teknolojisini incelemeleri öneriliyor. Bütün bu panel teknolojileri ile birlikte kavisli oyuncu monitörü üretiminin de son yıllarda öne çıktığı görülüyor. Ekranın her noktasına hakim olmak isteyen oyuncuların tercihlerini kavisli monitörlerden yana yapmaları avantaj sağlayabiliyor. Kavisli monitörler, açılarından dolayı her noktadan aynı kalitede görüntü elde edilmesini sağlıyor. Bu nedenle oyuncuların bu monitörleri de değerlendirmeleri gerekiyor.
Özellikle yayıncılık yapan oyuncular tek monitörü yetersiz bulabiliyor. Bu noktada birleştirilerek kullanılabilir 27 inç, 32 inç ve 49 inç lik qled bilgisayar monitörü oyuncu açısından öne çıkıyor. Bunların yanı sıra 49 qled kavisli oyuncu monitörü seçenekleri de bulunuyor. Bu monitörler yan yana konumlandırıldığında oyuncular ekranları isteklerine göre kullanma imkanı buluyor. Böylece bir ekranda oyun oynamaya devam edilebilirken diğer ekrandan yayın kontrolleri yapılabiliyor. Birleştirilerek kullanılabilir bilgisayar monitörleri farklı avantajlar da sunuyor. Strateji oyunları oynanırken daha geniş alanlara hakim olunmasını sağlıyor ve daha kaliteli bir görüntü elde edilebiliyor. Birleştirilebilir monitörlerin hangi boyutlarda seçileceği ise yine oyuncuların kendi tercihlerine ve ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. 24 inç oyuncu monitör ile daha büyük monitörler rahatlıkla birleştirilerek kullanılabildiğinden, boyut ile birleştirilebilirlik arasında herhangi bir olumsuzluk bulunmuyor.
Belirtilen özelliklerin yanında monitörlerin ergonomisi de oyuncular için ilgi çekici oluyor. Oyun alanında masaya daha iyi konumlandırılabilen ve ayarlanabilen bilgisayar monitörü oyuncu tarafından tercih sebebi haline geliyor. Ayrıca üreticiler monitörlerin oyuncuların boyuna göre ayarlanabilir olmasına da özen gösteriyor. 90 derece döndürülebilir monitörler, ekran kullanımını daha işlevsel hale getiriyor. Duvara ve masaya sabitlenebilir monitörler ise oyuncuların oyunun her anında monitöre daha iyi hakim olmasına olanak sağlıyor. Tasarım açısından ise oyunseverlerin birçoğu için daha keskin hatlı ve agresif renkli monitörler tercih sebebi olabiliyor.
Tüm bu özellikler ve seçenekler arasından dilediğiniz monitörü satın almak ve rakiplerinize karşı bir adım öne geçmek istiyorsanız, tüm dünyada en çok tercih edilen monitör markalarını Trendyol’un avantajlı fiyatlarıyla hemen satın alabilirsiniz.