Boy Kilo Endeksi Hesaplama Nedir?

Son yıllarda insanların büyük bir kısmı kilo aldığından şikayetçidir. Genellikle hareketsizlik, yanlış beslenme ve hormonal hastalıklar kilo problemini ortaya çıkarmaktadır. Kilo problemler yüksek alımına bağlı olduğu gibi düşük olması da sağlığı tehdit etmektedir. Böyle bir sorun ile karşılaşılmaması için bireylerin kilo kontrolü sağlaması önemlidir. Boy kilo endeksi kontrolü sağlamada hemen hemen herkesin kullanabileceği etkin bir hesaplama yöntemidir.

Boy Kilo Endeksi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Vücut kitle indeksi nedir diye merak edenler için bir hesaplama türüdür diyebiliriz. Kişi kilosunun boyuna oranının ölçer. Çıkan sonuca göre önceden belirlenmiş skala üzerinden değerlendirilir. Kilo endeksi hesaplama nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız not almanız yeterli. İlk yapmanız gereken boyunuzu metre cinsinden ölçmektir. Bu ölçüm sonrasında bir tartı yardımıyla kilonuzu ölçün. Bu verileri bir yere not etmeyi unutmayın. Veriler hesaplama yapacak olan kişinin sağlıklı bir kiloda olup olmadığını ortaya koyar. Unutulmamalıdır ki bu endex yağ ölçemez. Bireyin kilosunun ne kadarının kas olduğu verisine de ulaşılamaz. Fakat çoğunlukla kadın ve erkeklerde kilo endeksi yağ endeksine paralellik gösterir ve birbirine yakındır.

Gelelim hesaplama sonrası çıkan verinin bireye hangi bilgileri vereceğine, ilk olarak endeks skalasında oran normal ise bu oldukça sağlıklı bir kiloda olduğunuzu belirtir. İkinci olarak endeks de çok yüksek veya çok düşüğe ait oran elde edildiyse bu kilonuzu kontrol altına almanız gerektiğine işarettir. Özellikle sağlık sorunlarının oluşmaması ve önlenebilmesi için bu detay oldukça önemlidir. Son olarak kilo almak veya kilo vermek isteyip çekincede kalanlar kolaylıkla skala sayesinde sahip olabileceği maksimum ve minimum kilo oranlarını görebilir.

Boy Kilo Endeksi Kaç Olmalı?

Kilo endeksi nasıl hesaplama yapılır sorusu sağlıklı ve bilinçli bir bireyin sonrası ve öğrenmesi gereken bir noktadır. Sizler için kitle kilo endeksi hesaplama örnek ve detaylarıyla adım adım ele aldık. Sonuca göre kadın,erkek ve çocukların kilo endeksi oranları farklı şekillerde yorumlanırken endeks oranını öğrenmek için aynı işlem yapılır. İlk olarak bir cetvel yardımı ile bireyin net bir şekilde boyu ölçülür. 1.74 cm uzunluğunda olduğunu düşünelim.

Bir sonraki adım kişinin kilosunu ölçmektir. Elektronik tartı ile kolaylıkla bu veriye ulaşabilirsiniz. 70 kilogram çıktığını varsayabiliriz. Bu kişinin sağlıklı kiloda olup olmadığını elde ettiğiniz verileri formülle koymanız yeterlidir. Formülümüz vücut ağırlığı/ boy uzunluğunun karesidir. Kiilogram ve metre cinsinden hesaplamayı unutmayınız. Başta belirttiğimiz kişiye geri dönebiliriz. Boy olan 1.74’ü karesi ile çarpıyoruz. 1.74 x 1.74 işlemi yapılır ve sonuç 3.02 bulunur. Bir sonraki adımda ise boy çıkan sonuca bölünür. 70/3.02 işleminden 23.2 gibi bir veri elde edilir. Sırada ise bu verinin anlamlı hale getirilmesi vardır.

Boy Kilo Endeksi Yaşa ve Cinsiyete Göre Değişir mi?

Boy ve kilo indeksi hesaplaması tüm dünya için ortak olup çıkan sonucu değerlendirme kısmı yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterebilir. Peki ideal bir kilo endeksi kaç olmalı diye merak ediyorsanız açıklayalım. Hesaplama yaptığımızda ortaya çıkan sonuç 23.2’ydi. Bu da demek oluyor ki Kişi 23.2 BMI vücut indeksine sahip. Bu verinin ne ifade ettiğini bilmeyenler olabilir. Evrensel olarak kullanılan bir skala mevcuttur. Bir cetvele benzetebiliriz. 0’ dan başlayan sayılar 45+ ya kadar ilerlemektedir. 18,5 ile 24,9 arasında olan tüm sayılar sağlıklı kiloyu temsil ederken 18,5’in altı kişinin aşırı zayıf olduğunu sayılarla görmemizi sağlar.

Yine aynı şekilde 27 ile 29,9 fazla kilolu, 30,ile 34,9 şişman, 35 ile 44,9 ikinci derece obez, 45 ve üstü ise üçüncü derece obezdir. Özellikle 18,5 ile 24,9 aralığında olmayan bireylerin doktor yardımı alması önerilir. Siz de vücut kitle indeksinizi en doğru şekilde hesaplamak için ihtiyacınız olan tüm elektronik ve kişisel bakım aletleri modellerine uygun fiyatlarla Trendyol’dan ulaşabilirsiniz.