Kamu kurumları, eğitim veren kuruluşlar, okullar, şirketler, hastaneler ve farklı büyüklüklerdeki diğer birçok işletme, arşivleme ve dosyalama ekipmanlarına gereksinim duyar. Gelişen teknoloji birçok belgeyi dijital ortamda saklamamıza imkân verse de bazı belgelerin hâlâ basılı olarak saklanması tercih edilir. Özellikle yasal zorunluluklar, belge, evrak, fatura ve sertifika gibi önemli dokümanların kağıt halinde saklamasını gerektirir. Bu kapsamda ön plana çıkan dosyalar, evrakların düzenlenmesi, depolanması ve saklanmasında oldukça sık kullanılır.
Belgelerin hassasiyeti göre tercih edilen dosyalama araçları, dokümanların fiziki olarak korunmasını da sağlayarak yıpranmalarını ve zarar görmelerini engeller. Bununla birlikte dosya çeşitleri, çalıştığınız ortamın daha düzenli ve temiz olmasına katkı sağlar. Çalışma alanlarının yanı sıra evlerde bulundurulan dosyalar, önemli belgelerinizi muhafaza etmemize olanak verir. Farklı materyaller kullanılarak değişik boyutlarda dizayn edilen klasörler, ergonomik yapıları ile pratik ve fonksiyonel kullanım olanağı sunar. Değişik form ve kullanım amaçlarına göre tasarlanan dosyalama ekipmanları içerisinden ihtiyaçlarınızı karşılayan ürünlere kolaylıkla sahip olabilirsiniz.
Adını üretiminde kullanılan kartondan alan bu dosyalar, iki farklı formda üretilir. Arşivleme amacıyla sıklıkla tercih edilen ürün, kalın ve ince kapaklı modeller olarak iki kategoriye ayrılır. Kartondan üretilen kalın kapaklı dosya tasarımları ise kendi içerisinde geniş ve dar dosyalar olarak sınıflandırılır. Dayanıklı yapıları ile dikkat çeken bu modeller, uzun süre performans gösterir. İnce kapaklı dosyalar da tam kapak ve yarım kapak dosya tasarımları olarak ikiye faklı formda kullanıcılara sunulur. Karton dosya türleri, resmî kurumlarda en çok tercih edilen dosyalama ekipmanlarından biridir. Aynı zamanda kağıt dosya olarak da adlandırılan bu dosyalar, A4 boyutunda hazırlanmış tüm evrak ve belgeleri kolaylıkla saklayabilmeniz için dizayn edilir. Genel olarak pastel tonlarda tasarlanan ürünlerin içerisinde en çok pembe dosya tasarımları tercih edilir.
Dar ve geniş seçenekler halinde kullanıcılara sunulan dosyaların ölçüleri, her çeşit rafa rahatlıkla yerleştirilebilir. Kalın dosya dizaynlarının içerisine 500 yaprak belge kolaylıkla takılabilir. Ayrıca büyük dosya tasarımlarının içine diğer modelleri herhangi bir problem yaşamadan takabilirsiniz. Geniş dosyaların iç kısmında bulunan klipsler, yerleştirilen dosyaları sabitleyerek ve düşmesini engeller. Karton klasör tasarımları içerisinde yer alan bir diğer ürün ise ipli dosyalardır. Bu klasörlerin yapısında metal mekanizma bulunmaz. Onun yerine içerisine takılan belgeleri bir arada tutmak amacıyla ipli bir sistem yer alır. Bu kategoride yer alan bir diğer model ise genellikle firmaların tanıtım amaçlı kullandığı cepli dosya tasarımlarıdır. Üzerinde firma bilgelerinin yer aldığı antetli dosya olarak da dizayn edilebilen bu ürünlerin içerisine kartvizit de yerleştirilebilir. Tasarımların iç kısmındaki kağıt tutacaklı dosya kısmına ise çeşitli büyüklüklerde broşürler koyulabilir.
Dosya kategorisinden ürün seçerken kullanım amacınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Eğer içerisine koyduğunuz dosyaları sık olarak kullanacaksanız yarım kapak karton dosya dizaynlarına yönelebilirsiniz. Bu modeller, içerisindeki belgelerin başlangıç kısımlarını görmenize olanak verir. Bu sayede aradığınız dokümanı oldukça kısa sürede bulabilirsiniz. Belgelerinize uzun süre ihtiyacınız olmayacak ise koruma seviyesi yüksek tam kapaklı tasarımları tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte değişik renkte kartonlardan üretilen dosyaları, farklı kategorilere ayırmanız gereken evrakların arşivlenmesinde de kullanabilirsiniz. En çok gereksinim duyulan arşivleme malzemeleri içerisinde yer alan bu dosyalar, uygun fiyatları ile de ön plana çıkar. Klipsli dosya, ipli dosya veya lastikli dosya türlerinden kullanım amacınıza uygun bir ürünü rahatlıkla bulabilirsiniz. Geniş yapısı ile ön plana çıkan lastikli klasör dosya tasarımlarının içerisine oldukça fazla miktarda belge koyabilirsiniz.
Şeffaf dosya, belgelerini uzun süre yıpranmadan korumak isteyen arşivciler, ofis personeli ve öğrenciler tarafından oldukça sık kullanılır. Şeffaf dosyalar aynı zamanda föy dosya, poşet dosya veya naylon dosya olarak da bilinir. Poşet dosyalar, genellikle diğer arşivleme ve dosyalama malzemelerinin içerisinde bulunan belge ve dokümanların korunmasında kullanılır. Diğer dosya türlerine göre daha yeni bir ürün olan poşet dosya, ilk olarak 1986 yılında üretilmiştir. Şeffaf dosyalar genellikle polipropilen ismi verilen bir materyalden imal edilir. Bununla birlikte selofan, polietilen ve diğer plastik maddelerin kullanımıyla elde edilen poşet dosya türleri de vardır. Şeffaf dosyalar genellikle A4 boyutunda hazırlanan belgeler için tercih edilir. Saydam modeller içerisinde A5 ve A3 dosya tasarımları da bulunur. Böylelikle faklı boyutlara sahip kâğıt dokümanlarınızı korumak için uygun olan şeffaf dosyayı rahatlıkla bulabilirsiniz.
Şeffaf dosyaların sol tarafı, delik tasarıma sahiptir. Dosyaların yapısında bulunan bu delikler, dokümanlarınızı poşet dosyaya koyduktan sonra plastik veya karton klasörlere takmanızı mümkün kılar. Böylece belgelerinizi delmeden dosyalama olanağı elde edersiniz. Ayrıca şeffaf dosyaların sadece üst tarafı açıktır. Böylece dosyaya yerleştirdiğiniz belgeyi incelerken kâğıdın kayıp aşağı düşmesi söz konusu olmaz. Yarı saydam veya şeffaf olarak imal edilen poşet dosyaların en önemli özelliği, içerisine yerleştirdiğiniz belgeyi görmenize imkân tanımasıdır. Bu sayede dokümanı saydam dosyanın içinden çıkarmadan dilediğiniz şekilde inceleyebilirsiniz. Kullanım amaçlarına göre iki farklı formda dizayn edilen şeffaf dosyalar arasından ihtiyacınıza uygun olan ürünü seçebilirsiniz. Parlak, pürüzsüz ve tamamen şeffaf olan tasarımlar, kaliteli görünümleri ile ön plana çıkar. Bu dosyalar daha çok sunum esnasında tercih edilir. Tamamen şeffaf olan bu model dosyaların üzerine asetat kalemiyle not alabilirsiniz.
Pürüzlü ve mat yüzeye sahip olan diğer dosyalar ise ışığı yansıtmadığından yoğun aydınlatma olan çalışma alanlarında kullanılır. Bu dosyalarının yüzenin pürüzlü olması belgeyi okumanıza engel değildir. Poşet dosyaları kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında bir dosyanın alabileceği maksimum kağıt sayısı gelir. Şeffaf dosyaların belirli bir kapasiteye sahip olduğunu unutmayınız. Eğer dosyanın içerisine gereğinden fazla belge koymaya çalışırsanız hem belgeleriniz hem de şeffaf dosyanız zarar görebilir. Şeffaf dosya fiyatları, ürünün yapısına, özelliklerine ve markasına göre farklılık gösterir. Uygun fiyat seviyeleri ile ön olana çıkan poşet dosyalar, genellikle 100’lü veya 50’li paketler halinde kullanıcılara sunulur. 100 lü poşet dosya fiyatları, tek olarak satılan ürünlere göre daha ekonomik seçenekler olarak ön plana çıkar.
Eğitim ve iş yaşamında en çok kullanılan bir diğer dosya türü de sunum dosyasıdır. Sunum dosyaları, A3, A4 ve A5 boyutlarında üretilir. 35x50 dosya tasarımları A3 boyutundaki proje çıktıların taşınmasında kullanılır. Birçok önemli dokümanı bir arada elinizin altında bulundurmanızı sağlayan sunum dosyaları, farklı sayfa sayıları ile dizayn edilir. 10, 20, 30 ve 40 sayfa olarak tasarlanan sunum dosyalarının içerisinde, belgelerinizi koymanıza imkân veren sabit şeffaf dosyalar yer alır. Her bir yaprak dosya, tam şeffaf ve pürüzsüz yapıya sahiptir. Saydam nitelikteki çoklu dosya yapraklarının içerisine belgelerinizi çift taraflı görebilecek şekilde yerleştirebilirsiniz. Bununla birlikte sunum dosyaları sert kapak tasarımları ile de dikkat çeker. Dayanıklı yapıdaki bu kapaklar, dosyanın içerisine koyulan belgeleri en iyi şekilde korur.
Çıtçıtlı zarf dosya şeklinde tasarlanmış sunum dosyaları da vardır. Bu tür zarf dosya dizaynlarını sunum esnasında dik olarak konumlandırabilirsiniz. Sunum dosyalarının, arşivleme için kullanılan dosya türlerinden farklı bir kullanım alanı vardır. Bu tür çok bölmeli dosya tasarımları, hazırlamış olduğunuz bir projeyi veya sorumlu olduğunuz konuya ait bilgileri, karşınızdaki kişiye anlatırken kullanılan bir ekipmanlardır. Sunum dosyaları, anlatım sırasında herhangi bir konuyu atlamamanıza yardımcı olur. Ayrıca birden fazla kişiye yaptığınız sunumlar esnasında her katılımcı için bir sunum dosyayı hazırlayarak anlattığınız konuların dinleyiciler tarafından daha kolay takip edilmesini sağlayabilirsiniz.
Sunum dosyası hazırlamak, üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Sunum dosyasını hazırlarken hangi amaç için kullanacağınızı göz önünde bulundurmalısınız. Eğer sunum dosyasını bir iş başvurusu için kullanacaksınız ilk olarak kısa özgeçmişinizi dosyaya koymalısınız. Sonraki sayfalara ise önceki deneyimleriniz ve yer aldığınız projeler hakkında bilgilendirici notlar yerleştirebilirsiniz. Devamında ise başvuruda bulunduğunuz şirket veya kurum için yapabileceğiniz projeleri detaylandıran belgeleri koyabilirsiniz. Böylece daha organize ve konu bütünlüğüne sahip bir sunum dosyasına hazırlayabilirsiniz. Eğer sunum dosyasını sorumluluğunuzda bulunan bir konuyu anlatmak için kullanacaksanız ilk olarak güzel ve etkileyici bir kapak kullanmalısınız. Hemen devamındaki sayfaya ise sunum konu başlıklarını koymalısınız. Ardından en başta belirttiğiniz plandaki sıraya uygun olarak gerekli belgeleri yerleştirmelisiniz.
Oldukça geniş kullanım alanına sahip olan plastik dosya türleri, kartondan imal edilen dosyalarda olduğu gibi dar ve geniş olarak iki kategoriye ayrılır. Böylelikle ihtiyacınız olan boyuttaki dosyayı satın alarak klasörlerin rafta gereksiz yer kaplamasının önüne geçebilirsiniz. A4 boyutundaki evrakları saklamak için üretilen dar modellerin boyutları 28.5 x 32 x 5 santimetredir. Geniş olanlar ise 28.5 x 32 x 7 santimetre ölçülerinde tasarlanır. A5 dosya boyutları da standart olarak 28 x 21 x 7 santimetre üretilir. Geniş dosyalara 480 ile 500 yaprak arasında belge koyulabilirken dar tasarımların kapasitesi 300 ile 350 yaprak arasındadır. Ayrıca bu dosyalar, iki halkalı ve tek delikli olarak dizayn edilir.
Plastik dosya dizaynları, iş dünyasının en sık kullanılan arşivleme ekipmanlarından biridir. Farklı boyutlarda kullanıcılara sunulan bu ürünler arasında en çok mavi kapaklı dosya tasarımları tercih edilir. Bununla birlikte mavi dosya dizaynlarının yanı sıra farklı renkte birçok ürün bulabilirsiniz. Değişik renkli dosya tasarımları, evrakların kategorilendirilmesi sırasında da kolaylık sağlar. Arşivlenmesi gereken değerli belgeler ve dokümanlar, bu dosyalar ile rahatlıkla saklanabilir. Dayanıklı yapıları ile de dikkat çeken dosyalar, uzun süreli kullanım olanağı sunar. Sert kapaklı dosya tasarımları, belgelerinizin herhangi bir zarar görmeden saklanmasına yardımcı olur. Dosyaların sırt kısmında yer alan delik bölümüne parmağınızı yerleştirerek çalışmak istediğiniz dosyayı rahatlıkla raftan çıkarabilirsiniz. Dosyaların sırt bölümünde bulunan etiketlere yazacağınız açıklamalar ile aradığınız belgelere en kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Satın aldığınız plastik klasörü uzun yıllar kullanmayı düşünüyorsanız, ürünün kaliteli materyallerden üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle dosyanın iç kısmında yer alan metal mekanizma, sağlam ve paslanmaz yapıya sahip olmalıdır. Eğer dosya mekanizmasının kolu kaliteli malzemeden imal edilmemiş ise dosyanızı kısa süre sonra yenilemek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca mekanizmanın belgeleri sıkıştıran sac kısmının da dayanıklı yapıda olması gerekir. Özellikle çok sayıda belge yerleştirilen dosyaların düzgün durabilmesi için söz konusu aparatın kalitesi oldukça önemlidir. Bununla birlikte silinebilir dış yüzeye sahip olan dosyaları, dilediğiniz zaman nemli bir bez ile temizleyebilirsiniz.
Gelişen endüstriyel tasarım teknolojisi, dosya türlerinin de fonksiyonel özellikler kazanmasına katkı sağlar. Oldukça çeşitlenen ofis ekipmanları, evrakların pratik bir şekilde dosyalanmasına olanak vermenin yanı sıra daha birçok farklı özelliği de kullanıcılara sunar. Kaliteli yapıları ve farklı kullanım alanlarına uygun tasarımları ile dikkat çeken fonksiyonel dosyalar, çok amaçlı dosya türleri olarak da bilinir. Fonksiyonel dosya kategorisinde yer alan ürünler içerisinde, çıt çıt dosya, körüklü dosya, bölmeli dosya, sırttan sıkıştırılan dosya, spiralli dosya ve fermuarlı dosya dizaynları bulunur. Bu tür dosyaların içerisinde evraklarınız ile birlikte diğer bazı aksesuarlarınızı da kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Körüklü dosyalar aynı zamanda akordiyon dosya olarak da isimlendirilir. Farklı bölme sayıları ile dizayn edilen bu ürünler, oldukça işlevsel yapıları ile dikkat çeker.
Sekreterler, asistanlar, öğretmenler, öğrenciler ve sık not alması gereken diğer çalışanlar tarafından tercih edilen dosya modelleri, fonksiyonel özellikleri ile dikkat çeker. Sıkıştırmalı dosya, ismini içerisine koyulan belgeleri tasarımda bulunan klips ile sıkıştırmasından alır. Bu dosyalar genellikle düz ve kalın bir plastik veya ahşap zemin üstüne monte edilen klips sistemi ile dizayn edilir. Bu dosyaların üzerine çizgili dosya kağıdı, not kağıdı, boş çizim kağıdı veya yanınızda bulundurmanız gereken belgeleri takabilirsiniz. Sekreterlik olarak isimlendirilen tasarımların, klips kısmı kısa kenar üzerinde yer alır. Yoğun olarak çizim yapması gereken öğrencilerin en çok kullandığı ofis malzemelerinden biri olan bu tasarımlar, A4 ve A5 olarak iki farklı boyutta üretilir. Bu model dosyaların kapaklı dizaynları da vardır. Kapaklı dosya tasarımları, not aldığınız kağıtların veya çizimlerinizin beklenmedik kazalardan korunmasını sağlar. Eğer defter kullanmayı tercih etmiyor veya ders dinlerken müstakil not kağıtları kullanmayı seviyorsanız, sıkıştırma sistemi ile tasarlanan dosyalar arasından beğendiğiniz bir ürünü satın alarak fonksiyonel bir ürüne sahip olabilirsiniz.
Telli dosya, çok amaçlı kullanım olanağı sunan dosya türlerinden bir diğeridir. Farklı ebatlarda imal edilen bu dosyalar, boyutlarına göre kategorilere ayrılır. Onlarca değişik renk seçeneği ile kullanıcılara sunulan bu dosyalar, fonksiyonel ve hafif yapıları ile ön plana çıkar. En çok mavi telli dosya dizaynları tercih edilse de yeşil, sarı, beyaz, turuncu ve kırmızı dosya tasarımları da vardır. Bu kategoride sunulan telli askılı dosya da oldukça sık kullanılan ürünler arasında yer alır. Dosyaların üst kapak kısmı ise şeffaf yapıda imal edilir. Tel dosya tasarımlarının iç kısmında bulunan iki ucu sivri tel, delinmiş belgelerin bir arada tutulmasını sağlar. Bununla birlikte dış kısmı plastik telli dosya dizaynlarının sırt bölümünde da iki adet delik yer alır. Bu delikler, dosyaların daha büyük klasörlerin içerisine konulmasına imkân tanır. A4 boyutundaki ürünlerin içerisine 170 yaprak belge takılabilir. A5 boyutundaki daha küçük dosya tasarımları da ufak boyutlu belgelerin muhafaza edilmesinde tercih edilir. Benzer sisteme sahip bir diğer ürün de yaylı dosya tasarımlarıdır. Bu dosyaların iç kısmında tel yerine yaylı bir sistem bulunur.
Magazinlik dosya, çalışma ortamlarının vazgeçilmez dosyalama ekipmanları arasındaki bir başka üründür. Dosyaları organize etmek için tasarlanan bu ekipman, birçok farklı materyalden üretilir. Kartondan imal edilen kutu dosya dizaynları en çok tercih edilenler içerisinde yer alır. Seperatör dosya tasarımları da evrakların sınıflandırılmasına ve numaralandırılması kullanılan ürünlerdir. Üzerinde rakam ve harf belirteçleri olan seperatörler, paket halinde veya tekli olarak satışa sunulur. File dosya dizaynları ise dokümanlarınızı ve diğer kırtasiye malzemelerinizi fermuarlı bir kese içerisinde taşımanıza olanak veren ürünlerdir. Farklı kullanım amaçlarına göre tasarlanan onlarca değişik dosya modeli arasından gereksinimlerinizi en iyi şekilde karşılayan ürünlere Trendyol’un sunduğu avantajlı fiyat seçenekleri ve güvenli alışveriş keyfi ile sahip olabilirsiniz.
<gdiv></gdiv><gdiv></gdiv>