Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Marş motoruna akım vererek aracın hareket etmesini sağlayan akü, radyo ve ısıtma sisteminin çalışmasını ve araç içi ışıkların yanmasını sağlayan aracın en önemli parçalarından biridir. Aküde negatif ve pozitif olmak üzere iki kutup bulunur. Zaman içerisinde akünün değişmesi gerekir. Değişime gerek olmayan kapalı sistemli akülerde şarj ile takviye işlemi yapılır. Şarj seviyesinin 12.4 voltun altında olmamasına dikkat edilmelidir. Takviye kablosu yardımıyla bir başka araç veya dolu olan aküden enerji yüklemesine akü takviyesi denmektedir.

Akü Takviye İşlemi

Akü Takviye İşlemi

Akülerin kullanım ömrü tamamlandıysa mutlaka değiştirilmelidir. Ayrıca akülerin bakımına da özen göstermek gerekir. Şarj durumları kontrol edilmeli ve gerekiyorsa şarj takviyesi yapılmalıdır. Özellikle soğuk kış aylarında akünün zorlanması nedeniyle akü bitebilir. Ayrıca arabadan çıkarken radyo ve klima kontrol edilmediyse ve açık kaldıysa bu durumlarda da hızlıca boşalır. Aynı zamanda kısa mesafeli yerlere sürekli gidip gelmek de akünün kendisine zarar vererek bitmesine sebep olmaktadır. Tüm bu durumlar akü neden biter sorusuna verilecek cevaplar arasındadır.

Takviye sırasında uyulması gereken emniyet kuralları bulunmaktadır. Kontak, radyo gibi aksamları kapatılmalıdır. Akü takviye kablosu kullanılmalıdır. Takviye kablosunun kırmızı renkteki ucu, boşalmış akünün + kutbuna bağlanması ve kablonun diğer ucunun da dolu akünün + kutbuna bağlanması ilk kuraldır. Kablonun siyah ucu ilk olarak dolu akünün - kutbuna ve diğer ucu da aküsü boş aracın kaportasındaki metal olan herhangi bir bölüme bağlamak gerekir. İşlemlerden sonra dolu akülü araç ilk, boş akülü araç da ikinci olarak çalıştırılmalıdır. Boş akülü araçtaki önce (-) sonra (+) uçlar sırasıyla sökülmelidir.

Akü Takviyesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akü Takviyesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diğer adıyla şarj cihazı olarak da bilinen akü takviye cihazı sayesinde araçlarda bulunan akünün takviyesi gerçekleşir ve elektrik güvenli bir şekilde aküsü biten araca dolar. Ayrıca taşınabilir akü takviye cihazları sayesinde işlemler hızlıca yapılarak yolda kaybedilen vakit önlenmiş olur. Takviye kabloları bağlandıktan sonra marşa basarak cihazda yeşil ışığın yanmasını beklemek gerekir. Işık yandıktan sonra güç anahtarı kapanır ve kablolar çıkartılır. Akü işlemi de hızlıca tamamlanmış olur.

Peki akü takviyesi nasıl yapılır? İki araçta da motor, kontak, radyo, lamba gibi elektrik aksamları kapatılmalıdır. Takviyeyi sağlayan kablolar ve iki aracın akü amper değerleri birbirine uyumlu olmalıdır. Araçlardaki egzoz, radyatör, pervane gibi hareketli olan ya da sıcak noktalara kabloların temas etmemesi gerekir. Akülerin başında plastik koruyucular varsa çıkarılmalıdır. İlk olarak aküsü dolu araç çalıştırılmalı, 5 - 10 dakika sonra aküsü boş olan çalıştırılmalıdır. Araçlar çalışır vaziyetteyken aküsü dolu araç 2500 devirde 3 dakika kadar gaza basmalıdır.

Akü Takviyesinde İhtiyaç Duyulan Malzemeler

Akü Takviyesinde İhtiyaç Duyulan Malzemeler

Araç park halindeyken radyonun açık kalması, park ışıklarını ve araç içi ışıklarını açık unutmak ya da uzun süre marşa basmak akünün bitmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda başka araçlardan akü takviyesi alınabilir. Akü takviyesi ne kadar sürer diye merak ediyorsanız, aküsü dolu araç çalıştıktan 5 dakika kadar sonra denebilir. Ancak bu süre bazen biraz daha uzun olabilir. Aküsü dolan araç 20 dakika kadar kullanılırsa akü tamamen şarj olur.

Akü takviyesinde esas olan iki aracı birbirine paralel olarak bağlayarak, boş olan akünün dolmasını sağlamaktır. Takviye kablosu sayesinde enerji nakil işlem gerçekleşir. Kırmızı ve siyah olarak bulunanakü takviye maşası akü takviye işleminin önemli malzemelerinden biridir. Kırmızı maşa pozitif kutuplara bağlanmalıdır. Siyah olan ise eksi kutuptur. Boş akülü araçta metal parçaya, dolu akülü araçta negatif kutba bağlanır. Trendyol’da akü için ihtiyacınız olan malzemeleri bulabilirsiniz.