Boza neden yapılır faydaları nelerdir gibi soruların cevapları sıklıkla merak edilir. Boza, başta Türkiye, Balkanlar ve Orta Asya olmak üzere birçok ülkede tüketilen fermente bir içecektir. Buğday, mısır veya arpa gibi tahıllardan yapılan ve içerisinde bulunan bakteri ve mayaların etkisiyle fermente olan bu içecek, ekşi ve hafif tatlı bir tada sahiptir. Boza neden yapılır sorusunun cevabını içeriğimizin devamında ayrıntılı bir şekilde inceledik.
Bozanın tarihi, Orta Asya'ya dayanır ve tahılın fermente edilmesi ile elde edilen ilk içeceklerden biri olarak kabul edilir. Boza, fermente bir içecek olduğu için için de probiyotik bakteriler bulunur. Bu canlı bakteriler, bağırsak sağlığını desteklemeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücutta zararlı mikroorganizmaların üremesini engelleyerek hastalıklara karşı koruma sağlar. Boza, aynı zamanda B vitamini ve mineraller açısından zengindir ve enerji sağlar.
Boza ve diğer fermente içecekler, sağlık açısından faydalı olan probiyotik bakteriler ve mayalar içerir. Bu içecekler, dünya genelinde farklı kültürlerde benzer sağlık etkilerine sahip olmalarına rağmen her biri kendine özgü tatlar ve üretim süreçleri ile ayrılır. Fermente içeceklerin sağlığa faydalı etkilerinden yararlanmak için diyetinize bu tür içeceklerden birini dahil ederek çeşitlilik sağlayabilirsiniz.
Boza nasıl yapılır evde denemek için bazı malzemelere ihtiyacınız vardır. Boza yapmak için gerekli malzemeler şunlardır: 2 su bardağı buğday veya mısır unu, 8 su bardağı su, 1 su bardağı toz şeker ve 1 çay kaşığı maya (isteğe bağlı). Buğday veya mısır ununu 8 su bardağı su ile karıştırarak kaynamaya başlayana kadar karıştırarak ısıtın. Daha sonra kısık ateşte karışım koyu bir hale gelene kadar devamlı olarak karıştırarak pişirin. Karışım koyulaştığında, ocaktan alın ve oda sıcaklığına ulaşana kadar soğumaya bırakın.
Son olarak şekeri ve mayayı ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı temiz ve kuru bir kavanoza dökün ve üzerini bir tülbent veya bezle örtün. Oda sıcaklığında en az 24 saat fermente olması için bekletin. Fermente süresi sonunda bozayı buzdolabında soğutarak saklayın. İçerken üzerine tarçın serpebilir ve yanında leblebi ile servis yapabilirsiniz.
Boza, dünya genelinde farklı kültürlerde benzer fermente içeceklere rastlanmaktadır. Örneğin kefir, kombucha ve kvass, diğer fermente içeceklerden bazılarıdır. Bu içeceklerin her biri farklı hammadde ve üretim süreçleri kullanır, ancak hepsi probiyotik bakteriler ve mayalar açısından zengindir ve bu sayede sağlık açısından benzer faydalar sunar.
Kefir, özellikle Kafkasya bölgesinde popüler olan fermente bir süt ürünüdür ve kefir tanesi adı verilen kültürlerle yapılmaktadır. Bağırsak sağlığına ve sindirim sistemine faydalı probiyotik bakteriler içeren kefir, aynı zamanda kalsiyum ve protein açısından zengindir. Kombucha ise Çin kökenli fermente bir çay içeceğidir. Kombucha; çay, şeker ve SCOBY adı verilen simbiyotik kültürle yapılmaktadır. Bu içecek, probiyotik bakterilerin yanı sıra antioksidan ve B vitaminleri açısından da zengindir. Kvass, özellikle Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinde tüketilen fermente bir içecektir. Kvass, genellikle çavdar ekmeği ve maya kullanılarak yapılır. İçerisinde probiyotik bakteriler ve B vitaminleri bulunur. Boza yapma aşamasında ihtiyacınız olan tüm bilgilerin yer aldığı yemek kitaplarını hemen Trendyol’dan inceleyerek sipariş edebilirsiniz.