Monitör Ne Demek? Monitör Çeşitleri Nelerdir?

Monitör Ne Demek? Monitör Çeşitleri Nelerdir?

Bilgisayar gibi akıllı cihazların vazgeçilmez olduğu günümüzde “Monitör ne demek?” sorusu görüntülenme sistemleri ile yeni karşılaşan bireylerin aklını kurcalar. Monitör, teknoloji çağının her anında karşımıza çıkan bir ekipmandır. Bilgisayardan televizyona, medikal cihazlardan kontrol panellerine kadar monitör, pek çok mekanizma ile birlikte kullanılır. Fakat bu cihazlardan bahsederken akla sıklıkla bilgisayar monitörü ve televizyon ekranları gelir.

Görüntüleme teknolojileri alanındaki gelişmeler sayesinde monitörlerin boyutlarında ve işlevlerinde değişiklikler gözlemlenir. Örneğin halk arasında tüplü adını verdiğimiz televizyonlar, yerini incecik plazmalara bırakmaya başlar. Aynı değişim bilgisayar ekranı için de geçerli olur. Bu ön bilgiden sonra ‘’Monitör nedir?’’ sorusunun cevabına geçebiliriz.

Monitör Nedir?

Monitör Nedir?

‘’Monitör ne demek?’’ sorusunu cevaplamaya tanımından başlamak gerekir. Bildiğiniz gibi monitör; görüntü sergilemek/yansıtmak için dizayn edilen elektronik ya da elektro-mekanik bir aygıttır. Özellikle bilgisayar ekranı olarak kullanılır. Bilgisayar monitörleri, cihazın mikro işlemcisinden gelen sinyalleri görüntüye dönüştürür. Bu cihaz; fotoğraf, doküman, video, film veya herhangi bir içeriği görsel olarak sergilemek için kullanılır. Bu tanım ile ‘’Monitör ne işe yarar?’’ sorusunun cevabı da verilmiş olur.

Monitörler için en önemli kriter çözünürlük ve görüntülerin netliğidir. Çözünürlük, ekranın yatay ve dikey eksenindeki nokta sayısını ifade eder. Ekran büyüdükçe daha fazla noktaya ihtiyaç duyulur. Ayrıca bu noktalar arasındaki boşluk ne kadar az ise görüntü o kadar net olur. Büyüklük kavramı da monitörle birlikte sık sık kullanılan bir sözcüktür. Monitör büyüklüğü ekranın köşeden köşeye ölçülmesi ile tanımlanır. Bu ölçü birimine inç denir. Monitör çeşitleri işte bu çözünürlük, ekran teknolojisi ve kullanıma göre farklı tasarımlara sahiptir.

Monitör Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Monitör Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Monitör ne demektir sorusunu cevapladıktan sonra sıra bu cihazın çeşitlerine gelir. Monitör özellikleri, boyutları, mekanizması göz önünde bulundurularak farklı çeşitlere ayrılır. Fakat temelde CRT, LCD ve plazma monitör şeklinde üç ayrı, grubun olduğunu söylemek mümkündür.

LCD monitörlerde ise görüntüyü sıvı kristal diyotlar ile yansıtılır. Oldukça ince ve hoş bir görüntüye sahip bu ekranlarda, aydınlatma floresan lambalar ile gerçekleşir. LED ekran teknolojisinden ayrılan en önemli nokta da bu özellik olur. LED ekran monitörlerin arka panelinde adından da anlaşılacağı üzere LED aydınlatma sistemi kullanılır. Son olarak plazma monitörler ise genellikle ev ve ofis sistemlerinde kullanılan ekran türleridir. Bu cihazlar; sunum yansıtma, içerik görüntüleme gibi amaçlarla değerlendirilir. Diğer monitör türlerine göre daha nadir karşılaşılan bir modeldir. Profesyonel izleme deneyimi ya da toplu görüntüleme sistemleri kurarken bu ekranlardan faydalanılır.

Monitör Seçimi: Monitör Nerelerde Kullanılır?

Monitör Seçimi: Monitör Nerelerde Kullanılır?

Monitör ne demektir ve çeşitleri nelerdir sorularına yanıt verdikten sonra kullanım alanlarını açıklamak gerekir. Monitörler, görüntüleme sistemlerinin hemen hemen tamamında kullanılır. Bilgisayar bileşenleri arasında en vazgeçilmezi monitör olur. Hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlarda görüntüleme işlemlerini gerçekleştirmek için bu parçalar kullanılır. Öte yandan televizyon ekranı olarak değişik monitörler tercih edilebilir. Monitör seçimi, kullanılacağı amaç ve alan göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

Monitör ne demek sorusu kadar seçiminde göz önünde bulundurulacak hususlar önem arz eder. Monitör seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerin başında ekran boyutu gelir. Cihaz küçük alanda kullanılacaksa göz yormayan ve makul boyutlarda olan bir monitör tercih edilmelidir. Öte yandan kullanıcılar monitör seçerken piksel yoğunluğuna, çözünürlük kalitesine ve eğer üzerinde yer alıyorsa hoparlör sistemine dikkat etmelidir. Ayrıca monitörlerin üzerinde HDMI, USB, kulaklık gibi girişlerin olması işleri kolaylaştıran unsurlardandır. Sizde birbirinden farklı monitörlere erişmek için Trendyol’u ziyaret edebilir, uygun ürünü kolayca satın alabilirsiniz.