Boza Nasıl ve Neyden Yapılır? Nasıl İçilir?

Boza Nasıl ve Neyden Yapılır? Nasıl İçilir?


Boza, geleneksel bir içecektir ve pek çok kişi tarafından merak edilir. Sıklıkla tükettiğimiz çay, kahve gibi seçeneklerden çok daha farklı bir yapısı olan bu lezzet, kış aylarının vazgeçilmezleri arasındadır. Her ne kadar kış içeceği olsa da soğuk hâlde tüketildiği için benzerlerinden ayrılır. Tarihi oldukça eskilere dayanan içecek, günümüzde pek çok ülkede sevilerek tüketilir. Çok basit bileşenlerin bir araya gelmesi ile oluşan bu lezzet özellikle Ramazan ayında pek çok kişinin sofrasını süsler. Sayısız faydası ve benzersiz bir lezzeti bulunan bu içeceği gelin hep beraber inceleyelim.

 Boza Nedir? Neyden Yapılır?

Boza Nedir? Neyden Yapılır?


Çoğumuzun aşina olduğu bir içecek olan boza, özellikle kış aylarında sevilerek tüketilen geleneksel gazsız içecek çeşitlerindendir. Günümüzde eskisi kadar sık içilmediği için bozanın içinde neler var sorusunun cevabını çoğu kişi merak eder. Tarihi Orta Asya’ya dayanan bu içecek oldukça basit bir kaç malzemenin bir araya getirilmesi ile elde edilir. Boza nasıl yapılır sorusunun cevabı olabilecek en basit tarif; darı irmiği, su ve şekerden oluşur.


Market raflarında da rastlayabileceğiniz bu içeceği birkaç basit malzeme ile evde kolayca hazırlayabilirsiniz. En basit tarif ise her evde bulunan bulgur ve pirinç kullanılarak hazırlanandır. Bu malzemeler şeker ve maya ile kaynatıldığında evde boza yapmak mümkün hâle gelir. Elbette tek tarif bu değil. Oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmış olan bu içeceğin arpa, çavdar ve mısır kullanılarak yapılan versiyonları da bulunur. Bu nedenle boza nasıl yapılır tarifini incelerken kendi beğeninize hitap eden tatları karışımın içerisine ekleyebilirsiniz.

 Boza Nasıl Tüketilir?

Boza Nasıl Tüketilir?


Boza nasıl içilir sorusu bu içeceği ilk kez deneyecek olanların merak ettiği sorular arasındadır. Kış aylarında tüketilmesi sebebiyle salep gibi sıcak içildiği sanılsa da aslında soğuk tüketilen bir içecektir. Bunun sebebi içerisinde maya bulunmasıdır. Söz konusu bileşen sıcakta aktif hâle gelerek fermantasyon başlattığı için içecek ısıtılmadan içilir. Bozanın ısıtılması ya da sıcağa maruz kalması ekşimesine sebep olur. Yine de ılık bir biçimde tüketmeyi tercih edenler de vardır.


Söz konusu içeceğin diğerlerine nazaran koyu bir kıvamı bulunur. Bu sebeple kaşıkla da tüketilebilir. Tek başına da oldukça lezzetli olan bu içeceği bazı ufak eklemelerle daha lezzetli bir hâle getirmek mümkündür. En yaygın yöntem içmeden önce tarçın eklemektir. Tarçın içeceğe hoş bir aroma ve koku ekleyerek içimi daha keyifli bir hâle getirir. Tıpkı tarçın gibi leblebi de boza içerken tercih edilebilecek lezzet artırıcı öneriler arasında yer alır.

Bozanın Faydaları Nelerdir?

Bozanın Faydaları Nelerdir?


Boza nasıl içilir faydaları nelerdir gibi sorular ilk kez bu içeceği deneyen ve aşina olmayan kişilerin aklına takılır. İçeceğin basit bir malzeme listesi olsa da sağlık açısından bir hayli faydalıdır. İçeriğindeki laktik asit sayesinde hazmı kolaylaştırır ve sindirimi düzenler. Bu sebeple özellikle Ramazan ayında sevilerek tüketilir. Ayrıca vücut için yararlı protein, demir, fosfor gibi maddeler içerir. Bunlar, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun direncinin artırılmasına yardımcı olur.


Yüksek kalorili bir içecek olduğu için kilo almak istemeyen kişiler tarafından bilinçli bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Vücut ağırlığını artırmak isteyen kişiler ise beslenme rutinlerine bu içeceği ekleyerek süreci hızlandırabilir. Bu lezzetli karışımın zihin açıcı ve yorgunluk giderici olduğu da bilinir. Tadı damağınızda kalacak enfes boza çeşitlerini Trendyol üzerinden inceleyebilirsiniz.