Degrade kumaş aslında bir rengin daha açık ya da daha koyu tonlarına doğru sırası ile dönüşmesi ile elde edilir. Aslında ton geçişlerinden oluşan bir yanılsamadan ibaret olan bu efekt aynı zamanda şık kıyafetlerin ve özellikle de tişörtlerin üzerinde son zamanlarda kullanılmaya başlamıştır. Degrade nasıl yapılır merak ediyorsanız bu yazımızda örgü modelleri üzerinde kolayca bu tekniği nasıl uygulayabileceğinizi ele alıyoruz.
Degrade tekniği, örgü için satın aldığınız ipliklerin boyanması ile ya da sonunda elde ettiğiniz örgü parçanın boyanması ile de elde edilebilir. Renklerin arasında yumuşak bir geçiş söz konusu olduğu için boyama işlemi de dikkatli yapılmalıdır. Elde edilmek istenen görünüm bazen daha az renk ile ve birbirine benzer 3 renk ile sırasıyla örgü içerisinde de kullanılabilir.
Hobi amaçlı bebek örgüleri ile yakından ilgileniyorsanız, özellikle mavi ve mor renginde çok uyumlu durabilecek bir tekniktir. Bebek hırkalarının yanı sıra normal hırka ve yelek modellerinde de son zamanlarda yer bulan teknik için özellikle en az 3 renkte ve birbirine ton olarak benzeyen renklerde örgü ipine ihtiyacınız var. Mesela bebek mavisi, mavi ve lacivert gibi art arda sıralandığında degrade etkisi yaratabileceğiniz renkleri elinizdeki malzemeler listesine ekleyerek işe başlayabilirsiniz. Ya da sarı, turuncu ve kırmızı art arda sıralandığında yine aynı etkiyi elde edebilirsiniz. Burada önemli olan hırka yapacaksanız koyu olan rengin hırkanın altında açık olan rengin ise hırkanın omuzlarında kalacak şekilde yerleştirilmesidir.
Degrade hırka yapımı için elinizde malzemelerinizi bir araya getirdikten sonra normal şişiniz ve ipiniz ile örmeye en koyu renkten ve hırkanın alt kısmından başlayın. Daha sonra hırkanın uzunluğuna göre geçiş yapmak için ara renginizi kullanabilirsiniz. Elinizde daha fazla sayıda renk varsa tonlarına ve koyuluklarına göre sıra ile koyudan açığa doğru örmeye devam edin. İplerin her bir rengi ile ördüğünüz uzunluk aynı boyutta olmalıdır. Ne kadar fazla renk kullanırsanız o kadar geçişleriniz uyumlu ve yerinde olur.
Özellikle 2 renk ile bu teknik uygulanmalıdır. Daha iyi bir sonuç elde etmek için örnek renklere göz atabilirsiniz. Örnek olarak vermek gerekirse en uyumlu ve her bebek cinsiyetine uygun renk olan toprak tonlarını tercih edebilirsiniz. Koyu kahverengiden başlayarak açık kahve ve bej tonlarına kadar detaylı bir geçiş yapabilirsiniz. Tıpkı bebek hırkalarında olduğu gibi degrade yelek yapımı için de aynı yöntemi kullanabilirsiniz. Sırası ile renkleri kullandığınız zaman doğru ve yerinde bir şekilde hırkanızı veya yeleğinizi tamamlamış olursunuz.
Hem örgü modelleri için hem de kumaşlar için son zamanların en çok dikkat çeken ve desenli bir görünüm vadeden degrade efekti sayesinde oldukça şık ve pratik bir görünüm elde edebilirsiniz. Belirtmekte fayda var ki özellikle geçişlerin daha iyi görünmesini istiyorsanız bir püf noktası olarak koyu renkleri tercih etmeniz olabilir. Geçişler açık tonlardaki renklerde belirgin olamayabilir. Ayrıca kumaş içerisinde bu görünümü elde etmek için kullanmadığınız bir tişörtte veya kumaşta öncelikle denemeler yapmalısınız.
Burada dikkat etmeniz gereken şey kullanacağınız boyanın kumaş boyası olmasıdır. Çünkü kumaş boyası daha çok kumaş içerisine işleyebilir ve yıkama ile çıkmaz. Su yardımı ile renkleri birbirine karıştırabilirsiniz. Elinizin altındaki renkleri kumaş üzerinde uygulamaya yine aynı sıra ile başlamalısınız. Koyudan açığa ya da açıktan koyuya olacak şekilde birkaç renk su ile karıştırarak elde edebilirsiniz. Bir renkten neredeyse su ile açma işlemi sayesinde 3 renk elde edilebilir. Bu yöntem ile fırçanız ve kumaş boyanız sayesinde oldukça şık ve geçişli bir renk görüntüsü elde edebilirsiniz.