Ev İlaçlama Nasıl Yapılır?

Ev ilaçlama, çevre ve insan sağlığına zararlı mikropların üremesine engel olmak için uygulanan işlemdir. Böcekler sıcak yaz aylarında daha belirgin bir şekilde görülse de kışın da durum çok farklı değildir. Piyasada haşere ilacı adı verilen spreyler ile ilaçlama yapmak mümkündür. Haşere ve kemirgenler birçok hastalığın taşıyıcısı olduğundan önceden önlem alınması gerekir.

Ev İlaçlama Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Haşere ilaçlama işlemi bahar ayının başlangıcı ve yaz mevsiminin bitiminde olmak üzere senede iki kere yapılır. Bu düzen evinizi böceklerden korumak için yeterli bir aralıktadır. Ancak haşere üremesine daha elverişli bölge veya mekanların daha sık ilaçlanması öneriliyor. Böcek üremesi gibi olumsuzlukların önüne geçmek için birkaç şeyi dikkate almanız gerekiyor. Örneğin mutfak dolaplarınızdaki kuruyemiş ve baklagilleri serin ve kuru bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Balkon kapılarına ve camlara sineklik takarak tedbirinizi alabilirsiniz.

Gelelim ev ilaçlama nasıl yapılır sorusuna, öncelikle bu işlem kapalı bir mekanda yapılacaksa ortamı ilaçlamaya uygun hale getirmelisiniz. Çocuğunuz ve evcil hayvanınıza ait kıyafet, oyuncak gibi eşyaları ilaçlama yapılacak ortamdan uzaklaştırmalısınız. Aksi halde bazı olumsuzluklara yol açabilir. Mutfak ilaçlaması yapılacaksa dolapların içerisinde bulunan çatal, kaşık, bıçak, tabak ve bardak benzeri ürünleri de dışarı çıkarmanız gerekiyor. Ayrıca ilaçlama işlemi, gerekli izin ve belgelere sahip, alanında uzman bir kişi yapmalıdır.

Ev İlaçlama Sonrası Temizlik Nasıl Olmalıdır?

Ev ilaçlama sonrası temizlik, haşerelerin ve sıkılan ilacın geride bıraktığı kimyasalların iyi temizlenmesi gerekiyor. Kokusuz ilaç kullanılarak yapılan ilaçlamalarda evden bir saat uzak kalmalısınız. Eğer ilaçlamada kullanılan ilaç kokulu ise eve en az beş saat boyunca girmemeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Bunun beraberinde tüm evi en az iki saat boyunca havalandırmak gerek. Pencereleri sonuna kadar açıp kapanmamasına özen göstermelisiniz. İlaçlanan evdeki duvarlar, dolaplar gibi tüm yüzeyler sıvı bulaşık deterjanı yardımıyla temizlenmelidir.

İlaçlama sonrası temizlik aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Sadece gözle görebildiğiniz yerlerde temizlik yapmalısınız. Çünkü sıvı teması yüzeydeki ilacın etkisinin azalmasına neden olur. Koltuk altı ve makinelerin alt kısımları için ilaçlamadan on beş gün sonra ıslak temizliğe geçebilirsiniz. Bunun nedeni, yumurtada kalan haşerelerin larvadan çıkmasına engel olmaktır. Birkaç hafta bahsedilen dar alanlar ile temastan kaçınılmalıdır. Ayrıca ahşap alanlarda bulunan çıkıntılar doldurulmalıdır. Gazeteler selüloz içerdiğinden haşereler için bir besin kaynağıdır bu yüzden böceklerin ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edilmelidir.

Ev İlaçlama Sırasında Kullanılacak Malzemeler

Haşere öldürücüler, profesyonel firmalar tarafından üretilmiş çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen maddeler bir araya gelmesiyle üretilir. İlacın türü ilaçlanacak alanın iç yapısı, hasta ve astım rahatsızlığı bilgisi gibi faktörler göz önünde bulundurularak belirlenir. Ev ilaçlama için kullanılan ilaçlar kendi aralarında üçe ayrılıyor. Kullanılacak ilaç, haşerenin türüne göre değişiklik gösterir. Bunlardan biri kokulu ilaçlama olarak öne çıkıyor. Bu ilaçlama haşerelerin yoğunluk gösterdiği alanda püskürtme yöntemiyle uygulanıyor. Kokusuz olan ilaçlama ise daha hafif vakalarda kullanılıyor.

Çevre ve insan sağlığına zararlı olmayan, kullanımı en yaygın ilaçlama türü jel ilaçlama tekniğidir. Örneğin haşere, jel ilacı tüketerek yuvasına döner ve ölür. Ardından diğer böceklerde bu ölüden beslenir. Evde bulunan bitkiler ve evcil hayvanları korumak için en uygun ilaçlama yöntemidir. İçeriğimizde ev ilaçlama nasıl olur, nasıl bir yol izlenebilir sorularının yanıtını verdik. Siz de ev, bakım ve temizlik ürünlerine uygun fiyatlarla Trendyol’dan ulaşabilir, kolaylıkla sipariş verebilirsiniz.