Evde Kolayca Deneyebileceğiniz 6 Farklı Ekmek Yapımı

Evde Kolayca Deneyebileceğiniz 6 Farklı Ekmek Yapımı

Mis gibi kokusu ile fırından yeni çıkmış bir ekmek sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Farklı maya çeşitleri, kuruyemişler veya sarımsakla lezzetlendirebileceğiniz ekmekleri evde pratik tariflerle yapabilirsiniz. Evde ekmek yapımı ise birkaç püf noktaya dikkat edildiğinde oldukça kolay. Doğru unu ve malzemeleri kullanarak evde oldukça lezzetli ekmekler pişirebilirsiniz. Siz de ekmek yapımının püf noktalarını merak ediyorsanız kolay ekmek yapımı için aşağıda yer alan 6 farklı tarif ile mutfaktan mis gibi kokular yayılmasını sağlayabilirsiniz!

Ev Yapımı Ekmek Nasıl Yapılır?

Ev yapımı ekmek hem dokusu hem de tadı ile damağınızda farklı bir iz bırakıyor. ‘Evde ekmek yapımı nasıl olur?’ diye merak edenler için oldukça pratik tarifler bulunuyor. Fırında ekmek yapımı akla gelen ilk yöntem. Ancak tencerede ekmek yapımı da mümkün. Ekmek makinasında ekmek yapımı da ekmeklerin pratik bir şekilde yapılmasını sağladığı için tercih edilebilir. Tarife göre değişkenlik göstermekle birlikte ekmek hamuru yapımı için kuru ya da yaş maya kullanılabilir. 45 dakika ila 2 saat arası süren ekmek yapımı aşamaları ve malzemeleri için tariflere göz atmaya ne dersiniz?

Ev Yapımı Ekmek Nasıl Yapılır?

Klasik Yöntemle Evde Ekmek Yapımı

Yaygın biçimde tüketilen klasik ekmek; un, ılık su, süt, toz şeker ve instant maya kullanılarak yapılıyor. Hamuru, kıvamı tuttuktan sonra üzeri nemli bir bez ile kapalı halde bir saat kadar dinlendirmek gerekiyor. Fırına bir kap su koymak ekmeğin daha doğru bir nem değerine sahip olmasını sağlıyor. 200 derecede 30 dakika pişirilen klasik ekmek, kısa bir süre dinlendirildikten sonra yemeye hazır hale geliyor.

Evde Somun Ekmek Yapımı

Yumuşak ekmek yapımı için somun ekmek sıklıkla tercih ediliyor. Beyaz un ve yaş maya kullanılarak hazırlanan bu ekmeğin üzerinde tercihe bağlı olarak pekmez kullanılabiliyor. Somun ekmek yapımı için un, süt, sıvı yağ, tuz, toz şeker ve yaş maya ile hazırlanan hamur dinlendiriliyor. Ardından hamura şekil veriliyor ve üzerine bıçağın tersiyle çizik atılarak fırına konuyor. Evde baget ekmek yapımı içinse hamurun daha küçük boyutlarda, baget şeklinde olması gerekiyor. Evde çiçek ekmek yapımı için de benzer bir yöntem kullanılıyor ve hamura çiçek şekli veriliyor.

Kuru Maya İle Ekmek Yapımı

Kuru Maya İle Ekmek Yapımı

15 dakikada çözünen kuru maya, genellikle yuvarlak şekilli olarak yapılıyor. Un, ılık su, toz şeker, tuz ve kuru maya ile hazırlanan hamur istenen kıvama getirilip bir saat dinlendiriliyor. İstenen biçim verilen hamurun üzerine fırçayla yoğurt sürülüyor. 200 derece fırında 30 dakika pişiriliyor. Genellikle sert ve besleyici bir yapıda olan bu ekmekler doyurucu özellikleriyle biliniyor.

Besleyici Cevizli Ekmek Yapımı

Hem beyaz un hem tam buğday unu kullanılarak yapılan cevizli ekmek eşsiz lezzeti ile her öğün sofralarda yer almaya aday. Her iki un çeşidinin yanı sıra instant maya, tuz ve ılık su ile hazırlanan hamur dinlendirildikten sonra cevizler ekleniyor ve ekmeğe istenen biçim veriliyor. Hazırlaması ortalama 30 dakika süren ekmek, boyutuna ve fırının özelliklerine bağlı olarak değişse de genelde 20 dakika içinde pişiyor. Üzeri çizilerek fırına verilen cevizli ekmek, besleyici özellikleriyle öne çıkıyor.

Kolay Sarımsaklı Ekmek Yapımı

Kolay Sarımsaklı Ekmek Yapımı

Sarımsaklı ekmek hem lezzeti hem besleyici özellikleri ile tercih ediliyor. Hamuru un, toz şeker, kuru maya, tuz, zeytinyağı ve su ile hazırlanan sarımsaklı ekmeğin sosunda ise sarımsak, kekik, zeytinyağı ve kaşar peyniri yer alıyor. Dinlenmiş hamura şekil verildikten sonra hazırlanan sos üzerine sürülüyor ve en üstüne ince kaşar peyniri dilimleri konuyor. Kısa bir süre tepsi mayası için bekledikten sonra 200 derece fırında 12 dakika pişirmek yeterli.

Glutensiz Unla Ekmek Yapımı

Evde sağlıklı ekmek yapımı için mısır, soya, pirinç unlarının yanı sıra glutensiz karışımlar da bulunuyor. Kuru mayayla yapacağınız ekmek için bu karışımları tercih edebilirsiniz. Dilerseniz ekşi mayalı ekmek yapımı için de glutensiz un kullanabilirsiniz. Ilık su ile kuru maya açılan değişik un karışımlarına, yağlı tohumları eklemek de mümkün. Evde kolay ekmek yapımı için doğru mayalanma süresi büyük önem taşıyor ve hamuru iyice yoğurmak gerekiyor. Fırın tepsisinde 20 dakika bekletilen hamur bıçak ile çiziliyor ve önceden ısıtılmış fırına konuluyor.

Peki, ev yapımı ekmek nasıl saklanır? Pişirdiğiniz ekmeği ister dilimleyerek, ister bütün halde buzdolabında uzun süre koruyabilirsiniz. Siz de ev ekmeği yapımı için Trendyol’dan ihtiyacınız olan malzemeleri sipariş edebilir, lezzetli ekmek tariflerine imza atabilirsiniz!