Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?


Yaz-kış fark etmeksizin güneşe maruz kalmak yüzünüzün ya da vücudunuzun herhangi bir bölgesinde lekeler oluşturuyorsa cilt bakımı konusunda biraz daha dikkatli davranmanız gerekebilir. Güneş lekesine yatkın bir cilde sahipseniz, bakım yaparken koruyucu ürünler kullanmanız yararlı olabilir. Çünkü güneşin zararlı ışınları teninizde sadece geçici değil kalıcı lekeler de bırakabilir. Hassas teninizi güneşe karşı koruyarak işin cerrahi boyuta ulaşmasını da önleyebilirsiniz. Bu nedenle güneş lekesine iyi gelen krem ve maskeleri de bakım rutininize mutlaka eklemeniz tavsiye edilir. Başta esmerler olmak üzere pek çok kişinin canını sıkan güneş lekesi nedir, neden kaynaklanır?

 Güneş Lekeleri Neden Kaynaklanır?

Güneş Lekeleri Neden Kaynaklanır?


Güneş lekesi, pek çok faktörden etkilenen cildin, doğrudan güneş ışığı alması sonucunda gösterdiği reaksiyon olarak karşımıza çıkar. Ciltteki güneş lekelerinin en belirgin kaynaklarından biri güneşten yayılan zararlı UV ışınlarıdır. Aslında bu zararlı ışınlara, güneşe çıkan herkes maruz kalır. Fakat bazı cilt tipleri daha hassastır ve çeşitli etkenlerden dolayı savunma kalkanı zayıftır. Bu durumda da güneşe çıkmak problem hâline gelebilir. Zararlı ışınlara maruz kaldığınızda derinin savunma mekanizması çalışır ve deriye rengini veren melanin, normalden çok daha yoğun bir şekilde üretilmeye başlar. Melaninin yoğun üretildiği bölgelerdeki renk tonu ise cildin geneline göre daha koyu olur. Lekeler çoğunlukla kahverengi tonlarındadır ancak beyaz güneş lekeleri görmek de mümkündür.


Güneş lekelerinin oluşmasındaki tek etken güneş değildir. Örneğin, solaryum gibi yapay bir ışık kaynağını sürekli kullanmak da lekelenmeye sebebiyet verebilir. Bu durumun bir de genetik tarafı vardır. Genetik yatkınlığı olanlarda daha sık görülmesinin yanında güneş lekesinin herkeste meydana gelmemesinin nedenlerinden biri de budur. Hormonal dengesizliğin de yol açtığı bu lekeler, özellikle kadınların hamilelik dönemlerinde daha sık görülebilir. Güneş lekelerinin, kullanılan bazı ilaçlardan ve yanlış kozmetik uygulamalardan kaynaklandığını söylemek de mümkündür. Peki bu güneş lekelerine ne iyi gelir, lekeler nasıl geçer?

 Güneş Lekelerini Önlemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Güneş Lekelerini Önlemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?


Güneş lekelerini önlemek için doğru bir cilt bakımı yapmaya özen gösterilmelidir. Doğru bir cilt bakımı için de kullanılacak ürünlere dikkat etmek gerekir. Bakım yaparken zararlı içeriği olmayan bir güneş sonrası ürünü kullanabilirsiniz. Bu sayede hem leke oluşumunu bir miktar önleyebilirsiniz hem de oluşan lekelerden kısa sürede kurtulabilirsiniz. Güneş lekeleri krem ve benzeri ürünlerin kullanımı ile de önlenebilir. Bu aşamada yüksek koruma faktörüne sahip, cildi UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyabilen kremler tercih etmelisiniz.


Güneş lekelerini önlemek için maske kullanımına da dikkat etmelisiniz. Kozmetik maskelerin yanı sıra kendinize maske hazırlamanız da mümkündür. Oksijenli su, limon suyu, süt tozu ve gliserin gibi malzemeleri karıştırarak kendi karışımınızı elde edebilirsiniz. Bu malzemelerin güneş lekesine iyi geldiği düşünülse de bilimsel bir yöntem olmadığını da vurgulamak gerekir. Dolayısıyla dermatolojik olarak test edilmiş güneş ürünleri kullanmak, güneş lekelerini önleme konusunda çok daha faydalı olabilir.

 Güneş Lekesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güneş Lekesi Tedavisi Nasıl Yapılır?


Güneş lekeleri tedavisi için uygulanan çok sayıda yöntem vardır. Fakat çoğu doktor, öncelikle krem ve benzeri ilaçlarla tedaviye başlar. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda diğer yöntemlere geçilir. Wood ışığı ile deri yakından incelenir ve lekenin, cildin hangi tabakasında oluştuğu tespit edilir. Lekenin derinliğine göre bir tedavi yöntemi seçilir. Çoğunlukla el, kol, dekolte bölgesi ve yüzde güneş lekeleri çıkar. Tercih edilecek tedavi, lekenin bulunduğu bölgeye göre de değişebilir.


Tedavide kullanılan başlıca yöntemlerden biri kimyasal peelingdir. Çeşitli kimyasal malzemelerle hazırlanan bir formül sonucunda bir soyucu elde edilir. Cildin lekeli katmanı soyularak tedavi gerçekleştirilir. Dondurma tedavisi olarak bilinen krioterapi de birkaç seans sonra fayda gösteren, etkili bir yöntemdir. Lekelerin çok derin olduğu ciddi durumlarda ise lazer uygulamaları ile tedavi yapılır. Melanin pigmenti içeren hücreler lazer ile kırılır ve yeni hücreler oluştuğunda lekeler kaybolur.