Oyun Bağımlılığı Detayları: Oyun Bağımlılığı Nedir?

Oyun Bağımlılığı Detayları: Oyun Bağımlılığı Nedir?

Teknolojinin ilerlemesi çeşitli bağımlılıkların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dijital oyunların yaygınlaşması ile hayatımıza giren oyun bağımlılığı da bunlardan biridir. Peki yediden yetmişe görülebilen ve günümüzde sıkça karşımıza çıkan bilgisayar oyun bağımlılığı nedir? Gelin birlikte öğrenelim.

Oyun bağımlılığı, kişiyi sosyal hayatından alıkoyan ve günlük işlerinin aksamasına neden olan bir bağımlılık türüdür. Z kuşağında daha yaygın olsa da yetişkinlerde de görülür. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte bu bağımlılık, kişinin günlük hayatında yapacağı küçük değişikliklerle önlenebilir. İleri seviyede bağımlılıklarda ise kişinin terapist veya psikiyatr eşliğinde normale dönmesi hedeflenir. Oyun bağımlılığı tedavisinde kişiyi buna iten sosyal veya psikolojik faktörleri bulup ortadan kaldırmak amaçlanır.

Oyun Bağımlılığı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Oyun Bağımlılığı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Dijital oyun bağımlılığı çoğu zaman zararsız sayılabilecek bir bağımlılık türüdür. Ancak bağımlılığın hangi seviyede olduğunu tespit etmek tedbir almak açısından oldukça önemlidir. Başlangıç seviyesindeki oyun bağımlılığında kişi bilgisayar oyunlarını bir kaçış yöntemi olarak görür. Stres, öfke, hüzün gibi negatif duygularla karşı karşıya kalan birey sorunlarıyla yüzleşmek yerine oyunların sanal dünyasına yönelerek rahatlar.

Orta dereceli oyun bağımlılığı başlangıç seviyesinin bir üstü olarak kabul edilir. Bu seviyede görülen oyun bağımlılığı zararları arasında kişinin sosyal hayattan kopması ve yalnızlaşması yer alır. Dijital oyunların yerine sanal rol yapma oyunları alır. Gerçek arkadaşlıkların yerine rol yapma oyunlarında kurulan sanal arkadaşlıklar ön plana çıkar.

Oyun bağımlılığının en tehlikelisi ise ileri seviyedeki oyun bağımlılığıdır ve belirtileri psikolojik ve fiziksel olarak ikiye ayrılır. Kişinin sanal ve gerçek hayatı ayıramaması psikolojik sorunlara örnek gösterilebilirken hareketsizlikten kaynaklanan obezite ve kas gelişiminin zayıflaması gibi fiziksel rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.

Yaşa Göre Oyun Bağımlılığı Nasıl Değişir?

Yaşa Göre Oyun Bağımlılığı Nasıl Değişir?

Bilgisayar veya sanal oyun bağımlılığı belirtileri her yaşta aynıdır. Ancak yetişkinlerde oyun bağımlılığını anlamak çocuklara kıyasla daha zordur. Yetişkin bireyler bağımlı olduğunu reddedebilir veya tedavi almamak için yalana başvurabilir. Kariyerdeki başarısızlıklar, sosyal çevreden soyutlanma gibi negatif sonuçlar çoğaldıkça kişinin bağımlılık seviyesi de artar. Bu nedenle kişinin bağımlılığı erkenden fark etmesi büyük önem taşır.

Çocuklarda görülen oyun bağımlılığı ise çocuk tarafından fark edilmeyebilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının davranışlarını gözlemlemesi daha sağlıklıdır. Çocuklarda görülen oyun bağımlılığının başlıca belirtileri öfke patlamaları, asosyallik ve gerçek hayattan uzaklaşma olarak sıralanabilir. Okul yaşamında yetersizlik, arkadaş çevresi, teknolojik çekicilik çocuklardaki oyun bağımlılığı tetikler. Bu belirtiler aile yaşantısını ve günlük yaşantıyı etkilemeye başladıysa uzman görüşü almanın zamanı gelmiştir.

Oyun Bağımlılığı Testi: Nedir? Nasıl Yapılır?

Oyun Bağımlılığı Testi: Nedir? Nasıl Yapılır?

Oyun bağımlılığının kesin tanısı bir psikolog eşliğinde konulur. Ancak bir uzmana danışmaya gerek olup olmadığı gözlem yardımıyla karar verilebilir. Bunun için oyun bağımlılığı testlerinden yararlanılır. Kişinin davranışlarında ciddi bir değişim, yalnızlaşma, sosyal olarak aktif olmama gibi belirtiler varsa uzman görüşü almak yararlıdır. Oyun bağımlılığının psikolojik bir problem olduğunu ve diğer ruhsal problemlerle ilişkili olduğu hatırlanmalıdır. Sosyal anksiyete, kompulsif bozukluklar ve sosyal fobi gibi diğer hastalıklar bu bağımlılığı tetikleyebilir.

Oyun ve oyun konsollarının başında çokça zaman geçirmek başlangıçta oyun bağımlılığı gibi gözükebilir. Ancak unutulmamalıdır ki kişinin gündelik hayatını etkilemeyen dijital oyunlar oyun bağımlılığı değil, bir tür eğlence biçimidir. Aksine abartılmadığı sürece bilgisayar oyunlarının kişiye faydası da vardır. Gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda stresle başa çıkmayı kolaylaştırdığı gibi analitik düşünmeyi hızlandırır ve yabancı dil gelişimine yardımcı olur. Sizde farklı oyun ekipmanlarına Trendyol’dan kolayca erişebilir, cazip avantajlar ve fırsatlarla ihtiyacınız olan ürünleri kolayca satın alabilirsiniz.