Poliüretan köpük basınçlı kutu içerisinde aerosol formda bulunur ve püskürtülerek kullanılır. Kapatılmak istenen boşlukların, genleşerek ortaya çıkan bu köpükle doldurulmasıyla uygulanır. Dışarıya püskürtülen bu köpük madde kürlenme denilen bir olgunlaşma evresinden sonra tamamen kuruyarak sertleşir ve yalıtım malzemesi olarak kullanılır. Özetle, poliüretan köpük nedir sorusuna sprey şeklinde sıkılarak uygulanan kimyasal yalıtım malzemesidir cevabını vermek mümkündür.
Poliüretan köpük nasıl yapılır sorusuna poliol ve izosiyanat maddelerinin belli şartlarda kimyasal reaksiyona girerek kabarması sonucu oluşan bir maddedir cevabını vermek mümkündür. Yapı, inşaat ve izolasyon gibi birçok alanda kendine yer edinmiş aerosol yapıdaki bir kimyasal malzemedir. Bu kimyasal poliüretan köpüğü kapı ve pencere kenarlarındaki boşlukları doldurmak için kullanabileceğiniz gibi çatı, duvar ve zeminde uygulama yaparak yalıtım yapılabilir.
Poliüretan köpük; ısı, ses ve su yalıtımında kullanılabilen bir malzeme olup ayrıca hafif yapısı ve kolay uygulanabilirliği sayesinde bu tarz yalıtım uygulamalarında da etkin bir alternatiftir. Diğer yalıtım uygulamalarıyla kıyaslandığında daha fazla yalıtım sağladığı bilinmektedir. Poliüretan köpük nerelerde kullanılır sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Ancak yalıtım yapılacak her türlü alanda, boşlukları doldurmak amacıyla ve yangınların ilerlemesini önlemek amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Bu köpüklerin duvar ve zemin gibi büyük alanların yalıtımında kullanımında daha profesyonel bir uygulama ve büyük çaplı poliüretan tabancası gerekmektedir.
İnşaat malzemeleri arasında bulunan poliüretan köpüğün, yapı sektörü başta olmak üzere birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Poliüretan köpüğün su ve hava geçirmez özelliği sayesinde yalıtım malzemesi olarak kullanabilirken; köpük yapısı sayesinde püskürtüldüğü alanın şeklini alarak dolgu malzemesi olarak da kullanılabilmektedir. Özellikle kapı montajı ve çatı boşluklarının doldurulmasında oldukça tercih edilmektedir. Poliüretan köpükler, çatı zeminlerine ve duvarlara yalıtım amaçlı uygulanmaktadır. Böylece poliüretan köpük ne işe yarar sorusunun cevabı olarak dolgu ve yalıtım sağlar cevabını vermek yanlış olmayacaktır.
Poliüretan köpük dolgu ve yalıtım malzemesi olarak kullanılmasının yanı sıra hava geçirmez ve yüksek sıcaklıktan etkilenmeyen yapısı nedeniyle yangına da dayanıklıdır. Kapı ve pencere montajı, bu köpüğün kullanıldığı başlıca alanlardır. Elektrik tesisatlarının, sıcak ve soğuk su borularının yalıtımı, kiremitlerin yapıştırılması, terasların sızdırmazlığı, beton perde duvarlı binalar ve endüstriyel çatı yalıtımı gibi pek çok alanda poliüretan köpük kullanılabilir. Bunların yanı sıra soğuk hava depoları ve buz tesisleri, gemi ve yat güvertelerinin doldurulmasında da poliüretan köpükten faydalanılabilir.
Poliüretan köpüğü kullanmadan önce kullanacağınız alanın temiz olmasına dikkat etmeli ve ortamın toz ve kirden arındırılmış olmasına ve ortamın su ile nemlendirilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Uygulama sırasında maske, gözlük ve koruyucu eldiven kullanımı oldukça önemlidir. Poliüretan köpük nasıl kullanılır sorusunun cevabı ise, poliüretan köpüğün bulunduğu basınçlı tüpü minimum 30 saniye kadar iyice çalkalayarak işleme başlayabilirsiniz. Tüpün yanında bulunan pipet şeklindeki başlığını tüpün ucuna takarak ve tüpü ters çevirerek dolduracağınız boşluğa ya da yalıtım yapacağınız ortama sıkarak uygulayabilirsiniz.
Köpüğü, pencere ve kapı kenarları gibi boşluk doldurma amaçlı kullanmanız halinde, en alttan sıkmaya başlayarak yukarıya doğru ilerleyerek uygulama yaparak dolduracağınız alanda hiçbir boşluk kalmadan doldurma işlemini tamamlayabilirsiniz. Köpüğün sıkılmasından sonra, üst kısımdan tekrar nemlendirme yapılmalıdır. Köpük, kalınlığına bağlı olarak yaklaşık 35-40 dakikada kuruyacak ve işleminiz tamamlanacaktır. Köpüğün kurumasından sonra dışarıya taşan köpükler kesilerek temizlenmektedir. Sizler de yalıtım malzemeleri ve daha fazlasına Trendyol’dan ulaşabilir ve sepetinize ekleyerek kolayca satın alabilirsiniz.