İnternetin hayatımızda kapladığı alanın her geçen gün genişlemekte olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu durum, router gibi sadece birkaç yıl öncesine kadar hiçbir şekilde duymadığımız ve haberdar olmadığımız pek çok farklı kavram ve araç ile tanışmamıza yardımcı olmuştur.
Bu tür cihazların kurulumu, genellikle bizim yerimize teknik servis elemanları tarafından yapılır. Böyle olsa dahi özellikle internete ulaşmakla ilgili sorunlarımızı gidermek için yaptığımız araştırmalarda bu kelimeyle en az bir kere karşılaşmışızdır. Router nedir sorusunun cevabı ve konuya dair detaylı bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.
Teknik açıklamalara girişmeden önce “Router ne demek?” sorusuna cevap vererek bu tip cihazların hangi işlevi yerine getirdiğini daha rahat anlatabiliriz. Router, Türkçede “yönlendirici” anlamına gelir. Buradan hareketle bu ürünlerin internet servis sağlayıcınız tarafından sunulan ağın kullandığınız cihazlara yönlendirdiğini söyleyebiliriz.
Cihaz, size internet üzerinde gezinebilmeniz için bir kimlik atar. Bu noktada kimlik ile kastedilen teknoloji ile içli dışlı ilişki kuran herkesin aşina olduğu IP kavramıdır. “Router nasıl çalışır?” sorusunun cevabı da aslında burada gizlidir. Bu cihazlar, size internet ağı üzerinde yolunuzu bulabilmenizi sağlayan bir IP numarasını verir.
İnternet hizmeti satın aldığınız şirketler, gerekli donanımı yaşadığınız ya da çalıştığınız binanın önüne kadar getirir. Fakat bu durum, sizin online dünyaya adım atmanız için yeterli değildir. Söz konusu adım için bir aracı ya da yönlendirici gerekir. İşte router, bu işe yarar. Size sunulan internet hizmetinin bilgisayar veya diğer akıllı cihazlar üzerinden erişilebilir olmasını sağlar.
Bu tip cihazlardan bahsederken bir kelime daha karşımıza çıkar: Modem. Bu iki ürün, benzer işlevleri yerine getirmeleri nedeniyle sıkça karıştırılır. Kısaca ifade etmek gerekirse ağ modem, dışarıdaki interneti evinize veya iş yerinize almanızı sağlar. Router ise bu interneti bireyler tarafından kullanılan cihazlara ulaştırır. İki kavram arasındaki fark anlaşılıyor olsa da pratikte bu durum biraz daha karmaşık olabilir. Bu karışıklığın nedeni de aslında oldukça basittir.
Ülkemizde özellikle de az sayıda kullanıcının internete bağlandığı ortamlarda router modem olarak bilinen ürünler tercih edilir. Bu ürünler, her iki cihazın fonksiyonunu bir araya getirir. Dolayısıyla iki farklı cihaza duyacağınız ihtiyacı ortadan kaldırır. Dolayısıyla önce interneti eve taşımak için bir modem, sonrasında ise bağlantıyı erişilebilir kılmak için bir router dağıtıcı kullanmanıza gerek kalmaz. Şayet evinizde veya çalışma alanınızda kablosuz bağlantı kullanıyor ama kimi alanlarda yetersiz sinyal alıyorsanız Wi-Fi güçlendirici olarak bilinen cihazlar, bu sorunun çözülmesinde etkilidir.
“Router nasıl kurulur?” sorusunun bu noktada gündeme gelmesi kaçınılmazdır. Router modem kurulumu, tercih edilen cihazın markasına bağlı olarak farklılık gösterir. Yine de bu işlemin bazı temel adımlardan oluştuğunu söylenebilir. Kurulumunun ilk adımı, cihazı ethernet kablosu ile bir bilgisayara bağlamaktır. Sonrasında bilgisayardan bir web tarayıcı ile cihazın arayüzüne ulaşılır. Bunun için adres satırına girilmesi gereken IP adresi ve devamında istenen şifre bilgileri, kullanım kılavuzundan bulunabilir.
Arayüze giriş yapmanızın ardından başta Wi-Fi şifresi belirlemek ve kablosuz ağ yaratma süreci olmak üzere router ayarlarını yaparak kurulum işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu sürecin detayları için kullanım kılavuzuna bakabilir, internet üzerinden marka ve modelin bilgileri ile arama yapabilir ya da teknik destek alabilirsiniz. Siz de bu ürünü Trendyol üzerinden hızlı ve kolayca satın alabilirsiniz.