Evde Somun Ekmek Nasıl Yapılır?

Evde Somun Ekmek Nasıl Yapılır?

Annelerden ve büyükannelerden aşina olunan ev yoğurdu uzun yıllardır pek çok evin vazgeçilmezlerinden biriyken bir süredir evde glutensiz ürünler ve ekmek yapmak da çok sevilen aktivitelerden biri haline geldi. Hatta ekmek makinelerinin günden güne kullanımı da artıyor. Eğer siz de ekmek ve çeşitlerini kendiniz yapmayı seviyorsanız ve kolay tarifler denemek istiyorsanız somun ekmek tarifi gibi temel bir ekmek tarifi ile başlayabilirsiniz.

Somun Ekmek Yapımında Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Somun Ekmek Yapımında Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Evde somun ekmek tarifi için ihtiyacımız olan malzemeler genellikle evimizde kolayca bulabileceğimiz malzemelerdir. Fakat glutensiz somun ekmek tarifi arıyorsanız kullanacağınız ürün skalası daralıyor. Ancak klasik fırında somun ekmek tarifi birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Derin bir kabın içerisine yarım su bardağı ılık süt alarak başlayabileceğiniz somun ekmek tarifi, 2.5 su bardağı ılık su, 1 paket kuru maya ve 3 tatlı kaşığı toz şeker ilavesiyle devam ediyor. Kaba aldığınız ürünleri güzelce karıştırarak birkaç dakika bekletebilirsiniz. Beklettiğiniz karışımının içerisine 2 tatlı kaşığı tuz ilave edebilir ve ardından hamurunuz kıvam alıncaya kadar yaklaşık 6.5-7 su bardağı unu eleyerek karışımının kıvam almasını sağlayabilirsiniz.

Yoğurmaya başladığınız hamur ele yapışmayacak hale geldikten sonra kabınızın üzerine streç film yerleştirebilir ve 1.5 saat kadar üzeri kapalı bekletebilirsiniz. Ardından dinlenen ve hacmi artan hamuru iki parçaya ayırabilir ve hamuru alacağınız yüzey üzerini hafifçe unlayarak şekil verebilirsiniz. Yuvarlak somun ekmek tarifi bu tarif ile paralel olup yalnızca şekil verme aşamasında değişkenlik gösterecektir. Fırın tepsisine yağlı pişirme kâğıdı serdikten sonra hamuru yerleştirin ve üzerine istediğiniz gibi bıçak ya da jilet yardımıyla şekil verin, üzerini çok hafif unlayarak önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında, yaklaşık yarım saat pişirebilir ve ekmeğinizi hazırlayabilirsiniz.

En Pratik Somun Ekmek Tarifleri Nelerdir?

En Pratik Somun Ekmek Tarifleri Nelerdir?

Somun ekmek, ekmek yapmaya başlayan kullanıcıların yapmayı en çok tercih ettiği unlu mamuller arasındadır. Birçok farklı yöntemle yapılabilen somun ekmeğin en temel tarifi herkes tarafından rahatlıkla yapılabilen baz bir tariftir. Bu baz tarifi, her evde rahatlıkla bulunan basit malzemelerle deneyebilir ve kolayca yapabilirsiniz. Ekmek yapımını kolaylaştıran çeşitli ürünlerden ve araçlardan yararlanarak kolayca ekmek tariflerini deneyebilir ve kısa sürede lezzetli ekmekler hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız ekmekleri somun ekmek ile yapılan tarifler için kullanabilir ve nefis yemekler yapabilirsiniz.

Ekmek yapmak için kullanacağınız kabın içerisine 1 paket yaş mayayı ufalayıp koyarak ekmek yapımına başlayabilirsiniz. Ardından üzerine 1 tatlı kaşığı toz şekeri mayayı aktifleştirmek için ilave edebilirsiniz. Bir bardak ılık su ile tarife devam edebilir, mayayı güzelce eritebilirsiniz. Ayrı bir kabının içerisine 6 su bardağı unu eleyerek ekledikten sonra 1.5 tatlı kaşığı tuz ilave ederek karıştırabilirsiniz. İyice karıştırdıktan sonra kabın ortasında bir boşluk oluşturarak devam edin. Çözdürülen mayayı bu yoğurma kabının ortasına ekleyin ve üzerine 2 su bardağı su ilave ettikten sonra karışımı 10 dakika yoğurup kıvam alınca streç filmle kapatarak 1 saat dinlendirebilirsiniz.

Somun Ekmek Yapımında Dikkat Etmeniz Gereken Detaylar

Somun Ekmek Yapımında Dikkat Etmeniz Gereken Detaylar

Somun ekmek, neredeyse her evde sıklıkla tüketilen bir ekmek çeşididir. Bu ekmek çeşidinin temel tariflerinin yanı sıra mini somun ekmek tarifi gibi birçok farklı alternatifi de bulunuyor. Bu ekmek temel olarak un, su, tuz ve maya karıştırılarak yapılıyor. Somun ekmek yaparken dikkat edilebilecek birkaç püf nokta bulunuyor. Bu püf noktalardan biri pişme aşamasında dikkat edilebilecek bir püf nokta oluyor. Pişme aşamasında hamurun dışına çizilen çizgi sayesinde bir kabuk oluşuyor. Bu çizgi, ekmek hamurunun içindeki mayanın oluşturduğu gazın dışarı çıkmasını ve böylelikle ekmeğin daha iyi kabarmasını sağlıyor.

Somun ekmek de dahil olmak üzere aslında birçok ekmeğin yapımında kullandığınız süt veya suyun özellikle ılık olması mayanın daha kolay aktifleşmesini sağlıyor. Ekmeğin çok daha kabarık ve yumuşak olmasını kullandığınız malzemelerin ısısı büyük oranda etkiliyor. Diğer bir önemli nokta ise pişirme esnasında fırınınızın içerisine su dolu bir kap koymak oluyor. Bu sayede buharlaşmadan kaynaklı ekmeğin hamuru çok daha çıtır hale geliyor. Dikkat edebileceğiniz bir diğer nokta kullandığınız unun çeşidi olacaktır. Kullanılan unun protein değeri, hamurun ne kadar su çekeceğini belirleyen bir unsurdur. Somun ekmek yapımı, farklı tarifler için kullanabileceğiniz ekmek malzemelerini ve daha fazlasını Trendyol’dan kolayca sipariş verebilirsiniz.