Uçurtma Yapımı: Kolay Uçurtma Nasıl Yapılır?

Uçurtma Yapımı: Kolay Uçurtma Nasıl Yapılır?


Uçurtma nedir bilmeyen yoktur. Eski nesil için eğlence aracı olan bir oyuncak olarak nitelendirilebilir. Yeni nesil için de daha çok nostaljik bir anlam taşır. Her ne olursa olsun uçurtmalar geçmiş ile günümüz arasında bir köprü görevi görür. Belki de uçurtmalar bir ebeveyn olarak çocuğunuzla güzel zaman geçirmenizi sağlayan bir aktivite bile olabilir. Bu oyuncaklar bir ip sayesinde yerden kontrol edilir. Rüzgâr aracılığı ile spor veya eğlence amaçlı uçurulur. Aynı zamanda uçurtma zamana karşı koymuş nesnelerde birisidir. Yüzlerce yıldan beri çeşitli medeniyetler tarafından değişik amaçlar ile kullanılmıştır.

 Uçurtma Nasıl Yapılır? Farklı Malzeme ve Yöntemlerle Uçurtma Yapımı İpuçları

Uçurtma Nasıl Yapılır? Farklı Malzeme ve Yöntemlerle Uçurtma Yapımı İpuçları


Evde uçurtma yapımı oldukça kolaydır. Çoğu model için iskelet bir iskelet. Bu parça genelde çıtalar aracılığıyla yapılır. Kullanılacak olan geometrik şekle göre farklı çıtalara ihtiyaç duyulabilir. Söz konusu gereç olmadan da uçurtma yapmak mümkündür ancak bu tür, rüzgara karşı çok dayanıklı olmayabilir. Elmas, altıgen ve kare gibi geometrik şekillerden birisi seçilmişse çıtalar buna göre birbirine bağlanmalıdır. Karbon çıtalı uçurtma yapımı esnasında daha farklı ve dayanıklı tasarımlar ortaya koymak mümkündür.


İskelet tasarımı bittiyse, birbirine bağlanan çıtaların etrafına çentik atılır. Bu çentiklerden ip geçirilir ve çerçeve yapılmış olunur. Söz konusu parça gazete kağıdı, karton, poşet, naylon veya kumaş gibi malzemelerden yapılabilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Herhangi materyalden veya poşetten uçurtma yapımı esnasında tüm malzemelerin çerçeveden yaklaşık 2 cm kadar büyük olması gerekir. Sonrasında seçtiğiniz malzeme iskeletteki ipler üzerinden katlanır ve sıkıca bantlanır. Uçurtmayı kontrol etmek için bir ip ve güzel gözükmesi için bir kuyruk eklemeniz gerekir.

 Uçurtma Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Uçurtma Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?


Uçurtmanın yapım aşamaları kulağa kolay gelebilir. Dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi uçurtma iskeletinin simetrik olmasıdır. Ayrıca uçurtma yaparken çıtaları birbirine bağlamak ve bantlamak yerine çivi de kullanılabilir. Tam ortadan çakılan bir çivi uçurtmanın dengeli hareket etmesini sağlar. En kolay uçurtma yapımı sırasında bile tedbir elden bırakılmamalıdır. Örneğin iskelet oluşturulurken bağlanan ipler mutlaka düzgün olmalıdır.


Ayrıca işi riske atmamak için ipleri sağlam ve iki kez bağlamak gerekir. En değişik uçurtma yapımında biledenge önemlidir. Bu nesnelerin en önemli denge sağlayıcısı ise çıtalar arasındaki eşit mesafedir. Eğer bu uzaklık eşit olmazsa uçurtma havalanamaz. Çıtaların mesafesini ayarlamak için bir ipten yararlanılabilir. Eşit mesafeli çıtalara ipler düzgünce bağlanırsa sağlam bir uçurtma iskeleti yaratılmış olunur. Ayrıca göbeğe bağlanan ip, kaplamayı yırtmamalıdır. Bu yüzden tam ortadan geçirilmelidir.

Uçurtma Yaparken Kullanacağınız Temel Malzemeler Nelerdir?

Uçurtma Yaparken Kullanacağınız Temel Malzemeler Nelerdir?


En basit uçurtma yapımı esnasında bile ihtiyaç duyulan bazı temel malzemeler vardır. Örneğin yapacağınız uçurtmanın iskeleti için 2 veya 3 adet çıta gerekir. Ancak origami uçurtma yapımında bu parçalara gerek yoktur. Kağıt ürünleri katlama sanatını bilmek ve ip yeterli olur. Klasik uçurtmalarda denge sağlayıcı unsur olarak cam çivisi de kullanılabilir. İskeleti çevrelemek için de çok kalın olmayan ve uzun bir ipe ihtiyaç duyulur. Süsleme kağıdı gibi kırtasiye malzemeleri ise dekoratif amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Bu noktada tercih edilebilecek pek çok malzeme bulunur.


Süsleme malzemeleri uçurtma kuyruğu yapımında da kullanılabilir. Böylece yaptığınız uçurtmanın dış görünüşünü oldukça estetik bir hâle getirebilirsiniz. Dilerseniz siz de Trendyol’da yer alan uçurtma modellerini inceleyebilir, kendiniz bir tasarım yapmak isterseniz de platform üzerinden pek çok malzemeye kolayca ulaşabilirsiniz.