Hızlı erişim
Sağlıklı bir yaşam için bitkisel içerikli besinler tüketmek oldukça önemlidir. Bitkisel süt, hem lezzetli olması hem de sağlıklı içeriği ile dikkat çeken önemli bir besindir. Badem, soya, hindistan cevizi ya da yulaf kullanılarak yapılan sütün içerisinde az miktarda vanilya özütü ve su bulunur. Doğru adımlar uygulandığında hem lezzetli hem de uzun süre tüketebileceğiniz doğal içerikli sütler hazırlayabilirsiniz. Peki, bitkisel süt nasıl yapılır?
Bitkisel sütler nelerdir denildiğinde ilk akla gelen vanilya, hindistan cevizi, fındık, badem ya da soya sütüdür. Bitki içerikli malzemelerden üretilen her süt, bitkisel süt olarak ifade edilir. Bitkisel süt çeşitleri arasında en yaygın olarak kullanılan badem ve soya sütü, hem lezzetli içeriğe sahip olmaları hem de hafif yapıları nedeniyle sıkça tercih edilir. Düşük kaloriye sahip olan badem sütü, ister kahvaltılıklar da ister içecekler içerisine eklenerek rahatlıkla kullanılabilir. Yulaf sütünde bulunan yüksek protein içeriği ve süt benzeri kıvamı sayesinde besleyicilik oranı oldukça yüksektir.
Tropikal bir meyve olan Hindistan cevizi ile yapılan süt, hem hoş kokusu hem de tadıyla dikkat çeker. Tatlı veya tuzlu yemeklerin hazırlanmasında kullanılan bu süt, içeriğindeki yağ oranı sayesinde pişirme tekniği olarak da kullanılabilir. Bitkisel malzemelerle hazırlanan her bir süt; kendine özgü lezzeti, besin değerleri ve kullanım alanlarına sahiptir. İhtiyacınıza ve damak zevkinize uygun olacak şekilde hazırlayarak taze ve doğal bir şekilde tüketim sağlayabilirsiniz.
Evde bitkisel süt yapımı için gerekli olan malzemeler bir su bardağı kadar bitki bazlı malzeme, dört su bardağı su, isteğe bağlı olarak tatlandırıcı ve bir tutam da tuzdur. Bitkisel süt yapımı için kullanılabilecek malzemeler arasında badem, fındık yulaf veya hindistan cevizi bulunur. Malzemeleri sıcak suda bir süre beklettikten sonra kolayca ezilmesi ve kıvam alması için blender yardımıyla iyice üzerinden geçilir. Hazırlanan karışımın içerisine dört su bardağı su eklenerek çırpılır.
Karışım süt kıvamını aldıktan sonra pürüzsüz bir kıvam elde edilene kadar süzülür. Süzme işlemi için ister süzgeç isterseniz tülbent kullanabilirsiniz. Karışımı, posasından ve katı parçalardan ayırarak ince bir hale getirmeniz gerekir. Tamamen ayrılan süt, isteğe bağlı olarak tatlandırılabilir. Yapılandırma işlemi için organik malzemeler tercih edilmesi bitkisel süt yapımında önemlidir. Vanilya özütü, bal ya da tatlandırıcı şurup kullanılarak sütünüzü tatlandırabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak sütün içerisine bir tutam tuz eklemek hem de lezzetinin hem de koruyuculuğunun artmasını sağlar.
Bitkisel süt yapımında lezzetli ve sağlıklı sonuçlar elde etmek için dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları vardır. Bitkisel süt yaparken kullanacağımız malzemelerin doğal ve temiz olmasına dikkat etmeniz gerekir. Süt yapımında kullanılacak blender, süzgeç ve kavanoz gibi malzemelerin hijyenik olması da önem taşır. Sütün doğal ve besleyici olmasını sağlamak için içerisine katkı ve tatlandırıcı maddeler ilave etmemek lezzetinin artmasını sağlar. Süzme işleminin daha pürüzsüz ve temiz olması için ince gözenekli malzemeler kullanmak, süt kıvamının oluşmasında etkilidir.
Bitkisel süt hazırlarken süt kıvamını ayarlamak oldukça zordur. Malzeme miktarına bağlı olarak su ilave ederek kıvamını yakalayabilirsiniz. Bitkisel süt, doğal içeriğe sahip olduğu için daha kısa sürede bozulabilir. Sütün hazırlandıktan sonraki birkaç gün içerisinde tüketilmesine özen gösterilmeli, serin ve kuru yerde muhafaza edilmelidir. Bitkisel süt faydaları hakkında bilgi sahibi olmak ve gerekli malzemeleri temin etmek için Trendyol’u inceleyebilirsiniz. Hızlı bir şekilde sipariş oluşturarak sağlıklı lezzetler hazırlamaya başlayabilirsiniz.