Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır?

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır?

Dört mevsimi bir arada yaşayan ülkemiz, sene boyunca yüksek düzeyde kar yağışı alır. Kış mevsimini tamamıyla beyaz örtü altında geçiren şehirlerde motorlu taşıt kullanımı bazı koşullardan dolayı zordur. Yağışlı havalarda buz tutan yollar ve azalan görüş mesafesi sürücüleri en çok etkileyen olumsuz durumlardır. Durum böyle olunca da karlı havada araba nasıl kullanılır konusunu sizler için derledik.

Karlı Havada Araba Kullanmak İçin Gereklilikler

Karlı Havada Araba Kullanmak İçin Gereklilikler

Karlı havada araba kullanmak, üzerine önem gösterilmesi gereken bir konudur. Düşük görüş mesafesi, kayan yollar sürücüleri bir hayli zorlamaktadır. Buzlanma sonucu düşen yol tutuşu arabaların yoldan çıkmasına neden olabilir ve bu durum kazayla sonuçlanabilir. Diğer mevsimlerde kullandığınız lastikler kış ayları için pek uygun olmayabilir. Zorlu hava koşullarında dayanıklı yapısıyla yol tutuşı sağlayan kış lastikleri, soğuk mevsimlerin vazgeçilmezidir. Kış lastiği aracın motorunun ömrünü arttırır ve yakıt tasarrufu sağlar. Kış lastikleri takıldıktan sonra kullanımı da merak edilen bir diğer aşama olmaktadır. Karlı havada nasıl araba kullanılır diye soranların sıklıkla düşündüğü konu sisli havalardır. Çünkü görüş mesafesinin büyük ölçüde düşmesi sonucu adeta göz gözü görmez. Böyle durumlarda sis farları devreye girer. Sis farlarını açtıktan sonra takip mesafesini korumanız oldukça önemlidir. Normal durumlarda 35 metre olan takip mesafesi sisli ve yağışlı havalarda 75 metreye kadar çıkar. Ayrıca yol boş gibi görünse bile şerit değiştirmekten kaçınmalısınız.

Karlı Havada Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karlı Havada Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karlı havada araç nasıl kullanılır birçok insanın merak ettiği bir konudur. Bu havalarda fren mesafesini düşürmek ve güçlü bir yol tutuşuna sahip olmak için kış lastiği takmalısınız. Sert geçecek bir kış mevsiminin öncesinde lastikleri edinmeniz önerilir. Ayrıca ülkemizde zorunlu kış lastiği uygulamasının olduğunu hatırlatmakta yarar var. Kış lastiği seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Kullandığınız arabanın üreticilerinin önerdiği ebatlarda bir lastik almalısınız. Lastiğin fren ve çekiş değerlerini incelemeniz de oldukça önemlidir. Kış için özel olarak üretilen lastiklerde kar logosu bulunur. Satın alırken tekerleğin yüzeyine dikkat etmelisiniz. Kalite ve kullanım ömrü açısından kış lastiklerinin üretildiği yıl çok önemlidir. Bu kriterlere dikkat edildiği zaman güvenli sürüşün ilk adımlarını atmış olursunuz. Karlı havalar için üretilen bu lastiklerin yanında bir de lastik zinciri bulunmaktadır. Kar zincirleri yoğun kar yağışlarının olduğu durumlarda tekerlekleri ekstra güçlendirerek koruma sağlar. Bu zinciri takmanız gereken bir durum olmasa bile yasalar gereğince kış aylarında bagajınızda bulundurmak zorunludur.

Karlı Havada Araba Nasıl Çalıştırılır?

Karlı Havada Araba Nasıl Çalıştırılır?

Karlı havalarda tüm ekipmanlarınız eksiksiz olsa bile aracınız bazı durumlarda çalışmayabilir. Bunun başlıca sebebi havanın çok soğuk olmasıdır. Çünkü düşük ısıda kimyasal reaksiyon yavaşlar böylece araba aküsünün devreye girmesi zorlaşır. Akü devreye girdikten sonra aracı biraz ısıtmanız gerekebilir. Bunun için birkaç dakika rolantide ve gaza basmanız gerekir. Bu yöntem fayda sağlamazsa karlı havada araba nasıl çalıştırılır sorusuna bir kere daha değinmekte fayda var. Aracınızın soğuk havalarda çalışmamasının bir diğer sebebi ise alternatör olabilir. Alternatör şarj edilebilir bir parçadır ve şarjı tamamen bitmese bile bazı durumlarda çalışmayabilir. Bu durum eğer kış ayında iseniz soğuk havadan kaynaklanıyor olabilir. Çünkü soğuk havada alternatör, aküyü 12 voltun üzerindeki bir güce çıkaramaz. Böylece alternatörün geceleri şarj edilmesi bu olumsuzluğun önüne geçebilir. Siz de araç aksesuarı ve kışlık set ürünlerine uygun fiyatlarla Trendyol’dan ulaşabilir, kolaylıkla sipariş verebilirsiniz.